Van 100 naar 130 of toch 300 kilometer per uur, zie daar The High Speed Rail (HSR)

Achtergronden20 november 2023 5 minuten Lloyd-Leonard Opdam
Trein
ANP/Lloyd-Leonard Opdam

Is het mogelijk om kritisch te staan tegenover de Europese Unie en tegelijkertijd een sterke wens te koesteren voor een goed verbonden EU? Deze schijnbare paradox kan zeker worden overwonnen. Waar we op veel vlakken af moeten van de doorgeslagen regelgeving, wat ons brengt naar een federaal-socialistisch Europa. Lijkt, parallel aan het versterken van onze nationale soevereiniteit, het cultiveren van onderlinge verbondenheid ons te leiden naar de totstandkoming van een krachtige economische Europese Unie. Deze vrije Europese markt, gefaciliteerd door een goede infrastructuur zal ons leiden naar optimale welvaart en mondiale onafhankelijkheid. “Infrastructuur is de motor van de economie” aldus Europarlementariër Dorien Rookmaker. Precies de vrouw die in Brussel met haar eigen partij ‘Meer Directe Democratie’ heel Europa afreist om dit voor elkaar te krijgen met een Europees hogesnelheidstreinnetwerk. 

Dit ambitieuze plan is typerend voor een Angelsaksisch-Europese verbintenis, waarbij we een kortstondige afwijking maken van de bureaucratische Rijnlandscultuur die sinds de aanvang van de Unie door de Fransen en Duitsers dominant is. De perfecte manier volgens Rookmaker om Europa te verbinden zonder zich met interne zaken te bemoeien en meer macht te verleggen naar Brussel. “We mogen nu weleens een Europees gerecht opgediend krijgen dat we lusten. Iets wat praktisch is, voordeel biedt en vrijheid geeft. Dat is het netwerk van de The High Speed Rail!”

Een netwerk dat vooruitgang biedt
We kijken hier naar een vervoersmiddel dat bewust gekozen is. Het is veilig, kostenefficiënt, snel en voor de klimaatdrammers ook nog eens het meest milieubewuste middel voor de lange afstandsreizen. Het zal daarmee een gunstige bijdrage leveren aan de vier mobiliteitscomponenten van Fortuyn: woon-werkverkeer, beroepsmobiliteit, goederenvervoer en pleziermobiliteit. In tijden waar valse klimaatprofeten als Timmermans en Jetten het doel hebben vliegen onbetaalbaar te maken, is het van belang om als rechtse politici hier niet alleen tegenin te gaan, maar juist dingen te creëren om deze desastreuze plannen op te vangen. Zie daar: The High Speed Rail (HSR). 

Een infrastructuur die reeds gedeeltelijk is aangelegd in landen als Italië, Frankrijk en Spanje. Desondanks ontbreken er nog cruciale schakels. Opmerkelijk genoeg, ondanks de schijnbare pro-Europese houding van Nederland, vormen wij de grootste uitdaging en het essentiële ontbrekende puzzelstuk voor Europa. Het streven naar reistijden van slechts 2,5 uur naar Berlijn of 4 uur naar Praag (300 km/h) belooft niet alleen een aantrekkelijk perspectief voor jongeren op betaalbaar reizen en het driedubbel plezier daarvan; verwachting, avontuur en herinnering. Maar zal tevens aanzienlijke economische voordelen met zich meebrengen. Sterker nog: indien wij als enige land blijven weerstaan, zullen we het Staphorst van de EU worden, aldus Rookmaker. “Chinese toeristen zullen Europa gaan verkennen met de HSR en ons dan overslaan mochten wij geen halte hebben.”

Dit plan biedt ook een strategie om de banden tussen wetenschappelijke instituties te versterken. Het faciliteert ontmoetingen tussen wetenschappers en verschaft studenten op een snellere en meer toegankelijke wijze de mogelijkheid om in aanraking te komen met hun Europese medestudenten op buitenlandse universiteiten. Op deze manier kunnen we onze krachten bundelen en innovaties bewerkstelligen waar andere mogendheden jaloers op zijn. De uitspraak van Frans schrijver Émile Zola: “Niets ontwikkelt intelligentie meer dan reizen” lijkt daarmee waar te zijn. Niet alleen geld, maar juist een reserve van kennis, ervaring en bekwaamheid zal ons als Europa mondiale onafhankelijkheid op medisch en technologisch gebied verschaffen.

Een verademing voor Nederland 
Dit voorstel belooft niet alleen voordelen voor ons als lidstaat van de Europese Unie, maar werpt tevens licht op de huidige uitdagingen in Nederland. Zodra er twee verbindingen zullen worden aangelegd tussen de Zuid-as en Hamburg, die eerst stopt in Groningen, en éen die naar Berlijn gaat en stopt in Arnhem, zal de reistijd van Groningen naar de Randstad van ruim 2,5 uur naar slechts 47 minuten afnemen. Maar ook zal de reis naar Arnhem van dik een uur naar 27 minuten gaan. Dit terwijl een autorit van Rotterdam naar de Zuid-as momenteel meer dan een uur in beslag neemt. Het creëert de mogelijkheid om werkzaamheden en studieactiviteiten in de Randstad te verrichten zonder daar daadwerkelijk te hoeven wonen. “The Greater Randstad” noemt Mahmoud Abdelrahman (Transport Planner & Traffic Engineer) het. Dit blijkt uiterst gunstig te zijn, aangezien de grootste tekorten aan personeel zich voordoen in de Randstad, met name in Alkmaar en de Zaanstreek (36% en 34%), terwijl Groningen behoort tot de provincies met aanzienlijk hogere werkloosheidscijfers (4,9 procent). Hoe mooi en breed de huidige infrastructuur ook is, de overbevolkte Randstad dreigt uiteindelijk vast te lopen. 

Eveneens constateren we dat zowel de Universiteit van Amsterdam als andere onderwijsinstellingen in de Randstad overmatig worden bevolkt door studenten, wat resulteert in selectieprocedures waarbij studenten worden uitgesloten van hun beoogde studierichtingen. Tot zover dus de vrijheid van onderwijs.  Met de bevordering van de toegankelijkheid zullen studenten in staat zijn om eenvoudiger te kiezen voor opleidingen aan de Universiteit van Groningen of Nijmegen, en bijgevolg hun academische aspiraties realiseren. Dit draagt niet alleen bij aan kansengelijkheid, maar schept tevens gunstige vooruitzichten voor de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Kortom, zal de implementatie van de snelletreinverbindingen de aantrekkelijkheid van het wonen in de regio aanzienlijk vergroten. Dit op haar beurt zal de evenwichtige verdeling van woonruimten in ons land bevorderen en een forse bijdrage leveren aan de afname van werkloosheid, alsmede het stimuleren van gelijke kansen voor jongeren. Het raakt de kern van de economie en samenleving. Dit alles terwijl de uitgaven gedekt kunnen worden door middel van EU-fondsen, zoals de 'Connecting Europe Facility', waarbij de resterende kosten gedragen zullen worden door degenen (veelal buitenlandse reizigers) die een kaartje aanschaffen. Daarnaast is het een ‘positive business case’ en wordt er dus winst gemaakt in plaats van dat er financiële middelen bij moeten, zoals bij de NS het geval is. Zo is gebleken dat een stad met meer dan 100.000 inwoners en een HSR-halte, gemiddeld 8 procent meer winst genereert sinds de totstandkoming van dat station.

Tijd om in te stappen 
Momenteel lijkt onze Europese samenwerking zich op ongepaste terreinen te bevinden, wat de frustratie voedt wanneer prominente figuren zoals Laurens Dassen en Frans Timmermans de nadruk leggen op Europese klimaatplannen, Europese LHBTQIA+-evenementen en Europese migratiebeleidskwesties, maar zelden aandacht schenken aan initiatieven die daadwerkelijk in het belang zijn van de Europese Unie en haar lidstaten. Het lijken partijen te zijn zonder een duidelijke visie voor een krachtige Europese Unie, waarbij 40 lobbyisten van de NS ook geen ondersteunende rol spelen. Het is duidelijk dat zij de Europese concurrentie niet omarmen en hun monopoliepositie in Nederland willen behouden. 

Blaas maar op het fluitje! Op weg naar de Europese Economische Gemeenschap voor Onafhankelijkheid (EEGO) als eindstation, waar momenteel slechts visie en moed de ontbrekende politieke spoorwegstukken zijn. Typerend voor de moralistische politiek van tegenwoordig.

Meerartikelen

sp
Nieuws

Lilian Marijnissen stopt per direct als partijleider en Kamerlid: 'Grote eer geweest'

SP-leider Lilian Marijnissen maakt zaterdag bekend per direct te stoppen in de politiek. In een statement op X schrijft Marijnissen zich terug te trekken als fractievoorzitter en direct te stoppen als Tweede Kamerlid. De afgelopen verkiezingen leverd

uden
Nieuws

Opvang asielzoekers in Van der Valk Uden door rechter verboden

De rechtbank heeft de opvang van asielzoekers in hotel Van der Valk in Uden vooralsnog verboden. Het was de bedoeling dat er in het hotel vanaf 11 december 300 asielzoekers zouden worden opgevangen. Maar omwonenden sleepten het Centraal Opvang Asielz

Eva Vlaardingerbroek
Nieuws

Eva Vlaardingerbroek brandt klimaatbeleid af: "Iedereen weet dat het een leugen is"

Eva Vlaardingerbroek is uiterst kritisch over het klimaatbeleid van de Nederlandse regering. Ze vindt het onzin dat er gedaan wordt alsof boeren en hun vee verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering.  "Met de boeren werd het zo duidelijk voor me,

Milei
Nieuws

Argentijnse president Milei: "Progressieve belasting is disproportioneel"

De nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, verkondigde in een interview opnieuw zijn libertarische visie op economie. Hij is zeer kritisch over progressieve belastingheffing waarbij mensen die meer verdienen een hoger percentage van hun inkome

Viktor Orbán
Nieuws

Viktor Orbán tegen EU-lidmaatschap voor Oekraïne, wil einde aan de oorlog

De Europese Commissie wil gaan starten met onderhandelingen met Oekraïne over EU-lidmaatschap. De Hongaarse premier Viktor Orbán is echter zeer kritisch. "Dit komt niet overeen met de belangen van veel lidstaten. Zeker niet met die van Hongarije. De

Kerstmis
Nieuws

Canadese commissie mensenrechten: Kerstmis is racistisch en kolonialistisch

De Canadese Mensenrechten Commissie betoogt dat kerstmis verbonden is met kolonialisme. In een nieuwe publicatie koppelt de commissie ook religieuze intolerantie in Canada aan kolonialisme. Het rapport stelt dat het feit dat Kerstmis en pasen de enig

Ibram X. Kendi
Nieuws

Linkse hoogleraar stelt dat blanke huidskleur voor ontmenselijking zorgt

Ibram X. Kendi, auteur, professor en activist, zegt dat 'witheid' ervoor zorgt dat blanke mensen niet in verbinding staan met hun menselijkheid. Hij sprak over de nieuwe Netflix film Stamped die gebaseerd is op zijn boek van dezelfde naam. "Ik denk n

Trudeau
Nieuws

Meer dan 185.000 Canadezen tekenen petitie om Trudeau af te zetten

Veel Canadezen zijn klaar met de linkse premier Justin Trudeau. In diverse peilingen doet de premier het met zijn partij dan ook slecht. Een recente petitie roept zelfs op tot een Trudeau-exit. De petitie is al bijna 200.000 keer ondertekend. De peti

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Queers
Fun

Rechtse homo begrijpt 'Queers for Palestine' niet: 'Ik wil niet onthoofd worden'

Sommige mensen uit de LHBT-gemeenschap blijven zich verwonderen over het initiatief 'Queers for Palestine', zij snappen niet waarom er zulke mensen bestaan. Er is namelijk niks leuk aan Palestina voor de LHBT-gemeenschap, hun seksuele voorkeur is nam

ON
Nieuws

Jaquelina (60) meermaal gestoken en mishandeld door Syrische buurman

Jaquelina, een vrouw van 60, is meerdere keren gestoken en mishandeld door haar Syrisch bovenbuurman. Ze heeft verwondingen op haar armen en buik. De man woont ongeveer twee jaar in Nederland.  Jaquelina vertelt Ongehoord Nederland wat haar is overko

Politie
Nieuws

Illegale migrant met 28 veroordelingen slaat opnieuw toe in openbaar vervoer

Een illegale migrant, met al 28 strafrechtelijke veroordelingen op zijn naam, is opnieuw veroordeeld in Frankrijk. Hij sloeg een vader en zijn peetzoon omdat ze weigerden hem frisdrank te geven in het openbaar vervoer. Vier dagen ervoor viel hij een

Van der Burg
Nieuws

VVD-staatssecretaris slaat alarm: nog dit jaar 4.000 extra asielopvangplekken nodig

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg slaat alarm. Opnieuw komt Nederland opvangplekken voor asielzoekers tekort. Voor het eind van dit jaar moeten er 4.000 nieuwe opvangplekken bijkomen, aldus de VVD'er. "Tussen vandaag en 31 december moet

Parijs
Nieuws

Reisadvies voor Parijs aangescherpt vanwege islamitische terreurdreiging

In reactie op een terreurdreiging heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Parijs aangescherpt. Het is nu verhoogd naar geel. Reizen is nog altijd wel toegestaan, maar mensen weten nu dat er risico's aan verbonden zijn. Het adv

Von der Leyen
Nieuws

Hongarije verdenkt Von der Leyen van corruptie om Pfizer-deal

De Hongaarse overheid beticht de Europese Commissie van mogelijke corruptie vanwege de beruchte Pfizer-deal. Hiermee is Hongarije de eerste EU-lidstaat die zich op deze manier uitspreekt over deze affaire. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wor

Tom van der Lee
Nieuws

Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) stelt zich kandidaat als Kamervoorzitter

De Tweede Kamer moet een nieuwe voorzitter kiezen nu Vera Bergkamp (D66) het parlement heeft verlaten. Tom van der Lee (GroenLinks) kondigt nu zijn kandidaatschap aan. Hij heeft een brief gestuurd aan alle Kamerleden.  Van der Lee zegt het vertrouwen

migratie
Nieuws

Groningen overwoog Ter Apel te sluiten; ook bussen met asielzoekers naar andere plekken sturen overwogen

De Groningse commissaris van de Koning, René Paas, vertelt in een interview met Nieuwsuur dat zijn provincie heftige maatregelen overwoog om de asielproblemen in Ter Apel te bestrijden. Ondermeer een sluiting van het azc werd overwogen. Daarnaast dac

Ter Apel
Onderzoek

Nederland gaf 400 miljard euro uit aan migranten in 24 jaar tijd

Van 1995 tot 2019 heeft Nederland 400 miljard euro uitgegeven aan migranten. Gemiddeld ging het om 17 miljard euro per jaar, met een piek van 32 miljard euro in 2016. Dit blijkt uit een kersvers onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Het argume

Nanninga
Nieuws

JA21 hekelt onduidelijk standpunt BBB over spreidingswet

Senator Annabel Nanninga (JA21) is kritisch over het gebrek aan duidelijkheid van de BBB over de spreidingswet. Momenteel is het nog onduidelijk of deze door de Eerste Kamer zal worden aangenomen. Er zijn op zijn minst één of twee BBB-senatoren nodig

Asiel
Nieuws

Duitse grenscontroles zorgen voor daling illegale immigratie

Sinds oktober voert Duitsland strenge grenscontroles uit met zijn oostelijke buurland Polen, om zo de illegale migrantenstroom te bedwingen. En het effect is te merken: een nabijgelegen aanmeldcentrum ontvangt nog maar 20 procent van het aantal asiel

PVV
Achtergronden

Dit zijn de meest opvallende nieuwe PVV-Kamerleden

De PVV is deze week met 37 Tweede Kamerleden officieel geïnstalleerd in de Tweede Kamer. De partij is meer dan verdubbeld ten opzichte van de vorige verkiezingen, dat betekent dat de partij aardig wat nieuwkomers mag verwelkomen in de landelijke poli