Er is de afgelopen paar jaar flink bezuinigd op de zorg, waardoor het in noodweer terecht is gekomen. Nederland heeft nu zelfs de helft minder ic-capaciteit dan de rest van Europa, stelt PVV-Kamerlid Fleur Agema. Volgens haar 'boeit het de zittende macht niet' dat de zorg in Nederland instort. Haar motie om het aantal kinder-icbedden op te schalen, werd tot haar eigen verbijstering afgewezen door een Kamermeerderheid, waaronder door D66.
Daarnaast is Agema woest op de minister van Volksgezondheid, Ernst Kupers (D66), die het aantal centra voor kinderhartchirurgie wil gaan halveren. Maar terwijl Agema zich inzet voor een beter zorgstelsel als geheel, richt Kuipers' partijgenoot Fonda Sahla (D66) zich op één specifieke groep: mensen met een migratieachtergrond. Sahla stelt namelijk dat vooral ouderen met een migratieachtergrond flink worden benadeeld, omdat ze bijvoorbeeld de Nederlandse taal niet goed beheersen.
'De zorg in Nederland is meestal standaard ingericht voor de witte man. Die zorg past niet bij iedereen,' zegt ze in een interview bij De Kanttekening.
Daarom wil Sahla dat de zorg inclusiever wordt, zelfs hoewel dit in strijd kan zijn met de privacywetgeving. 'Inclusieve zorg is begrijpen dat sommige mensen met een migratieachtergrond de taal niet spreken en zelf niet een herhaalrecept kunnen aanvragen,' vindt ze. 'Dan kan er strijd ontstaan met de privacywet, maar daar zou een oplossing voor moeten komen.'
Sahla stelt dat het een 'luxe' is als Turkse Nederlanders terecht kunnen bij een Turks-Nederlandse tandarts of huisarts. Maar het is niet mogelijk om 'voor iedereen een zorgverlener met dezelfde achtergrond te hebben', erkent ze. Sahla vindt het echter niet nodig dat Nederlandse zorgverleners Arabisch of Turks leren, maar ze hecht er wel belang aan dat iedereen leert om 'divers te denken en inclusief te doen'.
'Inclusieve zorg' betekent niet alleen meer aandacht voor mensen met een migratieachtergrond. Ook 'LHBTQIA+-mensen' en gehandicapten hebben baat bij extra ondersteuning, aldus Sahla.
De vraag is hoeveel de 'inclusieve zorg' in de papieren zal lopen, maar hierop reageert Sahla ontkennend. Sterker nog: op termijn zal 'inclusieve zorg' zelfs geldbesparend werken, zegt ze. Zorgvragers zullen namelijk meteen op de juiste zorg kunnen rekenen, waardoor behandelingsprocedures worden ingekort en alles efficiënter kan. Meer inclusiviteit leidt dus ertoe dat 'onderaan de streep de zorg juist wel betaalbaar blijft', aldus Sahla.