Volgens de grote mediakanalen lopen de temperaturen in Zuid-Europa de spuitgaten uit. Soms worden er temperaturen van boven de 40 en zelfs 50 graden gemeten. Maar niet alles is het gevolg van klimaatverandering: zo blijken de bosbranden op het Griese eiland. Rhodos het gevolg te zijn van menselijk handelen. De Griekse autoriteiten bevestigen dat de vlammenzee vermoedelijk is aangestoken.
Daarnaast blijken linkse politici lang niet altijd even eerlijk. Zo heeft het Franse parlementslid, Sandrine Rousseau (EELV) toegegeven dat ze vorige week heeft gelogen over de hoge temperaturen in Zuid-Europa. Ze twitterde namelijk dat het in Spanje 60 graden was, waarmee ze zo'n 15 graden naast de waarheid zat. "Ik wilde mensen wakker schudden", zegt ze nu ter verdediging van zichzelf.
Ook GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger wordt ervan beschuldigd dat ze 'nepnieuws' verspreidt over een hitterecord in Italië. Volgens een wetenschapsjournalist zou zij namelijk een niet-erkende meting aanhalen.
Kloppen de NOS-temperaturen?
Nu nemen de twijfels opnieuw toe, ditmaal vanwege NOS-berichtgeving over Rhodos. "Vandaag was het bloedheet, 40 graden", vertelt een NOS-verslaggever zondag op het eiland. "Morgen worden er temperaturen verwacht tot 45 graden. De verwachting is dat het maandag en dinsdag een beetje koeler wordt, maar dat het vanaf woensdag weer richting de 45 graden gaat."
Een kritische Twitteraar, Peter, heeft dit NOS-bericht vergeleken met het internationale weersvoorspellingen voor Rhodos. In deze voorspellingen komt een totaal ander beeld naar voren. Zo blijkt het dat het zondag 34 graden is geweest, dus geen 40 graden. En maandag wordt er een temperatuur van 32 graden verwachten, niet 45 graden. En vanaf woensdag wordt er het 33, 31 en 27 graden voorspeld, niet 45 graden.
Tot slot maakt de NOS-verslaggever een opmerking om de wind. Zo wordt er gevreesd dat de wind weer gaat "aantrekken", stelt hij. Maar op het internationale weerbericht staat dat er een windsnelheid van maximum 10 kilometer per uur wordt verwacht. Dit is doorgaans vrij laag.
Alarmerende weerkaarten
Het is niet de eerste keer dat weermannen hard onderuit lijken te gaan. Vorige maand kwamen ze al eens in de problemen. De rode weerkaartjes domineerden toen de weerverslagen, waarin werd aangegeven dat het extreem warm was. Maar de rode kaartjes bleken al snel onnodig alarmerend. Critici rakelden namelijk oude weermappen op waarin soortgelijke temperaturen werden voorspeld in voorgaande jaren, echter waren deze weermappen niet donkerrood gekleurd.