Van Haga wil komst van controlestaat afwenden: "We zijn niet gelukkig in een gevangenis"

Opinie21 september 2023 5 minuten Wybren van Haga
Van Haga
ANP

In zijn toespraak bij de Algemene Beschouwingen waarschuwt BVNL-leider Wybren van Haga voor een doemscenario: als we even niet opletten, kabbelt Nederland zomaar een "dystopische controlestaat" binnen. Dit is een grote "gevangenis" waar geen "liefde of bezit" is, en waar elk tegengeluid al bij voorbaat wordt gesmoord. Volgens Van Haga moet daarom dit pad niet verder worden bewandeld. Een nieuwe koers is nodig, waarin de hardwerkende Nederlander weer centraal staat. "Wij Nederlanders zijn eigenaar van een prachtig land en wij kunnen alles zelf", benadrukt hij. Lees hier de volledige ABP-toespraak van Wybren van Haga.

"De almachtige staat is een woekerend gezwel dat steeds groter wordt en onze samenleving necrotiseert. De vrijheid van mensen wordt steeds verder ingeperkt. De belastingen worden steeds hoger, de indoctrinatie steeds feller en de controle steeds groter. Het laatste beetje decorum is weggevallen. De overheid is er niet voor u, maar voor de staatskas. Is belastingheffing diefstal? Op deze manier wel. Steeds meer mensen komen aan het staatsinfuus te hangen onder het mom van koopkrachtreparatie en gelijkwaardigheid. Dat noemt het kabinet dan brede welvaart. Maar gratis geld bestaat niet. Het is slechts een synoniem voor afhankelijkheid. Het is moderne slavernij. De staatsmedia spuugt dag in, dag uit dezelfde leugens over ons uit, over corona, over het klimaat, over stikstof, over Oekraïne, over kansenongelijkheid en over vermogensverschillen die moeten worden bestreden. We zullen branden in het vagevuur als we niet stoppen met vliegen, autorijden, vlees eten, kinderen maken of CO2 uitademen. We worden wijsgemaakt dat je geen man of vrouw meer bent, maar iemand met of zonder baarmoeder wiens of wier lichaam toebehoort aan het collectief, aan de staat.

Voorzitter. Woke is gewoon een andere naam voor communisme en als wij ons als volk verder laten verzwakken en hieraan toegeven, is de ondergang van het Avondland een feit. Dan kabbelen we een dystopische controlestaat binnen die gevaarlijker zal zijn dan ooit tevoren, omdat digitale controle ieder verzet kan voorkomen. De glazen huizen van Jevgeni Zamjatin, in 1920 zo mooi beschreven in zijn roman Wij, zijn elektronisch al gerealiseerd. Elk geluid dat niet overeenkomt met het overheidsnarratief kan gewoon worden uitgezet. Het wordt gecategoriseerd als nepnieuws en door de staat actief gecanceld. Ambitie is een vies woord geworden. Creativiteit wordt bestreden, op succes staat een boete en middelmatigheid is de norm. Mensen worden 24 uur per dag gevolgd en vredig in een testosteronloze slaap gesukkeld. En langzaam worden we steeds wakker. We worden zo bang gemaakt dat we ieder risico willen uitsluiten. Uiteindelijk zullen we denken dat we gelukkig zijn zonder liefde, zonder verlangen, zonder bezit in onze eigen kleine veilige gevangenis, veilig beschermd door de staat.

Het is nog niet te laat. BVNL ziet een prachtige toekomst voor Nederland en die ligt binnen ons bereik. Maar dan moeten we wel accepteren dat onze welvaart is opgebouwd door sterke, hardwerkende Nederlanders op basis van barmhartig kapitalisme in een samenleving waarin ambitie een deugd is, succes applaus kreeg en verschillen gevierd worden. Een samenleving met belastingen die minimaal zijn en moreel te rechtvaardigen, met een overheid die klein en efficiënt is en alleen zaken regelt die we wel samen moeten doen: ziekenhuizen, scholen, wegen, openbaar vervoer, water, energie en natuurlijk onze krijgsmacht. Soeverein, want wij Nederlanders zijn eigenaar van een prachtig land en wij kunnen alles zelf.

Voorzitter. Hoe gaat BVNL dat doen? Dat is simpel. De overheid is het probleem en niet de oplossing. We moeten zo snel mogelijk toewerken naar een kleine, betrouwbare en transparante overheid. De overheid groeit als een gezwel terwijl de inefficiëntie toeneemt. Daarom moet er gesneden worden in eigen vlees. Kan de premier aangeven waarom er geen plannen zijn om te bezuinigen op de overheid zelf?

Ten tweede. Werken moet weer lonen. De belastingen moeten voor iedereen omlaag en het toeslagenstelsel moet verdwijnen, zodat de armoedeval wordt opgeheven. Belastinggeld smijten naar mensen die door diezelfde overheid in armoede terecht zijn gekomen, is volstrekt onacceptabel. Kan de premier aangeven waarom Nederland nog steeds het enige land is waar je meer geld krijgt als je op de bank zit te netflixen dan wanneer je voor het minimumloon gaat werken? Wat is het morele waardeoordeel van de premier over een overheid die het presteert om verkeersboetes te verhogen om de gaten in de eigen begroting te dichten?

Ten derde. BVNL wil een asielstop. Nederland is vol en de eigen bevolking neemt juist af. De zorg, het onderwijs en de woningmarkt staan onder druk door de toestroom van nieuwe mensen. Waarom weigeren we niet gewoon een asielaanvraag aan asielzoekers die via een veilig land zijn binnengekomen?

Ten vierde. BVNL wil de erf- en schenkbelasting afschaffen. 25% van de Nederlandse familiebedrijven kan de overdracht op de volgende generatie niet eens betalen. Wat vindt de premier van het idee om de erf- en schenkbelasting af te schaffen?

Ten vijfde. BVNL wil voorkomen dat we in een controlemaatschappij veranderen. Kan de premier reflecteren op de risico's van een Europese digitale identiteit en de central bank digital currency? Kan hij garanderen dat cashgeld gewoon een wettig betaalmiddel blijft?

Ten zesde. BVNL wil dat de stikstofdwaling van tafel gaat. Boeren, vissers en bouwers worden knettergek van dit verzonnen probleem en onze voedselsoevereiniteit komt in gevaar. BVNL wil ook dat ouderen weer het respect krijgen dat ze verdienen. Is de premier bereid de pensioenen eerlijk te indexeren met de werkelijk behaalde rendementen?

Tot slot. Laten we afspreken dat we ons nooit meer door de overheid laten gijzelen voor een virus. Nooit meer lockdowns, avondklok, verplichte vaccinaties, schoolsluitingen, coronatoegangsbewijzen, zinloze mondkapjes en schendingen van onze grondrechten. Kan de premier aangeven of hij zelf eigenlijk wel een parlementaire enquête wil, zodat het recht zijn loop kan hebben? En waarom wordt vaccinatieschade in de relatie tussen vaccinatie en oversterfte nog steeds niet onderzocht? Zit er een grens aan de zorgkosten per persoon, die nu bijna €7.500 per jaar bedragen?

Voorzitter. Een regering die alle morele grenzen overboord zet, verdient geen steun meer. Gelukkig vindt op 22 november ons enige bindend referendum plaats en kan de macht weer terug naar het volk. Daarna moet Nederland weer soeverein worden, zonder inmenging door enge ongekozen elitaire clubjes, zoals het World Economic Forum, de WHO en de VN. Nederland moet weer vooroplopen doordat Nederlanders in vrijheid gaan doen waar ze goed in zijn: hard werken, ambitie tonen, op tijd komen, sober leven, sparen en investeren, risico's nemen, bedrijven starten en ondernemen. Nederland voorop en vooruit, in het belang van Nederland!"

Meerartikelen

Daily Wire
Fun

Kritische transgenderfilm drijft spot met mannen in vrouwensport

"In een wereld waarin vrouwensport wordt getransformeerd, gaat The Daily Wire in de fout met de meest triggerende komedie van het jaar", aldus de start van de trailer van de film. De film toont de waan van vandaag de dag aan: mannen die de vrouwenspo

Sinterklaas
Fun

Ongehoord Nederland laat zien: dit is hoe populair Zwarte Piet is

In een straatreportage laat Ongehoord Nederland zien hoe Nederlanders denken over Zwarte Piet. ON-verslaggever Arlette Adriani ging de straat op met Zwarte Piet en peilde de stemming onder Nederlanders.  Hoe populair is #ZwartePiet?ON!-verslaggever

Derksen
Nieuws

Derksen waarschuwt Omtzigt voor weglopende kiezers: "Braaf broertje van CDA"

Johan Derksen vindt dat NSC-leider Pieter Omtzigt zich veel te treuzelend en afwachtend opstelt in de verkenningsfase. Sterker nog: dit zal Omtzigt nog wel eens kiezers kunnen kosten, voorspelt Derksen. Op den duur krijgen ze namelijk het gevoel dat

Wilders
Nieuws

Overwinning Wilders gaat viraal in de wereld

De verkiezingszege van Geert Wilders zorgde niet alleen voor een aardschok in Nederland, ook in andere delen van de wereld is schok, of de euforie groot. Volgens velen is een rechtse omwenteling nabij. In onder meer Engeland reageren rechtse politiek

Ayaan
Fun

Hirsi Ali: 'Queers for Palestine laat zien hoe dom de samenleving wordt'

Politiek commentator Ayaan Hirsi Ali kan amper geloven dat een initiatief als Queers For Palestine geen satire is. Volgens haar is het onbegrijpelijk dat er LHBTI'ers zijn die opkomen voor Palestijnen terwijl deze LHBTI'ers direct van een gebouw zoud

BBB
Nieuws

BBB onderzocht door ministerie vanwege mogelijke illegale donatie oprichter

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoekt momenteel of er mogelijk sprake is van een illegale donatie aan BBB. Het gaat om een gift in natura van ReMarkAble, het communicatie bureau van Wim Groot Koerkamp, een medeoprich

Viktor Orbán
Nieuws

Orbán: "Europa is capaciteit voor zelfbeschikking verloren"

De Hongaarse premier Viktor Orbán stelt dat Europa zijn capaciteit tot zelfbeschikking is verloren. Daardoor heeft het geen duidelijk beeld van wat zijn doelen zijn en wat nodig is om deze te verwezenlijken. Dit is de nieuwe thesis die hij verkondigt

De Jonge
Nieuws

Oud-directeur CPB: 'De Jonge richt ramp aan op woningmarkt'

De voormalig directeur van het Central Planbureau (CPB), Coen Teulings, toont zich bijzonder negatief over het ministerschap van Hugo de Jonge. Volgens hem heeft de CDA'er "een ramp" aangericht, door te veel in te grijpen in de woningmarkt en het eig

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Boeren
Nieuws

Taakstraf voor agent die boer Jouke (16) op trekker beschoot

De agent die vorig jaar boer Jouke (16) beschoot tijdens een boerenprotest in Heerenveen, is schuldig bevonden aan poging tot doodslag. Hij krijgt een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van een jaar. Dat heeft de r

Coronatest
Onderzoek

Kwart van Nederlanders had ruzie met naasten over corona

De coronaperiode heeft voor enorme verdeeldheid gezorgd in de Nederlandse samenleving. Maar liefst één op de vier Nederlanders raakte tijdens de lockdowns in conflict met iemand uit zijn familie-, vrienden- of kenniskring, blijkt uit onderzoek van DI

azc
Nieuws

Ex-vluchteling doet boekje open over azc's in Nederland: 'Irakezen en Afghanen zochten continu ruzie'

Vandaag Inside-commentator Johan Derksen heeft een brief voorgelezen van een voormalig COA-medewerker die enkele ernstige verhalen aan de kaak stelt. Het verhaal dat Derksen heeft geopenbaard, maakt nogal wat los. Op sociale media deelt een oud-vluch

Timmermans
Nieuws

PvdA-prominent haalt uit naar partijtop: 'Net Noord-Korea'

PvdA-prominent Hans Spekman is niet te spreken over de leiding van GroenLinks/PvdA. Volgens Spekman wordt er alles aan gedaan om interne discussie te voorkomen, wat enorm ongezond is, betoogt Spekman bij Sven op 1. Kort na het verlies van het linkse

Dragqueen
Nieuws

Friese school zoekt dragqueen om te voldoen aan EU-inclusieregels

De middelbare school RSG Enkhuizen is op zoek naar een dragqueen die deze maand wil optreden voor uitwisselingstudenten uit Frankrijk en Italië. Hiervoor is een oproep geplaatst op Facebook. De school heeft de authenticiteit van de oproep nog niet be

Omtzigt
Achtergronden

De blunder van Omtzigt

Volgens Pieter Omtzigt moet er eigenlijk eerst een soort van regeringsprogramma geschreven worden en daarna kan volgens hem pas de formatie starten. Dat lijkt recht te doen aan de meest fundamentele vorm van de Nederlandse democratie, maar het is gew

Insecten
Achtergronden

Haagse kleuters krijgen insecten te eten bij schooluitje

Kinderen van groep 3 hebben insecten voorgeschoteld gekregen bij een schooluitje aan Museon. De ouders zijn nu woest, en vinden dat dit niet past bij hun 'wereldbeeld en geloofsovertuiging', meldt AD. Ondertussen versoepelt de Europese Commissie de r

tjeerd
Nieuws

D66 loopt 10e zetel mis door tekort van 160 stemmen: Tjeerd de Groot keert niet terug in Tweede Kamer

D66 komt in de definitieve uitslag 160 stemmen tekort om een tiende zetel te pakken. Dit betekent dat de SP met vijf zetels in de Tweede Kamer zal komen. Doordat D66 nipt de tiende zetel misloopt, zal Tjeerd de Groot  voorlopig niet terugkeren in de

In 't Veld
Nieuws

Europarlementariër noemt BBB en NSC 'extreem-rechts'

Europarlementariër Sophie in 't Veld (Volt) vindt dat BBB en NSC geen 'centrum-rechtse' maar 'extremistische' partijen zijn. Dit schrijft ze in reactie op de keuze van de VVD om niet te gaan regeren. Deze week maakte de VVD bekend niet te willen rege

Wilders
Nieuws

Wilders heeft boodschap voor stemmingmakerij media: 'We gaan nog veel sterker en groter worden!'

PVV-voorman Geert Wilders vindt de stemmingmakerij van linkse en gevestigde media maar vermoeiend. Daarnaast stelt de PVV-leider dat het negatief wegzetten alleen maar contraproductief is. Hoe negatiever de media over de PVV berichten, hoe populairde

Omtzigt
Nieuws

Omtzigt wordt 'totaal gebrek aan kennis' verweten om standpunt Oekraïne

NSC-leider Pieter Omtzigt vindt dat de Nederlandse hulpstroom aan Oekraïne moet blijven vloeien. Anders zal Vladimir Poetin nog veel meer landen innemen, redeneert hij. Maar al snel krijgt de NSC'er ook kritiek. Zo wordt hem door een oud-Kamerlid ver

Baudet
Nieuws

Baudet dringt aan op komst rechts kabinet: 'Geen politieke spelletjes'

Volgens FVD-leider Thierry Baudet heeft de kiezer gesproken en is het zaak om een rechts kabinet te vormen. Ondertussen hekelt hij de 'politieke spelletjes' die andere partijen volgens hem zouden spelen. De partij van Pieter Omtzigt (NSC) ziet voorlo