Genocidale Hamas-leider gedood: media als NOS doen weer fluwelen handschoen aan

Opinie 31 juli 2024 5 minuten Annabel Nanninga
Nanninga
ANP

Vanmorgen om zes uur las ik het heugelijke nieuws dat de wereld verlost is van de aanwezigheid van Ismail Haniyeh, leider van genocidale terreurgroep Hamas. Ik was net wakker dus het moest even doordringen, maar de onmiddellijke afdronk was tweeledig: mooi, maar het zal heftige gevolgen hebben, ten eerste. En ten tweede: oh lieve hemel en alle daarin woonachtige Goden op een houtvlot nog aan toe met welke gedrochtelijke insteekjes gaan de media ons vandaag belagen?

In een appgroep zei ik schertsend: 

‘Benieuwd naar wat de NOS en NU punt nl gaan melden. ‘Israël schendt soevereiniteit Iran’ of ‘Palestijnse leider sneuvelt in ongekende aanval op woonwijk door Israël’ of iets dergelijks.’

Waarop iemand anders in die groep zei dat ik dan NRC maar eens moest gaan lezen. 

Nee he?

Jawel hoor. Ze stelden weer niet teleur daar bij de molensteen voor de geest. 

Hij was onderhandelaar namens Hamas voor een staakt-het-vuren in Gaza. Haniyeh werd gezien als pragmatischer en gematigder dan veel collega-leiders van Hamas.

Staat er gewoon echt. Wat er precies pragmatisch was aan Haniyeh, zijn oproepen tot meer dode Gazaanse (!!) burgers voor de goede zaak of het juichen en dansen bij live-beelden van de pogrom van 7 oktober, meldt het dagblad niet. En ik wist niet dat het fysiek mogelijk was om die naam samen met het woord ‘gematigd’ in 1 zin te schrijven zonder dat het universum implodeert maar kijk eens aan, het lukte ze toch maar mooi. Ook heerlijk is het kantoortuinjargon dat rept van ‘collega-leiders van Hamas.’ Hoe zien ze dat voor zich, precies? 

Alsof die monsters, die er ook niet voor terugdeinzen elkander te belazeren en vermoorden, met z’n allen in een MT van Hamas zitten ofzo. En Zoomcalls houden want ja, eentje zit in een tunnel onder een ziekenhuis, de ander woont in Qatar, en Ismael was dus op werkbezoek in Iran. 

‘Okee jongens allemaal even camera aan graag, wel zo sociaal. Ismail, Teheran, woehoe! Hoe is het daar? Lekker op de foto met die EU-kuffaar, wat een cucks joh. Mooi gedaan. Nog nieuws van Khamenei, en hoe is die nieuwe president, beetje bestuurbaar type?’ 

‘.....’

‘Ismail je microfoon. Je microfoon! Je mic! Staat uit. Haha Ismail moet een rondje geven de volgende keer. Ja nee ga je gang. Mohamed, graag even je handje aanklikken als jij ook wat wil zeggen, anders wordt het onoverzichtelijk. Weet je ook best, meneertje Deif. Eerst Ismail.’

Leuk man, alle ‘collega-leiders’ bij elkaar, een boardroom waarbinnen Haniyeh dan de ‘gematigde en pragmatische’ was. Joe. 

Maargoed toen moest de NOS nog wakker worden. En man, die hebben zichzelf werkelijk waar overtroffen. We closereaden een paar fragmentjes uit dit stuk, in cursief de NOS-tekst. 

De hoogste leider van Hamas, Ismail Haniyeh, is gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran. Deze politieke leider van Hamas wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor de grote aanval op 7 oktober. 

De man stond, op beeld en al, te dansen en te bidden toen de live GoPro-beelden van zijn slagers binnenkwamen op 7 oktober. Hij IS verantwoordelijk.

Dan volgt er een stukje over zijn afkomst en snel rijzende ster binnen Hamas. Hamas is, ik zeg het er maar even bij, geen Gazaanse gezelligheidsvereniging voor heemkunde, volksdansen en genealogie maar een terreurgroep. Dan schrijft NOS: 

Door veel mediaoptredens krijgt hij (Haniyeh, AN)  een gematigde reputatie, maar Hamas blijft controversieel: enerzijds een populaire beweging die op dat moment veel doet aan liefdadigheid in de Gazastrook, anderzijds een terroristische groepering die bloedige zelfmoordaanslagen niet schuwt.

Controversieel. Con. Tro. Ver. Sieel. Een controverse is een ‘strijd of tegenstelling.’ Een vrouw die James Bond speelt is controversieel. Een blauw geverfde halfblote meneer bij de opening van de Spelen is controversieel. Ananas op een pizza is controversieel. Hamas is volgens iedereen die zijn moreel kompas niet bij de AliExpress heeft gekocht, niet ‘controversieel’ maar gewoon het kwaad zelf. 

Liefdadigheid? Is dat de uitkering aan de families van zelfmoordterroristen? Of bedoelt de NOS de gratis snoepjes en koekjes die worden uitgedeeld na weer een moord op een Israëliër? De enorme werkgelegenheid die Hamas schept met het aanleggen van tunnels en wapendepots onder kinderdagverblijven, scholen en ziekenhuizen, is dat liefdadig? Beetje een sigaar uit uw en mijn eigen doos dan, Hamas doet lekker liefdadig met ‘hulp’geld van naïeve Westerse donateurs.

En Haniyeh een gematigde reputatie, oh lordy. 

We lezen verder. Zou er een kritische noot komen?

Oh jeetje, een kritische noot:

De laatste jaren was er veel kritiek op Haniyeh wegens zijn vermeende welstand, die nogal in tegenstelling zou zijn met de armoede die al jaren in Gaza heerst. [...] Het past in het beeld van het regime van Hamas, dat in Gaza de bevolking met harde hand onderdrukt en zich op grote schaal schuldig maakt aan corruptie.

Het is wat schuchter opgeschreven maar toch, niet bijster gunstig voor de gematigde Haniye van de controversiële Hamas. Passen we een beetje op NOS, straks denken mensen nog dat jullie islamofoob zijn ofzo. 

In april werden Haniyehs zoons door Israël gedood bij een luchtaanval. Hij kwam toen met een opvallende reactie. "Het bloed van mijn kinderen is niet waardevoller dan het bloed van de kinderen van het Palestijnse volk", zei hij tegen Al Jazeera nadat hij had vernomen dat zijn zoons en meerdere kleinkinderen waren gedood. "Alle martelaren van Palestina zijn mijn kinderen."

Als de NOS met ‘opvallende reactie’ bedoelt: ‘volstrekt psychopathische reactie’, dan eens. Voordeel van de twijfel. 

Dan de slotalinea. Hartpatiënten en zwangere vrouwen moeten maar even een kattenfilmpje gaan kijken ofzo, dank voor uw aandacht tot zo ver en hier: een kattenfilmpje.

Goed, komtie:

Ondanks de controverses bleef Haniyeh voor veel Palestijnen een verzetsheld. Zijn geloofwaardigheid werd voor hen alleen maar versterkt door de Israëlische bevestiging dat de aanval op zijn zoons doelgericht was. Maar vooral zijn reactie op dat grote persoonlijk verlies zal door de Palestijnen lang herinnerd worden.

Nou, is dat een mooi slotakkoord, een staatsman waardig? Ja, krek dat is het. Best wel erg jammer alleen dat we het dus niet over een bevriend staatshoofd hebben. Maar over een genocidaal monster dat juicht om bloedvergieten, of dat bloed nou door de aderen van Joden, Gazanen of zijn eigen kinderen stroomde. Een geloofwaardige verzetsheld nog wel, lang herinnerd door zijn dankbare volk. Een held die weliswaar wat controversetjes aan z’n fiets had hangen maar hee, een beetje rough around the edges, wie is dat nou niet en bovendien mensen zijn zo overgevoelig tegenwoordig. 

Alsof de NOS over een akkefietje met wat hotel- en taxibonnetjes schrijft. 

Nougoed het ging dus weer zoals we mogen verwachten qua berichtgeving. Ik zag dat de Vlaamse krantjes, de Democraten-leunende Amerikaanse media en de BBC het al net zo bont maken als de NOS inzake de on-levendmaking van mijnheer Haniyeh. Maar dat zoekt u zelf maar even op, dit was allemaal al erg genoeg en ik moet nu bijkomen en FAUDA bingewatchen. 

Rest mij nog te zeggen: moge Israël maar snel zegevieren op deze weliswaar controversiële doch beslist gematigde en pragmatische verzetshelden. We lezen er wel weer over bij de NOS, tussen de wierookwalmen door. 

Annabel Nanninga is mede-oprichter van JA21 en fractievoorzitter van JA21 in de Eerste Kamer.

Meerartikelen

nsc
Nieuws

NSC dreigt kabinet asielplan te blokkeren bij negatief advies

Regeringspartij NSC heeft aangegeven niet akkoord te gaan met de juridische noodgrepen van het kabinet om de asielinstroom te beperken, als de Raad van State een negatief oordeel geeft over het plan. Dit blijkt uit uitspraken van NSC-fractievoorzitte

Thunberg
Nieuws

Greta Thunberg gekroond tot 'antisemiet van de week'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is door de organisatie StopAntisemitism uitgeroepen tot 'Antisemiet van de Week'. Dit volgt na haar recente arrestatie tijdens een anti-Israëlprotest in Kopenhagen. De organisatie beschuldigt Thunberg ervan

Jan Roos
Nieuws

Jan Roos mishandeld in Alkmaar vanwege islamkritiek

Alkmaar Culinair liep dit weekend anders af dan verwacht voor opiniemaker Jan Roos. Terwijl hij op weg was naar de uitgang, kreeg hij onverwachts een vuistslag in het gezicht. De dader riep dat hij de islam had beledigd voordat hij verdween. Roos, di

Afghanen
Nieuws

Iran gaat twee miljoen Afghanen deporteren

Iran gaat binnen zes maanden maar liefst twee miljoen Afghaanse migranten deporteren. Dit drastische uitzettingsprogramma, geleid door de Iraanse nationale politie, wordt gezien als een van de grootste in de recente geschiedenis. De politie is inmidd

Windpark
Nieuws

Amerikaanse vissers in verzet tegen windmolens op zee

Amerikaanse vissers verzetten zich steeds meer tegen de snelgroeiende offshore windindustrie. De vissers vrezen voor hun levensonderhoud, hun visgronden en het milieu waarin ze opereren. Het protest komt voort uit een breed scala aan zorgen. Ook mili

VN
Achtergronden

Dit zijn de dystopische toekomstplannen van de Verenigde Naties

De Verenigde Naties werken aan vergaande plannen, dat de VN ongekende bevoegdheden zou geven om in te grijpen bij wereldwijde crises. Er wordt rekening gehouden met cyberaanvallen, klimaatcrises en pandemieën. Volgens critici kunnen deze voorstellen

Coronaprik
Nieuws

Florida adviseert tegen nieuwe coronaprik dit najaar

Het gezondheidsdepartement in Florida raadt haar inwoners af om de coronavaccins te nemen in dit najaar. Als reden wordt er gewezen op mogelijke veiligheidsrisico’s, zoals het risico op auto-immuunziekten en hartproblemen na vaccinatie. De nieuwe ric

Rutte
Nieuws

Uitspraak in kort geding tegen Rutte volgt binnenkort

De rechtbank in Brussel heeft vorige week het kort geding behandeld dat juridisch adviseur Karim Aachboun heeft aangespannen tegen oud-premier Mark Rutte, de NAVO en de Belgische staat. Aachboun eist dat de benoeming van Rutte als secretaris-generaal

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Antifa
Nieuws

Antifa bekladt anti-woke school in Lyon: 'Ga weg!'

In Lyon hebben Antifa-activisten het Institut de Sciences Sociales, Économiques et Politiques (ISSEP) beklad. De actie was een protest tegen de komst van essayiste Marguerite Stern, die een lezing zou geven over de transgenderideologie. De lezing van

Von der Leyen
Nieuws

Franse Eurocommissaris neemt ontslag na conflict met Von der Leyen

De Franse Eurocommissaris Thierry Breton heeft aangekondigd per direct op te stappen. Zijn onverwachte vertrek komt terwijl Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bezig is met de samenstelling van een nieuwe Commissie na de verki

Starmer
Nieuws

Britse regering treft maatregelen tegen roken en ongezond eten

De Britse premier Keir Starmer heeft een reeks vergaande maatregelen aangekondigd om de volksgezondheid te verbeteren, meldt The Times. De nieuwe regelgeving richt zich op het beperken van toegang tot ongezonde producten zoals junkfood, energiedrankj

Griekenland
Nieuws

Griekenland wil geboortecijfer opkrikken met financiële prikkels

De Griekse overheid kondigt nieuwe beleidsmaatregelen aan in een poging om het dalende geboortecijfer van het land te verhogen. Premier Kyriakos Mitsotakis beschouwt de dalende geboortecijfers als een nationale crisis en een “tikkende tijdbom” voor h

Boeren
Nieuws

Boerenorganisaties kritisch op mestplannen minister Wiersma

Verschillende boerenorganisaties reageren verontwaardigd op de gelekte mestplannen van landbouwminister Femke Wiersma (BBB). Een van de meest besproken maatregelen is het afromen van dierrechten. Dit houdt in dat boeren een deel van hun dierrechten m

Van Meijeren
Nieuws

Van Meijeren uit zware kritiek op AIVD en machtsmisbruik overheid

Gideon van Meijeren, Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie, uitte recent felle kritiek op de AIVD en de overheid tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij beschuldigde de Nederlandse inlichtingendienst ervan uitgegroeid te zijn tot een “ongrijpba

Reclame
Nieuws

Eerste stad ter wereld: Den Haag verbiedt fossiele advertenties

Den Haag neemt een radicale stap in hun strijd tegen fossiele brandstoffen. Per 1 januari worden reclames voor benzineauto's, vliegreizen, cruisevakanties en gasaanbieders in de stad verboden. Het Haagse stadsbestuur heeft unaniem besloten dat dit so

uwv
Nieuws

UWV weet al sinds 2006 van fouten bij WIA-uitkeringen

Het UWV is al jarenlang op de hoogte van fouten in de uitbetaling van WIA-uitkeringen. Deze problemen gaan terug tot 2006, zo blijkt uit interne documenten. Het betreft met name fouten bij de dagloonindexering, waardoor tienduizenden mensen jarenlang

Veldkamp
Nieuws

NSC-minister: ‘Oekraïne mag zichzelf verdedigen, ook op Russisch grondgebied’

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn het nog niet eens over het geven van toestemming aan Oekraïne om met langeafstandswapens ook doelen diep in Rusland te raken. De Britse premier Keir Starmer wil dat president Joe Biden groen licht g

Duitsland
Nieuws

Duitse grenscontroles om illegale immigranten tegen te houden begonnen

Vanaf vandaag voert Duitsland extra grenscontroles in om terroristen en illegale migranten te weren. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, kondigde de maatregel vorige week aan. De controles gelden voor alle Duitse grenzen en zulle

asiel
Achtergronden

Hoe de massa-immigratie te stoppen? Migratie-expert Jan van de Beek antwoordt

Migratie-expert Jan van de Beek presenteert bij WNL drie mogelijkheden voor het kabinet om de asielinstroom te beperken. Hij benadrukt dat deze opties juridisch haalbaar zijn en niet in strijd met internationale regelgeving. Volgens Van de Beek kan N

Von der Leyen
Achtergronden

Europese vaccinatiekaart komt eraan: stap naar meer controle?

De Europese Unie is bezig met de invoering van een Europese vaccinatiekaart, een project dat volgens critici vragen oproept over privacy en controle. Op dit moment loopt er een pilot in vijf landen. De medische gegevens van burgers, met betrekking to