PVV, NSC en BBB willen limiet op contante betalingen: 10.000 euro
In Den Haag woedt er een debat over het kabinetsvoorstel om een limiet van 3000 euro te stellen op contante betalingen. Regeringspartijen NSC, PVV en BBB vinden dit bedrag te laag en pleiten voor een verhoging naar 10.000 euro. Zij stellen dat de huidige limiet leidt tot onnodige verdachtmaking van contant geld als legitiem betaalmiddel.
Agnes Joseph van NSC benadrukt dat de voorgestelde limiet van 3000 euro strenger is dan de Europese norm, die een limiet van 10.000 euro voorstelt. Daarom vindt ze dat Nederland niet af moet wijken van deze Europese richtlijn, meldt De Telegraaf. "Waarom stelt de minister voor om daar als Nederland van af te wijken en strenger te zijn?" vraagt Joseph zich af. Ook BBB en PVV ondersteunen dit standpunt. Henk Vermeer van BBB noemt de limiet van 3000 euro 'totaal niet proportioneel'.
Het plan om een limiet op contante betalingen in te voeren werd door het vorige kabinet geïntroduceerd als onderdeel van de aanpak tegen witwassen en terrorismefinanciering. In eerste instantie was er weinig enthousiasme in de Tweede Kamer voor deze maatregel, maar het werd alsnog voorgesteld om te voldoen aan afspraken met Brussel in ruil voor geld uit het Europese coronafonds.
VVD heeft twijfels
De dwarsligger in de regering is de VVD. Kamerlid Aukje de Vries en de ministers David van Weel (Justitie) en Eelco Heinen (Financiën) hebben bedenkingen bij de verhoging naar 10.000 euro. De Vries vreest dat Nederland aantrekkelijker kan worden voor criminelen als de grens wordt verhoogd, omdat omliggende landen een lagere limiet hanteren. Minister Heinen ziet ook het risico van een te hoge limiet: "Je maakt ondernemers minder blij en criminelen hangen de vlag uit."
Hoewel minister Heinen verwacht dat er geen verzet uit Europa komt bij een verhoging naar 10.000 euro, benadrukt hij dat de huidige grens van 3000 euro deel uitmaakt van de bredere inspanningen om criminaliteit te bestrijden. Hij stelt dat deze grens de ’tussenlaag’ van criminelen treft die invloed heeft op kwetsbare wijken en jongeren.
De discussie in de Kamer blijft daarmee voortduren. Het is nog onduidelijk of er een meerderheid zal zijn voor het voorstel van NSC, PVV en BBB om de limiet te verhogen naar 10.000 euro.