Aanslagpleger nabij Israëlisch consulaat blijkt radicale moslim
De aanslagpleger nabij het Israëlisch consulaat in München blijkt een 18-jarige Oostenrijker met Bosnische roots. Eerder is er al IS-propaganda op zijn telefoon gevonden. De schutter werd door de politie doodgeschoten nadat hij het vuur opende met een ouderwets geweer, wellicht een kalasjnikov.
Op donderdag vond er een schietpartij plaats in het centrum van München, vlakbij het Israëlische consulaat en een museum gewijd aan de nazi-geschiedenis. Volgens ooggetuigen vertelden bewoners aan de Süddeutsche Zeitung over geweerschoten en politiesirenes in de omgeving. Tientallen agenten waren aanwezig, en getuigen hoorden agenten schreeuwen: "Rennen! Rennen!"
De schutter, geïdentificeerd als Emrah I., had al eerder de aandacht van de Oostenrijkse autoriteiten getrokken vanwege zijn vermoedelijke banden met een terroristische organisatie. Hij werd verdacht van het verspreiden van propaganda van de Islamitische Staat (IS). Hoewel op zijn telefoon propaganda van IS werd aangetroffen, werd de zaak door het Openbaar Ministerie geseponeerd.
Emrah I. reisde kort voor de aanval van Oostenrijk naar Duitsland. Beelden op sociale media laten zien hoe hij met een lang geweer rondloopt in de buurt van het consulaat en een poging doet om een gebouw binnen te dringen door een raam in te slaan. Uiteindelijk werd hij neergeschoten door de politie, zonder dat er andere gewonden vielen.
Olympische massamoord in München
De schietpartij vond plaats op de gedenkdag van het bloedbad tijdens de Olympische Spelen in München in 1972, waarbij leden van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September elf Israëlische atleten doodden. Hoewel er geen directe link tussen deze gebeurtenissen is bevestigd, blijft de timing opmerkelijk. De autoriteiten in Beieren onderzoeken of de schutter mogelijk geïnspireerd was door dit historische drama.
De schietpartij leidde tot een stroom van veroordelingen, waaronder van de Israëlische president Isaac Herzog. Hij besprak het incident met zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het consulaat op de dag van de aanval gesloten was vanwege de herdenking van de Olympische massamoord. Niemand van het consulaatspersoneel raakte gewond.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, noemde het een “ernstig incident” en benadrukte dat de bescherming van Joodse en Israëlische instellingen in Duitsland de hoogste prioriteit heeft.
Toename van antisemitische incidenten
De schietpartij in München vond plaats tegen de achtergrond van een grote toename van antisemitische incidenten in Duitsland. Uit een recent rapport blijkt dat het aantal geregistreerde antisemitische voorvallen in 2023 met maar liefst 80 procent is gestegen. Deze piek in incidenten volgde op de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober.
De dreiging van islamitisch extremisme in Duitsland en Europa is de afgelopen maanden eveneens toegenomen. De Duitse federale recherche waarschuwde eerder dit jaar dat jihadistische aanvallen een blijvende dreiging vormen. Recente incidenten, waaronder geplande aanvallen op kerken en synagogen, onderstrepen het voortdurende risico.
Kritiek op toezicht
Er rijzen vragen over het handelen van de Oostenrijkse autoriteiten, die ondanks eerdere waarschuwingen over de radicalisering van de schutter, niet adequaat ingrepen. Emrah I. werd eerder geïdentificeerd als een potentiële terrorist, maar de zaak tegen hem werd gesloten zonder verdere actie.
In augustus verijdelde de Oostenrijkse inlichtingendienst nog een geplande zelfmoordaanslag tijdens een Taylor Swift-concert, die werd beraamd door tieners gelieerd aan islamitisch extremisme. Dergelijke incidenten benadrukken het groeiende gevaar van radicalisering onder jongeren in Europa, onder meer via TikTok-imams.