In de nacht van zondag op maandag is het Twitter-account van schrijver Leon de Winter offline gehaald. Het account zou de beleidsregels hebben overtreden, hoewel Twitter niet aangeeft om welke regels het gaat. Veel gebruikers zijn verbaasd over deze plotselinge maatregel, en vragen zich af wat de oorzaak kan zijn geweest. Volgens Twitter gaat het echter om een tijdelijke verwijdering.
Als toelichting bij de verwijdering schrijft Twitter: 'Je mag geen media plaatsen die uitgesproken zijn of gewelddadige of seksueel getinte naaktheid en seksueel gedrag voor volwassenen delen in live-video's, omslagafbeeldingen van profielen, bannerafbeeldingen van Lijsten en omslagfoto's van Community's. Media met buitensporig bloederige content, seksueel geweld en/of aanranding, bestialiteit of necrofilie is ook niet toegestaan.'
Al meerdere gebruikers zijn voor De Winter in het geweer gekomen. 'Twitter, je bent een kutbedrijf,' schrijft wetenschapsjournalist Maarten Keulemans. 'Het is wel Leon de Winter you're messing with. Niet een of andere obscure trollebol.'
Kritische columns over Democraten
Hoewel de reden van verwijdering voorlopig nog volstrekt onduidelijk is, vragen sommige gebruikers zich af of er een link bestaat met de kritische De Telegraaf-columns die De Winter de afgelopen maand heeft geschreven.
Dit ging over de volgende kwestie. Toen Donald Trump in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, werd hij door de Democraten al snel ervan beschuldigd steun te hebben gekregen van Russische hackers. Deze beschuldigingen van Russische inmenging hebben jarenlang aangehouden, maar er is nooit hard bewijs geleverd dat het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.
De rechtse opiniemaker Leon de Winter spreekt daarom van de 'Russiagate'. De afgelopen maand speculeerde hij in De Telegraaf-columns over hoe de (wellicht valse) beschuldigingen van Russische inmenging in de loop der jaren Poetin 'tot razernij' moeten hebben gebracht. De Winter vroeg zich af of de aantijgingen Poetins afkeer van het Westen dusverre hebben aangewakkerd dat het een rol kan hebben gespeeld voor Poetin om Oekraïne binnen te vallen.
Zo schreef De Winter: 'Waaraan Poetin Oekraïne onderwerpt, kan op geen enkele manier verdedigd worden, maar ik vraag me toch af: hoe heeft Poetin dat alles aanschouwd? In hoeverre heeft "Russiagate" bijgedragen aan zijn voornemen om Oekraïne binnen te vallen?' Een andere column die De Winter schreef heette 'Fakeverhalen over Trump en Poetin'.
De laatste zichtbare tweet van De Winter ging over het onderzoek naar de sabotage van de Nord Stream 2-pijpleiding van vorig jaar. De Winter vroeg zich af waarom er nog niets bekend was over de dader. Ook in Duitsland pleiten links én rechts voor een transparant onderzoek naar de sabotage van de belangrijke pijpleiding.
Recent concludeerde de Amerikaanse Seymour Hersh dat de VS verantwoordelijk moet zijn voorde sabotage. Rusland vroeg hierop een VN-veiligheisdberaad aan.
Democratisch voordeel op Twitter
Vorig jaar werd het Twitter-account van de rechtse opiniemaker Jan Roos permanent verwijderd om onduidelijke redenen. Deze beslissing werd echter een paar maanden later teruggedraaid, toen Elon Musk aan het roer van Twitter kwam te staan.
Toen Musk de baas van Twitter werd, besloot hij de vuile was buiten te hangen betreffende het politieke oriëntatie van het bedrijf. Uit interne documenten (Twitter Files) bleek namelijk dat in de afgelopen jaren de Democraten aanzienlijk in het voordeel zijn geweest betreffende het Twitter-beleid. Zo had Joe Biden een groot voordeel bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020, toen hij won van Donald Trump, aldus de interne documenten.
Musk zei bij zijn aantreden dat hij komaf wilde maken met politieke bevooroordeling op zijn platform. Hij wilde minder censureren, en bracht daarom verwijderde Twitter-accounts terug op het platform. Ook het account van Trump werd hersteld. Het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre Twitter op dit moment nog sterk pro-Democratisch is.