Asielzoekers vertrekken omdat ze geen contant geld meer krijgen
Meerdere asielzoekers hebben een asielopvang in het Duitse district Greiz verlaten, omdat ze hun leefgeld niet meer contant krijgen uitbetaald maar via een betaalkaart. Ze willen per se cash geld en besloten daarom te vertrekken.
Elke week krijgen de asielzoekers in Greiz leefgeld uitbetaald. Maar deze maand besloot het lokale bestuur in Greiz over te stappen van contant geld naar een betaalpas. Volgens het personeel is dit een effectieve maatregel tegen de verduistering van belastinggeld. Het komt namelijk wel eens voor dat de vluchtelingen stiekem illegale dingen kopen met hun leefgeld.
Ook speelt de veiligheid van asielzoekers zelf een rol. Het is namelijk gevaarlijk wanneer asielzoekers met honderden euro's contant geld over straat lopen, benadrukt districtsadministrateur Martina Schweinsberg (CDU) bij Bild.
Asielzoekers vertrekken
Maar meerdere asielzoekers waren fel gekant tegen de komst van de betaalpas. Zij wilden per se hun leefgeld uitbetaald krijgen in contant geld. Toen dit niet mogelijk bleek, besloten ze te vertrekken.
"De meeste mensen accepteren de overstap en zijn blij dat ze überhaupt iets krijgen. Maar al in december zeiden vijftien vluchtelingen: ‘We willen geen kaart, we willen contant geld’ en vertrokken kort daarna", vertelt Dagmar Pöhland bij Bild. Zij werkt voor de Vereniging voor Gehandicapten in Greiz, die ook migranten adviseert.
Medio januari zijn er nog veel meer asielzoekers vertrokken, meldt Bild. Dit vindt Pöhland een kwalijke zaak: "Wie echt op de vlucht is, maakt de betaalwijze niet uit. Je koopt kleding of eten. Maar sommige mensen nemen ook te dure mobiele telefoons, vooral jongeren en individuele reizigers."
Nieuwe betaalmethode
Vorig jaar werd besloten dat alle asielzoekers in Duitsland hun leefgeld voortaan via een betaalpas uitbetaald moeten krijgen, om de illegale massa-immigratie te ontmoedigen. Op 31 januari gaat de regel in bij de eerste twaalf deelstaten. Het is nog onduidelijk wanneer de contante betalingen stoppen in heel Duitsland.
Ook in Nederland is er inmiddels een speciale betaalpas voor asielzoekers geïntroduceerd door betaalgigant Visa. De betaalkaart werd in november gelanceerd bij het azc in Grave. "Deze mijlpaal markeert het begin van een efficiënter en veiliger systeem voor kaartbetalingen van asielzoekers”, aldus een woordvoerder van het bedrijf tegen de Telegraaf.