De opleiding leidt studenten op tot 'gedragsveranderaars' op klimaatgebiedd, zegt oprichter Esther Parigger bij Het Parool. De opleiding duurt twee jaar en is bedoeld voor 'professionals' die al werkzaam zijn bij een bedrijf. Tijdens hun opleiding moeten ze werken aan concrete veranderingsplannen op klimaatgebied.
"Dat we het klimaat minder zouden moeten belasten, is voor veel mensen duidelijk. Toch gedragen we ons daar niet altijd naar. We moeten ons afvragen waarom niet, en wat sommigen tegenhoudt zich duurzamer te gedragen. En natuurlijk hoe we het gedrag kunnen veranderen een volhouden," aldus Parigger.
Ook moeten studenten leren omgaan met sceptici. "Het is de realiteit dat er mensen zijn die niet geloven in klimaatverandering," aldus Parigger. "We moeten ook naar ze luisteren en in hun waarde laten."
Een ander aandachtspunt zijn diversiteit en inclusie. Parigger zegt hierover: "Vooralsnog zijn het witte, hoogopgeleide mensen die zich ermee bezig houden."
Parigger hoopt op termijn de opleiding te kunnen gaan aanbreiden, als de eerste garde masterstudenten zelf deels kan gaan lesgeven.
Reacties
Op sociale media wordt er verontwaardigd gereageerd. 'Weer een fopstudie erbij. Geen wonder dat we zo'n personeelstekort hebben,' schrijft de Amsterdamse FVD-fractievertegenwoordiger Tanay Bilgin.
JA21-oprichter Annabel Nanninga reageert: 'Dolletjes. Academische opleiding Hersenspoelkunde op de faculteit Klimaattheologie.'
De Amsterdamse JA21-beleidsmedewerker Rutger van den Bosch reageert: 'Terwijl Nederland een structureel tekort heeft aan verpleegkundigen, bouwvakkers en andere praktisch geschoolden, kiest mijn school ervoor om mensen op te leiden tot klimaatdeugers. Alsof Nederland niet al genoeg fopstudies had zonder toekomst.'
Iemand schrijft: 'Weer een nieuwe flutopleiding op "masterniveau" waarna de afgestuurde werkelijk geen hol kan. Behalve dan goedbetaald blaten dat er te weinig mensen zijn om windmolens en huizen te bouwen; "We hebben handjes nodig!". Ja hoor. Ga dat zelf eens doen dan.'