CDA wil trekkers afpakken van protesterende boeren: 'Radicale mensen'
CDA-Kamerlid Derk Boswijk vindt dat de trekkers van protesterende boeren moeten worden ingevoerd. Volgens hem zijn er genoeg waarschuwingen geweest, en is het nu tijd om hard op te treden tegen deze "vorm van anarchie".
Sinds vorige week gaan Nederlandse boeren massaal de straat op om hun onvrede te laten horen. Overal in het land zijn er protesten: Arnhem, Groningen, Woerden, Arnhem, Amsterdam en Den Bosch. De boeren willen in gesprek met lokale politici om de strenge milieuregels aan te kaarten. Ook blokkeren ze snelwegen en demonstreren ze bij grote supermarktketens als Jumbo.
Maar de boerenprotesten leiden ook tot de nodige overlast. Zo is er op verschillende snelwegen al mest en asbest gedumpt. Daarom gaat minister Yesilgöz van Justitie in gesprek met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie om strenger te kunnen handhaven bij de protesten.
Oproep om trekkers af te pakken
Ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk wil dat er veel strenger wordt opgetreden tegen deze "vorm van anarchie". Volgens hem zijn er genoeg waarschuwingen geweest, en is het nu tijd om de trekkers van protesterende boeren in beslag te nemen. Dit zijn namelijk "radicale mensen", die het imago van de boerensector schaden, aldus Boswijk.
"Ik wil weten hoe het kan dat ze elke keer wegkomen en de volgende dag er weer staan", vertelt hij bij het NPO Radio 1-programma Sven op 1. "Pak de mensen ter plekke op en vorder de trekkers."
.@cdavandaag-Tweede Kamerlid @DerkBoswijk wil dat @DilanYesilgoz keihard optreedt tegen ‘radicale boeren’. "Ik wil weten hoe het kan dat ze elke keer wegkomen en de volgende dag er weer staan. Pak de mensen ter plekke op en vorder de trekkers." #WNL pic.twitter.com/lClfFT8yBu
— Sven op 1 (@Sven_op_1) February 6, 2024
De Nederlandse boerenprotesten passen in een breder plaatje. Momenteel vinden er overal in Europa grootschalige boerenprotesten plaats, van Ierland tot aan Griekenland. In Brussel werd vorige week de toegang tot het Europese Parlement geblokkeerd door protesterende boeren. Ze zijn erg ontevreden over de strenge klimaat- en milieuregels vanuit Brussel, en de opschorting van importheffingen voor Oekraïense producten.