Spanje krijgt linkse regering ondanks rechtse verkiezingsuitslag: "Verraad"
Hoewel de rechtse partij Partido Populair als grootste uit de bus kwam bij de verkiezingen in juli, zal Spanje alsnog een linkse regering krijgen. Dit leidt tot grote woede bij rechtse kiezers, die massaal de straat op gaan in steden als Madrid.
Rechtse keizers gaan massaal de straat op in Madrid om uiting te geven aan hun grote onvrede. Dit is niet voor niets: hoewel een rechtse partij momenteel de grootste van het land is, gaat er toch een linkse regering komen. Voor de rechtse voelt het alsof er een "staatsgreep" is gepleegd. Ze voelen zich "verraden" door de linkse partijen.
Esta imagen desde Sol es bestial pic.twitter.com/LIPbqpB3iX
— Vicente Ruiz (@vicenruiz) November 12, 2023
Er is enorme verdeeldheid in de Spaanse politiek. Dit was goed terug te zien bij de uitslag van de nationale verkiezingen in juli. De centrumrechtse partij Partido Popular (PP) werd de grootste partij met 136 zetels, terwijl de socialistische partij (SPOE), tweede werd met 122 zetels. Op de derde plaats volgde de uitgesproken rechtse partij Vox, met een daling van 52 naar 33 zetels. En op plek vier eindigde de uitgesproken linkse partij Sumar met een daling van 36 naar 31 zetels.
Deze verkiezingsuitslag bracht de Spaanse politiek in een spagaat. Links noch rechts kon namelijk aan een meerderheid komen in het parlement. Daarom volgde er een uitstrekt moeizaam, maandenlang formatieproces. Aanvankelijk was rechts aan zet om een regering te vormen, maar dit lukte PP en Vox niet. Daarom besloot SPOE een formatie te wagen met de linkse, pro-Catalaanse partij ECR. Deze partij zakte bij de afgelopen verkiezingen nog van 13 naar 7 zetel. Maar nu zijn SPOE en ECR toch samen gekomen tot een nieuwe regering.
ECR strijdt voor Catalaanse onafhankelijkheid en heeft veel banden met bekende Catalaanse separatisten. Juist dit leidt nu tot grote woede op rechts. Want om ECR voor zich te winnen, heeft SPOE-leider Pedro Sánchez besloten om Catalaanse gevangenen gratie te verlenen. Het gaat veelal om ministers en ECR-politici die lange celstraffen hebben gekregen vanwege hun werkzaamheden voor aan de separatistische beweging. Nu voelt het voor de conservatieven alsof Sánchez vrij spel verleent aan "criminelen" en zich "als een dictator gedraagt", aldus AD.