Nederland versnelt asielprocedure voor Palestijnse familieleden
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat sneller beslissen over aanvragen van Palestijnse Nederlanders voor hereniging met familieleden in Gaza. Het ministerie van Buitenlandse zaken gaat kijken of zij bij een goedgekeurde aanvraag deze groep ook kan helpen om de Gazastrook te verlaten.
In totaal zijn er nu tien spoedprocedures ingediend, meldt IND aan NOS. Het gaat om enkele tientallen gezinsleden in Gaza, zoals partners en kinderen. Hoe snel de versnelde aanvragen waren behandeld, blijft vooralsnog onduidelijk. Volgens het IND is dit afhankelijk van de "complexiteit van de aanvraag en of er wel of geen identiteitsdocumenten aanwezig zijn".
Zelfs als de aanvraag wordt goedgekeurd, is het nog onduidelijk of de Gazanen überhaupt de Gazastrook kunnen verlaten via Egypte. Hiervoor is namelijk een inreisvisum van Egypte nodig, iets wat niet vanzelfsprekend is. Palestijnen met een buitenlands paspoort kunnen via de evaluatielijst wel Gaza verlaten, maar dat is slechts een beperkte groep van de Gazaanse bevolking.
Daarom gaan het ministerie van Buitenlandse Zaken kijken of Palestijnen, die geen buitenlands paspoort hebben maar wel een goedgekeurde asielaanvraag in Nederland, toch op een andere manier naar Nederland kunnen worden gebracht. Hiervoor wil het ministerie de huidige criteria verruimen, meldt NOS.
Op de aankondiging druppelen al snel reacties binnen. 'Terwijl geen enkel buurland van Israël asiel aanbiedt aan zijn medemoslims uit Gaza, ging de Nederlandse immigratiedienst door en versnelt nu de procedures voor gezinshereniging vanuit Gaza, tegen de wil van het Nederlandse volk in. Een week voor de nationale verkiezingen', schrijft opiniemaker Eva Vlaardingerbroek op X.
Ook op andere manieren komen er Palestijnen naar Nederland. Momenteel onderzoekt het kabinet namelijk hoe Palestijnse kinderen naar Nederland kunnen worden gehaald om hier opgevangen en verzorgd te worden. Vooralsnog is onduidelijk om hoeveel aantallen het zou gaan. Wel is bekend dat Nederland momenteel nog geen verzoek voor opvang of zorg heeft ontvangen.