Van der Plas leest Jetten de les: vertelt hoe boeren wanhoop nabij zijn na jarenlange demonisering
Volgens D66-leider Rob Jetten "willen heel veel boeren de komende jaren stoppen". Maar dit vindt BBB-leider Caroline van der Plas een halve waarheid. Volgens haar willen veel boeren niet per se stoppen, maar zijn ze het "spuugzat" hoe ze behandeld worden door de overheid. "Boeren zijn hier in Nederland weggezet als ongewenst; ze zijn ongewenst verklaard", verduidelijkt ze tegenover Jetten.
Woensdagmiddag vond er een Kamerdebat plaats over het eindverslag van de informateurs. In dit debat uitte Jetten zijn onvrede over de stikstof- en klimaatplannen van het aanstaande rechtse kabinet. Volgens hem "willen heel veel boeren de komende jaren stoppen", en moet daarom het transitiefonds met de uitkoopregeling niet geschrapt worden.
Maar bij deze opmerking plaatst Van der Plas een grote kanttekening. "De heer Jetten zegt: boeren willen stoppen. Weet u waarom boeren willen stoppen? Omdat ze het gewoon helemaal spuugzat zijn hoe ze behandeld worden", zegt ze. "Er zijn ouders die tegen hun kinderen zeggen: neem het bedrijf alsjeblieft niet over. Dat heeft er niks mee te maken dat ze geen toekomst meer zien vanwege regelgeving. Dat speelt wel mee, want de afgelopen jaren is er constant sprake van stapelende regelgeving, maar het heeft het meest te maken met hoe zij door sommige groepen, sommige partijen en sommige individuen zijn weggezet in Nederland. Dat heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat de boeren wanhoop in de ogen kregen. Dat is wanhoop in de ogen van redelijke mensen, zoals de heer Remkes zei."
Daarom vindt Van der Plas de opmerking van de D66-leider extra wrang. "Als de heer Jetten denkt dat hij mensen een plezier doet door ze uit te kopen... Het is één groot drama op het boerenerf om uitgekocht te worden. Ik lees en krijg dagelijks berichten van melkveehouders die voor de laatste keer de melk laten ophalen, die voor de laatste keer hun koeien verzorgen en met het hele gezin huilend op het erf staan als de koeien weggaan. Dat is hier helemaal niet in het vizier geweest. 'Joh, laat ze toch stoppen. Dat is hartstikke mooi, zo'n zak geld. Daar kunnen ze lekker hun stallen mee afbreken. Het is toch hartstikke mooi wat we hier doen?' Wat wij hier doen, is verschrikkelijk."
'Ongewenst verklaard'
Volgens Van der Plas breekt het kabinet echt een Nederlandse levensstijl af. "Wat wij de boeren de laatste jaren in Nederland hebben aangedaan, is verschrikkelijk. Generaties lang hebben ze daar gezeten en zijn ze boer of visser geweest. Het is een hele levensstijl. Ze hebben gezorgd voor het landschap, voor toerisme en recreatie in de buurt en voor gezond voedsel. Ze hebben alles gedaan wat de maatschappij van hen heeft gevraagd. En ze zijn hier weggezet als 'dierenbeulen', 'gifspuiters', 'milieuvervuilers' en 'mensen die we hier liever niet hebben'."
Ze vervolgt: "De heer Timmermans zei laatst nog: de intensieve veehouderij moet hier maar weg, die moet maar even verplaatsen, net als de glastuinbouw, want die zijn wel een beetje ongewenst. U kunt het hier met z'n allen bestrijden, maar praat met elke willekeurige boer: boeren zijn hier in Nederland weggezet als ongewenst; ze zijn ongewenst verklaard. Dát is waarom de meeste boeren stoppen, want ze hebben er gewoon helemaal genoeg van. Ik snap dat."
'Wij geven boeren hoop'
Daarom is Van der Plas erop gebrand om de politieke strijd van BBB voort te zetten. "Partijen hier zeggen dat wij valse hoop geven. Nee, wij geven boeren hoop. Boeren snappen heel goed dat wij dat containerschip niet ineens kunnen draaien en dat het niet morgen allemaal geregeld is. Dat zeggen ze ook. En als je iets hebt wat uiteindelijk niet lukt, maar ze hebben wel gezien dat je er kei- en keihard voor strijdt — iets wat hier is nagelaten, want boeren moesten weg — dan krijgen ze weer vertrouwen in de toekomst.
Ze vervolgt: "En voorzitter, weet je wat vertrouwen in de toekomst doet met mensen en met bedrijven? Ze gaan weer investeren. Ze gaan weer dingen doen. Maar alles wat hier gebeurd is, heeft die hele verduurzaming misschien wel op slot gezet, omdat het óf niet kon, óf niet mocht, óf het was nooit goed genoeg. En elke ondernemer in Nederland weet dat als mensen toekomstperspectief hebben — dat begint bij vertrouwen, in de trant van: hèhè, ik mag er zijn; ik hoef hier niet weg — zij gaan investeren in bedrijven. Dan hebben zij weer goede hoop."
Daarom wil Van der Plas zo snel mogelijk aan de slag met het nieuwe rechtse kabinet. Volgens haar is het de hoogste tijd om boeren weer een toekomstperspectief te bieden. "Wat we regelen, dat regelen we. Wat niet kan, dat zullen we uiteindelijk zien. Maar ik ga ervan uit dat het wél lukt. Ik heb de hele linkse hoek in deze Kamer de hele dag alleen maar horen zeggen 'Het lukt niet, het kan niet.' Zo gaat het al vanaf 22 november: ach, het gaat ze nooit lukken, haha, komt nooit goed. Dat is de sfeer die daar heerst. De sfeer die hier heerst, aan deze kant, is: 'Jongens, we gaan ervoor. We gaan het aanpakken. We zijn er positief in en we zijn er ook positief in dat het lukt.' Ik ben daar blij mee, en niet alleen ik: een grote meerderheid van Nederland staat te juichen dat deze coalitie is gevormd."
'Boeren willen niet stoppen of verplaatsen. Die willen blijven op de grond waar ze generaties lang boer zijn geweest. Dat is wat ze willen en daar strijden wij voor!'
— BBB BoerBurgerBeweging 🍀🍀🍀 (@BoerBurgerB) May 22, 2024
Caroline van der Plas spreekt vanuit haar hart en staat pal voor de boeren in Nederland❤️ #formatiedebat pic.twitter.com/FQKHwVQ1tp