Wat NOS niet meldt: 80% bedreigingen politici is gericht aan Wilders
Het aantal meldingen van bedreigingen neemt al jaren toe. In 2023 ontving het Team Bedreigde Politici van de politie meer dan 750 meldingen, bijna vier keer zoveel als in 2015. Maar volgens PVV-leider Geert Wilders vertelt NOS niet het volledige verhaal hierover: maar liefst 80 procent van de meldingen is gericht aan hem.
Volgens Wilders is de NOS onvolledig in haar berichtgeving over het aantal bedreigingen aan politici. Hij merkt op dat de publieke omroep niet meldt dat veruit de meeste dreigementen aan hem gericht zijn.
In het NOS-artikel staat alleen: 'Het aantal meldingen van bedreiging neemt al jaren toe. In 2023 kreeg het Team Bedreigde Politici van de politie ruim 750 meldingen binnen, bijna vier keer zoveel als in 2015. Het aantal lag wel lager dan in 2022, toen er een recordaantal van 1100 meldingen was. Dat kwam doordat Geert Wilders, de meest bedreigde politicus in Nederland, toen veel vaker naar de politie stapte dan in andere jaren.'
Dit vindt Wilders onvolledig. Hij reageert via X: 'Jammer dat ze er niet bij vermelden dat van de 753 meldingen van bedreigingen er 591 van mij kwamen oftewel 80 procent en dat daar bijna niemand van is vervolgd door het het OM. Beetje nepnieuws dus, NOS.'
De PVV-leider wordt al twintig jaar streng beveiligd vanwege concrete bedreigingen, grotendeels uit de islam-extremistische hoek. Zo zijn er alleen al in Pakistaan meerdere fatwa's tegen Wilders uitgesproken.
Jammer dat ze er niet bij vermelden dat van de 753 meldingen van bedreigingen er 591 van mij kwamen oftewel 80% en dat daar bijna niemand van is vervolgd door het @Het_OM. Beetje nepnieuws dus @NOS. https://t.co/QYarEf2VyY
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) July 11, 2024
OM vervolgt tientallen bedreigers
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar 67 mensen vervolgd voor het bedreigen van landelijke politici, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 37 vervolgingen in 2022. Deze stijging weerspiegelt een bredere trend van toenemende bedreigingen tegen politici in Nederland.
Volgens het OM waren bijna 600 van de meldingen in 2023 strafbaar. Deze bedreigingen kwamen vaker van Nederlandse burgers dan van buitenlandse verdachten, wat de identificatie vergemakkelijkte en bijdroeg aan de toename van vervolgingen.
Van de 67 personen die voor de rechter zijn gebracht, kregen de meesten een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Momenteel lopen er nog meer dan 80 onderzoeken, waaruit naar verwachting nog meer rechtszaken zullen volgen.
Het Team Bedreigde Politici, onderdeel van de politie in Den Haag, richt zich specifiek op bedreigingen tegen landelijke politici zoals ministers en Kamerleden. Vanwege het toenemende aantal meldingen werd dit team vorig jaar uitgebreid.