Liveblog | Baudet op WEF-safari in Davos: "Hier gebeurt het echt"

Nieuws18 januari 2023 5 minuten Redactie
Baudet

Sinds dinsdagochtend vergezelt FVD-leider Thierry Baudet de loeizware Nederlandse kabinetsdelegatie bij hun bezoek aan de WEF-bijeenkomst in Davos. Baudet doet verslag van wat er gebeurt, en geeft zijn volgers een uniek kijkje achter de schermen. "Dit is waar de echte invloed van het WEF plaatsvindt. Kijk even mee," legt Baudet uit in een videoboodschap. Volg deze week de NieuwRechts-liveblog van Baudet in Davos!

Woensdagavond 18 januari, 21.36 uur
Baudet staat weer op het vliegveld van Zürich, klaar om na één dag al naar huis te gaan. Hij vertelt zijn volgers welke indrukken hij in Davos heeft opgedaan. "Ik ben getroffen door wat ik allemaal op mij heen zag," vertelt hij. "Het globalisme is overal. Big Business en Big Government hebben elkaar gevonden. Via 'klimaat' of 'pandemie' of 'oorlog in Oekraine' streven ze beide naar de totale controle over ons leven."

Baudet vertelt hoe Davos is opgebouwd. Het stadje staat vol met "paviljoens waar al die mega-bedrijven en landen hun kampement hebben opgezet", zegt Baudet. Daar zijn "lobbymomenten en borrels", en dit baart hem zorgen: "Het is heel beangstigend om je te realiseren dat de mondiale elite bevangen is van dezelfde begeestering voor nu de vierde industriële revolutie en al die ideeën van het globalisme."

Als voorbeelden van deze 'elite-ideeën' somt Baudet op: "Klimaatverandering, doorgaan met de oorlog tegen Rusland, het afpakken van ons geld, massale immigratie, minder soevereiniteit. Hetzelfde als met twee jaar geleden alle coronaregels, en decennia terug de communisten met hun idee van een hogere mensheid, een hoger doel, wereldburgerschap, een wereldstaat, de opheffing van families, privé-eigendom en nationale verbanden. [...] Je ziet hoe hermetisch het wereldbeeld is van deze mensen."

Hij besluit: "Dat is de vijand waar wij tegen strijden. [...] Dit is waar de mondiale elites naar toe willen. Als wij niet opstaan en hen stoppen, dan leven wij in tien jaar in slavernij. Dan raken wij onze vrijheid kwijt, ons eigendom, onze welvaart, onze democratie. Daar komt een matrix-achtige controlestaat voor terug. Dat heb ik vandaag gezien in Davos."

Woensdagmiddag 18 januari, 14.51 uur
Voor een raam met een mooi uitzicht op de Zwitsers Alpen, neemt Baudet de gelegenheid voor een moment van bezinning. In een nieuwe videoboodschap trekt hij een vergelijking tussen het huidige WEF-congres en de roman De Toverberg (1924) van de Duitse schrijver Thomas Mann. De gelijkenis: beide spelen zich af in het Zwitserse bergdorpje Davos. Hoewel De Toverberg een eeuw geleden werd gepubliceerd, vindt Baudet vindt dat het boek nog niet aan actualiteit heeft ingeboet, zeker gezien wat er momenteel gaande is op het WEF-congres.

Baudet legt uit: "In het verhaal van De Toverberg zetelt een corrupte, Duitse dokter (Hofrat Behrens, red.) die gelooft dat de westerse samenleving het verkeerde pad op is gegaan, en niet gezond meer is. Maar hij gelooft dat door een pandemie van geestelijke en lichamelijke ziekte er uiteindelijk weer gezondheid zal komen. De westerse samenleving zal zijn manier van leven veranderen, en radicaal anders naar de wereld kijken, gelooft hij." 

Nu trekt Baudet een vergelijking met het heden: "Dit is ook precies de berg waar dokter Klaus Schwab nu zit met zijn World Economic Forum. Hij gelooft ook dat een pandemie de ongezonde, onhoudbaar geachte westerse beschaving naar een Great Reset zal leiden die een totaal nieuwe manier van leven zal opleveren."

Schwabs "bullet points" van deze nieuwe levenswijze zijn de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, stelt Baudet: "Klimaatneutraal, geen CO2-uitstoot meer, genderneutraal, een almachtige staat die alles controleert. Deze SDG's worden nu hier, as we speak, uitgerolnd en voorbereid."

Volgens Baudet beschouwen beide dokters (Behrens en Schwab) het Westen als ziek, en willen ze daarom het Westen beter maken. 'Thomas Mann had een profetische blik!' concludeert hij.

Woensdagmiddag 18 januari, 13.17 uur
Baudet laat zich interviewen door een maatschappijkritisch Canadees nieuwsmedium. Baudet spreekt hierin zijn vrees uit voor de Great Reset en een toekomstscenario van 'totalitaire controle'. 'Anti-globalisitsche stemmen verenigen zich in Davos!' schrijft hij.

Woensdagmiddag 18 januari, 12.53 uur
Baudet is weten binnen te komen in het WEF-complex, en plaatst meteen een filmpje voor zijn volgers op sociale media. "Ik ben nu in het SDG-gebouw van het congres van het World Economic Forum. Hier gebeurt het echt," legt Baudet uit.

Hij vervolgt: "Je hebt de main stage, waar de politieke leiders hun verhaal houden. Maar hier, in deze kamer, zitten de delegaties - de ambtenarij, maar ook van bedrijven - te praten over hoe ze die SDG's - de totalitaire duurzame doelen voor de agenda 2030 - gaan implementeren. Dit is waar de echte invloed van het WEF plaatsvindt. Kijk even mee."

Baudet loopt een eetzaal in, waar veel mensen aan het buffet zitten. Ook luisteren ze naar een toespraak van een vrouw over 'circulaire economische principes in de Zwitserse grondwet'.

Woensdagochtend 18 januari, 9.21
Baudet is met zijn vliegtuig geland in het vliegveld van Zürich, en reist af naar Davos. Om iets voor half tien plaatst hij een foto waarin hij aangeeft de ingang van het World Economic Forum-congres te hebben gevonden.

Woensdagochtend 18 januari, 6.57 uur
De WEF-bijeenkomst duurt van 16 tot en met 20 januari, en veel grote spelers in de wereldtop tekenen presentie. Onder de gasten bevindt zich een recordaantal van 52 staatshoofden. Nederland stuurt een loeizware delegatie met premier Rutte en vijf ministers, van wie twee vicepremiers: Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Kaag (Financiën), Van Gennip (Sociale Zaken) Ollongren (Defensie) en Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Ook zijn er nog heel veel prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven afgereisd naar Davos.

Maar de Nederlandse delegatie wordt nu nog verder aangevuld. FVD-leider Thierry Baudet heeft aangekondigd op eigen houtje af te reizen. De WEF-bijeenkomst is namelijk voor buitenstaanders met veel schimmigheid omgeven, en Baudet wil weten wat er precies achter de schermen gebeurt. Daarom is hij dinsdagochtend in het vliegtuig gestapt, met als eindbestemming Davos.

Baudets doel is duidelijk: verslag doen. "Ik ga alles vertellen over de geschiedenis van het World Economic Forum, wat hun plannen zijn, Great Reset, Klaus Schwab. Allemaal komt het langs," zegt hij in een videoboodschap vanuit het vliegtuig. Hij roept zijn volgers op sociale media op om vragen in te sturen. Zijn vliegtuig naar Davos stijgt rond zeven uur 's ochtends op. 

Meerartikelen

Hamad
Nieuws

Hamas-leider weet niet hoeveel Hamas-terroristen er zijn gedood in Gaza

Hamas-leider Ghazi Hamad heeft geen idee hoeveel Hamas-terroristen er zijn gedood in Gaza. Dit geeft hij toe bij het Nigeriaanse radioprogramma Let's Talk. Naar eigen zeggen heeft hij alleen duidelijkheid over de burgerdoden. Volgens de Palestijnse G

Mercedes
Nieuws

Mercedes schrapt plannen om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto's te verkopen

Mercedes-Benz schrapt zijn plannen om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische voertuigen te verkopen, aangezien de vraag van consumenten naar EV's lager blijft dan wat autofabrikanten hadden geprojecteerd. Volgens The Verge laat het rapport een opmerk

Wilders
Peiling

Peiling: PVV nadert een derde van de zetels, Omtzigt maakt vrije val

In een nieuwe peiling van Ipsos wordt de PVV gepeild op maar liefst 31 procent van de stemmen. NSC, de partij van Pieter Omtzigt, zakt van 12 procent naar zeven procent. De BBB groeit met een procent.  De opmars van de PVV blijft zich voortzetten, oo

bij1
Nieuws

BIJ1-raadslid dat slechts 20% van de tijd aanwezig was, stopt ermee

Rotterdams raadslid Michantely de Jong van BIJ1 heeft besloten haar functie neer te leggen. Haar vertrek komt na een periode waarin ze slechts bij 5 van de laatste 25 raadsvergaderingen aanwezig was. BIJ1 behaalde in 2022 twee zetels in de Rotterdams

Yesilgoz
Onderzoek

Meerderheid VVD-kiezers staat open voor kabinetsdeelname met de PVV

Uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel blijkt dat hoewel VVD-leider Dilan Yeşilgöz voorlopig terughoudend lijkt, de meerderheid van de VVD-kiezers wel voorstander is van deelname aan een kabinet dat wordt gedoogd door NSC. Deze bevinding komt naar vor

Trudeau
Nieuws

Trudeau bezorgd om opmars 'autoritaire bewegingen': 'Sloot hij niet de rekeningen van kritische mensen?'

Tijdens een persconferentie heeft de Canadese premier Justin Trudeau zijn zorgen geuit om het Westen. Volgens hem zijn autoritaire populisten bezig met een flinke opmars. Een criticus van Trudeau vindt het opmerkelijk dat Trudeau het woord autoritair

Fico
Achtergronden

Slowaakse premier waarschuwt voor Derde Wereldoorlog als Oekraïne NAVO-lid wordt

De Slowaakse premier, Robert Fico, wil absoluut niet dat Oekraïne toetreedt tot de NAVO. Volgens hem dreigt er dan een enorme escalatie, met een Derde Wereldoorlog tot gevolg. Daarom roept hij de Europese Unie op om zo snel mogelijk aan te sturen op

Milei
Nieuws

Milei sluit anti-discriminatie-organisatie: 'Het dient geen doel'

De Argentijnse regering van Javier Milei heeft besloten het Nationaal Instituut tegen Discriminatie, Xenofobie en Racisme (Instituto Nacional contra la Discriminación, la Xenofobia y el Racismo - Inadi) te sluiten, zo kondigde de woordvoerder van de

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Politie
Nieuws

Eritrese relschopper krijgt jarenlange celstraf in Duitsland

Een man van Eritrese afkomst is in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 9 maanden vanwege zijn betrokkenheid bij de rellen in Stuttgart, die plaatsvonden in september vorig jaar. Tijdens deze onrust werden aanhangers van het Er

Orban
Achtergronden

Orbán: "Ik heb slecht nieuws over massa-immigratie: het is een broeinest voor antisemitisme"

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft tijdens een toespraak enkele kritische noten gekraakt over het Europese migratiebeleid. Volgen Orbán is het niet heel verrassend dat Jodenhaat terug is in Europa, volgens hem is dit een gevolg van de massa-immi

Regenboog
Nieuws

Friesland stemt tegen actief regenboogbeleid

Met een nipte meerderheid hebben de Provinciale Staten van Friesland tegen de actieve invoering van regenboogbeleid gestemd, zoals voorgesteld door het college van Gedeputeerde Staten (GS). Ondanks dat niet alle coalitiepartijen het eens waren met he

VVD
Nieuws

Van der Burg: Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft tijdens een debat met de Tweede Kamer verklaard dat Nederland gebonden is aan de afgesproken termijnen voor de invoering van onderdelen van Europese asielafspraken. Dit betekent dat deze m

Ter Apel
Achtergronden

Nemen de problemen in Ter Apel ooit af? 'Toch mooi zo'n COA-centrum in je dorp'

De problemen in Ter Apel en omgeving lijken de laatste weken toe te nemen: naast gebruikelijke problematiek als geweld, intimidatie en inbraken is er sinds kort een nieuw probleem bijgekomen. Steeds vaker kampt het dorp Ter Apel met zogeheten buitens

EU
Nieuws

Dit is de erfenis van Von der Leyen: "De Brusselse brokkenpiloot"

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft recent bekend gemaakt voor een nieuw termijn te willen gaan als voorzitter. De uitslag van de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen kunnen echter roet gooien in haar plannen. Wat

Wilders
Nieuws

Wilders vreest komst links kabinet, doet oproep aan VVD en NSC: 'Kom in actie'

Op X, voorheen Twitter, heeft PVV-leider Geert Wilders een dringende oproep gedaan aan de VVD en NSC om een rechts kabinet mogelijk te maken, waarbij de PVV en BBB betrokken zijn. Wilders benadrukt dat de PVV bereid is geweest tot grote concessies: '

Baudet
Achtergronden

Baudet hekelt obsessie 'kartelpolitici' met 'verkeerde interpretatie gezondheid': "Vrije leven wordt ingeperkt"

‘Waarom is er eigenlijk nog individuele vrijheid?’, vraagt Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, zich af tijdens een gezondheidsdebat in de Tweede Kamer. De FVD-voorman maakt zich zorgen om de 'obsessie' van politici met gezondheid. Polit

Van der Wal
Nieuws

PVV, BBB en NSC gooien Stikstofminister voor de bus: twijfelen aan betrouwbaarheid Van der Wal

De betrouwbaarheid van VVD-minister Van der Wal wordt openlijk in twijfel getrokken door de PVV, NSC en BBB. Deze drie politieke partijen uiten hun woede en kritiek op de minister voor Natuur en Stikstof, vanwege fouten die zouden zijn gemaakt bij he

Dalai Lama
Achtergronden

Dalai Lama waarschuwt: Europa kan 'islamitisch of Afrikaans' worden door massa-immigratie

De Dalai Lama waarschuwt dat Europa 'islamitisch of Afrikaans' kan worden wanneer de massa-immigratie blijft voortduren. Volgens de Tibetaanse boeddhist heeft elk land zijn eigen cultuur, en moeten vluchtelingen daarom worden teruggestuurd zodra de s

politie
Nieuws

Politie op zoek naar dader verkeersmishandeling

De politie is naarstig op zoek naar een jongeman die een Nederlander mishandelde. Het incident vond plaats in de omgeving van Herten. Tips aan de politie kunt u hier doorgeven. 'Bij het Total tankstation aan de Rijksweg in Herten vond op maandag 27 m

Schiphol
Nieuws

Burger gaat rekening klimaatbeleid betalen: vliegtickets worden tientallen euro's duurder

Stedentriptickets binnen Europa zullen de komende jaren ongetwijfeld duurder worden. Dit komt doordat luchtvaartmaatschappijen steeds meer investeren in uitstootrechten. Recent onderzoek van RTL Nieuws wijst uit dat dit zal resulteren in een aanzienl