Regeerprogramma nieuw kabinet: krimp veestapel onvermijdelijk, strengste asielbeleid ooit
Het kabinet heeft vrijdag het nieuwe regeerprogramma gepresenteerd, waarin onder andere een streng asielbeleid, de aanpak van de mestcrisis en lastenverlichting voor lagere inkomens centraal staan. Veel maatregelen waren al bekend uit het hoofdlijnenakkoord, maar zijn nu concreet uitgewerkt. Het kabinet streeft naar maatregelen die 'tastbaar het verschil maken in het leven van mensen', zo staat in de inleiding van het programma.
Het kabinet kiest voor een streng asielbeleid en wil snel het noodrecht activeren om een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking te stellen. Dit maakt het mogelijk om direct maatregelen te nemen zonder toestemming van de Tweede en Eerste Kamer. Zo wordt gezinshereniging van meerderjarige kinderen beperkt, wordt het stapelen van asielprocedures strenger getoetst en kunnen asielzoekers die niet verschijnen op een afspraak worden afgewezen.
Daarnaast komt er een asielcrisiswet, waarvoor de goedkeuring van het parlement nodig is. Deze wet zal onder meer zorgen voor een versobering van de opvang, een beslisstop op asielaanvragen en gedwongen uitzettingen voor mensen zonder verblijfsvergunning. Ook komt er geen automatische asielvergunning voor onbepaalde tijd na vijf jaar. Minister Faber van Asiel en Migratie wil daarnaast een opt-out van het Europese asielbeleid realiseren.
Om de mestcrisis aan te pakken, is krimp van de veestapel onvermijdelijk, zo stelt het regeerprogramma. Bij de verkoop van bedrijven buiten de familie wordt krimp van het aantal dieren afgedwongen. Dit geldt niet alleen voor rundveehouders, maar ook voor pluimveehouders en varkenshouders. 'We stellen een brede en vrijwillige beëindigingsregeling open voor veehouders die zelf willen stoppen, bijvoorbeeld bij gebrek aan opvolging. Het kabinet stuurt niet op gedwongen krimp van de veestapel of op gedwongen onteigening in het kader van stikstofdoelen en overige milieu- en natuurdoelen. We sluiten beleid zoveel mogelijk aan bij de autonome ontwikkelingen van de sectoren. We geven extra aandacht aan jonge boeren, zodat zij bedrijven kunnen overnemen of starten', schrijft het kabinet.
Positief nieuws voor boeren is dat ze meer mest per hectare mogen uitrijden en dat er subsidies komen voor innovaties. Het kabinet benadrukt dat de krimp noodzakelijk is om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te beschermen.