Van der Plas: ‘Waar waren de rechtsstaat en de grondrechten tijdens de kabinetten Rutte?’

Achtergronden14 december 2023 5 minuten Redactie
Van der Plas
ANP

Tijdens het Tweede Kamerdebat over de verkiezingsuitslag heeft BBB-leider Caroline van der Plas een lans gebroken voor een toekomstig kabinet bestaande uit PVV, NSC, VVD en BBB. Volgens Van der Plas moet het nieuwe kabinet de nodige puim ruimen na al die jaren Rutte. Daarom verwondert Van der Plas zich extra over de discussies over de grondwet en de rechtsstaat, een discussie die nu opleeft door het partijprogramma van de PVV.

Volgens Caroline van der Plas had deze discussie ook wel mogen plaatsvinden tijdens de voorgaande kabinetten. "Miljoenen kiezers kwamen op 15 maart en op 22 november naar de stembus om netjes met een rood bolletje aan te geven dat het niet langer zo kan. De burgers deden dat niet omdat zij bij de partijen wegliepen, maar omdat de partijen bij hen zijn weggelopen. We weten allemaal dat je pas aan een behandeling kan beginnen als de dokter een diagnose stelt. Als de verliezende partijen die diagnose nou ook eens stellen bij zichzelf, kan de weg naar genezing beginnen. Die diagnose is: kiezers zijn niet bij jullie weggelopen; u bent bij de kiezers weggelopen."

"Burgers hebben huizen nodig, een plek voor hun ouders in een bejaardentehuis, een leraar voor de klas van hun kind, het behoud van de maakindustrie in Nederland. Maar de burgers zagen dat de overheid drukker was met klimaatregels, zoals een verplichte warmtepomp en het weren van bestelbusjes op diesel. Ze hoorden dat ze hun vliegvakantie maar moesten inleveren, terwijl ministers en andere hooggeplaatste figuren de wereld overvliegen naar klimaatconferenties. Ze zagen dat er getornd werd aan aloude tradities en gebruiken, terwijl de bakker, de slager, de wijkagent, het zwembad, de bieb en de pinautomaat uit de dorpen en wijken verdwenen. Ze zagen een kibbelende Kamer die elkaar vliegen aan het afvangen was en elkaar schoffeerde en uitlachte, terwijl de rijen bij de voedselbank groeiden. Ze zagen een Tweede Kamer waar vaker gedebatteerd wordt over klimaatregels dan over het wegwerken van de wachtlijsten in de ggz. Ze zagen een overheid die bezig is met het in recordtempo kapotmaken van de visserij. Ze zagen een overheid die het landschap onherstelbaar veranderde met distributiedozen, windmolens en zonneparken. Ze zagen een overheid die onze boeren en tuinders, de voedselmakers van Nederland, met zo veel regels opzadelde dat veel boeren en tuinders de afgelopen jaren meer huilden aan de keukentafel dan lachten. Ze zagen een overheid die het platteland uitholde zoals op dit moment in Grootschermer gebeurt, waar een dorpsschool gesloten dreigt te worden, terwijl er gewoon genoeg leerlingen zijn. Ze zien een overheid die zich zorgen maakt om inclusie, terwijl veel mensen zich juist meer en meer uitgesloten voelen. Uitgesloten omdat hun dagelijkse zorgen niet serieus genomen worden, uitgesloten omdat ze hun mond niet meer open durven te doen omdat ze bang zijn om als fascist, racist of dom rechts neergezet te worden, uitgesloten omdat ze zelfs op joodse feestdagen en herdenkingsdagen leuzen horen roepen die de vernietiging van de Joodse staat impliceren."

Volgens Van der Plas is het mogelijk om de komende tijd echt verandering door te voeren. "We hebben als overheid een kans om van koers te wijzigen. Als we deze kans niet pakken en de komende tijd niet aan de slag gaan, geven we een gevaarlijk signaal af. Dat signaal is dat de democratie niet werkt. Als we er niet uit komen met elkaar, moeten we mensen dan gaan vertellen dat ze op 22 november hun huiswerk niet hebben gedaan, dat ze niet op de juiste partijen hebben gestemd en dat ze dus hun huiswerk over moeten doen met nieuwe verkiezingen? Dat laten we toch niet gebeuren. We slaan een gigantische flater, ook internationaal, als dat gebeurt. Dat is waarom BBB geen spelletjes wil spelen. Nederland en zijn democratie zijn ons te veel waard."

"We vinden het voorstel van de heer Plasterk om in een tussenfase met de vier partijen PVV, NSC, VVD en BBB om de tafel te gaan zitten om een vertrouwensbasis proberen te krijgen voor samenwerking dan ook heel goed. BBB heeft daar sterk voor gepleit in de gesprekken met de verkenner en is blij dat de verkenner dit advies een-op-een heeft overgenomen. BBB heeft hier ook ervaring mee. In Flevoland waren er met de deelname van de PVV in de coalitie ook zorgen over de rechtsstaat, grondrechten en omgangsvormen. Tijdens de formatie in Flevoland is er daarom eerst door de fractievoorzitters overeenstemming bereikt over de rechtsstaat en grondrechten in een fractievoorzittersmanifest. Met zo'n manifest ga je op gelijke voet de onderhandelingen in."

"Ik snap alle ophef niet over het voorstel om een tussenfase in te gelasten, waarin samen over de rechtsstaat, grondrechten en omgangsvormen gesproken wordt. Er zijn daags na de verkiezingen nota bene hou-elkaar-vastdagen en uithuilsessies geweest. Scholen hingen posters op met de tekst "Koffers al gepakt? Kom praten over de verkiezingsuitslag". Partijen in deze Kamer schreeuwden moord en brand. Er waren zelfs protesten tegen de verkiezingsuitslag. Sterker nog, er was een demonstratie tegen een persoon. Nou stelt de verkenner voor om daarover een gesprek te voeren en nou is het weer niet goed. Nou, schiet mij maar lek. En nee, meneer Timmermans, we gaan niet zes weken onderhandelen over de Grondwet. Dat staat namelijk helemaal niet in het advies. U verspreidt desinformatie hiermee."

"Hadden de vorige coalities eerst maar eens een gesprek gevoerd over de rechtsstaat en de Grondwet. Want waar waren de rechtsstaat en de grondrechten toen toeslagenouders als fraudeurs werden neergezet en hun kinderen uit huis werden geplaatst? Waar was de rechtsstaat toen de huizen in Groningen scheurden en verzakten, de gaskraan verder openging en de schade niet vergoed werd? Waar waren de partijen die nu moord en brand schreeuwen over de grondrechten, in de coronaperiode toen hier voorstellen werden gedaan om artsen hun BIG-registratie te ontnemen, toen oude mensen uit elkaar werden gehaald, toen ze werden opgesloten en moesten zwaaien voor het raam naar hun kinderen en kleinkinderen? Waar was de rechtsstaat toen geliefden niet eens afscheid van elkaar mochten nemen op het sterfbed? Waar was de rechtsstaat toen ongevaccineerde mensen aan de deur van een café werden geweigerd, die alleen even naar de wc wilden en zonder een groen vinkje niet naar binnen mochten? Zij werden geweigerd terwijl binnen de gevaccineerde mensen met een verkoudheid een biertje stonden te drinken. Waar was de rechtsstaat toen gezonde jonge mensen werd verteld: als jij naar oma gaat, kan oma ziek worden en doodgaan? Waar was de rechtsstaat toen kinderen maandenlang niet meer naar school mochten, toen studenten en jonge mensen in diepe depressies raakten, doordat ze eenzaam op hun kamers zaten en hun sociale contacten verloren? Waar was de rechtsstaat toen?"

Van der Plas stelt daarom dat iedereen in de spiegel moet kijken: "Ja, grondrechten zijn heel belangrijk. Alle grondrechten! Laat daar geen misverstand over bestaan. Kijk dan met z'n allen gelijk even in de spiegel in plaats van in de verrekijker."

"Ik rond af. Als die vertrouwensbasis er komt — wat mij betreft met ondertekening van een manifest, door de vier partijen op te stellen — dan moeten we in die anderhalve maand direct kijken of we overeenstemming kunnen krijgen over de door de verkenner genoemde punten: migratie, bestaanszekerheid, goed bestuur, veiligheid, stabiele overheidsfinanciën, internationaal beleid, een gezond ondernemersklimaat en klimaat, stikstof, landbouw, tuinbouw en visserij. Ik vind dit een voortvarende aanpak en complimenteer de verkenner en zijn staf nogmaals met het advies en het verslag. Wij zijn er klaar voor."

Meerartikelen

Roos
Achtergronden

Rob Roos waarschuwt: "EU wil nationale democratie afbreken"

In een nieuwe toespraak bij CPAC waarschuwt Europarlementariër Rob Roos voor de geleidelijke erosie van het nationale democratische proces door supra-nationale technocratieën. Roos benadrukt hoe de Europese Unie steeds machtiger wordt. Hij waarschuwt

Orban
Video

Orbán: 'Ik wil niet dat Hongaren zullen sterven in oorlog Oekraïne'

Tijdens een recente lezing gaf de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn kijk op de Russisch-Oekraïense oorlog. Orbán geeft aan kritisch te zijn op West-Europeanen die claimen dat deze oorlog 'onze oorlog' is. Volgens hem is dat helemaal niet zo. Het is

Dijksma
Nieuws

Stroomuitval dreigt in Utrecht door eigen klimaatkoers

Het stroomnet in de provincie Utrecht staat onder druk. Als er niet snel wordt ingegrepen, dreigt er in 2026 ongecontroleerde stroomuitval. Hierdoor zijn plannen om van het gas af te gaan tijdelijk opgeschort. De provincie overweegt ongebruikelijke m

Omtzigt
Nieuws

NSC trekt 'populistisch' bericht terug: 'Heel links is over de rooie'

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, lijkt een onrustige Koningsdag achter de rug te hebben. De partij trok een EU-kritisch bericht terug over de oranjetompouce. Volgens NSC was het bericht een interne fout, maar dit wordt online sterk betwijfeld. Zate

Julien Thierry
Video

Monument voor vermoorde slachtoffers van Soedanese asielzoeker

Vier jaar geleden werden Julien en Thierry vermoord door een Soedanese asielzoeker met jihadistische opvattingen. De vluchteling verwondde ook andere omstanders. Daarom is er begin deze maand een herdenkingsmonument voor hen onthuld op het plaats del

Floris
Video

Floris is genderfluïde: "Ik ben geen man of vrouw"

De jonge twintiger Floris identificeert zich als genderfluïde. Hij voelt zich namelijk niet thuis in het hokje 'man' of 'vrouw', vertelt hij in een video-interview met Vriendin. Desondanks heeft zijn moeder hier wel moeite mee. "Hij blijft mijn zoon"

Milei
Nieuws

Rechtse Milei presenteert eerste Argentijnse begrotingsoverschot in 16 jaar tijd

De nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, presenteert het eerste begrotingsoverschot van het land sinds 2008. Hij noemt dit een "historische prestatie". In het eerste kwartaal van 2024 registreerde Argentinië een overschot van ongeveer 275 mi

Leerlingen
Onderzoek

Studie: Duitse tieners bekeren zich uit angst tot islam

Steeds meer Duitse schoolkinderen bekeren zich tot de islam, uit angst om buiten de boot te vallen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van het KFN-instituut in Nedersaksen. Volgens de studie vindt 67,8 procent van de ondervraagde leerlingen de Koran be

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Raisa
Nieuws

Raise Blommestijn viert geen Koningsdag: 'Walgelijk instituut'

Talloze Nederlanders vierden zaterdag Koningsdag, maar dat feest is aan lang niet iedereen besteed. Onder de hashtag #ikvierhetniet lieten tal van republikeinen afgelopen dagen weten niets met het koningshuis te hebben. Onder hen zijn ook invloedrijk

lintje
Nieuws

Zien! Fries weigert lintje van de koning: "Dit is voor mij geen eer maar een dolksteek"

Geheel volgens traditie vond de dag voor Koningsdag een lintjesregen plaats. De meeste Nederlanders zijn blij en vereerd als ze onderscheiding krijgen in naam van de koning. Maar in Dokkum verliep dat vrijdag heel anders. Een man weigerde namelijk zi

Bosma
Nieuws

Linkse activist mag tijdens dodenherdenking op de Dam niet demonstreren tegen Martin Bosma

De gemeente Amsterdam heeft de linkse activist Frank van der Linde verboden om tijdens de dodenherdenking op de Dam te demonstreren tegen Kamervoorzitter Martin Bosma. Afgelopen week maakte Van der Linde bekend dat van plan te zijn een demonstratie a

klimaatactivisten
Nieuws

Politie verwijdert klimaatactivisten van snelweg in Amsterdam

Activisten van Extinction Rebellion blokkeerden zaterdag kort de snelweg A10 bij het voormalige ING-kantoor in Amsterdam. De politie greep echter al snel in en verwijderde de aanwezige activisten van de snelweg. De snelwegblokkade was op voorhand ver

palestina
Nieuws

Gemeente Amsterdam grijpt niet in bij wegblokkade pro-Palestina demonstranten

Tal van mensen die vanmorgen met goede zin naar Amsterdam vertrokken om daar Koningsdag te vieren, kwamen bedrogen uit. Een flinke groep pro-Palestina demonstranten besloot namelijk de Piet Heinkade te blokkeren. Daardoor ontstond er een lange file e

Razdan Duggal
Fun

Amerikaanse ambassadeur viert Koningsdag met oranje slingers

Heel Nederland viert Koningsdag, net zoals de Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal. Op sociale media deelt ze een foto van zichzelf met oranje outfit en stopkrijt. 'Doe ik dit goed?' wil ze weten van haar volgers. Sinds oktober 2022 is Razda

zaalvoetbalclub
Nieuws

Marokkanen weigeren te spelen tegen Joods zaalvoetbalteam Amsterdam: 'Gaat puur om onze afkomst"

Een Marokkaans zaalvoetbalteam heeft een wedstrijd in Amsterdam tegen een Joodse tegenstander geweigerd te spelen. Dit omdat volgens hen spelers van het andere team familieleden in het Israëlische leger hebben. De Joodse voetballers van Maccabi Neder

Koning
Nieuws

Dragen burgemeesters op Koningsdag oranje keppeltje in strijd tegen groeiend antisemitisme?

Onder het motto 'Wij zijn allemaal Oranje' lanceerde een groep Joodse en niet-Joodse Nederlanders een actie voor Koningsdag, gericht op het dragen van oranje keppeltjes door burgemeesters. Dit initiatief is onderdeel van een campagne tegen antisemiti

Orban
Nieuws

NSC haalt uit naar Orbán: 'Land voldoet niet meer aan toelatingseisen EU'

De Europese kandidaatsfractie van NSC uit bezorgdheid over de rechtsstaat in verschillende EU-landen, met name Hongarije. NSC-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Dirk Gotink, hoopt op verbetering, maar benadrukt dat er weinig mogelijkheden zi

Migranten
Onderzoek

Migranten plegen 77% van alle verkrachtingen in Parijs

Migranten blijken oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers van Parijs. De cijfers tonen aan dat 77% van de opgeloste verkrachtingszaken in 2023 werd gepleegd door mensen zonder Frans paspoort, onthult Europe 1. Deze misdrijven vonden vooral p

Orban
Achtergronden

Orbán: 'Dit zijn de plannen van de EU-elite waar u op de hoogte van moet zijn'

Een week geleden voerde de Hongaarse premier Viktor Orbán het woord in Brussel. Hij waarschuwde voor het niet vergeten van het zogenaamde 'Soros-plan', dat als doel heeft migratie te organiseren. Orbán uitte kritiek op de EU-elite en beweerde dat zij

Ollongren
Nieuws

Ollongren wil dat Nederland meer gaat doen voor oorlog in Oekraïne

Defensieminister Kajsa Ollongren wil dat Nederland meer gaat doen voor de oorlog in Oekraïne. Ze legt uit dat hoewel de munitieproductie in Europa fors is gestegen, de huidige verhoudingen niet goed zijn. De munitie die richting Oekraïne gaat, wordt