Explosieve groei transgenderzorg in Nederland: 206% stijging in drie jaar
De vraag naar transgenderzorg neemt explosief toe in Nederland. Tussen 2019 en 2022 steeg het aantal meldingen van 2.820 naar 8.630, oftewel 206 procent. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Radboud UMC en een adviesbureau, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Momenteel wachten zo'n 6.900 transgenders op een intakegesprek, om een behandelingstraject in te gaan. Ze kunnen dan medicatie krijgen om lichamelijk te veranderen. Zo'n eenderde van deze groep is minderjarig. Vooral biologische meisjes zijn oververtegenwoordigd in deze groep, aldus het rapport.
Hiermee blijft de explosieve stijging toenemen. In 2012 meldden zich nog veertig meisjes aan bij genderklinieken in Nederland. Tien jaar later was dit aantal gestegen naar achtduizend. Dit was dus een stijging van tweehonderd keer in tien jaar tijd, merkte Jan Kuitenbrouwer in 2022 op bij NPO Radio 1-programma Dit is de dag.
Ook in andere landen is er een explosieve stijging te zien. Een voorbeeld hiervan is het aantal meisjes dat zich aanmeldde bij de Engelse genderkliniek GIDS van Tavistock. In het jaar 2009-10 ging het nog om dertig, maar zeven jaar later waren het er bijna dertienhonderd, meldde The Times-columniste Janice Turner in 2022.
Ook in andere delen van Europa is er een explosieve groei aan jongeren die zich identificeren als transgender. Zo steeg, volgens Zweedse autoriteiten, het aantal transmannen (geboren meisjes die zich identificeren als jongen) met 1.500 procent tussen 2008 en 2018. En in Spanje is het aantal geslachtswijzigingen in het afgelopen jaar toegenomen met 400 procent in één jaar tijd, aldus El Mundo. Vorig jaar ging daar een speciale transgenderwet van kracht.
Schaduwzijde
Het nieuwe rapport van RadbouwdUMC en adviesbureau SiRM zegt weinig over de reden van de explosieve groei. Maar volgens GeenStijl-redacteur Timon Dias is de reden zonneklaar: 'De toename van 206% wordt bovenal verklaard door de transhype die zich qua dynamiek het beste laat vergelijken met de explosieve toename van eetstoornissen boulimia en anorexia in de late 90's en vroege 00's, behalve dat dit niet aangemoedigd werd door een ideologisch bevangen academische en medische infrastructuur.'
De GeenStijl-redacteur voorspelt dat veel jongeren in de komende jaren spijt zullen krijgen van hun genderbehandeling. 'En alle volwassenen die transgenderisme zo gretig accommodeerden - academici en medici voorop - zijn in de eerste graad medeplichtig aan dat leed', aldus Dias.
Ondertussen komt de schaduwzijde van genderbehandelingen geleidleijk aan het licht. Vorige maand werd bekend dat vier transgenders het Amsterdams UMC gaan aanklagen vanwege ernstige gezondheidsklachten na een corrigerende operatie. De ingrepen mislukten en leidden tot grote schade: een afgebroken kaak, een schedelscheur, littekens en een hangend ooglid. In het verleden is al eens een Nederlandse tiener (18) overleden aan de complicaties van een geslachtsoperatie.
Vorig jaar sprak NieuwRechts met stichting VoorZij over de explosieve groei van het aantal transgenders. Renske Verheul wijdde de groei aan een 'perfect storm' van sociale media, een labeldrang en het technocratische maakbaarheidsdenken. Ook de invloed van farmaceutische industrie speelt volgens haar een rol: “Als je mensen hun hele leven kunt medicaliseren, kun je als farmaceutisch bedrijf daar goed geld aan verdienen.”