Egypte voert boerkaverbod in op school
Egypte voert een boerkaverbod in op school, met de start van het nieuwe academiejaar. Volgens de analisten wil de regering het "ultraconservatieve islamisme" aanpakken.
Het boerkaverbod is een onderdeel uit een breder pakket van het ministerie van Onderwijs om de leskwaliteit op scholen te verbeteren. Mobiele telefoons mogen niet meer worden gebruikt op het schoolplein, en er komt een rookverbod op school. Volgens het ministerie is het belangrijk dat vrouwelijke leerlingen "op basis van haar persoonlijke voorkeur, zonder druk van buitenaf", aldus een persverkarling.
Maar naast een kwaliteitsimpuls speelt er ook een politieke reden dat de Egyptische regering dit boerkaverbod invoert, stellen analisten. "President Sisi wil het ultraconservatieve islamisme aanpakken. Nadat hij aan de macht was gekomen heeft hij de Moslimbroederschap, een conservatieve islamitische beweging, met een militaire coup afgezet. Sindsdien probeert hij alles wat in zijn ogen te conservatief is naar zijn hand te zetten", vertelt journalist Joost Scheffers bij NOS Radio 1.
Ook spelen er concrete overwegingen. Een vrouw met een boerka aan is immers nauwelijks te identificeren. Dit vergroot de kans aanzienlijk op examenfraude. En dit wil de regering tegengaan, aldus Scheffers.
Frankrijk voert hoofddoekverbod in
Ook Frankrijk is momenteel druk bezig om islamitische kledij in de ban te doen. Zo mogen Franse atleten in 2024 geen hoofddoek dragen bij de Olympische Spelen. Dit kondigde minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, aan op de publieke omroep.
Het dragen van religieuze gewaden op scholen is recent ook verboden in Frankrijk. Honderden islamitische meisjes werden naar huis gestuurd toen ze toch naar school kwamen in islamitische kledij. Een rechtszaak die door moslims tegen de maatregel werd aangespannen is ook afgewezen door de Raad van State.