Links onthutst door winst PVV: 'Mijn hart huilt'

Achtergronden23 november 2023 7 minuten Marit Nubé
GL-PvdA
ANP

Met een voorlopige schatting van 37 zetels wordt de PVV veruit de grootste partij van het land. Dit betekent een historische ommezwaai in het politieke landschap. Bij veel linkse kiezers komt de klap hard aan. Op sociale media reageren ze aangeslagen en geschokt. Sommige zeggen zelfs zich niet meer veilig te voelen. Lees hier de linkse reacties!

Extinction Rebellion: Wij zijn geschokt. Deze uitslag betekent waarschijnlijk het terugdraaien van klimaatmaatregelen, nieuwe fossiele investeringen, uitsluiting van gemarginaliseerde groepen, en meer. De toekomst van alles en iedereen staat op het spel. Dus zullen wij in actie blijven komen.

Kick Out Zwarte Piet: Meer dan 2 miljoen stemmen / 35 zetels voor pure moslimhaat, (anti-zwart racisme), pro-piet propaganda, xenofobie en meer anti-democratische rommel. Wat een shitshow, met dank aan de media die radicaal rechts normaliseerden.

Amnesty NL: Gisteren hebben de mensenrechten verloren. Een racistische partij heeft de Nederlandse verkiezingen gewonnen. Een partij die specifieke bevolkingsgroepen wegzet door ze als minderwaardig te bestempelen. Een partij die, blijkt ieder verkiezingsprogramma weer, bereid is om de rechtstaat en de grondwet te ondermijnen. Een partij die mensen op de vlucht in de steek laat. Wij blijven strijden voor mensenrechten. Voor iedereen. Altijd.

Corinne Ellemeet: Aangeslagen ben ik. [...] Mijn zoon (15) was mee naar de uitslagenavond. Krijgt nu berichtjes van zijn moslim klasgenootjes: Bang. In paniek. Ik vind dit zo verschrikkelijk. Wat deze overwinning van de PVV aanricht in onze samenleving. We zullen pál voor onze rechtsstaat moeten staan. Iedereen gelijk.  

Katja Herbers: In tranen dat extreem-rechts ook zo groot is geworden in Nederland. Een agenda van haat en uitsluiting. Liefde voor alle mensen die hier thuishoren. Dat zijn wij allemaal. Niet alleen witte mensen. HALLLLOOO.

Jelle Brandt Corstius: Mijn theorie: de racisten en seksisten bij de VVD (en dat zijn er best wel wat) weigerden op een vrouw met een migratie-achtergrond te stemmen. [...] Groot gejuich op het Kremlin vanavond. De PVV die tegen sancties voor Rusland en tegen wapenleveranties voor Oekraïne is. En Wilders die Poetin het leiderschap van Poetin prees, 4 jaar na de annexatie van de Krim en MH17. 

Marion Koopmans: Al dat gelul over vrijheid van meningsuiting. See where that got us...

Marc Van Ranst: Het is inderdaad hemeltergend dat een kwart van de Nederlanders racisme niet erg blijkt te vinden. Dat percentage zal in Vlaanderen niet lager liggen. Dat zijn niet allemaal racisten, maar racisme lijkt hen in ieder geval niet te storen.
Geen enkele deftige politieke partij zal willen samenwerken met racisten.

Hannah Prins: Dag rechtsstaat, dag vrouwenrechten, dag transgenderrechten, dag gelijkheidsbeginsel.

Benny Block: Fascisten in de Tweede Kamer. 35 zetels sterk. Het is een zeer verdrietige dag. Je kan reageren met “stel je niet aan”, “neem je verlies” of “huilde huilie.” Dat mag. Het gaat niet om winst of verlies. Het gaat om een partij die minderheden wegzet als tweederangs burgers. Moslims, transgender personen, vluchtelingen. In de kern van hun bestaan geraakt.

Seada Nourhussen: Land vol racistische dwaallichten - geldt ook voor de vvd en nsckiezer - die de grondwet niet respecteren. [...] In tijden van etnische zuivering van Palestijnen winnen op vluchtelingen en moslimhaat. Wat een zielloos, leeg land. Gloria Wekker zei het al (vrij vertaald): 4 eeuwen ontmenselijking van De Ander gaat ín je zitten.

Marieke Kuypers: Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om moslim te zijn in dit land, zeker na de afgelopen weken waarin onze regering zo achteloos over Palestijnse levens heeft gedaan, en met deze exitpolls. Islamofobie is schrikbarend genormaliseerd en er moet actiever verzet tegen komen.

Nassredin Taibi: What the actual fuck. [...] Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe ik me hierover moet voelen. [...] Ik dacht dat ik super verdrietig zou zijn bij een PVV-overwinning. Maar... er is een stemmetje in mij dat zegt dat het helemaal geen verrassing is.

Yannick Coenders: In een context waarin media en politiek elite het uitmoorden van moslims legitimeren, kan een hoofddoekverbod of het deporteren van asielzoekers alleen maar gematigd en redelijk klinken.

Jelmer Visser: Dus, PVV-stemmers. Op welk moment in je leven heb je alle hoop op een betere toekomst opgegeven, waarom moeten komende generaties hiervoor boeten en hoe voelt het om een verwende egocentrische zeikstraal te zijn? 

Abdelkader Benali: Ik zie van die larmoyante teksten van Marokkaanse ouders die niet weten wat ze morgen hun kinderen moeten zeggen. Die kinderen weten donders goed wat er speelt. Ze zijn niet achterlijk. Geef ze liefde, geef ze trots en geef ze vaardigheden om verder te bouwen. Niet huilen met de wolven in het bos. Houd je waardigheid.

Ton F. van Dijk: Ik ben geschrokken van de verkiezingsuitslag. 37 zetels voor een partij die op onderdelen de rechtsstaat niet serieus neemt is vanuit mijn perspectief heel somber. Maar: het zijn mede-burgers die aandacht vragen voor hun problemen. In plaats van huilen dus beter hand uit steken?

VluchtelingenWerk Nederland: Wij maken ons grote zorgen om de mensen die moeten vluchten voor oorlog en geweld nu een partij die voor een asielstop pleit, de grootste van Nederland is geworden. Nodig zijn constructieve oplossingen, geen symboolpolitiek die polarisatie aanwakkert.

Transgender Netwerk: Wij zijn geschokt door de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen. De PVV wordt de grootste partij in de Tweede Kamer. Terwijl zij transrechten wegzetten als waanzin en de genderidentiteit van trans jongeren belachelijk maken. Maar wij laten het hier niet bij zitten! Wij blijven opkomen voor transgender en non-binaire mensen! En wij blijven naast de trans mensen en hun naasten staan die het vanwege hun geloof, huidskleur of afkomst dubbel te verduren krijgen door de gure politieke wind van de PVV. Wil je weten wat je zelf kunt doen? Spreek je uit! En blijf samen met ons strijden voor mensenrechten en doneer!

Nadia Bouras: Vanavond is Nederland een stuk onvrijer geworden. Ik ben moegestreden. En dit is pure intimidatie. Ik ben er even helemaal klaar mee.

Joost de Moor: Ik ben er kapot van. Het lijkt erop dat we zullen reageren op wereldwijde crises zoals klimaatverandering door ons in te graven in ons kleine fort (onder de zeespiegel!) om onze privileges zo lang mogelijk vast te houden. Hoe egoïstisch. Wat stom. Hoe voorspelbaar.

Sarah Bracke: Nederland heeft consequent alle vormen van racisme gemainstreamd, met name anti-moslim- en anti-vluchtelingenracisme, terwijl het een neoliberaal beleid voert dat de samenleving kapotmaakt en ontberingen veroorzaakt, met een van de slechtste debatculturen die ik ken. Dit is de shitshow waar deze giftige mix toe leidt.

PvdA Utrecht: Utrecht, houd elkaar vast! Deze verkiezingsuitslag is een klap. Nooit zullen wij accepteren dat mensen als minder worden gezien, worden uitgesloten en gediscrimineerd. Wij laten ons niet uit elkaar spelen. Zeker niet in onze stad.

Harm Edens: Wilders wil premier worden van alle Nederlanders. Maar dat gaat niet lukken. Mijn premier wordt hij nooit.

Emine Uğur: Het gaat er ook niet om of mensen zoals ik daadwerkelijk uitgezet worden of dat het juridisch haalbaar is of niet. Het gaat erom dat een kwart van de bevolking er geen bezwaar tegen zou hebben als het wel zou kunnen. [...] Het gaat erom dat het Wilders is gelukt om moslims, Marokkanen en mensen van kleur zo te dehumaniseren, dat een kwart van de bevolking er geen moeite mee heeft dat zij als tweederangs burgers worden behandeld. 

Thijs Schrik: Niemand bij de NOS durft te benoemen dat een extreemrechtse partij de verkiezingen gewonnen heeft.

Hans Laroes: Dit land lijkt me kapot. [...] Dus je bent zowat 20 jaar radicaal rechts en sinds 2 weken ietsje milder. En gij geleuft dat…

Maarten van Rossem: De verkiezingsuitslag was op het eerste gezicht dramatisch, een electorale ramp in feite. [...] En daar zit ons gezellige dorp nu, met een ingrijpende politieke, culturele en beleidscrisis. [...] Geert Wilders is een diepe, nog steeds bloedende wond in de Nederlandse democratie.

Johan Fretz: Wie zich ook kapot moeten schamen zijn parlementair journalisten die met hun verveelde ironie, omdat zij zelf nooit de pineut zullen zijn van PVV beleid, puberaal begonnen te praten over Geert Milders. Hun valse neutraliteit is niets anders dan het normaliseren van haat.

Simon van Teutem: Nee, de belangrijkste les van deze verkiezingen is niet dat er 'onvoldoende geluisterd' is naar de kiezer op migratie. De kernboodschap is dat je extreemrechts niet verslaat, maar juist versterkt door hun retoriek te normaliseren en na te praten.

Francisco van Jole: Nadat de VVD de samenleving gesloopt heeft, is het land nu door hun handelen bij het grof vuil gezet. Heel veel van de problemen waar we nu mee kampen, zoals de stikstofcrisis, zijn veroorzaakt door Rutte 1, het kabinet met de PVV. Geen zakenkabinet maar een zakkenkabinet.

Chris Klomp: Deze winst zal ongetwijfeld ook deels proteststem zijn. Het baart mij desondanks wel zorgen dat zoveel mensen het pesten, vernederen, typeren, beledigen, uitsluiten van en door Wilders accepteren. Dat zegt iets over hoe sociaal deel van de Nederlanders is.

Sandra Japie: Mijn hart huilt. Mijn man (leraar op een middelbare school): een aantal leerlingen (ISK) zijn vandaag op hem afgekomen met de vraag: “Meneer u gaat toch niet op Geert Wilders stemmen, want dan mogen wij misschien niet blijven?" Grote puberzorgen.

Ferry Mingelen: Dag vogels, dag vissen, dag bloemen… bedankt Pvv kiezers.

Nasrdin Dchar: De vraag die ik van mijn kinderen nooit hoopte te horen. Vandaag was het zover. Aan de eettafel vraagt mijn dochter: 'Moeten wij ook weg, pappa?' Ik vroeg wat ze bedoelde. En voordat ze kon antwoorden reageerden mijn zoontje van 7 met: 'Die stomme meneer wil toch geen moslims?' Ik wist echt niet dat ze al op de hoogte ware van deze meneer. Misschien heb ik wat dat betreft altijd mijn hoofd in het zand gestoken. Maar op school kijken ze het Jeugdjournaal. En daar hebben ze dat gehoord. [....] En ik zit nu op de bank naar het debat te kijken en ik kan alleen maar hopen dat we donderdagavond wakker worden, we niet in een extreemrechts Nederland leven.

Natascha van Weezel: Ik weet dat ik hier weer gelazer mee krijg, maar dat is dan maar zo. Ik ben niet blij dat Wilders heeft gewonnen. Niet als Nederlander. Niet als mens. Niet als Jood. We mogen ons niet tegen elkaar later uitspelen. Niet in mijn naam of over mijn rug.

Larissa Schulte Nordholt: Ik verwijt het de NOS dat er geen enkele verantwoordelijke analyse volgt. Niks over de rechtstaat. Niks over de uitsluiting van een grote groep Nederlands. Alleen maar business as usual.

Meerartikelen

AfD
Achtergronden

Verzwijgen Duitse staatsmedia de geweldscijfers tegen AfD-politici?

Duitse staatsmedia als ARD worden beschuldigd geweldcijfers tegen de rechtse partij AfD te vertekenen. ARD meldt namelijk dat politici van de Groenen het vaakst slachtoffer zijn van aanvallen, terwijl uit officiële cijfers blijkt dat AfD-politici vak

Greta Thunberg
Nieuws

Greta Thunberg opnieuw gearresteerd bij demonstratie

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is opnieuw gearresteerd. Zaterdag werd ze opgepakt bij een pro-Palestijnse demonstratie in Malmö, waar ze zich uitsprak tegen Israëls deelname aan het Eurovisie Songfestival. Zaterdag vond de finale plaats v

Amsterdam
Nieuws

Hamas-kleding in Amsterdam bij pro-Palestijnse demonstratie

Op de Dam in Amsterdam vond zaterdag opnieuw een demonstratie plaats ter ondersteuning van de Palestijnen. Volgens de lokale omroep AT5 waren er enkele duizenden betogers aanwezig, die Palestijnse en andere vlaggen droegen en leuzen riepen. Ook werd

Pegida
Nieuws

Koranverbranding in Arnhem rustig verlopen; Marcouch afwezig

Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft zaterdagmiddag in Arnhem een koran verbrand. De actie verliep rustig en zonder incidenten, in tegenstelling tot eerdere pogingen. Opvallend was de afwezigheid van burgemeester Ahmed Marcouch, die voor één dag het

azc
Nieuws

Arnhem gaat 1.000 asielzoekers meer huisvesten dan nodig

Arnhem heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om op termijn 1700 asielzoekers te huisvesten. Dit maakt Arnhem uniek in Nederland en draagt bij aan de permanente opvang van asielzoekers. Daarnaas

Politie
Nieuws

Opnieuw asielgeweld: steekpartij azc Utrecht

In de wijk Oog in Al in Utrecht is maandagavond een persoon gewond geraakt bij een steekincident, zo meldt de politie. De gewonde man heeft een steekwond in zijn borst en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Het incident vond plaats bij het asi

Politie
Opinie

Hoe de politie wordt getreiterd door linkse UvA-studenten

Daar sta je dan op het Rokin in je beschermende kleding. Je had vandaag al een normale dienst gedraaid maar werd toch op het laatste moment ingeroosterd voor de ME omdat de situatie in Amsterdam uit de hand liep. Gelukkig kon je nog net even langs hu

Chip Roy
Achtergronden

Congreslid bezorgd om 'islamitische overname' in Westen: 'Ik wil geen sharia'

Het Amerikaanse congreslid Chip Roy maakt zich grote zorgen om de invloed die massa-immigratie op lange termijn kan hebben voor zijn land. Hij denkt dat nieuwe culturele normen én wetten de boventoon kunnen gaan voeren. Dit wil hij ten allen tijde vo

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Woke
Achtergronden

Dit zijn de wereldwijde spotnamen voor woke-activisten: van China tot Canada

Baizuo, Bangsar Bubble, Gangnam Leftist: het zijn zomaar wat termen die wereldwijd worden gebruikt om woke-acitivisten mee aan te duiden. Niet alleen in Nederland en de VS, maar ook in Zuid-Korea, Maleisië en India is woke namelijk een omstreden feno

Krispijn
Nieuws

Cameraman Ongehoord Nederland in nek geslagen bij pro-Palestijnse demonstratie

Het camerateam van Ongehoord Nederland is zaterdag tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam fysiek belaagd. De demonstranten die oproepen tot vrede in het Midden-Oosten waren niet bepaald vredelievend richting journalisten van Ongehoord

Formatie
Nieuws

Formatiegesprekken gaan dit weekend door: 'Financiën blijft moeilijk thema'

PVV, VVD, NSC en BBB zetten hun onderhandelingen over een nieuw kabinet voort op zaterdag. Voor het eerst vinden er officiële afspraken plaats met de informateurs tijdens het weekend. De deadline van woensdag 15 mei nadert snel. Er moeten nog besliss

Ter Apel
Nieuws

Bijna 2.500 asielzoekers in Ter Apel; dwangsom loopt op tot 1 miljoen euro

In de nacht van woensdag op donderdag hebben meer dan 2400 mensen overnacht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Precies 2463 mensen verbleven daar. Dit aantal overschrijdt de afgesproken limiet van 2000, wat betekent dat het Centraal Orgaan opvang asi

uva
Nieuws

Linkse studenten vereren Hamas in UvA-groepsapp en noemen Joodse docent 'kakkerlak'

In een besloten appgroep genaamd "UvA for Palestine" worden berichten uitgewisseld over het legitimeren van gewapend verzet en steun voor Hamas. De Telegraaf heeft inzage gekregen in deze groep, waarin de meningen over de steun aan de Palestijnen ste

Milei
Achtergronden

Milei vreest voor toekomst Westen: "Onze leiders hebben lang geleden afstand genomen van ideeën over vrijheid"

In een toespraak tijdens het Milken Forum, heeft president Milei van Argentinië de wereld zijn visie gepresenteerd op de weg naar economische welvaart en groei. Met een passie voor vrijemarkteconomie en een diep begrip van de uitdagingen waarmee zijn

Kennedy
Achtergronden

Wie is de vrij onbekende presidentskandidaat Robert F. Kennedy junior en waar staat hij voor?

Vorig weekend stonden er honderden fans van Robert F. Kennedy junior op Long Island in de rij te wachten op een fotomoment met de presidentskandidaat. Als onafhankelijke presidentskandidaat neemt hij het op tegen zowel Biden als Trump en beide heren

EU
Nieuws

Europarlementariërs kunnen kosten van privévakanties vergoed krijgen

Europarlementariërs kunnen privéreizen declareren op kosten van de EU. Het systeem vergoedt vaak meer dan de werkelijke kosten. Dit onthult Europarlementariër Nico Semsrott in een video. In een kort filmpje laat Semsrott zien hoe reiskosten worden ve

Windmolens
Onderzoek

Windenergie blijkt consequent onrendabel

De Zweedse windenergie-industrie is de afgelopen jaren consequente verlieslijdend, blijkt uit onderzoek van Affärsvärlden. Van 2017 tot 2022 heeft de meerderheid van de windenergiebedrijven rode cijfers gehad. In 2017 leed 70 procent van de bedrijven

vega
Achtergronden

FVD'er onthult plannen eiwittransitie voor 2030 van kabinet: 'Geen complot, staat in een Kamerbrief'

Het Nederlandse overheidsbeleid streeft naar een verandering richting een dieet met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Volgens de regering is het doel om in 2030 een consumptieverhouding van 50/50 te bereiken, zoals uiteengezet in het an

Europapa
Nieuws

Joost Klein verbannen van Songfestival; politie doet onderzoek naar incident

Zaterdagavond vindt de finale van het Eurovisiesongfestival plaats, maar zonder de Nederlandse deelnemer Joost Klein. Er wordt momenteel door de politie onderzoek gedaan naar een incident waarbij de 26-jarige Klein betrokken was; hij zou achter de co

Jonah
Fun

Amsterdamse transgender doet verhaal: 'Ik voelde me niet gezien'

De Amsterdamse transgender Jonah Lamers heeft onlangs een vervelend voorval meegemaakt. Bij de trouwceremonie werd Jonah namelijk per ongeluk aangesproken als 'mevrouw', omdat de trouwambtenaar de geboorteakte oplas. Dit vond Jonah erg vervelend. "Da