Marokkaanse Nederlanders verhuizen vaker naar Marokko
Marokkaanse Nederlanders gaan gemiddeld vaker wonen in het herkomstland van hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Hun emigratie vormt een contrast met andere Nederlanders met een migratieachtergrond, die minder vaak terugkeren naar het land van hun voorouders.
Uit CBS-cijfers blijkt dat Nederlanders met een Marokkaanse migratieachtergrond vaker de keuze maken om Nederland te verlaten dan hun leeftijdsgenoten zonder migrantenouders. Vooral Marokko, het herkomstland van hun (voor)ouders, is een relatief populaire bestemming, melden Erasmus-onderzoekers Warda Belabas en Petra de Jong.
De onderzoekers spraken met 25 geëmigreerde Marokkaanse Nederlanders. Ze wonen vooral in grote steden als Rabat, Casablanca, Agadir en Marrakesh. Ook bestaat hun sociale netwerk grotendeels uit andere Marokkaanse Nederlanders.
De reden van emigratie is niet altijd eenvoudig te typeren, schrijven de onderzoekers. Wel ervaarden de geëmigreerde Marokkaanse Nederlanders vaak een gevoel van uitsluiting in Nederland. Ze voelden zich gediscrimineerd vanwege hun migratieachtergrond en hun geloof, de islam. Gecombineerd met een zoektocht naar vrijheid kozen ze ervoor om te verhuizen naar Marokko.
De optie van remigratie wordt steeds vaker besproken in de politiek. Hierbij gaat een westerling een migratieachtergrond wonen in het herkomstland van zijn (voor)ouders. Onder meer PVV-leider Geert Wilders lijkt remigratie wel een goed idee te vinden, suggereerde hij in november. Ook de Franse minister Gérald Darmanin wil dat migranten remigreren bij het doen van antisemitische uitlatingen.