De politicus met de drang naar vrijheid: Wybren van Haga

Interviews 5 juni 2022 5 minuten Stef Kleine Staarman
Wybren van Haga

Den Haag – In de afgelopen vijf jaar is er flink wat veranderd in de politieke carrière van Wybren van Haga. Op 31 oktober 2017 werd hij verkozen als Tweede Kamerlid voor de VVD, de partij die hem nog geen twee jaar later eruit gooide. Hij ging door als onafhankelijk Kamerlid. Dit duurde niet lang, een jaar later, op 1 december 2020 sloot hij zich aan bij de fractie van Forum voor Democratie. Vijf maanden later verliet hij ook die partij. Op 7 augustus 2021 richtte hij samen met Olaf Ephraim en Hans Smolders de partij BVNL op, maar wie is nou de klassiek-liberaal Wybren van Haga?

Wybren van Haga begon als 10-jarige jongen uit Haarlem te flyeren voor de VVD. Het klassiek-liberalisme werd er bij hem met de paplepel ingegoten. “Mijn moeder is Engels en de Engelsen hebben een heel ander beeld over hoe je de samenleving inricht. In Nederland zijn wij veel socialistischer, veel collectivistischer en in Groot-Brittannië ben je verantwoordelijk voor je eigen leven, je eigen huis, je eigen kinderen. De staat is een noodzakelijk kwaad”, vertelde Van Haga.

In 1982, toen Van Haga vijftien jaar oud was, besloot hij om lid te worden van de VVD. “In die tijd had je eigenlijk alleen de Partij van de Arbeid, hardcore socialisten of eigenlijk meer communisten. Uiteindelijk zijn GroenLinks, de Partij van de Arbeid en de SP allemaal communisten, allemaal collectivisten”, vertelde Van Haga. In deze ideeën kon hij zich niet vinden. “Op rechts had je voor de rest niks zitten, behalve het CDA, maar dat was meer een religieuze boerenpartij die niet applaudisseerde voor mensen die succes hadden, heel conservatief. Ik ben een beetje cultureel conservatief. Ik wil de goede dingen wel behouden maar voor de rest alles wat verbetert, prima”, zo stelde hij. Het enige alternatief was een liberale partij, toen het nog klassiek-liberaal was. Dit is tegenwoordig niet meer het geval, aldus Van Haga.

In 2010 werd Wybren van Haga gemeenteraadslid voor de VVD in Haarlem. Dit was de eerste mogelijkheid voor hem om politiek actief te worden, hiervoor werkte hij voor Shell in Gabon, Schotland en Oman. Een paar jaar nadat hij terugkeerde in Nederland had hij zich aangemeld voor de kandidatenlijst van de VVD in Haarlem. “Dat was eigenlijk heel erg leuk, want de gemeentepolitiek is het politieke niveau waar je echt iets kan veranderen”, vertelde Van Haga.

Hij had als gemeenteraadslid de portefeuilles stedelijke ontwikkeling en vastgoed. Een groot thema dat destijds speelde was bijvoorbeeld de oude koepelgevangenis die verkocht werd. Deze werd voor een habbekrats weggegeven. “Er gaat gewoon door veel incompetentie en door perverse belangen veel mis”, zo stelde Van Haga.

Wybren van Haga ging in 2017 de landelijke politiek in. Hij had zich eerder al kandidaat willen stellen voor de Tweede Kamer van de VVD, maar belandde pas in 2017 voor het eerst op de lijst. Eerder werd Van Haga geen kandidaat. Volgens hem omdat hij als ondernemer, in tegenstelling tot ambtenaren, een risico kon zijn. “Iedereen die een paar jaar ondernemer is geweest, die heeft klanten gehad, leveranciers, contracten gesloten en daar gaat wel eens wat mis. Dan ontstaan er conflictjes en daar hou je krassen van over”, legde Van Haga uit. Uiteindelijk bouwde hij een wat groter netwerk op, volgde hij wat cursussen bij de VVD en toen lukte het hem in 2017 wel om op de landelijke kieslijst te komen, op plek 41.

Nadat kabinet Rutte III gevormd werd en een aantal mensen die hoger op de lijst stonden een functie kregen in het kabinet, werd Van Haga op 31 oktober 2017 als Kamerlid geïnstalleerd voor de VVD. Er was een duidelijke reden waarom hij de landelijke politiek in is gegaan: “Ik had de gemeenteraad twee periodes gedaan en dan heb je toch het gevoel dat veel dingen landelijk worden bepaald. Vervolgens krijg je het gevoel van: laat ik hier maar proberen de boel te veranderen”, vertelde Van Haga. 

Na iets minder dan twee jaar Kamerlidmaatschap werd Wybren van Haga geroyeerd door de VVD. Hij begrijpt er tot de dag van vandaag weinig van, afgezien van het feit dat hij het wel begrijpt dat je geen enkel risico wilt nemen. Volgens hem spelen er ook bepaalde belangen doorheen. De VVD rekende erop dat Van Haga zijn zetel zou inleveren en Van Haga vertelde dat als hij het royement terecht had gevonden, hij zijn zetel wel had ingeleverd. Aldus werd Van Haga er uit gestuurd omdat hij een huurder, die een mail had gestuurd, had beantwoord. Dat was volgens de VVD een schending van de afspraak dat Van Haga zijn bedrijf, Sjopperdepop BV, op afstand zou proberen te zetten. “Uiteindelijk ben ik blij dat het is gebeurd, want ik heb er een geweldig avontuur beleeft en nu hebben we onze eigen partij, BVNL, een Liberaal-rechtse partij”, vertelde Van Haga.

Na een tijd onafhankelijk Kamerlid te zijn geweest, sloot Van Haga zich aan bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Hij vond toen nog dat Baudet het goed deed. Nadat het Van Haga gelukt was om Baudet te overtuigen van zijn standpunt over de coronamaatregelen, daar was Baudet ontvankelijk voor, ontstond er een goede samenwerking. Van Haga sloot zich op 1 december 2020 ook aan bij de fractie van FvD, kort na de breuk binnen de partij die was ontstaan na het beruchte diner. 

Uiteindelijk brak Van Haga, samen met Olaf Ephraim en Hans Smolders, met Forum voor Democratie op 13 mei 2021. Dit kwam mede door bijvoorbeeld het essay van Baudet, waarin hij schreef over dat het doel van FVD ‘ophef dient te zijn’. Ook stapte Van Haga uit FVD door de vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog van de partij. “Er zijn genoeg manieren om dingen te veranderen zonder meteen beladen onderwerpen er bij te halen”, vertelde Van Haga. Het verbaasde hem dat Ephraim en Smolders meegingen. Er was niets afgesproken en Van Haga had FvD ook verlaten als zij niet waren meegegaan. Ze gaan gezamenlijk door in de Tweede Kamer onder de naam ‘Groep Van Haga’.

Op 7 augustus 2021 maakten Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim bekend een nieuwe partij te hebben opgericht (BVNL). De naam was bedacht door Smolders, de afkorting door Van Haga. De reden om niet bij een andere FVD-afsplitsing zoals JA21 aan te sluiten was dat de drie heren zichzelf meer zien als klassiek-liberalen en dat ze JA21 te religieus-conservatief vinden. Op onderwerpen zoals abortus vindt BVNL zich liberaler, maar op bepaalde onderwerpen zoals migratie erkent Van Haga dat ze elkaar overlappen. Hij verwacht wel een goed resultaat bij de Provinciale Statenverkiezingen, net zoals bij de Tweede Kamer verkiezingen in 2025. Zijn huidige inschatting is zo rond de zes zetels, een verdubbeling van wat BVNL nu heeft.

Welkom bij Rechts voor z’n Raap, dé NieuwRechts-podcast waarin we zonder blad voor de mond het nieuws van de week fileren. Bart Reijmerink en Daniël de Liever bespreken deze week de meest prikkelende onderwerpen, van het groeiende verzet tegen de betutteling van senioren tot Elon Musk's mogelijke politieke zet in Groot-Brittannië. Ook duiken we in de terugkeer van Zwarte Piet, de staat van onze krijgsmacht en een vernietigend corona-rapport dat de overheid liever zou verzwijgen.

Verder behandelen we Frankrijk’s politieke chaos, de opmars van jihadisten in Syrië, en wat dit betekent voor Koerden en christenen. Kortom: scherpe analyses en onderwerpen die ertoe doen. Laat je mening achter in de reacties en vergeet niet te liken en te abonneren!

Blijf via NieuwRechts.nl op de hoogte van het laatste nieuws voor rechts en conservatief denkend Nederland! Start je gratis maand nu via https://nieuwrechts.nl/landing

Zwarte Piet wint terrein, Frankrijk wankelt en jihadisten rukken op

Meerartikelen

Podcast
Rechts voor z'n Raap

Zwarte Piet wint terrein, Frankrijk wankelt en jihadisten rukken op

Welkom bij Rechts voor z’n Raap, dé NieuwRechts-podcast waarin we zonder blad voor de mond het nieuws van de week fileren. Bart Reijmerink en Daniël de Liever bespreken deze week de meest prikkelende onderwerpen, van het groeiende verzet tegen de bet

Calder Nold
Nieuws

Man stelt gender-regels in vrouwensport aan de kaak: 'Geen eerlijke kansen'

Een surfwedstrijd voor vrouwen in Capitola is het middelpunt geworden van een hevig debat over genderbeleid in sport. Een mannelijke surfinstructeur deed mee aan het evenement als protest tegen de regels die deelname op basis van genderidentificatie

Wolf
Nieuws

Wolf verliest 'strikt beschermde' status: een zege voor boeren?

De wolf heeft zijn status van ‘strikt beschermd’ verloren. Tijdens een belangrijke vergadering van de Conventie van Bern, waar vijftig landen zich verenigen voor natuurbehoud, werd besloten de status te verlagen naar ‘beschermd’. Dit betekent dat het

Gavin Newsom
Nieuws

Barst de juridische strijd tussen Newsom en Trump los?

Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft aangekondigd dat hij een fonds van 25 miljoen dollar wil oprichten om Trumps beleid juridisch te kunnen aanvechten. Daarmee moet het ministerie van Justitie van Californië 'Trump-werend' worden, meldt

Leyen
Nieuws

EU maakt aanpak illegale migratie tot 'topprioriteit'

De Europese Commissie kondigt een nieuw wetgevingspakket aan om uitzettingen van illegale migranten te stroomlijnen. Dit onderwerp, dat jarenlang controversieel was, is nu een “topprioriteit” voor de Commissie. Een eerste ontwerp wordt in februari ve

Le Pen
Nieuws

Politieke crisis in Frankrijk: Le Pen en links bundelen krachten om regering te stuiten

Frankrijk stevent opnieuw af op politieke chaos nu RN-leider Marine Le Pen heeft aangekondigd een motie van wantrouwen van linkse partijen te steunen. Deze onverwachte alliantie tussen uitersten is een directe reactie op de omstreden goedkeuring van

AfD
Achtergronden

Slaat Duitsland rechtsaf? AfD wil breken met EU, euro en klimaatbeleid

Met de komende verkiezingen in Duitsland groeit de invloed van de rechtse anti-immigratiepartij AfD. Deze partij, die al langer pleit voor een koerswijziging in het Duitse beleid, stelt veelbesproken punten centraal in haar campagne. Zo wil de AfD da

Vandaag Inside
Video

Johan Derksen komt met oplossing om af te rekenen met naakte klimaatactivisten

Een recente demonstratie in Den Haag, waarbij activisten naakt protesteerden, heeft geleid tot een verhitte discussie over hoe dergelijke acties moeten worden aangepakt. Het incident bracht creatieve én controversiële ideeën naar voren, onder meer in

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Moskee
Nieuws

Zorgen om antisemitische lessen op koranschool

In de Zweedse stad Malmö is er ophef ontstaan na onthullingen over antisemitische lessen op een koranschool. Een verborgen camera legde vast hoe kinderen in het Imam Sadiq Centrum werden aangespoord tot haat tegen Joden en het zingen van de omstreden

Rijnmond
Nieuws

Man steelt fatbike in Rotterdam

Bureau Rijnmond is op zoek naar een fatbikedief. Op camerabeelden van een school in Rotterdam-Kralingen is te zien hoe de man ervandoor gaat op een gestolen fatbike. 'Wie is hij?' luidt de vraag. De beelden onthullen hoe de man eerst rommelt aan het

Politie
Nieuws

Khalid vermoordt vrouw om koud eten: 'De wil van Allah'

De rechtbank in Rotterdam heeft Khalid A. (57) veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw in februari vorig jaar. Het slachtoffer, een 53-jarige vrouw, werd in hun woning aan de Hooglandstraat in het Oude Noorden van

mondmasker
Nieuws

Amerikaanse overheid bevestigt 'complotten' rond coronamaatregelen in nieuw rapport

Uit een nieuw onderzoeksrapport, opgesteld door een coronacommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer, blijkt dat verschillende 'complotten' over corona mogelijk waar zijn. Zo concludeert het r

Defensie
Nieuws

Dienstplicht weer activeren? Defensie deed onderzoek

Voor het eerst in bijna 30 jaar heeft het ministerie van Defensie onderzocht wat nodig is om de actieve dienstplicht in Nederland opnieuw in te voeren, zo blijkt uit stukken die RTL Nieuws had opgevraagd. De conclusie is duidelijk: de krijgsmacht is

Gunvor
Nieuws

Klimaatbeleid treft Nederlandse industrie: raffinaderij gesloten

De Nederlandse raffinaderijen verkeren in zwaar weer. Onder andere de CO₂-heffingen maken Nederland steeds minder aantrekkelijk voor raffinaderijen. Zo is de Rotterdamse raffinaderij Gunvor om deze reden al tijdelijk stilgelegd. Volgens het Financiee

Musk
Nieuws

Musk en Farage: een alliantie voor politieke verandering?

Tesla- en X-baas Elon Musk wordt genoemd als mogelijke financiële steunpilaar van Nigel Farage en zijn partij Reform UK. Volgens geruchten zou de miljardair bereid zijn 78 miljoen pond (94 miljoen euro) te doneren om de politieke verhoudingen in Groo

AZC
Achtergronden

Asielketen op de rand van instorten: hoe lang houdt Nederland dit vol?

De asielinstroom in Nederland blijft de grenzen van de opvangcapaciteit en migratieketen testen. In een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer schetst minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, een somber beeld van de huidige situatie en de uitd

Gas
Nieuws

Modern meten maakt paniek: wetenschapsjournalist haalt gifstoffenmythe onderuit

Volgens wetenschapsjournalist en chemicus Simon Rozendaal is de angst rondom giftige stoffen zoals PFAS, dioxine en glyfosaat sterk overdreven. In de uitzending van WNL Op Zondag stelt hij dat de huidige paniek voortkomt uit de moderne meettechnologi

Ziekenhuis
Nieuws

Strenger toezicht op zzp’ers drijft kosten zorgsector op

Vanaf januari gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Dit dwingt veel zzp’ers in sectoren zoals de gehandicaptenzorg en het onderwijs om een alternatieve route te kiezen. In plaats van in loondienst te gaan, schrijven z

Biden
Nieuws

Democraten spreken zich uit tegen pardon van Hunter Biden

De meeste Democraten hebben zich niet uitgesproken over het pardon dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn zoon Hunter Biden heeft gegeven in twee lopende en toekomstige strafzaken. Twee prominente Democraten hebben zich nu toch uitgesproken tege

Soepboer
Nieuws

Nieuwe media, nieuwe regels? NSC wil discussie over journalistieke codes

De Tweede Kamer heeft een intens debat gevoerd over de grenzen van journalistieke vrijheid en verantwoordelijkheid in een snel veranderend medialandschap. Aant Jelle Soepboer (NSC) uitte zorgen over de impact van sommige journalistieke producties, sp