NSC wil meer aandacht voor veiligheidsrisico's zonnepanelen
De veiligheidsrisico's rond centraal aangestuurde zonnepanelen moeten veel meer aandacht krijgen in Den Haag, aldus NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra bij BNR Nieuwsradio. Hij sluit zich aan bij de waarschuwing van Jan Vorrink, hoofd van netbeheerder TenneT, dat Nederland anders het risico loopt op een black-out.
Volgens Six Dijkstra heeft de Nederlandse politiek de gevaren van deze zonnepanelen te lang genegeerd. Bijna alle zonnepanelen in Nederland hebben een centrale aan-uitknop bij de leverancier. Europa kent een aantal grote leveranciers, en het uitschakelen van één zo'n leverancier kan enorme gevolgen hebben, waarschuwt hij. "Dit gaat ook over bestaanszekerheid. Veel huishoudens in Nederland zijn afhankelijk van zonne-energie," zegt het Kamerlid.
Six Dijkstra wijst erop dat dit probleem niet nieuw is. Al een jaar geleden toonde een onderzoek van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) aan dat geen van de leveranciers van zonnepanelen en omvormers voldeed aan de gestelde eisen. "En nu, een jaar later, blijkt dat er waarschijnlijk nog niets met de aanbevelingen is gedaan. Dat is onacceptabel," stelt hij.
Om de veiligheid te verbeteren, pleit Six Dijkstra ervoor om bedrijven die zonnepanelen kunnen aansturen, te benoemen tot kritieke infrastructuur. Hoewel er Europese wetgeving in de maak is om deze bedrijven aansprakelijk te kunnen stellen bij nalatigheid in informatiebeveiliging, benadrukt hij het belang van strenge beveiligingseisen in Nederland. "Het gaat om Europese wetgeving, maar de mogelijkheden om daar in Nederland extra aan toe te voegen zijn beperkt," aldus Six Dijkstra.