Kamer wil opties voor Nederlandse troepen aan 'oostflank' verkennen
De Tweede Kamer wil de wenselijkheid verkennen om een Nederlandse gevechtseenheid permanent te vestigen aan de oostflank. Dit bleek dinsdagmiddag bij een stemming. Volgens initiatiefnemers BBB en SGP is er 'grote behoefte om Rusland af te schrikken'.
De motie werd ingediend door BBB'er Gijs Tuinman en SGP'er Diederik van Dijk. Zij constateren dat de oefenruimte in Nederland foor de krijgsmacht 'beperkt' is. Ook is er volgens hen 'grote behoefte is aan een permanente aanwezigheid van bondgenoten in de Baltische staten en Polen om Rusland af te schrikken, versterkt door de ontwikkeling van regionale NAVO-plannen'.
BBB en SGP wijzen erop dat Nederland nu al in een rotatieschema een bataljon levert voor de Enhanced Forward Presence in Litouwen. Bovendien gaat Duitsland vanaf volgend jaar een pantserbrigade permanent in Litouwen vestigen. Daarom wordt er voorgesteld om de wenselijkheid te verkennen van een permanente Nederlandse gevechtseenheid aan de oostflank.
De motie is aangenomen door vrijwel alle Kamerfracties, inclusief PVV en JA21. Alleen SP, Denk, Forum en PvdD stemden tegen. Vorige week stelde het CDA al voor om militairen naar het oostfront te sturen, om rekening te kunnen houden met een 'zwart scenario' met Rusland.
Zorgen om mogelijke escalatie van oorlog
De vertrekkende commandant Landstrijdkrachten, Martin Wijnen, vreest dat de oorlog in Oekraïne enorm uit de hand kan lopen. Hij roept Nederlanders daarom op om voedsel en drinkvoorraad op voorraad te hebben. De kans op een gewapend conflict is volgens hem namelijk niet uit te sluiten. Ook de stafchef van het Belgische leger, admiraal Michel Hofman, waarschuwde in december voor een gewapend conflict met Rusland. Hetzelfde geldt voor de voormalige commandant Landstrijdkrachten, Mart de Kruif.
Vorig jaar wees de Tweede Kamer een FVD-motie af om uit te spreken dat Nederlandse dienstplichtigen nooit naar het Oekraïense front mogen worden gestuurd. Wel stelde het CDA vorig jaar voor om de Nederlandse dienstplicht weer verplicht te stellen. Zelf komt Oekraïne zoveel militairen te kort dat het Oekraïense leger zelfs de eigen vluchtelingen naar het front wil sturen.