Hoger minimumloon? Eerdmans: 'Nee, hervorming van het belastingstelsel'
JA21-voorman Joost Eerdmans is geen voorstander van een verhoging van het minimumloon. Bedrijven kunnen dat op dit moment helemaal niet aan, aldus de JA21-leider. Liever ziet hij dat het belastingstelsel in Nederland op de schop gaat zodat bedrijven en werknemers onderaan de streep meer overhouden.
"Per 1 januari van dit jaar is ons minimumuurloon 13,27 euro. Dat is zeker niet veel. Maar het is wel een stijging van 54 procent in de afgelopen tien jaar, plus indexatie. Dan bevinden we ons met de hoogte van het minimumloon in de top drie van Europa. In Engeland is het minimumuurloon omgerekend 13,39 euro, in België is het 11,87 euro, in Duitsland 12,41 euro en in Frankrijk 11,65 euro. De voorgestelde nieuwe verhoging per 1 juli, van 1,2 procent erbij, gaat de overheid jaarlijks 860 miljoen euro kosten, waarvan 500 miljoen voor de doorrekening in de AOW. De heer Aartsen was al zo vriendelijk om uit te rekenen wat het de bedrijven gaat kosten. Dat is dus blijkbaar 170 miljoen per jaar", vertelt Eerdmans bij het Kamerdebat over de Wet verhoging minimumloon 2024.
De conservatief liberale partij staat achter het idee dat de AOW meestijgt met het minimumloon. " JA21 is voorstander van die koppeling aan de AOW, want dat is de afspraak, en afspraak is afspraak. Ouderen zijn al te vaak en te veel de klos geweest van een onbetrouwbare overheid. Hogere lonen zijn sympathiek, maar we kunnen vandaag niet de ogen sluiten voor het feit dat bedrijven die loonsverhoging zullen moeten gaan betalen. Sec het effect van de 1,2 procent verhoging van het wml uit het amendement van GroenLinks-PvdA is een verhoging van de loonkosten voor één werknemer van ruim 400 euro op jaarbasis. Ik heb het in een interruptiedebatje met de heer Ceder gehad over de concrete gevolgen hiervan voor een bloemist. En dat zal ongetwijfeld leiden tot hogere prijzen in het boodschappenkarretje of tot ontslagen en dus weer meer kosten voor de overheid aan werkloosheidsuitkeringen."
Eerdmans pleitte tijdens het debat voor een hervorming van het huidige belastingstelsel, op die manier houden mensen nu al meer geld over. "Als we willen dat het bedrijfsleven overeind blijft en we ook iets willen doen aan de inkomenspositie van minima, moeten we iets heel anders gaan doen. Dan moeten we gaan zorgen dat een werknemer meer overhoudt van zijn maandelijkse loon. De overheid pakt te veel af van de salarissen van de mensen. De oplossing zit voor JA21 dus in het verschil tussen bruto en netto. Lagere lasten dus. Het is mogelijk om netto meer over te houden in de portemonnee én lastenverhoging voor ondernemers af te wenden én het aantrekkelijk te maken om meer uren te werken."
Verdere stijging van het minimumloon kunnen bedrijven nu niet aan.
— JA21 (@JuisteAntwoord) March 14, 2024
JA21 kiest voor een win-win model: lagere lasten voor bedrijven én meer overhouden als werknemer. Een hervorming van het belastingstelsel is de enige manier om de balans te herstellen! pic.twitter.com/aXN27PBbYo
Ook presenteerde Eerdmans het JA21-inkomstenplan: "Dan komen we bij het simpele inkomstenplan van JA21. Dat is de SIB, die is doorgerekend door het Centraal Planbureau. Die heeft een belastingvrije voet van 25.000 euro , waardoor iemand van 21 jaar of ouder die 2.000 euro per maand verdient — dus zeg 25.000 euro per jaar — er per jaar 300 euro op vooruitgaat. Dat is echt verstandiger dan ondernemers op hoge kosten jagen. Ondernemers voelen namelijk de stapeling van effecten, te weten een verhoging van de lonen, twee jaar lang 70 euro van het loon doorbetalen bij ziekte, een ingestorte omzet tijdens corona, extra regeldruk uit Europa, stijgende kosten voor de bedrijfsvoering en meer kosten voor onze groene transitie. Kortom, het bedrijfsleven heeft de prijs wel betaald. Nog meer loonkosten voor hen helpt hen niet verder. Dit gaat te snel en te hard, dus niet doen."