Britten zetten vol in op kernenergie: "Het is groen en goedkoop"
In het Verenigd Koninkrijk wil men vol gaan inzetten op kernenergie. De Britse overheid publiceerde deze week plannen voor de grootste uitbreiding in kernenergie van de afgelopen zeventig jaar. Daarmee worden banen gecreëerd, de energierekening verlaagd én is men minder afhankelijk van andere landen. Om dit te bewerkstelligen wil men als eerste land in West-Europa de geavanceerde brandstof HALEU gaan produceren.
Terwijl men in andere landen in Europa steeds minder gebruik maakt van kernenergie, is het Verenigd Koninkrijk juist van plan om daar vol op in te zetten. De overheid maakte eerder deze weken de plannen daarvoor bekend en noemt het zelf ‘de grootste uitbreiding van kernenergie in zeventig jaar’. De Britten zijn onder meer van plan om een grote nieuwe kerncentrale te gaan bouwen en willen voor 2050 een kwart van de energievoorziening uit kernenergie halen.
Daarnaast wil men als eerste land in West-Europa gebruik gaan maken van HALEU, een geavanceerde brandstof die uit verrijkt uranium wordt gemaakt. Dat zal overigens nog wel even duren, aangezien de eerste HALEU-fabriek pas over minimaal zes jaar in gebruik genomen kan worden. De Brits overheid investeert in totaal zo’n 300 miljoen euro in de productie van deze brandstof.
Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is het Verenigd Koninkrijk op tal van gebieden bezig om zelfvoorzienend te worden en minder afhankelijk te zijn van andere landen. De uitbreiding van kernenergie past in dat plaatje. Door die bewuste oorlog schoten de energieprijzen in veel landen omhoog. Met de uitbreiding van kernenergie is men in het Verenigd Koninkrijk veel minder afhankelijk van wat andere landen produceren. Ook worden er met het plan duizenden banen gecreëerd en gaan de energieprijzen omlaag.
De overheid heeft op haar website een speciale roadmap gepubliceerd waarin de plannen gedetailleerd worden uitgelegd. Daarin stelt men dat er vier keer zoveel ‘schone en betrouwbare energie’ opgewekt kan worden met de nieuwe plannen.
“Kernenergie is het perfectie antwoord van het Verenigd Koninkrijk op uitdagingen op het gebied van energie”, stelt premier Rishi Sunak in een reactie. “Het is groen, goedkoper op de lange termijn en geeft de Britten meer energiezekerheid. Dit is de juiste beslissing voor de lange termijn en een volgende stap in onze keuze om in te zetten op kernenergie. Hierdoor creëren we bovendien banen en vaardigheden die we nodig hebben om het land naar een hoger niveau te tillen en de economie te laten groeien.”
Ook in sommige andere landen zijn overigens plannen om extra in te gaan zetten op kernenergie. Dat is ook in Nederland het geval. Tijdens de recente klimaattop in Dubai schaarde ons land zich achter een oproep om de hoeveelheid kernenergie in de wereld te verdrievoudigen voor 2050.