D66-Kamerlid Tjeerd de Groot waarschuwde recent al voor een aanstaande nationale crisis: dat van de waterkwaliteit. Als het kabinet niet op korte termijn ingrijpt om de waterkwaliteit te verbeteren, zullen volgens hem de gevolgen niet te overzien zijn.
Nu blijkt dat de overheid al concrete maatregelen treft om deze crisis tegen te gaan, meldt 1Limburg. In een poging om de waterverontreiniging door nitraten uit de landbouw te verminderen, is er een nieuw instrument in het leven geroepen. Boeren moeten voor 1 oktober hun vanggewas of groenbemester gaan inzaaien, aldus 1Limburg. Op deze manier zal er zoveel mogelijk stikstof uit de grond worden gehaald.
Ook zijn er al sancties bepaald. Boeren die zich namelijk niet hieraan houden, mogen volgend jaar minder mest uitrijden. Dan zal hun opbrengst dus ook minder zijn.
Aardappeltelers reageren woest bij 1Limburg. Hun gewas heeft in het najaar namelijk meer de tijd nodig. "Anders krijg je geen goede frietaardappel," legt Johan Geraats uit. Dit maakt 1 oktober dus tot een onmogelijke oogstdatum.
Geraats stelt dat zijn aardappelen ook genoeg stikstof uit de bodem halen, wat de overheidsmaatregel overbodig zou maken. Hij besluit: "De overheid bedenkt allerlei maatregelen die in de praktijk niet of onvoldoende werken."
Nu krijgt Geraats bijval van BBB-leider Caroline van der Pas. Zij vindt dat de aardappeltelers zich terecht belangen: 'Het is een belachelijke maatregel die niets te maken heeft met boerenpraktijk. Regeltjes uitgevonden door technocraten op ministeries.'