Liveblog | Baudet op WEF-safari in Davos: "Hier gebeurt het echt"

Nieuws18 januari 2023 5 minuten Redactie
Baudet

Sinds dinsdagochtend vergezelt FVD-leider Thierry Baudet de loeizware Nederlandse kabinetsdelegatie bij hun bezoek aan de WEF-bijeenkomst in Davos. Baudet doet verslag van wat er gebeurt, en geeft zijn volgers een uniek kijkje achter de schermen. "Dit is waar de echte invloed van het WEF plaatsvindt. Kijk even mee," legt Baudet uit in een videoboodschap. Volg deze week de NieuwRechts-liveblog van Baudet in Davos!

Woensdagavond 18 januari, 21.36 uur
Baudet staat weer op het vliegveld van Zürich, klaar om na één dag al naar huis te gaan. Hij vertelt zijn volgers welke indrukken hij in Davos heeft opgedaan. "Ik ben getroffen door wat ik allemaal op mij heen zag," vertelt hij. "Het globalisme is overal. Big Business en Big Government hebben elkaar gevonden. Via 'klimaat' of 'pandemie' of 'oorlog in Oekraine' streven ze beide naar de totale controle over ons leven."

Baudet vertelt hoe Davos is opgebouwd. Het stadje staat vol met "paviljoens waar al die mega-bedrijven en landen hun kampement hebben opgezet", zegt Baudet. Daar zijn "lobbymomenten en borrels", en dit baart hem zorgen: "Het is heel beangstigend om je te realiseren dat de mondiale elite bevangen is van dezelfde begeestering voor nu de vierde industriële revolutie en al die ideeën van het globalisme."

Als voorbeelden van deze 'elite-ideeën' somt Baudet op: "Klimaatverandering, doorgaan met de oorlog tegen Rusland, het afpakken van ons geld, massale immigratie, minder soevereiniteit. Hetzelfde als met twee jaar geleden alle coronaregels, en decennia terug de communisten met hun idee van een hogere mensheid, een hoger doel, wereldburgerschap, een wereldstaat, de opheffing van families, privé-eigendom en nationale verbanden. [...] Je ziet hoe hermetisch het wereldbeeld is van deze mensen."

Hij besluit: "Dat is de vijand waar wij tegen strijden. [...] Dit is waar de mondiale elites naar toe willen. Als wij niet opstaan en hen stoppen, dan leven wij in tien jaar in slavernij. Dan raken wij onze vrijheid kwijt, ons eigendom, onze welvaart, onze democratie. Daar komt een matrix-achtige controlestaat voor terug. Dat heb ik vandaag gezien in Davos."

Woensdagmiddag 18 januari, 14.51 uur
Voor een raam met een mooi uitzicht op de Zwitsers Alpen, neemt Baudet de gelegenheid voor een moment van bezinning. In een nieuwe videoboodschap trekt hij een vergelijking tussen het huidige WEF-congres en de roman De Toverberg (1924) van de Duitse schrijver Thomas Mann. De gelijkenis: beide spelen zich af in het Zwitserse bergdorpje Davos. Hoewel De Toverberg een eeuw geleden werd gepubliceerd, vindt Baudet vindt dat het boek nog niet aan actualiteit heeft ingeboet, zeker gezien wat er momenteel gaande is op het WEF-congres.

Baudet legt uit: "In het verhaal van De Toverberg zetelt een corrupte, Duitse dokter (Hofrat Behrens, red.) die gelooft dat de westerse samenleving het verkeerde pad op is gegaan, en niet gezond meer is. Maar hij gelooft dat door een pandemie van geestelijke en lichamelijke ziekte er uiteindelijk weer gezondheid zal komen. De westerse samenleving zal zijn manier van leven veranderen, en radicaal anders naar de wereld kijken, gelooft hij." 

Nu trekt Baudet een vergelijking met het heden: "Dit is ook precies de berg waar dokter Klaus Schwab nu zit met zijn World Economic Forum. Hij gelooft ook dat een pandemie de ongezonde, onhoudbaar geachte westerse beschaving naar een Great Reset zal leiden die een totaal nieuwe manier van leven zal opleveren."

Schwabs "bullet points" van deze nieuwe levenswijze zijn de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, stelt Baudet: "Klimaatneutraal, geen CO2-uitstoot meer, genderneutraal, een almachtige staat die alles controleert. Deze SDG's worden nu hier, as we speak, uitgerolnd en voorbereid."

Volgens Baudet beschouwen beide dokters (Behrens en Schwab) het Westen als ziek, en willen ze daarom het Westen beter maken. 'Thomas Mann had een profetische blik!' concludeert hij.

Woensdagmiddag 18 januari, 13.17 uur
Baudet laat zich interviewen door een maatschappijkritisch Canadees nieuwsmedium. Baudet spreekt hierin zijn vrees uit voor de Great Reset en een toekomstscenario van 'totalitaire controle'. 'Anti-globalisitsche stemmen verenigen zich in Davos!' schrijft hij.

Woensdagmiddag 18 januari, 12.53 uur
Baudet is weten binnen te komen in het WEF-complex, en plaatst meteen een filmpje voor zijn volgers op sociale media. "Ik ben nu in het SDG-gebouw van het congres van het World Economic Forum. Hier gebeurt het echt," legt Baudet uit.

Hij vervolgt: "Je hebt de main stage, waar de politieke leiders hun verhaal houden. Maar hier, in deze kamer, zitten de delegaties - de ambtenarij, maar ook van bedrijven - te praten over hoe ze die SDG's - de totalitaire duurzame doelen voor de agenda 2030 - gaan implementeren. Dit is waar de echte invloed van het WEF plaatsvindt. Kijk even mee."

Baudet loopt een eetzaal in, waar veel mensen aan het buffet zitten. Ook luisteren ze naar een toespraak van een vrouw over 'circulaire economische principes in de Zwitserse grondwet'.

Woensdagochtend 18 januari, 9.21
Baudet is met zijn vliegtuig geland in het vliegveld van Zürich, en reist af naar Davos. Om iets voor half tien plaatst hij een foto waarin hij aangeeft de ingang van het World Economic Forum-congres te hebben gevonden.

Woensdagochtend 18 januari, 6.57 uur
De WEF-bijeenkomst duurt van 16 tot en met 20 januari, en veel grote spelers in de wereldtop tekenen presentie. Onder de gasten bevindt zich een recordaantal van 52 staatshoofden. Nederland stuurt een loeizware delegatie met premier Rutte en vijf ministers, van wie twee vicepremiers: Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Kaag (Financiën), Van Gennip (Sociale Zaken) Ollongren (Defensie) en Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Ook zijn er nog heel veel prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven afgereisd naar Davos.

Maar de Nederlandse delegatie wordt nu nog verder aangevuld. FVD-leider Thierry Baudet heeft aangekondigd op eigen houtje af te reizen. De WEF-bijeenkomst is namelijk voor buitenstaanders met veel schimmigheid omgeven, en Baudet wil weten wat er precies achter de schermen gebeurt. Daarom is hij dinsdagochtend in het vliegtuig gestapt, met als eindbestemming Davos.

Baudets doel is duidelijk: verslag doen. "Ik ga alles vertellen over de geschiedenis van het World Economic Forum, wat hun plannen zijn, Great Reset, Klaus Schwab. Allemaal komt het langs," zegt hij in een videoboodschap vanuit het vliegtuig. Hij roept zijn volgers op sociale media op om vragen in te sturen. Zijn vliegtuig naar Davos stijgt rond zeven uur 's ochtends op. 

Meerartikelen

EU Hongarije
Nieuws

EU dreigt nog meer Hongaarse fondsen te bevriezen

De Europese Commissie overweegt nog meer EU-fondsen voor Hongarije te bevriezen vanwege een wet die - volgens Brussel - de democratische EU-waarden schendt. Eurocommissaris Didier Reynders verklaart aan de Hongaarse krant Népszava dat de opschorting

Wilders Hoekstra
Achtergronden

Kritiek op Wilders: 'Waarom beloont hij EU-fractie die hem uitsluit?'

De steunbetuiging van het kabinet-Schoof aan Eurocommissaris Wopke Hoekstra wekt verbazing op rechts. Zo vraag politicus Rob Roos zich af waarom Geert Wilders een Europese fractie beloont die de PVV juist actief uitsluit. Sinds vorig jaar is voormali

EU Oekraïne
Nieuws

EU pleegt 'ordinaire diefstal' voor Oekraïne

De Europese Unie heeft vrijdag de eerste 1,5 miljard euro winst uit bevroren Russische tegoeden overgemaakt aan Oekraïne. Dit geld kan door Oekraïne worden gebruikt voor de aankoop van wapens, wederopbouw en humanitaire hulp. Het besluit leidt tot on

Volkskrant
Nieuws

Linkse Volkskrant-cartoonist valt door de mand: 'Ik wil gewoon geld'

Cartoonist Jip van den Toorn krijgt flinke kritiek op sociale media. De reden: ze lijkt haar cartoons soms rechtstreeks te kopiëren van bestaande stockfoto's. In eerder interviews erkent Van den Toorn al dat ze eigenlijk niet kan tekenen en dat ze vo

Mondkapje
Achtergronden

Gelekte documenten onthullen grove misstanden in Duits coronabeleid

Het Duitse coronabeleid bevatte de nodige tekortkomingen en onjuistheden. Dit blijkt uit gelekte, interne documenten van het Duitse RIVM, oftewel het Robert Koch Instituut (RKI). Zo wist de Duitse overheid al vroeg dat mondkapjes en schoolsluitingen

Shell
Nieuws

Shell zet groene ambities in de ijskast

Shell zet zijn groene ambities in de ijskast, onder leiding van CEO Wael Sawan. Tweeënhalf jaar geleden was Sawan nog enthousiast over een drijvend windpark bij Schotland, maar nu lijkt het bedrijf deze activiteiten van de hand te willen doen. De voo

Leyen
Onderzoek

EU financiert 'onafhankelijke' campagnes tegen 'extreemrechts'

EU-gefinancierde ngo's zijn betrokken bij pogingen om het Europees Parlement te mobiliseren tegen zogenaamd ‘extreemrechts’. Dit blijkt uit onderzoek van Brussels Signal. Het onderzoek brengt aan het licht dat reclamecampagnes, waarin centristische e

Politie
Nieuws

Politie neemt 3.500 opgevoerde fatbikes in beslag

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op ongeveer 3.500 fatbikes van Chinese makelij. Deze fatbikes, die tegen zeer lage prijzen in Nederland worden aangeboden, voldoen mogelijk niet aan de wettelijke eisen en kunnen daardo

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Harris
Nieuws

Financiële fraude bij campagne Kamala Harris? Team Trump dient klacht in

Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de Verenigde Staten (FEC). Ze beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet. David Warrington

Loonkloof
Achtergronden

Loonkloof: feit of fictie? Dit zeggen de cijfers

Het is een veelbesproken thema in de politiek: de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Uit CBS-cijfers blijkt dat vrouwen gemiddeld minder verdienen dan mannen in het bedrijfs leven en bij de overheid. Maar is dit verschil in salaris echt het gevolg v

Ter Apel
Onderzoek

De échte asielkosten in Nederland: 400 miljard euro

In Nederland is er volop aandacht voor de asielproblematiek, maar wat zijn de échte asielkosten? Een Nederlandse studie, 'Grenzeloze Verzorgingsstaat', laat zijn licht hierover schijnen. Wat blijkt: de Nederlandse belastingbetaler was maar liefst 400

Pegida
Nieuws

Pegida-voorman verscheurt Koran bij rechtszaak

Pegida-voorman Edwin Wagensveld verscheurde woensdag opnieuw een Koran bij de rechtbank in Den Haag. Dit deed hij als protest tegen zijn eerdere veroordeling voor groepsbelediging. Ook wilde hij aandacht te vragen voor wat hij beschouwt als de onderd

Six Dijkstra
Nieuws

Kamerleden eisen actie na wereldwijde computerstoring

Kamerleden van GroenLinks-PvdA en NSC hebben het kabinet opgeroepen tot actie na een wereldwijde computerstoring. 'Operaties en vakanties gecanceld door één foute update. Dit kabinet moet meer investeren in plannen voor als de IT er compleet uit ligt

Politie
Nieuws

Man (46) ernstig mishandeld in Delft; verdachte gearresteerd

De politie heeft een 17-jarige jongen uit Delft aangehouden in verband met de mishandeling van een 46-jarige man. De politie maakte dit woensdag via X bekend. De gewelddadige aanval vond plaats op 17 juli aan de Schubertlaan in Delft, waarbij het sla

Eritrea Festival
Nieuws

Politie treft forse maatregelen voor Eritrese festival

De Zweedse politie bereidt zich voor op mogelijke geweldsuitbarstingen tijdens het Eritrese festival in Järvafältet door een tijdelijke gevangenis met draadkooien te bouwen. Het festival, dat op donderdag 25 juli begint, eindigde vorig jaar in chaos

Beyond Meat
Nieuws

Beurskoers Beyond Meat stort compleet in

De beurskoers van de Amerikaanse vleesvervangerfabrikant Beyond Meat, ooit gewaardeerd op 13 miljard euro, is opnieuw ingestort. Na een kort herstel kelderde de koers eind vorige week bijna tot een nieuw dieptepunt. De zwakke vraag naar plantaardige

Oekraïners
Onderzoek

Steeds meer Oekraïners zijn bereid land op te geven voor vrede met Rusland

Uit recente onderzoeken blijkt dat steeds meer Oekraïners bereid zijn om land op te geven in ruil voor vrede met Rusland. Tegelijkertijd neemt het percentage Oekraïners dat bereid is te vechten om het hele land van Russische invloed te bevrijden, dra

Kennedy
Nieuws

'Robert F. Kennedy kan rol krijgen in regering Trump'

Naar verluidt hebben presidentskandidaten Donald Trump en Robert F. Kennedy Jr. nauw contact met elkaar. Sterker nog: volgens ABC News kan Kennedy Jr. zelfs een rol krijgen in de regering van Trump, mocht hij de verkiezingen winnen. ABC News meldt da

Dragqueen
Video

Dragqueen draagt olympische fakkel in Parijs

De Olympische Spelen zijn nog niet begonnen, maar er is nu al online kritiek. Woensdag werd de olympische fakkel namelijk rondgedragen door een dragqueen. 'We zijn er zo klaar mee dat deze ideologie ons overal wordt opgedrongen', klinkt een reactie.

Gaza-protest
Nieuws

'Hamas komt eraan': Gaza-protest ontspoort in Washington

Washington D.C. was woensdag het toneel van grootschalige protesten tegen het bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Duizenden Palestijnse sympathisanten verzamelden zich in de Amerikaanse hoofdstad, wat leidde tot een massale politie-