Wilders vertelt over 19 jaar aan doodsbedreigingen: "Sinds 2004 niet meer thuis geweest"

Nieuws29 augustus 2023 6 minuten Redactie
wilders
ANP

Dinsdag stond PVV-voorman Geert Wilders in extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Daar maakte het OM bekend 12 jaar cel te eisen tegen de Pakistaan die een beloning uitloofde voor de moord op de PVV-leider. Tijdens de rechtszaak hield Wilders ook een toespraak. Hierin vertelde hij hoe het is om bijna 20 jaar in onvrijheid te leven door doodsbedreigingen uit de islamitische hoek. NieuwRechts heeft de toespraak hieronder integraal gedeeld.

"Meneer de voorzitter, leden van de rechtbank, mevrouw de Officier. Heel veel dank dat ik hier vandaag het woord mag voeren. Het is voor mij een belangrijke dag.

Want helaas bestaat een groot van mijn leven uit doodsbedreigingen die ik al heel veel jaren zo ongeveer dagelijks ontvang en waardoor ik moet leven in onvrijheid.

Ik sta al een hele lange tijd op dodenlijsten van de Taliban, Al Qaida, ISIS en ook de inmiddels gelukkig niet meer bestaande Hofstadgroep in Nederland had het op mij gemunt.

De afgelopen jaren zijn er verschillende fatwa's tegen me uitgevaardigd door imams en mullahs, waarvan er twee vrij recent nog zijn herhaald. Fatwa’s, religieuze doodvonnissen bestaande uit concrete oproepen aan moslims wereldwijd en ook in Nederland om mij te vermoorden.

Ik krijg mede daardoor inmiddels zoveel doodsbedreigingen, iedere dag opnieuw en ongeveer duizend per jaar, dat ik niet eens meer overal aangifte over doe, omdat ik dan niet meer aan mijn werk als Tweede Kamerlid zou toekomen.

Gisteravond nog, terwijl ik deze korte speech voor deze zitting aan het schrijven was kwam er een binnen, een videofilmpje van een man met mitrailleur die op mij hoofd schiet met de tekst erbij dat ze me nooit zullen vergeten en niet kunnen wachten op de dag dat ze kunnen vieren dat ze in mijn hoofd schieten in de naam van Allah en zijn profeet.

Het zijn vaak beschrijvingen hoe ze me willen vermoorden, vaak met expliciete plaatjes, onthoofdingsfilmpjes, er zijn geluidopnames van bedreigingen, ook van imams uit moskeeën, en ander walgelijk gewelddadig materiaal. Veel van die bedreigingen komen uit verschillende islamitische landen, maar vooral uit Pakistan.

En op een paar uitzonderingen na van Pakistanen die naar Nederland kwamen om me te vermoorden maar gelukkig zijn gearresteerd en ook veroordeeld, zijn 99,99% van alle bedreigers uit het buitenland nooit strafrechtelijk vervolgd.

Vandaag ééntje gelukkig wel. En ik zou het Openbaar Ministerie daarvoor willen bedanken.
Ik hoop overigens wel dat zij de Pakistaanse mullah Jalali en de politieke leider Rizvi ook zullen gaan vervolgen, die de eerder genoemde fatwa’s tegen me uitvaardigden. Vergeet hen niet alstublieft.

Maar hoe dan ook, vandaag is een belangrijke dag voor me.

Want vandaag behandelt uw rechtbank de zaak tegen Khalid Latif, een bekende oud-cricketspeler uit Pakistan, die in 2018 een prijs van drie miljoen Pakistaanse roepies, toen omgerekend zo’n 21 duizend euro, op mijn hoofd heeft gezet als beloning voor degene die mij vermoordt en de video van die moord als bewijs online zou zetten. En als hij meer geld had, zo zei hij erbij, zou hij dat ook nog geven aan degene die mij om het leven brengt.

Khalid Latif vindt dat ik vermoord moet worden omdat ik en ik citeer “de profeet Van God” – hij doelt daarbij op Mohammed – zou beledigen door het organiseren van een cartoonwedstrijd.

Maar dat is natuurlijk absoluut geen reden een prijs op iemand zijn hoofd te zetten, laat staan om iemand te vermoorden.

Ik organiseerde die cartoonwedstrijd – die uiteindelijk niet doorging – overigens omdat ik een paar jaar eerder, in 2015, een speech hield en de prijs mocht uitreiken aan de winnaar van een andere cartoonwedstrijd in de stad Garland in Texas in de Verenigde Staten. Tijdens die bijeenkomst vond een terroristische aanslag plaats, de eerste aanslag die de terreurgroep ISIS in de VS claimde.

De beide terroristen werden ter plekke door de Amerikaanse politie doodgeschoten, maar zelden kwam het geweld ook voor mij daar, zo dichtbij.

Dat was de reden dat ik duidelijk wilde maken dat het maken van tekeningen van wie dan ook geoorloofd is en we nooit maar dan ook nooit mogen buigen voor mensen die kiezen voor geweld, bedreigingen, moord en terreur.

Voorzitter, leden van de Rechtbank, ik hoef geen medelijden maar ik wil wel dat u begrijpt wat al deze bedreigingen, waaronder die van Khalid Latif, die een prijs op mijn hoofd heeft gezet, voor mij en mijn gezin betekenen. Wat de gevolgen daarvan zijn.

Door alle fatwa’s, bedreigingen en oproepen tot moord ga ik al bijna negentien jaar zwaarbeveiligd door het leven. De dag dat ik mijn persoonlijke vrijheid kwijtraakte staat ook voorgoed in mijn geheugen gegrift.

Het was november 2004 toen de politie/dkdb met kogelvrije vesten en automatische wapens mij uit mijn woning in Venlo haalde naar aanleiding van een dreiging uit islamitische hoek. Binnen een kwartier moest ik mijn spullen pakken om mijn huis in Venlo te verlaten.

Ik ben sindsdien nooit meer thuis geweest.

Ik heb voor mijn veiligheid samen met mijn vrouw maandenlang in een gevangenis gewoond, in een kazerne gewoond, in een politiekantoor gewoond, ik heb me in het openbaar onherkenbaar moeten verkleden met snorren en pruiken, en tot op de dag van vandaag wonen mijn vrouw en ik in een safehouse van het Rijk. Ze rijden me iedere dag in gepantserde en geblindeerde auto’s naar de Tweede Kamer en als de sirenes aangaan zet ik vaak maar mijn airpods op.

De meest basale dingen die ieder mens elke dag doet, zonder erover na te denken, kan ik niet doen.
Even snel een luchtje scheppen. De brievenbus leeghalen. Autorijden. Een blokje in buurt wandelen. Snel een boodschap doen. Spontaan ergens heen gaan. Alleen ergens heen gaan.
Het zit er voor mij niet in. Alles moet ruim van te voren worden gepland en alle diensten hebben mij agenda, zakelijk en privé. En dat alles went eerlijk gezegd nooit. Je leert er mee omgaan maar het went nooit. En dat is zwaar. Dat mag u best weten.

Ik ben dankbaar dat ik word beveiligd. Ook dat wil ik vandaag gezegd hebben. Dankbaar aan de NCTV, aan de verantwoordelijke Minister van Justitie, maar vooral aan de helden van Dienst Koninklijke en Diplomatieke beveiliging dat zij mij en trouwens ook heel veel andere bedreigde personen uit heel veel verschillende beroepsgroepen, met gevaar voor eigen leven op de meest professionele manier beveiligen.

Ook een woord van dank aan het geweldige team bedreigde politici van de politie die dag en nacht klaarstaan en soms helemaal gek worden van de hoeveelheid bagger aan bedreigingen die ik naar ze toestuur, maar altijd vriendelijk en behulpzaam blijven.

Ik probeer mij zo goed en zo kwaad als het kan en lukt, niet te laten leiden door de angst om te worden vermoord en de wetenschap dat dat iedere dag kan gebeuren, beveiligd of niet.

Ik zal altijd blijven strijden tegen de intolerantie en de haat van mensen die geweld propageren zoals de radicale moslims die mij bedreigen. Ik zie het als mijn plicht Nederland voor hen en hun ideologie te waarschuwen en behoeden.

En ik hoop vurig dat uw rechtbank een signaal geeft dat ik niet vogelvrij ben. Dat een prijs zetten op iemands hoofd, niet ongestraft blijft.

Ik hoop dat u de heer Latif veroordeelt om wat hij heeft gedaan, hij heeft de wet overtreden en niet zo’n beetje ook, en dat u daarmee ook een krachtig signaal geeft aan hen die mij maar ook anderen bedreigen: jullie komen er niet mee weg. Het vrije woord zal de mond niet gesnoerd worden door jullie terreur.

Misschien zal de heer Latif, mocht uw Rechtbank hem veroordelen, nooit achter de tralies verdwijnen omdat hij zich in Pakistan verstopt en de Pakistaanse autoriteiten weigeren mee te werken aan de ten uitvoer legging van uw mogelijke vonnis, zoals ze tot nu ook al jarenlang niet meewerkten aan verzoeken van het OM.

Maar ook dan geeft u met een veroordeling een krachtig signaal aan alle andere bedreigers: we accepteren het niet. Het oproepen en uitlokken tot moord wordt gezien en veroordeeld en is dus niet zonder consequenties.

Tot slot, meneer/mevrouw de voorzitter, leden van de rechtbank, zou ik als u mij toestaat nog een paar woorden tegen de heer Latif willen zeggen, al is hij er vandaag niet bij. Wie weet hoort of leest hij later wat ik zeg.

Meneer Latif, zolang ik leef en adem krijgt u mij niet stil. Uw oproep mij te vermoorden en daar geld voor uit te loven is abject en zal mij niet doen zwijgen, integendeel. Ik zal de waarheid blijven spreken en mijn mening blijven geven, ook als het gaat om de islam en uw profeet.

De vrijheid van denken en spreken, het is de enige vrijheid die ik nog heb, en die pakt u nooit van me af. Ik zal altijd doorgaan. Altijd.

Dank u, meneer de voorzitter, leden van de rechtbank, dat ik hier vandaag het woord mocht doen."

Meerartikelen

Ted Cruz
Nieuws

Ted Cruz hekelt diversiteitsdwang van geheime dienst onder Biden

Republikeinse senator Ted Cruz bekritiseert de National Security Agency (NSA) nadat uit onderzoek blijkt dat ze een woordenlijst gebruiken die 'gender theory' en kritische rassentheorie steunt. The Daily Wire onthulde recent dat de lijst die de gehei

Spanje
Nieuws

Europarlementariër zet EU onder druk om aanvallen op Spaanse rechtsstaat door socialisten

Balázs Hidvéghi, Europarlementslid voor de rechtse partij Fidesz die Hongarije regeert, stelt kritische vragen aan topbestuurders van de  EU. Hij wijst op de situatie in Spanje waar de socialistische premier Pedro Sánchez probeert aan de macht te bli

Kristersson
Nieuws

Zweden plukt vruchten van rechts beleid: 26% minder asielaanvragen

Nu Zweden een rechtse koers vaart, merkt het land meteen al grote verschillen. Dit jaar zijn er 26 procent minder asielaanvragen ingediend ten opzichte van vorig jaar, terwijl het Europese gemiddelde juist is gestegen met 30 procent. Volgens de reger

Daily Wire
Fun

Kritische transgenderfilm drijft spot met mannen in vrouwensport

"In een wereld waarin vrouwensport wordt getransformeerd, gaat The Daily Wire in de fout met de meest triggerende komedie van het jaar", aldus de start van de trailer van de film. De film toont de waan van vandaag de dag aan: mannen die de vrouwenspo

Sinterklaas
Fun

Ongehoord Nederland laat zien: dit is hoe populair Zwarte Piet is

In een straatreportage laat Ongehoord Nederland zien hoe Nederlanders denken over Zwarte Piet. ON-verslaggever Arlette Adriani ging de straat op met Zwarte Piet en peilde de stemming onder Nederlanders.  Hoe populair is #ZwartePiet?ON!-verslaggever

Derksen
Nieuws

Derksen waarschuwt Omtzigt voor weglopende kiezers: "Braaf broertje van CDA"

Johan Derksen vindt dat NSC-leider Pieter Omtzigt zich veel te treuzelend en afwachtend opstelt in de verkenningsfase. Sterker nog: dit zal Omtzigt nog wel eens kiezers kunnen kosten, voorspelt Derksen. Op den duur krijgen ze namelijk het gevoel dat

Wilders
Nieuws

Overwinning Wilders gaat viraal in de wereld

De verkiezingszege van Geert Wilders zorgde niet alleen voor een aardschok in Nederland, ook in andere delen van de wereld is schok, of de euforie groot. Volgens velen is een rechtse omwenteling nabij. In onder meer Engeland reageren rechtse politiek

Ayaan
Fun

Hirsi Ali: 'Queers for Palestine laat zien hoe dom de samenleving wordt'

Politiek commentator Ayaan Hirsi Ali kan amper geloven dat een initiatief als Queers For Palestine geen satire is. Volgens haar is het onbegrijpelijk dat er LHBTI'ers zijn die opkomen voor Palestijnen terwijl deze LHBTI'ers direct van een gebouw zoud

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

BBB
Nieuws

BBB onderzocht door ministerie vanwege mogelijke illegale donatie oprichter

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoekt momenteel of er mogelijk sprake is van een illegale donatie aan BBB. Het gaat om een gift in natura van ReMarkAble, het communicatie bureau van Wim Groot Koerkamp, een medeoprich

Viktor Orbán
Nieuws

Orbán: "Europa is capaciteit voor zelfbeschikking verloren"

De Hongaarse premier Viktor Orbán stelt dat Europa zijn capaciteit tot zelfbeschikking is verloren. Daardoor heeft het geen duidelijk beeld van wat zijn doelen zijn en wat nodig is om deze te verwezenlijken. Dit is de nieuwe thesis die hij verkondigt

De Jonge
Nieuws

Oud-directeur CPB: 'De Jonge richt ramp aan op woningmarkt'

De voormalig directeur van het Central Planbureau (CPB), Coen Teulings, toont zich bijzonder negatief over het ministerschap van Hugo de Jonge. Volgens hem heeft de CDA'er "een ramp" aangericht, door te veel in te grijpen in de woningmarkt en het eig

Boeren
Nieuws

Taakstraf voor agent die boer Jouke (16) op trekker beschoot

De agent die vorig jaar boer Jouke (16) beschoot tijdens een boerenprotest in Heerenveen, is schuldig bevonden aan poging tot doodslag. Hij krijgt een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van een jaar. Dat heeft de r

Coronatest
Onderzoek

Kwart van Nederlanders had ruzie met naasten over corona

De coronaperiode heeft voor enorme verdeeldheid gezorgd in de Nederlandse samenleving. Maar liefst één op de vier Nederlanders raakte tijdens de lockdowns in conflict met iemand uit zijn familie-, vrienden- of kenniskring, blijkt uit onderzoek van DI

azc
Nieuws

Ex-vluchteling doet boekje open over azc's in Nederland: 'Irakezen en Afghanen zochten continu ruzie'

Vandaag Inside-commentator Johan Derksen heeft een brief voorgelezen van een voormalig COA-medewerker die enkele ernstige verhalen aan de kaak stelt. Het verhaal dat Derksen heeft geopenbaard, maakt nogal wat los. Op sociale media deelt een oud-vluch

Timmermans
Nieuws

PvdA-prominent haalt uit naar partijtop: 'Net Noord-Korea'

PvdA-prominent Hans Spekman is niet te spreken over de leiding van GroenLinks/PvdA. Volgens Spekman wordt er alles aan gedaan om interne discussie te voorkomen, wat enorm ongezond is, betoogt Spekman bij Sven op 1. Kort na het verlies van het linkse

Dragqueen
Nieuws

Friese school zoekt dragqueen om te voldoen aan EU-inclusieregels

De middelbare school RSG Enkhuizen is op zoek naar een dragqueen die deze maand wil optreden voor uitwisselingstudenten uit Frankrijk en Italië. Hiervoor is een oproep geplaatst op Facebook. De school heeft de authenticiteit van de oproep nog niet be

Omtzigt
Achtergronden

De blunder van Omtzigt

Volgens Pieter Omtzigt moet er eigenlijk eerst een soort van regeringsprogramma geschreven worden en daarna kan volgens hem pas de formatie starten. Dat lijkt recht te doen aan de meest fundamentele vorm van de Nederlandse democratie, maar het is gew

Insecten
Achtergronden

Haagse kleuters krijgen insecten te eten bij schooluitje

Kinderen van groep 3 hebben insecten voorgeschoteld gekregen bij een schooluitje aan Museon. De ouders zijn nu woest, en vinden dat dit niet past bij hun 'wereldbeeld en geloofsovertuiging', meldt AD. Ondertussen versoepelt de Europese Commissie de r

tjeerd
Nieuws

D66 loopt 10e zetel mis door tekort van 160 stemmen: Tjeerd de Groot keert niet terug in Tweede Kamer

D66 komt in de definitieve uitslag 160 stemmen tekort om een tiende zetel te pakken. Dit betekent dat de SP met vijf zetels in de Tweede Kamer zal komen. Doordat D66 nipt de tiende zetel misloopt, zal Tjeerd de Groot  voorlopig niet terugkeren in de

In 't Veld
Nieuws

Europarlementariër noemt BBB en NSC 'extreem-rechts'

Europarlementariër Sophie in 't Veld (Volt) vindt dat BBB en NSC geen 'centrum-rechtse' maar 'extremistische' partijen zijn. Dit schrijft ze in reactie op de keuze van de VVD om niet te gaan regeren. Deze week maakte de VVD bekend niet te willen rege