"We hopen dat Jaap van Dissel deugt" - nieuwe details onthuld in podcast

Nieuws8 september 20224 minuten Redactie

Dinsdag meldden ondernemers Yves Gijrath en Erik de Vlieger in hun nieuwe podcast GIJRATH & DE VLIEGER dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel ruim zeven ton zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Deze stichting was tijdens de coronatijd actief met het programma Testen voor Toegang. Nu maken beide heren een nieuw detail bekend: een bestuurslid van de stichting (Chris Smulders) zou bij een vorig bedrijf zijn weggestuurd vanwege smeergeld. 'Mister Kickback' was zijn bijnaam.

Dinsdag zei Gijrath dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel voor '99% zeker' een bedrag van €750.000,- zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Vier ton hiervan werd dezelfde dag nog doorgesluisd naar Aruba.

Gisteren kwamen ondernemers Yves Gijrath en Erik de Vlieger wederom met een onthulling over Stichting Open Nederland. Dit deden zij in hun nieuwe podcast GIJRATH & DE VLIEGER. Want de onthulling over Van Dissel riep veel vragen op. Bijvoorbeeld: wie binnen Stichting Open Nederland gaf opdracht tot de betaling aan Van Dissel? Dit werd besproken in de podcast.

Generaal Tom Middendorp richtte Stichting Open Nederland op, maar vertrok als voorzitter van het bestuur op 1 juli 2021. Dit betekent dat Middendorp niet betrokken kan zijn geweest bij de betaling van Stichting Open Nederland aan Jaap van Dissel. Ook Gijrath gelooft niet dat "Middendorp zich op welke manier dan ook hiertoe zou laten verleiden".

Toch moet een bestuurder de opdracht hebben gegeven tot de betaling aan Van Dissel. Het was tijd om "Cluedo te spelen", zegt Gijrath. Dit leidde tot onderzoek naar een andere bestuurder: Chris Smulders. Gijrath legt uit: "Smulders heeft in het verleden gewerkt bij de firma Eichholtz B.V. als CFO (financieel directeur, redactie). En ik heb bevestigd gekregen dat hij daar om niet plezierige redenen uit zijn functie is ontheven, omdat er sprake was van kickback."

De Vlieger haakt hierop in: "Zijn bijnaam was toch Mister Kickback?" Gijrath bevestigt dit. 'Kickback' betekent smeergeld. Een persoon of bedrijf krijgt dan achteraf een vergoeding voor het verlenen van bepaalde diensten.

Stichting Open Nederland
Dan vervolgt Gijrath: "Zo'n belangrijke post bij zo'n belangrijk orgaan waar zoveel geld in omgaat. Dan ga je toch wel als Stichting Open Nederland - waar ook nog een Raad van Advies aan verbonden is - toch even navragen en referenties vragen of het wel verstandig is om zo'n iemand bij de kassa te zetten? Dit zijn dus allemaal feiten."

Binnen het bestuur is Smulders verantwoordelijk voor de 'Financiën en Inkoop', zo staat er op de website van Stichting Open Nederland. Of Smulders verantwoordelijk is voor de betaling naar Van Dissel, is nog volstrekt onduidelijk. Gijrath en De Vogel roepen daarom opnieuw onderzoeksjournalisten op om zich te melden, zodat zij dieper in de materie kunnen duiken.

Gijrath legt uit waarom dit onderzoek zo belangrijk is: "Hier is ons hele land op gebaseerd tijdens corona. Als dan ook nog eens de baas van het land geld vanuit België vanuit een stichting naar zijn eigen privérekening laat komen, ja... die kan ik niet uitleggen, hoor. Ik weet niet of jij die kan uitleggen, maar ik vind hem lastig."

Eerst onderzoeken
Toch benadrukt Gijrath dat het te vroeg is om nu al met beschuldigingen te komen van corruptie. Hij zegt: "Wij gaan niet veroordelen. Ik zag al dat Pepijn van Houwelingen ging roepen - die gaat ook de parlementaire enquêtecommissie voorzitten - dat [Van Dissel] corrupt is. Dat moet je niet doen. Je moet vragen: wat is er aan de hand? Als dit allemaal waar is, dan heeft u wat uit te leggen. Niet meteen die beschuldigende vinger. [...] In de Kamer moeten de verantwoordelijke mensen die op dit dossier zitten gewoon bevraagd worden. Dus ook Hugo de Jonge, Erik, want die was van VWS."

Erik de Vlieger haakt hierop in: "Wij zeggen dus: Kamerleden, jullie controleren de regering. Doe dat dan. Bevraag met deze informatie de verantwoordelijken. En twee, zeggen wij tegen de media: dit is het. Als het niet waar is, dan hoeven we niet in het verdomhoekje te zitten, want we houden een slag om de arm. Maar we hebben tegen de media gezegd: zoek dit uit. [...] Eigenlijk hebben we de belangrijkste feiten naar boven. Gentlemen, place your bets."

Vermogensbeheer Auréus en Rabobank
Gijrath en De Vlieger kregen wantrouwen naar Van Dissel toen zij een tip kregen dat de OMT-voorzitter in maart 2020, aan het begin van corona, maar liefst 6 miljoen euro aan vermogen had gealloceerd naar een beleggingsrekening. "Onze vraag was toen: hoe komt hij aan zes miljoen? Dat mag, want dat is voor ons gewoon 12 miljoen verdiend inkomen. Hij is geen belegger, hij is in dienst bij de overheid, dus daar waren wij nieuwsgierig naar. En daar hebben we heel veel pogingen voor gedaan. Nooit antwoord op gekregen, wij zijn daar niet in serieus genomen. Dus we weten het nog steeds niet." Dinsdag zei Gijrath dat ze Van Dissel in totaal 51 keer hebben benaderd, zonder ooit antwoord te hebben gekregen.

Wel heeft Gijrath achterhaald bij welke vermogensbeheerder Van Dissel een rekening heeft: Auréus. Gijrath en De Vlieger hebben inmiddels twee bronnen die bevestigen dat Van Dissel daar klant is. De Vlieger concludeert: "Indien [het verhaal van de betaling] waar is - slag om de arm, disclaimers, lieve mensen -, dan is dat geld van corruptie. Dus als Auréus geld belegt dat middels een corrupte handeling tot hen is gekomen, dan moeten ze zich ook afvragen waar ze mee bezig zijn. En de Rabobank idem dito."

Rabobank zegt altijd dat het geen mededelingen doet over individuele klanten. Maar volgens De Vlieger is er nu een uitzonderingssituatie, omdat het gaat over de schijn van misdadige handelingen. In de statuten van de Rabobank staat dat er in zulke gevallen toch onderzoek moet worden gedaan naar individuele betalingen. En dat moeten ze dus doen bij de betaling aan Van Dissel, zegt De Vlieger.

De onthullingen roepen veel vragen op. Maar Gijrath hoopt dat het losloopt: "Ik ben heel erg van de theorie van de dochter van de notaris. Dat heeft ze mij ooit uitgelegd. [...] Dat welke groep je ook hebt in een samenleving - of het nou een advocatenkantoor, of in de voetballerij of in de politiek: drie procent deugt niet. Wij hopen dat Van Dissel niet bij die drie procent zit." Erik de Vlieger sluit zich hierbij aan: "Dat hoop ik echt."

Meerartikelen

Nieuws

Frits Wester vraagt Sigrid Kaag (D66) haar haar af te knippen met zelf meegenomen schaar

Parlementair verslaggever Frits Wester nam vrijdagmiddag een schaar mee voor Sigrid Kaag. Plaats van handeling: de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. Hij vroeg de minister een stuk van haar haar af te knippen. “Gisteravond heeft uw colle

Nieuws

Wilders geschrokken van zakgeld voor statushouders: 'Ze krijgen een huis met duizenden euro's cadeau'

In diverse Brabantse gemeenten krijgen statushouders bij de toewijzing van een huis ook nog eens inrichtingsbudget als gift. Voor zelfstandig wonende gaat het bedrag om enkele duizenden euro's, dit tot grote schrik bij PVV-voorman Geert Wilders. Hij

Nieuws

Orbán kraakt EU-sancties af: "Ze voldoen niet aan de verwachtingen"

De Hongaarse president Viktor Orbán heeft tijdens de Europese top in Praag stevige kritiek geuit op de Europese sancties tegen Rusland. Volgens Orbán werkt het niet om steeds maar nieuwe, niet-werkende sancties op te leggen. Viktor Orbán is van menin

Nieuws

Uitgekochte boeren mogen nergens in EU meer boerenbedrijf starten: 'Totalitair ecodenken'

“Totalitair ecodenken.” Zo noemt dr. Jan van de Beek de wijze waarop Johan Vollenbroek over boeren spreekt. De antropoloog reageert daarmee op een uitzending van Nieuwsuur woensdagavond die in het teken stond van de bevindingen van Johan Remkes.  In

Nieuws

Derksen haalt snoeihard uit in stikstofdiscussie: "Heel Nederland lijdt onder die gek"

Johan Derksen heeft in de talkshow Vandaag Inside hard uitgehaald naar milieuactivist Johan Vollenbroek. “We worden geterroriseerd door een opgefokte natuurfreak”, zei hij donderdagavond aan tafel bij de talkshow.  Vollenbroek verwierf landelijke bek

Nieuws

Biden vreest voor nucleaire armageddon: "Poetin maakt geen grapje"

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is de nucleaire dreiging op het niveau van tijdens de Koude Oorlog. Afgelopen week repte de Russische president Vladimir Poetin over het gebruik van tactische kernwapens, volgens Biden is Poetin niet iemand

Nieuws

Dekker (FVD): "6 catastrofale trends liggen ten grondslag aan de economische rampspoed in Nederland"

Volgens Forum voor Democratie en Tweede Kamerlid namens die partij, Ralf Dekker, zijn er zes megatrends die ervoor zorgen dat de Nederlandse en Europese economie aan het haperen is. Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen somde hij deze trends o

Nieuws

Van der Plas vraagt af voor wie FVD opkomt: "Ik heb het woord 'bakkers' niet bij ze gehoord'

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas verbaast zich over de Kamerbijdragen van Forum voor Democratie. De partij houdt vaak genoeg toespraken die helemaal niet relevant zijn voor de onderwerpen die die dag worden besproken in de Tweede Kamer, aldus de B

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Van der Plas roept Hoekstra op het matje: "Wat mij betreft was de Iraanse ambassadeur gisteren al naar huis gestuurd"

Volgens de Tweede Kamer doet het kabinet te weinig tegen het regime in Iran. Een meerderheid in de Tweede Kamer eist dan ook meer actie van het kabinet. Wat Caroline van der Plas (BBB) betreft had minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) de Iraanse amb

Nieuws

Trump: 'Conservatieve overwinningsgolf in Europa is gestart door mijn eigen winst'

Volgens de voormalig Republikeinse president Donald Trump zijn de rechtse en conservatieve verkiezingsoverwinning in Europa te danken aan hem. Zijn overwinning in 2016 heeft ervoor gezorgd dat mensen over de hele wereld inzien dat het belangrijk is o

Nieuws

Omtzigt ontvangt schokkende antwoorden over wetsovertredende energiebedrijven: 'Consument krijgt geld niet terug'

Enkele Nederlandse energiebedrijven hadden eind september bekend gemaakt gewoon door te gaan met een tariefverhoging vanaf 1 oktober. Dit tegen afspraken en regels in. Minister Rob Jetten noemde de verhoging dan ook "zeer onwenselijk". Tweede Kamerli

Nieuws

Minister Yesilgöz knipt haarlok af live op tv, als steun aan onderdrukte Iraanse vrouwen

VVD-minister Dilan Yesilgöz heeft donderdagavond bij Op1 een stuk van haar haar afgeknipt. De minister deed dit om haar steun uit te spreken aan de actievoerders die in Iran demonstreren. In Iran zijn de laatste weken vrouwen (en mannen) massaal de s

Nieuws

Jordan Peterson hekelt hypocrisie van links: "Ik dacht dat gemarginaliseerde groepen juist een stem horen te hebben"

De Amerikaanse filmmaker Olivia Wilde gaat een film maken waarin professor Jordan Peterson wordt afgebeeld als slechterik. Maar de Canadese professor begrijp hier niets van, omdat hij naar eigen zeggen juist jonge mannen helpt om betekenis te geven a

Nieuws

Woningnood houdt aan: forse krimp nieuwbouw verwacht in 2023

Momenteel heerst er een enorme woningnood, maar de kans is klein dat dit probleem snel verholpen zal zijn. In 2023 wordt er namelijk een forse krimp in de nieuwbouw verwacht. Dit heeft onder meer te maken met de nieuwe stikstofregels, aanvullende duu

Nieuws

BVNL-Statenlid Pestman over stikstofrapport Remkes “Een Groninger onwaardig en een ramp voor boeren!”

Statenlid Robert Pestman (BVNL) is laaiend op provinciegenoot Johan Remkes die gisteren met een voor boeren super slecht stikstofrapport kwam.  “Deze VVD-coryfee is een Groninger onwaardig, want waar is de Groningse nuchterheid bij deze man gebleven?

Nieuws

Sjoerdsma (D66): "ON lokt terroristische misdrijven uit"

Er is ophef ontstaan naar aanleiding van uitspraken van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in de Tweede Kamer. Volgens de D66'er lokt omroep Ongehoord Nederland het plegen van terroristische misdrijven uit op televisie. PVV-Kamerlid Martin Bosma is geschr

Nieuws

Hoogeveen (JA21) hekelt Ruttes kritiek op Hongarije en Polen: "Kijk naar je eigen rechtsstaat"

Michiel Hoogeveen (JA21) vindt de regeringspartijen VVD en D66 zich schuldig maken aan grote hypocrisie. Volgens de Europarlementariër tikken deze partijen maar al te graag landen als Hongarije en Polen op de vingers, terwijl VVD en D66 zelf niet bep

Nieuws

Bosma: "Bewindspersoon die zich uitlaat over een omroep, het is een bananenrepubliek met allemaal D66-inteelt"

PVV-prominent Martin Bosma heeft tijdens een tweeminutendebat over hoofdlijnenbrief Media stevig uitgehaald naar staatssecretaris Gunay Uslu (D66). Volgens hem bepaalt een D66-kliek de koers en dat is niet goed.  "Het is ongehoord wat de staatssecret

Nieuws

BIJ1 valt verder uiteen: lijsttrekker Amsterdam-Zuidoost stapt op

De Amsterdamse afdeling van BIJ1 brokkelt verder af. Vorige maand stapte het Amsterdamse bestuur op, vervolgens de nummer twee van de Amsterdamse gemeenteraad, en nu gaat ook de lijsttrekker van stadsdeel Zuidoost haar eigen weg. De oorzaak zou ligge

Nieuws

Tweede Kamer wil sneller ingrijpen bij omroepen die grens overtreden

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het makkelijker wordt om omroepen op het matje te roepen die over de schreef gaan. Om dit te realiseren willen de regeringspartijen incluis PvdA, GroenLinks en Denk de regels in de mediawet aanscherpen.  De