Strijd Ongehoord Nederland en NPO kost tonnen aan advocatenkosten

De juridische strijd tussen Ongehoord Nederland en de NPO koste bijna acht ton aan externe advocatenkosten aan belastinggeld. Dit blijkt uit een WOO-verzoek van Villamedia waarin de facturen geopenbaard werden door de koepelorganisatie van de Nederlandse publieke omroep.
De NPO staat sinds de oprichting van Ongehoord Nederland eind 2019 op gespannen voet met de nieuwe omroep. De NPO heeft de jonge omroep drie boetes van in total 272.000 euro opgelegd. NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang wilde Ongehoord Nederland verwijderen uit het publieke bestel. Leeflang gaf hierbij aan in een persbericht dat de NPO 'de redactionele vrijheid hoog in het vaandel heeft staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft'.
De NPO pleitte hiermede bij de toenmalig staatssecretaris van Media, Gunay Uslu (D66) dat Ongehoord Nederland uit het publiek bestel gezet diende te worden. Uslu weigerde dit. De patstelling die volgde leidde ertoe dat de NPO uiteindelijk twee van de boetes terugtrok.
De houding van de NPO leidde verder tot de juridisering van de onenigheid tussen de NPO en Ongehoord Nederland. Dit leidde uiteindelijk voor de torenhoge advocatenkosten. Onder Leeflang, zelf een voormalig Zuidas-advocaat, werd ruim zes ton uitgegeven aan het Zuidas-advocatenkantoor NautaDutilh. De overige 182.000 werd besteed bij de Nederlandse tak van de Britse firma Bird & Bird. Het eindresultaat kan nog hoger uitvallen indien Ongehoord Nederland erin slaagt om bijna de helft van de eigen advocatenkosten op de NPO te verhalen. Het is niet volledig duidelijk of deze kosten in zijn geheel aan deze zaak kunnen worden toegeschreven of ook andere zaken hieronder vallen. Dit is niet duidelijk geworden uit het WOO-besluit.
De zinloze strijd van NPO tegen Ongehoord kostte bijna 8 ton. Beter om bestel te hervormen en einde te maken aan omroepwaanzin en tergende interne oorlog tussen omroepen en NPO over zendtijd en budgetten, is machtsgekonkel dat debat over inhoud verpest. https://t.co/L2KhSIZMX2
— Mark Koster (@markkoster) July 17, 2024
Echter hadden de kosten bespaard kunnen worden, indien ervoor gekozen was om de interne juridische afdeling meer in te zetten. Ondanks dat de woordvoerder van de NPO aangaf dat ze beschikken over 'een zeer bekwame juridische afdeling', is er toch voor gekozen uiteindelijk om met belastinggeld dure externe juridische hulp in te schakelen.
Het resultaat is uiteindelijk dat nadat de belastingbetaler bijna achtton aan externe advocatenkosten kwijt is, er slechts een boete van 84 duizend euro overblijft. Niet alleen is dit zonde van het belastinggeld van de Nederlandse burger, maar het laat ook zien dat het juridisch proberen uit te sluiten van rechts Nederland niet altijd zijn vruchten afwerpt.