Gerrit Hiemstra krijgt eigen storm naar zichzelf vernoemd

De vertrekkende NOS-weerman Gerrit Hiemstra wordt beloond voor zijn jarenlange werk bij de NOS en het KNMI. Als eerbetoon gaat er een storm naar de weerman vernoemd worden.
"Achter mij staat de man die u het weer gaat brengen. Maar ook de man aan wie wij verteld hebben dat het KNMI morgen bekend gaat maken dat er een storm naar hem vernoemd gaat worden", aldus Rob Trip tijdens het NOS Achtuurjournaal.
De namen van stormen in Europa worden op alfabetische volgorde toegekend. Wanneer men bij de letter 'G' aankomt, zal de storm 'Gerrit' heten. Er is echter veel kritiek ontstaan naar aanleiding van dit besluit. Critici stellen dat Hiemstra een activistische weerman is en dat het daarom onterecht is dat er een storm naar hem wordt vernoemd. Hiemstra kan wel lachen om deze verwijten.
Ik moet heel hard lachen om deze tweet!😂 https://t.co/EUS3PaEkvI
— Gerrit Hiemstra🐇 (@GerritHiemstra) September 1, 2023
Hiemstra heeft huis aan water ondanks eigen waarschuwingen voor zeespiegelstijging
Al jarenlang mengt NOS-weerman Gerrit Hiemstra zich actief in het klimaatdebat. Hij zegt te vrezen voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering, zoals een zeespiegelstijging en overstromingen. Maar in zijn privé-leven is deze vrees nauwelijks terug te zien. Zo bouwde hij in 2020 bouwde nog een 'duurzaam droomhuis' in Friesland, pal aan het water gelegen.
Sinds vele jaren is Hiemstra een vast gezicht bij het NOS-weerjournaal. Maar in zijn vrije tijd heeft hij ook een eigen bedrijf, Weather Impact, dat zich inzet voor klimaatadaptie van Afrikaanse boeren. Dit is niet voor niets: Hiemstra maakt zich grote zorgen om klimaatverandering.
"Als wij niks doen, zal de opwarming steeds doorgaan," vertelde hij in 2021 bij EO-programma Niet alleen. "Wat we nu extreem vinden zal normaal worden."
Ook recent liet hij van zich horen. "Klimaatverandering, we zitten er middenin, en het wordt nog veel erger," zei hij bij NRC. "Grootschalige bosbranden worden in Nederland voorstelbaar. Overstromingen zoals in 1953 worden op de langere termijn voorstelbaar. Weinig mensen hebben in de gaten hoe groot dit is."
Bij Vice waarschuwde hij eveneens voor een stijgende zeespiegel: "We zien ook het aantal zware buien toenemen, waarbij overstromingen plaatsvinden."
Huis aan het water
Desondanks bouwde Hiemstra een aantal jaar geleden zijn eigen 'duurzame droomhuis' in Friesland. Het huis telt onder meer 54 zonnepanelen en een warmtepomp. Maar er is iets opvallends: hoewel Hiemstra overstromingen in de toekomst niet uitsluit, is het huis wel pal aan het water gebouwd.
Maar dit kan hij goed verklaren, vertelt hij bij AD: "Het terrein waarop dit huis staat is expres opgehoogd. Stel: de zeespiegel stijgt zo veel, dat de dijken doorbreken. Dan komt Friesland onder water te staan. Ik zal dat niet meer meemaken denk ik, maar dit huis moet er nog langer staan. Vroeger werden in Friesland huizen op terpen gebouwd, misschien moet dat terugkeren."
Op foto's bij het AD-artikel is te zien dat het huis maximaal zo'n anderhalve meter is opgehoogd ten opzichte van het waterniveau.
Gerrit Hiemstra: "Alarm, alarm, stijging zeespiegel!"
— Peter (@PeterKonings7) February 24, 2023
Juist! Dit is zijn huis👇 pic.twitter.com/B708S0xWlf