Rond het middaguur stroomden duizenden activisten die bij een demonstratie aanwezig waren de Utrechtsebaan bij Den Haag op. De snelweg was daardoor urenlang geblokkeerd. Vooraf had de gemeente gemeld dat de demonstratie om 17.00 uur afgelopen moest zijn. De gemeente wilde er daarmee voor zorgen dat de weg in het donker vrij zou zijn om levensgevaarlijke situaties te voorkomen. Veel demonstranten leken zich echter niets aan te trekken van het verzoek van de gemeente en bleven op de weg zitten. Sommige actievoerders hadden zich aan elkaar vastgeketend.
De autoriteiten besloten vervolgens om van Duitsland geleende waterkanonnen in te zetten omdat de actievoerders, ondanks meerdere waarschuwingen en vriendelijke verzoeken, niet wilden vertrekken. De waterkanonnen waren eerder die dag al in de richting van de blokkade gedirigeerd, waarbij activisten probeerden om hen de weg te blokkeren (zie foto). Bas Paternotte vond het vooral kwalijk dat daarbij kinderen werden ingezet, zo reageert hij op Twitter. ‘Kwalijk: extreemlinkse activisten Extinction Rebellion zetten hun peuters in als menselijk schild.’
De politie had ondanks de waterkanonnen veel moeite om de weg te ontruimen. Uiteindelijk werden er zo’n 700 activisten opgepakt. Activisten die door het waterkanon nat geworden waren, konden daarna droge kleding krijgen bij de brandweer. Extinction Rebellion zelf is vooral ontzet omdat de burgemeester van Den Haag ‘waterkanonnen op vreedzame demonstranten inzet.’ De organisatie noemt de ontruiming 'intimidatie'.
Premier Mark Rutte was zondag te gast in het televisieprogramma WNL op Zondag en daarbij kwam uiteraard ook de snelwegblokkade ter sprake. De premier kreeg van presentator Rick Nieman de vraag wat hij van het bezetten van snelwegen vindt. "Ik vind dat absurd", reageerde Rutte direct. "Vroeger was het zo: als de politie zei dat je weg moest, ging je weg. En dan waren ze nu ook nog boos dat er een waterkanon werd ingezet. Ik zou zeggen: eigen schuld dikke bult."
Het is volgens Rutte prima om te demonstreren en je mening kenbaar te maken. "Maar je hebt je wel aan aanwijzingen te houden. Als de burgemeester zegt dat het niet kan op die plek en de politie zegt dat je moet weggaan, dan ga je weg. Je kunt in Nederland overal demonstreren, iedereen moet zijn mening kunnen geven. Dat is onderdeel van de democratie. Maar we hebben ook normen en waarden, wetten en regels. Daar heb je jezelf ook aan te houden."
Door de actie van Extinction Rebellion was er een enorme politie-inzet nodig. Nieman vroeg zich af of de organisatie op zou moeten draaien voor de kosten omdat ze niet naar de burgemeester luisterden. "Ik weet niet hoe dat juridisch zit, maar ik ben er persoonlijk heel erg voor", reageerde Rutte. "Als jij je niet aan de regels houdt, krijg je als eerzame burger ook een boete. Waarom zij niet?"