Links onthutst door winst PVV: 'Mijn hart huilt'

Achtergronden23 november 2023 7 minuten Marit Nubé
GL-PvdA
ANP

Met een voorlopige schatting van 37 zetels wordt de PVV veruit de grootste partij van het land. Dit betekent een historische ommezwaai in het politieke landschap. Bij veel linkse kiezers komt de klap hard aan. Op sociale media reageren ze aangeslagen en geschokt. Sommige zeggen zelfs zich niet meer veilig te voelen. Lees hier de linkse reacties!

Extinction Rebellion: Wij zijn geschokt. Deze uitslag betekent waarschijnlijk het terugdraaien van klimaatmaatregelen, nieuwe fossiele investeringen, uitsluiting van gemarginaliseerde groepen, en meer. De toekomst van alles en iedereen staat op het spel. Dus zullen wij in actie blijven komen.

Kick Out Zwarte Piet: Meer dan 2 miljoen stemmen / 35 zetels voor pure moslimhaat, (anti-zwart racisme), pro-piet propaganda, xenofobie en meer anti-democratische rommel. Wat een shitshow, met dank aan de media die radicaal rechts normaliseerden.

Amnesty NL: Gisteren hebben de mensenrechten verloren. Een racistische partij heeft de Nederlandse verkiezingen gewonnen. Een partij die specifieke bevolkingsgroepen wegzet door ze als minderwaardig te bestempelen. Een partij die, blijkt ieder verkiezingsprogramma weer, bereid is om de rechtstaat en de grondwet te ondermijnen. Een partij die mensen op de vlucht in de steek laat. Wij blijven strijden voor mensenrechten. Voor iedereen. Altijd.

Corinne Ellemeet: Aangeslagen ben ik. [...] Mijn zoon (15) was mee naar de uitslagenavond. Krijgt nu berichtjes van zijn moslim klasgenootjes: Bang. In paniek. Ik vind dit zo verschrikkelijk. Wat deze overwinning van de PVV aanricht in onze samenleving. We zullen pál voor onze rechtsstaat moeten staan. Iedereen gelijk.  

Katja Herbers: In tranen dat extreem-rechts ook zo groot is geworden in Nederland. Een agenda van haat en uitsluiting. Liefde voor alle mensen die hier thuishoren. Dat zijn wij allemaal. Niet alleen witte mensen. HALLLLOOO.

Jelle Brandt Corstius: Mijn theorie: de racisten en seksisten bij de VVD (en dat zijn er best wel wat) weigerden op een vrouw met een migratie-achtergrond te stemmen. [...] Groot gejuich op het Kremlin vanavond. De PVV die tegen sancties voor Rusland en tegen wapenleveranties voor Oekraïne is. En Wilders die Poetin het leiderschap van Poetin prees, 4 jaar na de annexatie van de Krim en MH17. 

Marion Koopmans: Al dat gelul over vrijheid van meningsuiting. See where that got us...

Marc Van Ranst: Het is inderdaad hemeltergend dat een kwart van de Nederlanders racisme niet erg blijkt te vinden. Dat percentage zal in Vlaanderen niet lager liggen. Dat zijn niet allemaal racisten, maar racisme lijkt hen in ieder geval niet te storen.
Geen enkele deftige politieke partij zal willen samenwerken met racisten.

Hannah Prins: Dag rechtsstaat, dag vrouwenrechten, dag transgenderrechten, dag gelijkheidsbeginsel.

Benny Block: Fascisten in de Tweede Kamer. 35 zetels sterk. Het is een zeer verdrietige dag. Je kan reageren met “stel je niet aan”, “neem je verlies” of “huilde huilie.” Dat mag. Het gaat niet om winst of verlies. Het gaat om een partij die minderheden wegzet als tweederangs burgers. Moslims, transgender personen, vluchtelingen. In de kern van hun bestaan geraakt.

Seada Nourhussen: Land vol racistische dwaallichten - geldt ook voor de vvd en nsckiezer - die de grondwet niet respecteren. [...] In tijden van etnische zuivering van Palestijnen winnen op vluchtelingen en moslimhaat. Wat een zielloos, leeg land. Gloria Wekker zei het al (vrij vertaald): 4 eeuwen ontmenselijking van De Ander gaat ín je zitten.

Marieke Kuypers: Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om moslim te zijn in dit land, zeker na de afgelopen weken waarin onze regering zo achteloos over Palestijnse levens heeft gedaan, en met deze exitpolls. Islamofobie is schrikbarend genormaliseerd en er moet actiever verzet tegen komen.

Nassredin Taibi: What the actual fuck. [...] Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe ik me hierover moet voelen. [...] Ik dacht dat ik super verdrietig zou zijn bij een PVV-overwinning. Maar... er is een stemmetje in mij dat zegt dat het helemaal geen verrassing is.

Yannick Coenders: In een context waarin media en politiek elite het uitmoorden van moslims legitimeren, kan een hoofddoekverbod of het deporteren van asielzoekers alleen maar gematigd en redelijk klinken.

Jelmer Visser: Dus, PVV-stemmers. Op welk moment in je leven heb je alle hoop op een betere toekomst opgegeven, waarom moeten komende generaties hiervoor boeten en hoe voelt het om een verwende egocentrische zeikstraal te zijn? 

Abdelkader Benali: Ik zie van die larmoyante teksten van Marokkaanse ouders die niet weten wat ze morgen hun kinderen moeten zeggen. Die kinderen weten donders goed wat er speelt. Ze zijn niet achterlijk. Geef ze liefde, geef ze trots en geef ze vaardigheden om verder te bouwen. Niet huilen met de wolven in het bos. Houd je waardigheid.

Ton F. van Dijk: Ik ben geschrokken van de verkiezingsuitslag. 37 zetels voor een partij die op onderdelen de rechtsstaat niet serieus neemt is vanuit mijn perspectief heel somber. Maar: het zijn mede-burgers die aandacht vragen voor hun problemen. In plaats van huilen dus beter hand uit steken?

VluchtelingenWerk Nederland: Wij maken ons grote zorgen om de mensen die moeten vluchten voor oorlog en geweld nu een partij die voor een asielstop pleit, de grootste van Nederland is geworden. Nodig zijn constructieve oplossingen, geen symboolpolitiek die polarisatie aanwakkert.

Transgender Netwerk: Wij zijn geschokt door de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen. De PVV wordt de grootste partij in de Tweede Kamer. Terwijl zij transrechten wegzetten als waanzin en de genderidentiteit van trans jongeren belachelijk maken. Maar wij laten het hier niet bij zitten! Wij blijven opkomen voor transgender en non-binaire mensen! En wij blijven naast de trans mensen en hun naasten staan die het vanwege hun geloof, huidskleur of afkomst dubbel te verduren krijgen door de gure politieke wind van de PVV. Wil je weten wat je zelf kunt doen? Spreek je uit! En blijf samen met ons strijden voor mensenrechten en doneer!

Nadia Bouras: Vanavond is Nederland een stuk onvrijer geworden. Ik ben moegestreden. En dit is pure intimidatie. Ik ben er even helemaal klaar mee.

Joost de Moor: Ik ben er kapot van. Het lijkt erop dat we zullen reageren op wereldwijde crises zoals klimaatverandering door ons in te graven in ons kleine fort (onder de zeespiegel!) om onze privileges zo lang mogelijk vast te houden. Hoe egoïstisch. Wat stom. Hoe voorspelbaar.

Sarah Bracke: Nederland heeft consequent alle vormen van racisme gemainstreamd, met name anti-moslim- en anti-vluchtelingenracisme, terwijl het een neoliberaal beleid voert dat de samenleving kapotmaakt en ontberingen veroorzaakt, met een van de slechtste debatculturen die ik ken. Dit is de shitshow waar deze giftige mix toe leidt.

PvdA Utrecht: Utrecht, houd elkaar vast! Deze verkiezingsuitslag is een klap. Nooit zullen wij accepteren dat mensen als minder worden gezien, worden uitgesloten en gediscrimineerd. Wij laten ons niet uit elkaar spelen. Zeker niet in onze stad.

Harm Edens: Wilders wil premier worden van alle Nederlanders. Maar dat gaat niet lukken. Mijn premier wordt hij nooit.

Emine Uğur: Het gaat er ook niet om of mensen zoals ik daadwerkelijk uitgezet worden of dat het juridisch haalbaar is of niet. Het gaat erom dat een kwart van de bevolking er geen bezwaar tegen zou hebben als het wel zou kunnen. [...] Het gaat erom dat het Wilders is gelukt om moslims, Marokkanen en mensen van kleur zo te dehumaniseren, dat een kwart van de bevolking er geen moeite mee heeft dat zij als tweederangs burgers worden behandeld. 

Thijs Schrik: Niemand bij de NOS durft te benoemen dat een extreemrechtse partij de verkiezingen gewonnen heeft.

Hans Laroes: Dit land lijkt me kapot. [...] Dus je bent zowat 20 jaar radicaal rechts en sinds 2 weken ietsje milder. En gij geleuft dat…

Maarten van Rossem: De verkiezingsuitslag was op het eerste gezicht dramatisch, een electorale ramp in feite. [...] En daar zit ons gezellige dorp nu, met een ingrijpende politieke, culturele en beleidscrisis. [...] Geert Wilders is een diepe, nog steeds bloedende wond in de Nederlandse democratie.

Johan Fretz: Wie zich ook kapot moeten schamen zijn parlementair journalisten die met hun verveelde ironie, omdat zij zelf nooit de pineut zullen zijn van PVV beleid, puberaal begonnen te praten over Geert Milders. Hun valse neutraliteit is niets anders dan het normaliseren van haat.

Simon van Teutem: Nee, de belangrijkste les van deze verkiezingen is niet dat er 'onvoldoende geluisterd' is naar de kiezer op migratie. De kernboodschap is dat je extreemrechts niet verslaat, maar juist versterkt door hun retoriek te normaliseren en na te praten.

Francisco van Jole: Nadat de VVD de samenleving gesloopt heeft, is het land nu door hun handelen bij het grof vuil gezet. Heel veel van de problemen waar we nu mee kampen, zoals de stikstofcrisis, zijn veroorzaakt door Rutte 1, het kabinet met de PVV. Geen zakenkabinet maar een zakkenkabinet.

Chris Klomp: Deze winst zal ongetwijfeld ook deels proteststem zijn. Het baart mij desondanks wel zorgen dat zoveel mensen het pesten, vernederen, typeren, beledigen, uitsluiten van en door Wilders accepteren. Dat zegt iets over hoe sociaal deel van de Nederlanders is.

Sandra Japie: Mijn hart huilt. Mijn man (leraar op een middelbare school): een aantal leerlingen (ISK) zijn vandaag op hem afgekomen met de vraag: “Meneer u gaat toch niet op Geert Wilders stemmen, want dan mogen wij misschien niet blijven?" Grote puberzorgen.

Ferry Mingelen: Dag vogels, dag vissen, dag bloemen… bedankt Pvv kiezers.

Nasrdin Dchar: De vraag die ik van mijn kinderen nooit hoopte te horen. Vandaag was het zover. Aan de eettafel vraagt mijn dochter: 'Moeten wij ook weg, pappa?' Ik vroeg wat ze bedoelde. En voordat ze kon antwoorden reageerden mijn zoontje van 7 met: 'Die stomme meneer wil toch geen moslims?' Ik wist echt niet dat ze al op de hoogte ware van deze meneer. Misschien heb ik wat dat betreft altijd mijn hoofd in het zand gestoken. Maar op school kijken ze het Jeugdjournaal. En daar hebben ze dat gehoord. [....] En ik zit nu op de bank naar het debat te kijken en ik kan alleen maar hopen dat we donderdagavond wakker worden, we niet in een extreemrechts Nederland leven.

Natascha van Weezel: Ik weet dat ik hier weer gelazer mee krijg, maar dat is dan maar zo. Ik ben niet blij dat Wilders heeft gewonnen. Niet als Nederlander. Niet als mens. Niet als Jood. We mogen ons niet tegen elkaar later uitspelen. Niet in mijn naam of over mijn rug.

Larissa Schulte Nordholt: Ik verwijt het de NOS dat er geen enkele verantwoordelijke analyse volgt. Niks over de rechtstaat. Niks over de uitsluiting van een grote groep Nederlands. Alleen maar business as usual.

Meerartikelen

Baudet
Achtergronden

Baudet deelt hartekreet: 'De totale breindood van het publiek debat, het blijft me verbazen'

FVD-leider Thierry Baudet uit een hartekreet over het fenomeen van systematische onderdrukking van afwijkende meningen in de maatschappij, met name door invloedrijke instanties zoals de media, academici, en politici. NieuwRechts deelt de hartekreet h

Orban
Nieuws

Orbán: 'EU heeft op alle belangrijke terreinen gefaald'

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft woensdag tijdens een lezing voor National Conservatism Conference (NatCon) stevig uitgehaald naar de Europese Unie. Volgens hem hebben de huidige leiders van de EU gefaald in het leveren van adequaat beleid op

Albert Heijn
Nieuws

Albert Heijn gaat voortaan CO2-uitstoot op producten vermelden

Dinsdag lanceerde Albert Heijn een nieuw initiatief: het vermelden van informatie over de CO2e-uitstoot of een schatting daarvan op eigenmerkproducten en recepten. Hiermee is Albert Heijn de eerste supermarkt in Nederland die deze stap zet. Het doel

BBB
Nieuws

BBB bezorgd om klimaatuitspraak Europese rechter: 'Gaat grote gevolgen hebben'

Europese rechters hebben recentelijk klimaatactivisten gelijk gegeven, wat volgens BBB-Kamerlid Henk Vermeer grote gevolgen zal hebben. Vermeer uit ernstige zorgen over de situatie, waarbij hij wijst op de urgentie van klimaatverandering en de econom

Agema
Video

Fleur Agema: 'Hugo de Jonge was op corona na beste Zorgminister van afgelopen 17 jaar'

Er is online de nodige consternatie ontstaan naar aanleiding van een video van PVV-prominent Fleur Agema. In een video stelt Agema dat Hugo de Jonge de beste Zorgminister was van de afgelopen 17 jaar, 'hij is alleen uit de bocht gevlogen tijdens coro

Van Lienden
Fun

Sywert van Lienden gevraagd om deel te nemen aan 'Steenrijk Straatarm'

Mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden zit in een financiële dip; doordat er beslag is gelegd op zijn eigendommen in een strafrechtelijk onderzoek kan Van Lienden naar eigen zeggen niet eens een fatsoenlijke advocaat inhuren. De makers van Steenrijk

Keijzer
Achtergronden

BBB-motie die oproept tot uitstel stemming WHO-pandemieverdrag aangenomen

BBB-Kamerlid Mona Keijzer heeft een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht om uitstel te vragen voor de stemming over amendementen op de Internationale Gezondheidsregeling en het pandemieverdrag van de WHO. Hoewel demissionair minister Pia

Moskee
Nieuws

Gastimam Amsterdamse moskee: 'Moslims moeten Joden haten'

Een gastimam van de Blauwe Moskee te Amsterdam heeft ophef veroorzaakt door een oproep te plaatsen om Joden te haten en afkeer te hebben van niet-moslims. Burgemeester Halsema noemt dit antisemitisme verwerpelijk en onacceptabel. De moskee heeft aang

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Vlaams Belang
Achtergronden

Vlaams Belang geschokt om stilleggen rechtse conferentie door linkse burgemeester: "Ongehoord"

Dinsdag heeft de Brusselse politie een politieke conferentie van de organisatie National Conservatism (NatCon) stopgezet. Een Brusselse districtsburgemeester gebood de politie dat te doen; de burgemeester wilde geen podium geven aan rechtse sprekers.

Rutte
Nieuws

FVD'er gefrustreerd over reactie Rutte: 'Praat ik hier met de premier of toekomstige NAVO-baas?'

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen blijft graven naar antwoorden wat betreft het opblazen van de pijpleiding Nord Stream, ook blijft hij demissionair premier Mark Rutte bestoken met vragen. Echter lijkt Rutte weinig trek te hebben in het beantwoorde

Van Haga
Nieuws

Partij Van Haga doet gooi naar zetel Europees Parlement: 'Bizar dat Wilders Nexit ineens laat varen!'

BVNL, de partij van Wybren van Haga, heeft dinsdag de lijst voor de Europese Parlementsverkiezingen bekend gemaakt. De partij wil met de nodige politieke ervaring een gooi doen naar een zetel. Naast lijsttrekker Wybren van Haga zijn Roy van Aalst en

Politie
Nieuws

Politie deelt beelden van dader die man ernstig mishandelde

Op donderdag 29 februari, rond 11:00 uur, werd een 28-jarige Amsterdammer slachtoffer van een ernstige mishandeling. Hij liep diverse botbreuken op en zijn auto raakte beschadigd. De politie is nu op zoek naar de verdachte en deelt beelden van hem. D

Orban
Nieuws

Orbán over door Brusselse politie stopgezette rechtse conferentie: 'Sinds de communisten niet meer meegemaakt'

Dinsdag heeft de Brusselse politie een politieke conferentie van de organisatie National Conservatism (NatCon) stopgezet. Een Brusselse districtsburgemeester gebood de politie dat te doen; de burgemeester wilde geen podium geven aan rechtse sprekers.

Wilders
Nieuws

Europese peiling: rechtse fracties blijven maar groeien

De nabije toekomst ziet er rooskleurig uit voor conservatieve en rechtse partijen in de EU, afgaande op de meest recente peiling van Europe Elects. Opnieuw stijgen de rechtse fracties ID, waar de PVV lid van is, en ECR, waar de SGP en JA21 lid van zi

Yesilgoz
Achtergronden

VVD- en D66-ministers willen doorgaan met verbod contante betalingen boven 3.000 euro

Minister Van Weyenberg (D66) van Financiën en minister Yeşilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over hun intentie om het verbod op contante betalingen boven 3.000 euro voort te zetten.  Dit verbod is ond

NatCon
Nieuws

Conservatieve conferentie ontruimd door Brusselse politie

Dinsdag en woensdag houdt de internationale conservatieve organisatie National Conservatism een grote conferentie in Brussel. Echter leek het er maandagmiddag even op dat het tweedaagse evenement bijna moest geannuleerd. De reden? De veiligheid van d

Rutte
Nieuws

Renovatie Binnenhof ruim tweemaal zo duur als herbouw Notre-Dame

Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken heeft vandaag aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de renovatie van het Binnenhofcomplex naar verwachting minstens 2 miljard euro zal kosten. Dit is aanzienlijk meer dan eerder was begroot. Het co

Wilders
Nieuws

Formatiegesprekken worden hervat: 'Worden stevige onderhandelingen'

De formatiegesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB zijn hervat. PVV-leider Geert Wilders gaf aan dat ze "op scherp staan" bij het begin van de gesprekken. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is het asielvraagstuk. Wilders zei dat de onderhandelin

Yesilgoz
Nieuws

Yesilgöz in staat van verwarring nadat Wilders wegliep bij formatiegesprek over asiel: 'Gingen richting overeenstemming'

VVD-leider Dilan Yeşilgöz uit haar verbazing over het plotselinge vertrek van PVV-leider Geert Wilders uit een formatieoverleg op maandag. Ze verklaart dat ze naar een consensus bewogen over een stevig pakket aan asielmaatregelen. Yeşilgöz uit haar m

Orban
Nieuws

Conservatieve conferentie waar Orbán spreekt bijna gecanceld omdat veiligheid niet kon worden gegarandeerd

Dinsdag en woensdag houdt de internationale conservatieve organisatie National Conservatism een grote conferentie in Brussel. Echter leek het er maandagmiddag even op dat het tweedaagse evenement bijna moest geannuleerd. De reden? De veiligheid van d