In het NOS-verkeizingsdebat Nederland Kiest erkent Eerdmans dat er een "collectieve kaalslag" heeft plaatsgevonden in "ons voorzieningensysteem". Onderwijs, politie, de zorg noemt hij als voorbeelden. Eerdmans wil dat repareren, maar daar is wel geld voor nodig.
GroenLinks-leider Jesse Klaver geeft hiervoor als oplossing om de belastingen te verhogen, vooral voor de rijken. Maar Eerdmans ziet dit absoluut niet als een optie. Volgens hem wordt het probleem dan alleen maar vooruit geschoven.
"Het probleem is niet dat we te weinig geld binnenkrijgen, maar dat we het verkeerd uitgeven," zegt hij. "En wij stellen vast dat die overheid een probleem is voor veel mensen, omdat het de verkeerde prioriteiten stelt."
Eerdmans vervolgt: "In die zin is een heel grote groep ervan afgehaakt. Wij zien het vooral bij de midddengroepen en middeninkomens. Die mensen hebben klap op klap gekregen de afgelopen jaren, maar ze hebben geen toeslagen om dat goed te maken. Nu worden ze weer de klos bij het nieuwe pijnpakket van minister Jetten. 3,5 miljard euro voor het klimaat wordt er weer op het bordje gelegd van met name de middengroepen. Dat is het probleem van Nederland."
Om de kaalslag in de publieke sector aan te pakken, moet de staatskas niet nóg meer worden gespekt, maar moet de huidige geldvoorraad beter worden uitgegeven, stelt Eerdmans. Hij wil dat er minder geld gaat naar klimaat en dat de asielinstroom omlaag moet. Momenteel kost de asielmigratie zo'n 24 miljard euro per jaar, bleek uit eigen onderdoek van JA21.
Eerder hekelde ook JA21-collega Annabel Nanninga de linkse neiging om met belastinggeld te strooien.