Corona-chef Fauci erkent: 1,5 meter afstand was onwetenschappelijk
De topadviseur van het Witte Huis, Anthony Fauci, heeft een opmerkelijke onthulling gedaan in de Amerikaanse Senaat. Hij vertelt dat de afstandsregels tijdens de coronaperiode zijn bedacht zonder wetenschappelijke aanleiding. Daarom zijn ze "waarschijnlijk niet gebaseerd op wetenschappelijke data", stelt hij. Eerder bleken al dat de mondkapjes, coronavaccins en de avondklok niet hebben bijgedragen aan het voorkomen van virusverspreiding.
Tijdens de coronacrisis moest iedereen 1,5 meter afstand houden van elkaar. Volgens het kabinet was dit 'één van de belangrijkste basisregels om het aantal besmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen', meldde de NOS in november 2021. Mensen die zich niet eraan hielden, kregen een waarschuwing en riskeerden daarna een boete van 95 euro.
Maar nu blijkt dat deze regel is bedacht zonder wetenschappelijke aanleiding. Dit erkent corona-chef Anthony Fauci in een urenlang verhoor van de Amerikaanse Senaatscommissie, meldt New York Post. Volgens hem is de regel "gewoon zomaar ontstaan". In de Verenigde Staten ging het om een regel van twee meter afstand (zes voet).
Data-analist Maurice de Hond vindt Fauci's onthulling weinig verrassend. 'Hij bevestigde diverse opvattingen die degenen die logisch nadachten al lang wisten. Tegelijk weten we nu ook dat Minister Kuipers snel vertrekt met - voorlopig - onbekende bestemming. Een instortend imperium, benadrukt door belangrijk nieuw onderzoek', schrijft De Hond op zijn website.
Labtheorie is mogelijk waar
In januari 2020 werd Fauci aangesteld als topadviseur voor het Witte Huis inzake corona. Hij wordt gezien als een belangrijke stuurman in de corona-aanpak van de Amerikaanse regering. Maar Fauci is ook omstreden vanwege zijn rechtlijnige houding en beroep op 'de wetenschap'. Zo bestempelde hij de Verklaring van Great Barrington, een wetenschappelijk manifest voor een andere corona-aanpak, als 'belachelijk'
Ook geeft Fauci toe dat het mogelijk het coronavirus mogelijk is ontwikkeld in een laboratorium in Wuhan. Lange tijd werd dit gezien als een complottheorie, maar de kans bestaat dat dit wel klopt. Onder meer Fauci bestreed deze theorie fel in een document in 2020.
Tot slot erkent Fauci dat zijn beleid heeft geleid tot meer maatschappelijke twijfel over vaccins. Sinds de coronacrisis laten steeds minder mensen wereldwijd zich vaccineren. In 2022 bleek al uit onderzoek dat EU-burgers steeds minder vertrouwen hebben in vaccinaties. In Amsterdam daalt de vaccinatiegraad al drie jaar op rij.
Ook twijfels over mondkapjes en coronavaccins
Het is niet de eerste keer dat een coronamaatregel geen wetenschappelijke basis blijkt te hebben. Al in april 2021 erkende toenmalig VWS-minister Ernst Kuipers (VWS) dat de avondklok geen effect heeft gehad op de verspreiding van het coronavirus.
Ook bestaan er steeds meer twijfels over het nut van mondkapjes. In februari 2023 publiceerde het befaamde onderzoeksinstituut Cochrane Review een uitgebreid rapport over het nut van mondkapjes. De conclusie was vernietigend: mondkapjes zouden 'geen tot amper' effect hebben om de overdracht van infectieziekten tegen te houden, zoals het coronavirus. Deze conclusie ging in tegen eerder onderzoek naar het nut van mondkapjes.
Ook het nut van coronavaccins wordt betwijfeld. In oktober 2022 kreeg Europarlementariër Rob Roos (JA21) tijdens de speciale coronacrisis-hoorzittingen van de EU een schokkend antwoord te horen van een van de Pfizer-directeuren. Het Pfizer-vaccin bleek namelijk nooit te zijn getest op het voorkomen van virusoverdracht.
"Pfizer geeft nu toe dat er geen wetenschappelijke grond bestond voor de bewering dat vaccinatie de overdracht van het virus zou voorkomen. [...] Dit haalt de hele juridische basis voor het coronapaspoort onderuit," vertelde Roos diezelfde nacht bij het nieuwsprogramma van Tucker Carlson. "Dit paspoort zorgde voor massale institutionele discriminatie doordat mensen geen toegang meer kregen tot essentiële delen van de samenleving."
In november erkende het Europese Agentschap voor Medianen (EMA) dat de coronavaccins nooit zijn toegelaten ter voorkoming van de virusoverdracht. Hieruit concludeerde Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) dat de massale vaccinatie van zestigminners grotendeels onnodig was in coronatijd.