Was het Rusland, of Amerika? Explosies bij Nord Stream pijpleidingen

Nieuws30 september 2022 3 minuten Redactie
nord stream explosies

Het geopolitieke conflict tussen Rusland en het Westen neemt een bijzondere wending. Op meerdere plekken zijn er onderzeese ontploffingen gemeten bij de gaspijpleidingen van zowel Nord Stream 1 als Nord Stream 2. Dat heeft de directeur van de Zweedse seimologische dienst gezegd tegen de omroep SVT. De drie ontploffingen, in de economische zones van Denemarken en Zweden, hebben alle schijn van een gerichte sabotageactie. Daarmee is het conflict een stap dichterbij Europa gekomen. Ondertussen wordt er volop gespeculeerd wie de explosies heeft veroorzaakt. Was het Rusland, of toch Amerika?   

 

Een van de explosies had volgens de directeur van het seismologische instituut, Björn Lund, een kracht die vergelijkbaar is met een beving van 2,3 op de schaal van Richter. De eerste explosie werd iets na 02.00 uur in de nacht van zondag op maandag gemeten en de tweede om iets na 19.00 uur maandagavond.

De autoriteiten in Duitsland, Denemarken en Zweden hebben nu een onderzoek ingesteld.

Op beelden die zijn vrijgegeven door het Deense Defensiecommando is te zien hoe een kolkende massa methaan opborrelt.

De premier van Denemarken, Mette Frederiksen, zei dat sabotage niet kan worden uitgesloten. "Het is nog te vroeg om een ​​conclusie te trekken, maar het is een buitengewone situatie", zei ze in een reactie.

Tijdens een persconferentie in Washington zei minister van Buitenlandse Zaken Anthony J. Blinken dinsdag: "Er zijn eerste rapporten die aangeven dat dit het gevolg kan zijn van een aanval of een soort sabotage, maar dit zijn eerste rapporten en we hebben niet bevestigd dat nog.”

Hoe het gedaan is
Een Britse insider zegt tegenover The Guardian dat het onwaarschijnlijk is dat eventuele explosies zijn veroorzaakt door een onderzeeër of een onderwatervoertuig, omdat hun aanwezigheid in zo'n geval zou zijn ontdekt in de relatief ondiepe Baltische wateren. 

Een alternatief scenario zou kunnen zijn dat mijnen dagen of weken voor de aanval van een vermomd commercieel schip zijn gedropt en vervolgens op afstand tot ontploffing zijn gebracht om de explosies te veroorzaken. 

Wie heeft het gedaan?
Ondertussen wordt er volop gespeculeerd wie de schuldige is. Hier een overzicht van de meest aannemelijke daders: de VS of Rusland.

'Het was de VS!'
Er zijn mensen die stellen dat de Verenigde Staten met opzet de gaspijpleidingen hebben opgeblazen. Zo zei Joe Biden voor de Russische invasie dat als het land zou overgaan tot het binnendringen van Oekraïne hij een einde zou maken aan de pijpleiding. "We zullen er een einde aan maken", zei Biden toen. "Ik beloof je. Het zal ons lukken."

Bekijk de video uit Februari: 

Ook zou Amerika door de sabbotage een financieel slaatje uit de actie kunnen slaan, omdat het zo Europa in de armen van de VS drijft, in haar afhankelijkheid van energie. Om vervolgens te doen alsof Rusland de aanstichter van de explosies zou zijn geweest.

Het door de staat gerunde Russische persbureau RIA Novosti meldt dat Washington "een actieve tegenstander is van Russische gasleveringen aan Europa", en zegt dat Oekraïne tegen Nord Stream 2 was omdat het "bang is inkomsten uit de doorvoer van Russisch gas te verliezen".

Overigens was ook Donald Trump geen fan van de Nord Stream 1 en Nord Stream 2. Hij voorspelde eerder de afhankelijkheid van Russisch gas terecht.

Opvallend is de tweet van voormalig Poolse minister van Defensie Radosław Tomasz Radek Sikorski. Hij wijst net zoals Rusland naar Amerika:

Aanval eigen bondgenoten?
Als Amerika de schuldige zou zijn van de explosies dan zou het een pijpleiding hebben opgeblazen die mede in handen is van haar eigen bondgenoten. Het Russische Gazprom heeft namelijk een meerderheidsbelang (+51%) in de pijpleidingen, maar Europa heeft met Duitsland (én inclusief de Nederlandse Gasunie, circa 5 tot 9%) ook aandelen in de pijpleiding.

De kans dat - na bijvoorbeeld vredesonderhandelingen - de leveringen van Russisch gas op korte termijn worden hervat, is nu vrijwel kansloos geworden. De pijpleidingen lijken voorgoed onbruikbaar.

Econoom Willem Middelkoop gelooft niet dat Rusland de pijpleiding heeft opgeblazen, maar denkt veel eerder aan Rusland zelf. "Het idee dat de Russen de Nord Stream hebben aangevallen is het domste dat ik ooit heb gehoord," schrijft hij donderdag op Twitter. "Wie profiteert ervan? Niet Rusland. Niet Europa. Maar de VS daarentegen heeft altijd duidelijk gemaakt dat ze niet willen dat Europa Russische energie koopt... en ze saboteren al jarenlang de Nord Stream. Nu de Nord Stream onbruikbaar is, kunnen Duitsland/Europa niet langer met Poetin onderhandelen over de sancties versus gaslevering."

'Het was Rusland!' 
Andere mensen stellen dat Rusland de explosies bij de twee pijpleidingen heeft veroorzaakt. Hun belang zou zijn om Europa nog kwetsbaarder te maken in hun energie-infrastructuur, zelfs nu het continent zichzelf probeert af te sluiten van de voorraden uit Rusland als straf voor de invasie van Moskou. Ook zou het een dreigement zijn om nog meer pijpleidingen kapot te maken, zoals de nieuwe gaspijpleiding die in Noorwegen geopend is en naar Europa is gelegd.

Ultieme middelvinger
De explosies bij de twee pijpleidingen zouden - in notabene de economische zones van Denemarken en Noorwegen - opgevat moeten worden als twee opgestoken middelvingers van Poetin, jegens het Westen. Met als doel nog meer destabilisatie.

Energiedeskundige Martien Visser, lector aan de Hanzehogeschool in Groningen, zegt: "De hoop die van energiebedrijven op snel herstel van de gasmarkt en mogelijke gasleveringen na kerst, is nu weg."

Bij tv-programma OP1 werd terrorisme-expert Beatrice de Graaf gevraagd of de Russen het kunnen hebben gedaan, als waarschuwing aan het Westen. Zij stelt: "Ik las een verklaring in de Duitse media waarin wordt gezegd: dit is weliswaar de gasleiding van Nord Stream 1, maar het ligt vlak bij een nieuwe gasleiding van Noorwegen naar Europa toe. En misschien is het wel heel iets anders, namelijk een dreigement [van de Russen]. Niet tegen de eigen pijpleiding, maar tegen de Europese infrastructuur. Als jullie weten wat wij kunnen... wij gaan jullie energie-infrastructuur opblazen. Misschien geen kernbom, maar misschien wordt dit de nieuwe aanval."

Hoogleraar Rob de Wijk was het met die mogelijkheid eens: "Op het moment dat je dit als signaal ziet voor een Noorse pijpleiding... nou, als dat gebeurt praten wij hier niet meer over of wij gas wel of niet kunnen betalen, maar of we überhaupt nog gas krijgen. Dus dat is een heel ander verhaal, en dan raak je echt het hart van economische oorlogsvoering. Daar zitten we al in."

Meerartikelen

Jelena Postuma
Achtergronden

Jelena Postuma over de digitale euro (CBDC) en de machtsgreep van overheden op ons geld

In dit exclusieve video-interview vertelt econome en politica Jelena Postuma over de digitale euro en de toekomst van ons geld. Wat zijn de grootste gevaren? Wat zijn de alternatieven? En wat zijn enkele belangrijke zaken die mensen, wat betreft ons

Palestijns
Nieuws

Griekenland deporteert negen pro-Palestijnse relstudenten

De Griekse overheid trekt het studievisum in van negen buitenlandse studenten die onlangs meededen aan een pro-Palestijnse betoging in Athene. De studenten worden gezien als een nationale bedreiging, en worden daarom teruggestuurd naar hun thuisland.

Wilders
Peiling

Peiling: PVV boekt nieuwe zetelwinst na presentatie hoofdlijnenakkoord

De PVV heeft na het bereiken van het hoofdlijnenakkoord met VVD, NSC en BBB drie zetels gewonnen. Dit blijkt uit de laatste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos I&O, die werd uitgevoerd in de week na het akkoord. Vorige maand verloor de partij nog vi

BBB
Nieuws

BBB wil Timmermans' Green Deal in de prullenmand doen

Sander Smit, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de Europese verkiezingen, uitte zijn zorgen over de huidige Green Deal. Smit stelt dat de Green Deal in zijn huidige vorm onbetaalbaar is en noemde het streven naar een 90 procent CO2-red

Dick Schoof
Nieuws

Haagse bronnen: topambtenaar en oud-AIVD-baas in beeld als premier

Dick Schoof, de huidige hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid, wordt genoemd als mogelijke premier van het nieuwe kabinet. Dit melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De 67-jarige Schoof heeft een uitgebreide

Wilders
Nieuws

Wilders reageert op dalende homo-acceptatie bij Amsterdamse jeugd: 'Hoe zou dat nou komen?'

Amper de helft van de Amsterdamse jongeren accepteert het nog als twee mensen van hetzelfde geslacht verliefd op elkaar worden. Dit blijkt uit nieuwe GGD-cijfers. 'Hoe zou dat nou komen?' reageert PVV-leider Geert Wilders al snel. Meerdere onderzoeke

Onderwijs
Nieuws

D66 maakt zich plotsklaps zorgen om staat onderwijs, terwijl ze zelf jarenlang ministers leverde

Een opvallend tafereel in Den Haag: D66 maakt zich grote zorgen om de toekomst van het onderwijs en de leesvaardigheid in Nederland. De sociaal-liberale partij is van mening dat een hogere btw op boeken en een bezuiniging in het onderwijs ervoor zorg

Ollongren
Nieuws

D66-minister sluit niet uit militaire instructeurs naar Oekraïne te sturen

Nederland overweegt het sturen van militaire instructeurs naar Oekraïne. Dit maakt demissionair minister Kajsa Ollongren bekend, meldt ND. Ze staat open voor alle opties, ondanks de risico's. Momenteel verzorgen Nederlandse trainers opleidingen in Du

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Studenten
Nieuws

Studenten mogen spieken bij examens vanwege Gaza-oorlog: 'Ronduit ridicuul'

Zo'n twintig surveillanten aan Vlaamse universiteiten zullen deze examenperiode het toleren als studenten spieken. De reden? De oorlog in Gaza. "Zolang onze rectoren wegkijken van schendingen van internationale rechtsregels door Israëlische instellin

Ilgun
Nieuws

Islamitische influencer roept op om Israël-aanhangers aan te vallen

Voormalig treitervlogger Ismail Ilgun heeft weinig begrip voor Israël-sympathisanten. Wat hem betreft mogen ze 'gelijk' geslagen worden, omdat ze 'een monster' en 'duivels' zouden zijn. Daarom doet een Joodse organisatie aangifte tegen hem vanwege op

Gouden Koets
Nieuws

Den Haag doet, na Gouden Koets, ook paardenkoetsen in de ban

De gemeente Den Haag heeft besloten te stoppen met het gebruik van paardenkoetsen, na jaren van kritiek op dierenwelzijn. Er wordt nog gezocht naar alternatieven. Eerder werd ook al de Gouden Koets in de ban gedaan. De paardenkoetsen zijn al lange ti

Gideon
Nieuws

Gideon van Meijeren versus het OM

Vandaag, dinsdag 28 mei, moet Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren voor de rechter verschijnen. Hij wordt beschuldigd van het oproepen tot geweld tegen de overheid. Van Meijeren zelf noemt de rechtszaak een "politiek proces" en beschuldigt de overheid

Amsterdam
Video

Pro-Palestijnse chaos in Amsterdam: 73 arrestaties, geweld en vuurwerk

Maandagmiddag was er grote onrust in de Amsterdamse binnenstad. Talloze pro-Palestijnse tegendemonstranten kwamen af op een Israël-manifestatie van de SGP. Hierbij werd er vuurwerk afgestoken, een Israëlische vlag vertrapt, de weg versperd, met stoel

Boeren
Achtergronden

Rechtse Europese kieswijzer: dit zijn de landbouw- en klimaatplannen van rechts Nederland

Met de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen hebben verschillende rechtse partijen in Nederland hun verkiezingsprogramma's gepresenteerd. Hoewel er enkele overeenkomsten zijn, laten de programma's ook duidelijke verschillen zien in hun benaderin

Migratie
Nieuws

BBB pleit voor Europese migratiedeal; wil migranten naar Noord-Afrika sturen

De BoerBurgerBeweging (BBB) is voorstander van een migratiebeleid zoals het Verenigd Koninkrijk heeft met Rwanda. Hierbij worden asielzoekers uitgezet naar het Centraal-Afrikaanse land Rwanda, dat financiële compensatie ontvangt voor de opvang. BBB-l

Jetten
Nieuws

Europarlementariër ergert zich aan veelgevraagde NPO-gast Rob Jetten: 'Hij verspreidt nepnieuws'

In de plannen van het nieuwe kabinet zal de btw op onder andere magazines, kranten en boeken worden verhoogd van 9 naar 21 procent. Deze maatregel heeft geleid tot felle reacties en discussie. Onder meer bij D66'er Rob Jetten, die opnieuw werd uitgen

Klaslokaal
Nieuws

Brits onderwijs doet woke lesstof in de ban: geen genderidentiteit meer

Het Britse schoolsysteem mag niet meer lesgeven over non-binair en aanverwante onderwerpen. In de nieuwe richtlijnen van de Britse regering is de lesstof geschrapt over alles wat met genderidentiteit te maken heeft. In plaats daarvan zal biologische

Baudet
Nieuws

NPO-bestuurder vindt dat Baudet niet 'zo moet piepen' over Oekraïense aanslagpleger die niet voor rechter hoeft te verschijnen

Zaterdag werd bekend dat de Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, niet voor de rechter hoeft te verschijnen. De 33-jarige man heeft een ‘waarschuwing’ gekregen. Thierry Baudet reageerde

Milei
Achtergronden

Milei bindt strijd aan tegen 'corrupte' elites: "Ik blijf vechten"

De Argentijnse president Javier Milei deelt zijn ervaringen met de politieke strijd binnen Argentinië. In zijn speech spreekt hij over de weerstand die hij ondervond van gevestigde politieke partijen en hoe hij ondanks deze tegenstand zijn boodschap

Geld
Nieuws

Hoe neutraal zijn banken? Klanten worden steeds vaker overmatig gecontroleerd

Consultancybureau KPMG heeft in opdracht van het ministerie van Financiën onderzoek gedaan naar de ervaringen van klanten met banken en betaalinstellingen. Uit dit onderzoek blijkt dat een deel van de klanten overmatige controle en discriminatie erva