De UMU is 'wettelijk een geldproduct, kan transacties uitvoeren in elke wettig betaalmiddelvaluta en functioneert als een CBDC om bankregelgeving af te dwingen en de financiële integriteit van het internationale banksysteem te beschermen', aldus een persbericht.
De komst van UMU is broodnodig, stelt IMF-adviseur Tobias Adrian. "Internationale betalingen kunnen traag, duur en riskant zijn," vertelt hij. "Maar stel je voor dat er een multilateraal platform zou bestaan dat internationale betalingen zou kunnen verbeteren en tegelijkertijd valutatransacties, risicodeling en meer in het algemeen financiële contracten zou kunnen transformeren."
Volgens DCMA-directeur en hoofdarchitect van UMU, Darrell Hubbard, "is deze visie van het IMF de exacte oplossing die de DCMA levert aan centrale banken over de hele wereld".
De UMU is niet afkomstig van het IMF, maar van DCMA. Hoe dan ook is de munt wel gepresenteerd bij een IMF-bijeenkomst. Bovendien heeft het IMF tot nu toe geen officieel bezwaar gemaakt tegen de UMU. Volgens Hubbard zal UMU "het internationale geldsysteem niet ontregelen maar juist versterken".
Pleidooi voor digitaal geld
Koningin Máxima pleit sinds oktober 2022 openlijk voor de invoering van CBDC. Volgens haar zitten er veel voordelen aan digitaal geld, zoals meer transparantie van alle transacties. Ook stelt zij dat financiële diensten veel toegankelijker worden voor ook arme mensen in de wereld.
Critici vragen zich echter af of het staatsrechtelijk wel in de haak is dat koningin Máxima zich op deze manier actief in beleid mengt. Maar ondanks meerdere Kamervragen en een berisping van het ministerie van Financiën lobbyt Máxima onverminderd door voor de invoering van digitaal geld.