De beste uitspraken van Milei bij het WEF: 'Hardwerkende ondernemers zijn de echte helden'

Achtergronden20 januari 2024 5 minuten Redactie
Milei
ANP

In zijn eerste internationale optreden haalt de Argentijnse president Javier Milei hard uit naar de linkse elite. Milei is afgereisd naar Davos om aanwezige wereldleiders bij het WEF te wijzen op de kwalijke ideologie en ideeën die ze aanhangen. NieuwRechts zet de beste uitspraken van Milei op een rijtje.

1: "Vandaag ben ik hier om u te vertellen dat de westerse wereld in gevaar is, en het is in gevaar omdat degenen die worden verondersteld om de waarden van het westen te verdedigen worden gecoöpteerd door een visie op de wereld die onverbiddelijk leidt tot socialisme, en daarmee tot armoede."

2: "Helaas hebben de belangrijkste leiders van de westerse wereld in de afgelopen decennia, gemotiveerd door enkele goedbedoelende individuen die bereid zijn om anderen te helpen, en anderen gemotiveerd door het verlangen om tot een bevoorrechte klasse te behoren, het model van vrijheid verlaten voor verschillende versies van wat we collectivisme noemen."

3: "Wij zijn hier om jullie te vertellen dat collectivistische experimenten nooit de oplossing zijn voor de problemen die de burgers van de wereld teisteren, ze zijn eerder de onderliggende oorzaak."

4: "Het probleem met neoklassieke (economen) is dat het model waar ze zo van houden niet overeenkomt met de werkelijkheid, dus schrijven ze hun eigen fouten toe aan het vermeende falen van de markt, in plaats van de premissen van hun model te herzien."

5: "Onder het mom van het vermeende marktfalen wordt regelgeving ingevoerd, die alleen maar verstoringen in het prijssysteem creëert, waardoor economische berekeningen worden verhinderd, en dus ook besparingen, investeringen en groei."

6: "Zelfs zogenaamd libertarische economen begrijpen niet wat de markt is, want als ze het wel zouden begrijpen, zouden ze snel zien dat het onmogelijk is dat iets alleen de lijnen van marktfalen kan bestaan."

7: "Praten over marktfalen is een oxymoron, er zijn geen marktfalen, als transacties vrijwillig zijn is de enige context waarin het een marktfalen kan zijn dwang, en de enige die in staat is om te dwingen is de staat."

8: "Geconfronteerd met het theoretische bewijs dat staatsinterventie schadelijk is, en het empirische bewijs dat het heeft gefaald, is de oplossing die de collectivisten voorstellen niet meer vrijheid maar meer regulering. Meer regulering die een neerwaartse spiraal creëert totdat we allemaal arm zijn en het leven van ons allemaal afhangt van een bureaucraat die ergens in een luxe kantoor zit."

9: "Gezien het trieste falen van collectivistische modellen, en de onmiskenbare vooruitgang in de vrije wereld, werden socialisten ertoe gebracht om hun agenda te veranderen.  Ze lieten de klassenstrijd gebaseerd op het economische systeem achter zich en vervingen het door andere vermeende sociale conflicten, die net zo schadelijk zijn voor het leven als gemeenschap en voor economische groei."

10: "De staten van vandaag hoeven niet direct de productiemiddelen te controleren om elk aspect van het leven van individuen te beheersen. Met instrumenten als het drukken van geld, schulden, subsidies, controle over de rentevoet, prijscontroles en regelgeving om de zogenaamde tekortkomingen van de markt te corrigeren, kunnen ze het leven en lot van miljoenen individuen controleren."

11: "Ze zeggen dat kapitalisme slecht is omdat het individualistisch is en dat collectivisme goed is omdat het altruïstisch is, natuurlijk met het geld van anderen."

12: "Degenen die sociale rechtvaardigheid promoten, zij pleiten voor het idee dat de hele economie een taart is die op betere manieren gedeeld kan worden, maar die taart is geen vast gegeven, het is rijkdom die gegenereerd wordt in wat Israel Kirzner bijvoorbeeld een Market Discovery Process noemt."

13: "Als de staat de kapitalisten straft wanneer ze succesvol zijn, en in de weg staat van het Ontdekkingsproces, zullen ze hun prikkels vernietigen en het gevolg is dat ze minder zullen produceren, en de taart kleiner zal zijn, en dit zal de samenleving als geheel schaden."

14: "Collectivisme, door het Discovery Process te remmen en de toe-eigening van ontdekkingen te belemmeren, eindigt met het binden van de handen van ondernemers en voorkomt dat ze betere goederen en diensten tegen een betere prijs kunnen leveren."

15: "Dankzij het vrije ondernemingskapitalisme beleeft de wereld nu zijn beste moment, nooit in de hele geschiedenis van de mensheid of de mensheid is er een tijd van meer welvaart geweest dan vandaag. De wereld van vandaag is vrijer, rijker, vreedzamer en welvarender dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid. En dit geldt vooral voor die landen die economische vrijheid en de eigendomsrechten van individuen respecteren."

16: "De kapitalist, de succesvolle ondernemer, is een sociale weldoener, die zich verre van de rijkdom van anderen toe te eigenen, bijdraagt aan het algemene welzijn van iedereen. Uiteindelijk is een succesvolle ondernemer een held."

17: "Libertarisme is het onbeperkte respect voor het levensproject van anderen, gebaseerd op het non-agressieprincipe, ter verdediging van het recht op leven, op vrijheid en op eigendom. De fundamentele instellingen zijn: Privé-eigendom, markten vrij van staatsinterventie, vrije concurrentie, arbeidsdeling en sociale samenwerking. Waar je alleen succesvol kunt zijn door anderen te dienen met goederen van betere kwaliteit tegen de beste prijs."

18: "De verarming die het collectivisme voortbrengt is geen fantasie, noch is het fatalisme, het is een realiteit die we in Argentinië al minstens 100 jaar heel goed kennen. We hebben het meegemaakt, en we zijn hier om jullie te waarschuwen voor wat er kan gebeuren als de landen in de westerse wereld -die rijk zijn geworden door het model van vrijheid-, op deze weg naar lijfeigenschap blijven."

19: "We komen hier vandaag om andere landen in de westerse wereld uit te nodigen om terug te keren naar het pad van welvaart.  Economische vrijheid, beperkte overheid en onbeperkt respect voor privébezit zijn essentiële elementen voor economische groei."

20: "Tot slot wil ik een boodschap achterlaten voor alle ondernemers en zakenmensen hier, en voor degenen die hier niet persoonlijk aanwezig zijn maar vanuit de hele wereld volgen: Laat je niet intimideren door de politieke kaste of door parasieten die van de staat leven. Geef je niet over aan een politieke klasse die alleen maar aan de macht wil blijven en haar privileges wil behouden. Jullie zijn sociale weldoeners, jullie zijn helden, jullie zijn de scheppers van de meest buitengewone periode van welvaart die we ooit hebben meegemaakt. Laat niemand jullie vertellen dat jullie ambitie immoreel is. Als jullie geld verdienen, dan is dat omdat jullie een beter product tegen de beste prijs aanbieden en zo bijdragen aan het algemene welzijn. Geef niet toe aan de opmars van de staat. De staat is niet de oplossing, de staat is het probleem zelf. Jullie zijn de ware hoofdrolspelers in dit verhaal. En wees gerust, vanaf vandaag kunnen jullie rekenen op Argentinië als een onvoorwaardelijke bondgenoot. Lang Leve de Vrijheid, verdomme!"

Meerartikelen

Kroatië
Nieuws

Rechtse regeringspartij wint verkiezingen Kroatië

De conservatieve regeringspartij HDZ heeft de parlementsverkiezingen in Kroatië gewonnen, volgens voorlopige uitslagen. De HDZ behaalt 60 van de 151 zetels in het Kroatische parlement, wat niet genoeg is om alleen te regeren. Bij de vorige verkiezing

Rutte
Achtergronden

Orbán blijft NAVO-benoeming Rutte dwarsbomen: 'Ik wacht tot er een nieuwe premier is in Nederland'

De meerderheid van de 32 NAVO-landen dringt aan op de benoeming van Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Vier landen, waaronder Hongarije, Roemenië, Slowakije en Turkije, hebben echter nog bezwaren, waarbij de Hongaarse premier Vikt

Baudet
Achtergronden

Baudet deelt hartekreet: 'De totale breindood van het publiek debat, het blijft me verbazen'

FVD-leider Thierry Baudet uit een hartekreet over het fenomeen van systematische onderdrukking van afwijkende meningen in de maatschappij, met name door invloedrijke instanties zoals de media, academici, en politici. NieuwRechts deelt de hartekreet h

Orban
Nieuws

Orbán: 'EU heeft op alle belangrijke terreinen gefaald'

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft woensdag tijdens een lezing voor National Conservatism Conference (NatCon) stevig uitgehaald naar de Europese Unie. Volgens hem hebben de huidige leiders van de EU gefaald in het leveren van adequaat beleid op

Albert Heijn
Nieuws

Albert Heijn gaat voortaan CO2-uitstoot op producten vermelden

Dinsdag lanceerde Albert Heijn een nieuw initiatief: het vermelden van informatie over de CO2e-uitstoot of een schatting daarvan op eigenmerkproducten en recepten. Hiermee is Albert Heijn de eerste supermarkt in Nederland die deze stap zet. Het doel

BBB
Nieuws

BBB bezorgd om klimaatuitspraak Europese rechter: 'Gaat grote gevolgen hebben'

Europese rechters hebben recentelijk klimaatactivisten gelijk gegeven, wat volgens BBB-Kamerlid Henk Vermeer grote gevolgen zal hebben. Vermeer uit ernstige zorgen over de situatie, waarbij hij wijst op de urgentie van klimaatverandering en de econom

Agema
Video

Fleur Agema: 'Hugo de Jonge was op corona na beste Zorgminister van afgelopen 17 jaar'

Er is online de nodige consternatie ontstaan naar aanleiding van een video van PVV-prominent Fleur Agema. In een video stelt Agema dat Hugo de Jonge de beste Zorgminister was van de afgelopen 17 jaar, 'hij is alleen uit de bocht gevlogen tijdens coro

Van Lienden
Fun

Sywert van Lienden gevraagd om deel te nemen aan 'Steenrijk Straatarm'

Mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden zit in een financiële dip; doordat er beslag is gelegd op zijn eigendommen in een strafrechtelijk onderzoek kan Van Lienden naar eigen zeggen niet eens een fatsoenlijke advocaat inhuren. De makers van Steenrijk

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Keijzer
Achtergronden

BBB-motie die oproept tot uitstel stemming WHO-pandemieverdrag aangenomen

BBB-Kamerlid Mona Keijzer heeft een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht om uitstel te vragen voor de stemming over amendementen op de Internationale Gezondheidsregeling en het pandemieverdrag van de WHO. Hoewel demissionair minister Pia

Moskee
Nieuws

Gastimam Amsterdamse moskee: 'Moslims moeten Joden haten'

Een gastimam van de Blauwe Moskee te Amsterdam heeft ophef veroorzaakt door een oproep te plaatsen om Joden te haten en afkeer te hebben van niet-moslims. Burgemeester Halsema noemt dit antisemitisme verwerpelijk en onacceptabel. De moskee heeft aang

Vlaams Belang
Achtergronden

Vlaams Belang geschokt om stilleggen rechtse conferentie door linkse burgemeester: "Ongehoord"

Dinsdag heeft de Brusselse politie een politieke conferentie van de organisatie National Conservatism (NatCon) stopgezet. Een Brusselse districtsburgemeester gebood de politie dat te doen; de burgemeester wilde geen podium geven aan rechtse sprekers.

Rutte
Nieuws

FVD'er gefrustreerd over reactie Rutte: 'Praat ik hier met de premier of toekomstige NAVO-baas?'

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen blijft graven naar antwoorden wat betreft het opblazen van de pijpleiding Nord Stream, ook blijft hij demissionair premier Mark Rutte bestoken met vragen. Echter lijkt Rutte weinig trek te hebben in het beantwoorde

Van Haga
Nieuws

Partij Van Haga doet gooi naar zetel Europees Parlement: 'Bizar dat Wilders Nexit ineens laat varen!'

BVNL, de partij van Wybren van Haga, heeft dinsdag de lijst voor de Europese Parlementsverkiezingen bekend gemaakt. De partij wil met de nodige politieke ervaring een gooi doen naar een zetel. Naast lijsttrekker Wybren van Haga zijn Roy van Aalst en

Politie
Nieuws

Politie deelt beelden van dader die man ernstig mishandelde

Op donderdag 29 februari, rond 11:00 uur, werd een 28-jarige Amsterdammer slachtoffer van een ernstige mishandeling. Hij liep diverse botbreuken op en zijn auto raakte beschadigd. De politie is nu op zoek naar de verdachte en deelt beelden van hem. D

Orban
Nieuws

Orbán over door Brusselse politie stopgezette rechtse conferentie: 'Sinds de communisten niet meer meegemaakt'

Dinsdag heeft de Brusselse politie een politieke conferentie van de organisatie National Conservatism (NatCon) stopgezet. Een Brusselse districtsburgemeester gebood de politie dat te doen; de burgemeester wilde geen podium geven aan rechtse sprekers.

Wilders
Nieuws

Europese peiling: rechtse fracties blijven maar groeien

De nabije toekomst ziet er rooskleurig uit voor conservatieve en rechtse partijen in de EU, afgaande op de meest recente peiling van Europe Elects. Opnieuw stijgen de rechtse fracties ID, waar de PVV lid van is, en ECR, waar de SGP en JA21 lid van zi

Yesilgoz
Achtergronden

VVD- en D66-ministers willen doorgaan met verbod contante betalingen boven 3.000 euro

Minister Van Weyenberg (D66) van Financiën en minister Yeşilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over hun intentie om het verbod op contante betalingen boven 3.000 euro voort te zetten.  Dit verbod is ond

NatCon
Nieuws

Conservatieve conferentie ontruimd door Brusselse politie

Dinsdag en woensdag houdt de internationale conservatieve organisatie National Conservatism een grote conferentie in Brussel. Echter leek het er maandagmiddag even op dat het tweedaagse evenement bijna moest geannuleerd. De reden? De veiligheid van d

Rutte
Nieuws

Renovatie Binnenhof ruim tweemaal zo duur als herbouw Notre-Dame

Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken heeft vandaag aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de renovatie van het Binnenhofcomplex naar verwachting minstens 2 miljard euro zal kosten. Dit is aanzienlijk meer dan eerder was begroot. Het co

Wilders
Nieuws

Formatiegesprekken worden hervat: 'Worden stevige onderhandelingen'

De formatiegesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB zijn hervat. PVV-leider Geert Wilders gaf aan dat ze "op scherp staan" bij het begin van de gesprekken. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is het asielvraagstuk. Wilders zei dat de onderhandelin