Utrecht gaat zes weken lang alle sociale huurwoningen aan statushouders toewijzen: "Radicale maatregel"

Nieuws13 juli 20221 minuut Bart Reijmerink

De gemeente Utrecht heeft bekend gemaakt vanaf 1 augustus met een bijzonder huizenplan te gaan starten: zes weken lang gaan alle sociale huurwoningen naar statushouders toe. Op deze manier wil de gemeente een bijdrage leveren aan de oplossing van de asielcrisis in Nederland.

Lees ook

Migranten maken misbruik van opvang voor Oekraïeners: Pakistanen en Jordaniërs proberen in opvang te komen

"We kiezen voor de korte klap. Het doet even zeer, maar daarna kunnen we snel weer overgaan naar normaal", vertelt de Utrechtse wethouder Rachel Streefland tegenover de Volkskrant over het plan.

De gemeente Utrecht wil in zes weken tijd bijna 500 statushouders huisvesten. Op deze manier hoopt de gemeente de crisis in de asielopvang een beetje te verlichten in de regio. Daarnaast haalt Utrecht in een korte tijd zijn wettelijke taakstelling voor huisvesting van statushouders van dit jaar. 

Wethouder Streefland gaat er overigens al van uit dat mensen niet al te blij met het plan zullen zijn. Maar, zo stelt ze, het zorgt er wel voor dat de opvangcrisis in Utrecht een minder groot probleem is.

"Met deze ingreep kleurt de rode vlag in één keer weer groen. Dat we voor deze radicale maatregel kiezen, geeft aan hoe groot de asiel- en wooncrisis zijn."

 

© 2022 HC B.V. - alle rechten voorbehouden