Van 100 naar 130 of toch 300 kilometer per uur, zie daar The High Speed Rail (HSR)

Achtergronden20 november 2023 5 minuten Lloyd-Leonard Opdam
Trein
ANP/Lloyd-Leonard Opdam

Is het mogelijk om kritisch te staan tegenover de Europese Unie en tegelijkertijd een sterke wens te koesteren voor een goed verbonden EU? Deze schijnbare paradox kan zeker worden overwonnen. Waar we op veel vlakken af moeten van de doorgeslagen regelgeving, wat ons brengt naar een federaal-socialistisch Europa. Lijkt, parallel aan het versterken van onze nationale soevereiniteit, het cultiveren van onderlinge verbondenheid ons te leiden naar de totstandkoming van een krachtige economische Europese Unie. Deze vrije Europese markt, gefaciliteerd door een goede infrastructuur zal ons leiden naar optimale welvaart en mondiale onafhankelijkheid. “Infrastructuur is de motor van de economie” aldus Europarlementariër Dorien Rookmaker. Precies de vrouw die in Brussel met haar eigen partij ‘Meer Directe Democratie’ heel Europa afreist om dit voor elkaar te krijgen met een Europees hogesnelheidstreinnetwerk. 

Dit ambitieuze plan is typerend voor een Angelsaksisch-Europese verbintenis, waarbij we een kortstondige afwijking maken van de bureaucratische Rijnlandscultuur die sinds de aanvang van de Unie door de Fransen en Duitsers dominant is. De perfecte manier volgens Rookmaker om Europa te verbinden zonder zich met interne zaken te bemoeien en meer macht te verleggen naar Brussel. “We mogen nu weleens een Europees gerecht opgediend krijgen dat we lusten. Iets wat praktisch is, voordeel biedt en vrijheid geeft. Dat is het netwerk van de The High Speed Rail!”

Een netwerk dat vooruitgang biedt
We kijken hier naar een vervoersmiddel dat bewust gekozen is. Het is veilig, kostenefficiënt, snel en voor de klimaatdrammers ook nog eens het meest milieubewuste middel voor de lange afstandsreizen. Het zal daarmee een gunstige bijdrage leveren aan de vier mobiliteitscomponenten van Fortuyn: woon-werkverkeer, beroepsmobiliteit, goederenvervoer en pleziermobiliteit. In tijden waar valse klimaatprofeten als Timmermans en Jetten het doel hebben vliegen onbetaalbaar te maken, is het van belang om als rechtse politici hier niet alleen tegenin te gaan, maar juist dingen te creëren om deze desastreuze plannen op te vangen. Zie daar: The High Speed Rail (HSR). 

Een infrastructuur die reeds gedeeltelijk is aangelegd in landen als Italië, Frankrijk en Spanje. Desondanks ontbreken er nog cruciale schakels. Opmerkelijk genoeg, ondanks de schijnbare pro-Europese houding van Nederland, vormen wij de grootste uitdaging en het essentiële ontbrekende puzzelstuk voor Europa. Het streven naar reistijden van slechts 2,5 uur naar Berlijn of 4 uur naar Praag (300 km/h) belooft niet alleen een aantrekkelijk perspectief voor jongeren op betaalbaar reizen en het driedubbel plezier daarvan; verwachting, avontuur en herinnering. Maar zal tevens aanzienlijke economische voordelen met zich meebrengen. Sterker nog: indien wij als enige land blijven weerstaan, zullen we het Staphorst van de EU worden, aldus Rookmaker. “Chinese toeristen zullen Europa gaan verkennen met de HSR en ons dan overslaan mochten wij geen halte hebben.”

Dit plan biedt ook een strategie om de banden tussen wetenschappelijke instituties te versterken. Het faciliteert ontmoetingen tussen wetenschappers en verschaft studenten op een snellere en meer toegankelijke wijze de mogelijkheid om in aanraking te komen met hun Europese medestudenten op buitenlandse universiteiten. Op deze manier kunnen we onze krachten bundelen en innovaties bewerkstelligen waar andere mogendheden jaloers op zijn. De uitspraak van Frans schrijver Émile Zola: “Niets ontwikkelt intelligentie meer dan reizen” lijkt daarmee waar te zijn. Niet alleen geld, maar juist een reserve van kennis, ervaring en bekwaamheid zal ons als Europa mondiale onafhankelijkheid op medisch en technologisch gebied verschaffen.

Een verademing voor Nederland 
Dit voorstel belooft niet alleen voordelen voor ons als lidstaat van de Europese Unie, maar werpt tevens licht op de huidige uitdagingen in Nederland. Zodra er twee verbindingen zullen worden aangelegd tussen de Zuid-as en Hamburg, die eerst stopt in Groningen, en éen die naar Berlijn gaat en stopt in Arnhem, zal de reistijd van Groningen naar de Randstad van ruim 2,5 uur naar slechts 47 minuten afnemen. Maar ook zal de reis naar Arnhem van dik een uur naar 27 minuten gaan. Dit terwijl een autorit van Rotterdam naar de Zuid-as momenteel meer dan een uur in beslag neemt. Het creëert de mogelijkheid om werkzaamheden en studieactiviteiten in de Randstad te verrichten zonder daar daadwerkelijk te hoeven wonen. “The Greater Randstad” noemt Mahmoud Abdelrahman (Transport Planner & Traffic Engineer) het. Dit blijkt uiterst gunstig te zijn, aangezien de grootste tekorten aan personeel zich voordoen in de Randstad, met name in Alkmaar en de Zaanstreek (36% en 34%), terwijl Groningen behoort tot de provincies met aanzienlijk hogere werkloosheidscijfers (4,9 procent). Hoe mooi en breed de huidige infrastructuur ook is, de overbevolkte Randstad dreigt uiteindelijk vast te lopen. 

Eveneens constateren we dat zowel de Universiteit van Amsterdam als andere onderwijsinstellingen in de Randstad overmatig worden bevolkt door studenten, wat resulteert in selectieprocedures waarbij studenten worden uitgesloten van hun beoogde studierichtingen. Tot zover dus de vrijheid van onderwijs.  Met de bevordering van de toegankelijkheid zullen studenten in staat zijn om eenvoudiger te kiezen voor opleidingen aan de Universiteit van Groningen of Nijmegen, en bijgevolg hun academische aspiraties realiseren. Dit draagt niet alleen bij aan kansengelijkheid, maar schept tevens gunstige vooruitzichten voor de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Kortom, zal de implementatie van de snelletreinverbindingen de aantrekkelijkheid van het wonen in de regio aanzienlijk vergroten. Dit op haar beurt zal de evenwichtige verdeling van woonruimten in ons land bevorderen en een forse bijdrage leveren aan de afname van werkloosheid, alsmede het stimuleren van gelijke kansen voor jongeren. Het raakt de kern van de economie en samenleving. Dit alles terwijl de uitgaven gedekt kunnen worden door middel van EU-fondsen, zoals de 'Connecting Europe Facility', waarbij de resterende kosten gedragen zullen worden door degenen (veelal buitenlandse reizigers) die een kaartje aanschaffen. Daarnaast is het een ‘positive business case’ en wordt er dus winst gemaakt in plaats van dat er financiële middelen bij moeten, zoals bij de NS het geval is. Zo is gebleken dat een stad met meer dan 100.000 inwoners en een HSR-halte, gemiddeld 8 procent meer winst genereert sinds de totstandkoming van dat station.

Tijd om in te stappen 
Momenteel lijkt onze Europese samenwerking zich op ongepaste terreinen te bevinden, wat de frustratie voedt wanneer prominente figuren zoals Laurens Dassen en Frans Timmermans de nadruk leggen op Europese klimaatplannen, Europese LHBTQIA+-evenementen en Europese migratiebeleidskwesties, maar zelden aandacht schenken aan initiatieven die daadwerkelijk in het belang zijn van de Europese Unie en haar lidstaten. Het lijken partijen te zijn zonder een duidelijke visie voor een krachtige Europese Unie, waarbij 40 lobbyisten van de NS ook geen ondersteunende rol spelen. Het is duidelijk dat zij de Europese concurrentie niet omarmen en hun monopoliepositie in Nederland willen behouden. 

Blaas maar op het fluitje! Op weg naar de Europese Economische Gemeenschap voor Onafhankelijkheid (EEGO) als eindstation, waar momenteel slechts visie en moed de ontbrekende politieke spoorwegstukken zijn. Typerend voor de moralistische politiek van tegenwoordig.

Meerartikelen

Bloemetjes
De Bom

Zijn bloemetjes ook al racistisch?

Biologen gaan honderden plantennamen wijzigen omdat ze 'racistisch' zouden zijn. Dit is geen satire, maar een echt nieuwsbericht van deze week. De Bom vindt het totaal onbegrijpelijk. Hoe lang gaat deze linkse hervormingsdrift nog duren? Er wordt zel

wolf
Achtergronden

Verdoezelt overheid wolvenproblematiek? 'Moesten foto's wolf in Leusden offline halen'

De gemeente Leusden heeft besloten om landgoed Den Treek tot 15 augustus af te sluiten. Dit besluit volgt na een incident waarbij een kind vorige week door een wolf zou zijn gebeten. Het eerdere advies van de provincie Utrecht om het gebied te mijden

Marymore Grand Prix
Nieuws

Mannen domineren podium bij vrouwenwedstrijd wielrennen

Een opmerkelijke prestatie in de wielerwereld zorgde vorig weekend voor opschudding. Drie biologische mannen, die zich identificeren als vrouw, bezetten de eerste drie plaatsen op het podium bij een speciale vrouwenwedstrijd tijdens de Marymore Grand

De Jonge
Nieuws

Vrees voor massale verkoop huurwoningen door verhuurders neemt toe na invoering Huurwet De Jonge

Makelaarsorganisatie NVM en Vastgoedmanagement Nederland melden dat verhuurders massaal hun huurwoningen verkopen. Deze trend heeft negatieve gevolgen voor midden- en lage inkomensgroepen. "Het aanbod van huurwoningen neemt af, waardoor vooral deze i

Migranten
Achtergronden

Bewijs: linkse ngo werkt samen met mensensmokkelaars voor overdracht bootmigranten

De Italiaanse krant Il Giornale heeft beelden vrijgegeven die suggereren dat mensensmokkelaars en de bemanning van een hulporganisatie hand in hand werken om migranten over te dragen op de Middellandse Zee. Critici vragen zich hierdoor af in hoeverre

Wilders
Nieuws

Bizar: Mensen sturen pakketjes met ontlasting erin naar Geert Wilders

Bij sommige mensen zit absoluut een steekje los, bewijst Geert Wilders maar weer. De PVV-voorman maakt melding van het ontvangen van post met menselijke uitwerpselen erin. 'Ok het is geen bombrief maar toch: wil diegene die vandaag en al een paar kee

Hamas
Video

Hamas-volger dreigt met terreuraanslag bij Olympische Spelen in Parijs

Een sympathisant van Hamas dreigt in een video een terreuraanslag te plegen tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Hij vindt dit nodig omdat Frankrijk te veel Israël steunt. Vrijdag gaan de Olympische Spelen van start in Parijs. Maar er zijn veel sp

Trump
Nieuws

Inlichtingenbronnen: Trump wordt geadviseerd geen evenementen meer buiten te houden

De Amerikaanse Secret Service heeft presidentskandidaat Donald Trump aangemoedigd om geen grote campagne-evenementen meer in de buitenlucht te houden. Dit melden bronnen aan de Washington Post, waaronder iemand die dicht bij Trump staat. In de naslee

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

auto
Achtergronden

Duistere kant elektrische auto's: de inhumane nikkelwinning in Indonesië

Politici en beleidsmakers zweren bij een toekomst vol met elektrische auto's. De auto van de toekomst die schoon en duurzaam zou zijn. Echter kleeft er ook een enorme schaduwzijde aan de fabricatie van elektrische auto's. De winning van nikkel, een c

Trump
Nieuws

Moordaanslag op Trump nieuwe doofpot? Politica wil échte feiten op tafel hebben

Een Republikeinse afgevaardigde uit Michigan heeft maandag scherpe vragen gesteld aan de directeur van de Secret Service, Kimberly Cheatle. Tijdens een hoorzitting van de House Oversight Committee vroeg Lisa McClain Cheatle wat zij mogelijk aan het v

Ali B.
Nieuws

Zedendeliquent Ali B op vliegtuig naar Marokko gestapt: 'Daar wordt hij niet uitgeleverd'

Rapper Ali B heeft Nederland verlaten en is met zijn gezin naar Marokko vertrokken. Dit gebeurde nadat hij door de rechtbank in Haarlem werd veroordeeld tot twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rapper maakt gebruik van zijn tijdelijke vrij

Asiel
Nieuws

Asielopvang 2023 kostte 1 miljard euro meer dan voorgaande jaar: 'Dit is pas het begin'

De asielopvang in Nederland heeft in 2023 2,7 miljard euro gekost, blijkt uit het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dit is een aanzienlijke stijging vergeleken met het jaar ervoor, toen de kosten 1,6 miljard euro bedroege

JD Vance Volkskrant
Video

'Volkskrant moet eens stoppen met framing'

Donald Trump heeft zijn tweede man bekendgemaakt. Het is de 39-jarige James David Vance uit Ohio. "De Volkskrant omschreef hem zaterdag als de personificatie van witte rancune," merkt podcastmaker en columnist Roderick Veelo op in gesprek met Bert Br

Vance
Achtergronden

J.D. Vance: de ideoloog die het Trumpisme voor de toekomst vormgeeft

Donald Trump heeft J.D. Vance gekozen als zijn running mate voor de aankomende presidentsverkiezingen. Deze beslissing stuitte op verzet van gevestigde Republikeinse donateurs en adviseurs, waaronder Rupert Murdoch en Kellyanne Conway. De zorgen over

Howidy
Achtergronden

'Brute regime van Hamas': Palestijnse criticus hekelt westerse protesten

Een prominente dissident uit Gaza, Hamza Howidy, probeert het ware gezicht van Hamas aan de wereld te tonen. In een interview met de The Times of Israel vertelt hij over de onderdrukking en brutaliteit van het Hamas-regime in de Gazastrook. Vorig jaa

Yesilgoz
Achtergronden

Organisatie startte rechtszaak tegen BBB-, VVD- en NSC-leiders: dit is wat u moet weten

In april heeft de Nationale Bond tegen Overheidszaken de fractievoorzitters van de VVD, NSC en BBB voor de rechter gedaagd. Deze partijen waren op dat moment bezig met de formatie van een nieuw kabinet. "Bent u de oude politieke spelletjes tijdens de

EU
Nieuws

PVV-Europarlementariër weggestemd als vicevoorzitter door 'cordon sanitaire': 'Democratie à la Brussel'

PVV-Europarlementariër Marieke Ehlers zal niet de vicevoorzitter van de justitiecommissie (LIBE) in het Europees Parlement worden. De commissie, die ook over migratie gaat, stemde tegen haar benoeming. Dit besluit komt voort uit een bredere afwijzing

Cheatle
Nieuws

Baas Secret Service treedt af na moordaanslag op Trump

Kimberly Cheatle, de directeur van de Amerikaanse Secret Service, heeft haar ontslag ingediend na de recente aanslag op voormalig president Donald Trump. In een e-mail aan haar medewerkers maakte zij haar besluit bekend. De Secret Service, verantwoor

Trump
Achtergronden

Amerikaanse politici leggen vuur aan schenen baas Secret Service: proberen onderste steen boven te krijgen

Deze week erkende Kimberly Cheatle, directeur van de Amerikaanse Secret Service, dat de dienst heeft gefaald in haar missie om de moordaanslag op voormalig president Donald Trump te voorkomen. Ondanks brede oproepen vanuit zowel Republikeinen als Dem

Orban
Nieuws

Slowakije steunt Orbáns vredesmissie

Terwijl de Europese Unie worstelt met interne verdeeldheid, hebben Hongarije en Slowakije hun samenwerking versterkt tijdens een bijeenkomst van EU-ministers in Boedapest. Wat betekent deze alliantie voor de toekomst van de regio? De Hongaarse premie