Nanninga duidt asielcrisis: 'Tekort aan opvangplekken is niet het probleem, maar de instroom'
Dinsdag behandelt de Eerste Kamer de asielopvangdwangwet, ook wel de spreidingswet genoemd. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg zal alle vragen die op maandag zijn gesteld gaan beantwoorden. JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga hield maandag een betoog tegen de komst van de wet. In haar ogen is de dwangwet "een slecht idee, vervat in een nog slechter wetsvoorstel". Aan de hand van enkele asielfeiten legt ze uit waarom.
Volgens Nanninga is het haast een plicht voor vaderlandslievende senatoren om de asieldwangwet volgende week weg te stemmen. Want de wet is gestoeld op compleet verkeerde aannames. "Die dwangwet kunnen, nee, moeten wij hier volgende week wegstemmen, als Nederland zoals wij dat kennen, ons lief is. Aangaande de instroom het volgende: het probleem is namelijk niet een tekort aan opvang, maar een veel te hoge instroom. Het VVD-asielbeleid in de kabinetten-Rutte I tot en met IV heeft op alle facetten van onze samenleving een onhoudbare druk gelegd. Dat is het probleem. Deze wet is dus geen oplossing voor, maar vormt alleen maar een vergroting van dit probleem. Het doel van deze wet is immers het huidige asielbeleid, bestaande uit open of in ieder geval zeer permeabele grenzen, en de asielopvang in Nederland in stand te houden."
Volgens Nanninga moet Den Haag het huidige asielbeleid niet voortzetten met de zoveelste wet, maar juist afrekenen met het huidige beleid. "Waarom is dat dan erg, mensen opvangen die zoals het uitgekauwde cliché zegt "op de vlucht zijn voor oorlog en geweld"? Ik geef u wat cijfers. In 2015 kwamen er zo'n 56.000 asielzoekers en nareizigers naar Nederland. Premier Rutte zei: nou, dit willen we nooit meer. Wat heeft hij sindsdien gedaan om dit te voorkomen? Vrij simpel: niets! In 2023 kwamen er nog ongeveer 50.000 asielzoekers naar Nederland met een nog onbekend maar groot aantal nareizigers, waar de IND blijkens recente publicaties geen enkel zicht op heeft. Het gaat om een instroom die maatschappelijke ontwrichting tot gevolg zal hebben. Dat zijn niet mijn woorden, maar dat schrijft NRC op basis van interne stukken van onder meer het COA, de IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maatschappelijke ontwrichting en een instroom die ongehinderd voort kan gaan."
Volgens de JA21-senator is het belangrijk om te beseffen dat de dwangwet niets zal veranderen aan de hoge asielinstroom. "Maar de werkelijkheid is dat de dwangwet iedere prikkel om ook maar iets aan instroombeperking te doen wegneemt. De dwangwet zal dus het vehikel blijken om, ondanks de val van het kabinet over asiel en het grote maatschappelijke draagvlak voor veel restrictiever beleid, gewoon door te gaan op de huidige weg."
De gevolgen van de hoge asielinstroom liet JA21 al eens berekenen door migratie-onderzoeker Jan van de Beek. "Vorig jaar liet JA21 door prof. dr. Jan van de Beek doorrekenen wat de financiële en maatschappelijke kosten van asielmigratie zijn voor ons land tussen 2023 en 2027 op basis van de toen geldende, dus nog lagere, prognose. Het is een conservatieve berekening. Een paar conclusies en feiten. Een asielzoeker kost de schatkist over diens hele levensloop gemiddeld acht ton. Dat zei ik al tegen de heer Griffioen van BBB. Dat is gemiddeld. Er zijn ook mensen die heel veel werk doen en geld verdienen, maar gemiddeld, als je ze allemaal bij elkaar neemt, kost het per persoon acht ton over de hele levensloop. De jaarlijkse kosten van het asielbeleid bedragen gemiddeld 24 miljard euro. Alleen al de instroom van vorig jaar komt nu op een kostenpost van 28 miljard euro. Er zijn 90.000 extra sociale huurwoningen nodig om de instroom tot 2027 op te vangen. Let wel, dat is boven op de bestaande woningnood. De extra kosten aan bijstand komen neer op een miljard euro per jaar. De extra kosten door toegenomen criminaliteit worden geraamd op, op termijn, 12 miljard euro."
"De dwangwet is als alle dijken doorsteken om te voorkomen dat de zeespiegel stijgt", aldus @ANanninga tijdens het debat over de #spreidingswet in de Eerste Kamer. pic.twitter.com/edavt5cy0l
— JA21 (@JuisteAntwoord) January 15, 2024
Volgens JA21 is het helder wat er gebeurt met Nederland als het asielbeleid ongewijzigd blijft. "Dit beleid zet onze welvaart, onze sociale zekerheid, ons onderwijs, onze zorg en onze woningmarkt op het spel en zet onze veiligheid en cultuur onder druk. Daar gaat de dwangwet — daar gaat het over vandaag — die alleen voorziet in het verwerken van deze instroom en niet in het indammen ervan, niets aan doen. Zoals mijn wijze vader vanmorgen tegen mij zei: de dwangwet is als alle dijken doorsteken om te voorkomen dat de zeespiegel stijgt."