Rundvlees wordt duurder: krimp veestapel drijft prijzen op

Liefhebbers van biefstuk en rundergehakt moeten binnenkort dieper in de buidel tasten. Door een krimpende veestapel in Europa stijgt de prijs van rundvlees. De echte gevolgen worden pas over een paar maanden zichtbaar in de supermarkt, zegt Éva Gocsik, sectoranalist bij Rabobank in gesprek met De Telegraaf.
Prijs rundvlees flink gestegen
De prijsstijging is nu al merkbaar. In februari van dit jaar was de prijs voor een runderkarkas in Nederland 58 procent hoger en die van koeien 34 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Volgens Gocsik is de oorzaak simpel. ‘De vraag naar rundvlees is relatief sterk, terwijl de melk- en rundveestapel de laatste jaren structureel daalt in Europa.’ Een andere factor is de hogere productiviteit van melkkoeien. ‘Daardoor zijn er minder koeien nodig om dezelfde hoeveelheid melk te produceren. Normaal wordt een melkkoe na vijf jaar geslacht voor het vlees: 60 procent van het rundvlees komt van de melkveestapel.’
Slagers voelen de druk
Voor slagers zijn de stijgende prijzen een groot probleem. ‘Het is echt een drama’, zegt Kim Jonkman van Slagerij Jonkman in Purmerend. ‘We werken zo veel mogelijk met hele koeien om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Vorige week was de prijs van een half karkas met 0,50 cent omhoog gegaan. Dat lijkt misschien weinig, maar het is veel op een prijs van 7,10 euro per kilo.’
Jonkman moet de hogere kosten doorberekenen aan klanten, maar probeert dit slim te verdelen over verschillende producten. ‘Dat is het voordeel als je een hele koe afneemt, je probeert alles te verwaarden. Dus ik maak rosbief, Filet Americain. Die doe ik dan een kwartje omhoog.’
Toch blijft het lastig om met supermarkten te concurreren. ‘Maar met deze prijzen ga ik er zelf op in moeten leveren.’
Restaurants merken ook prijsstijgingen
Niet alleen slagers, maar ook restaurants zien de gevolgen. Bij Loetje, de bekende biefstukketen, stijgen de prijzen. ‘We doen er alles aan om de kwaliteit hoog te houden en de prijsstijging voor onze gasten zoveel mogelijk te beperken door scherpe afspraken te maken met onze leveranciers', zegt een woordvoerder.
Toch lijkt een prijsverhoging onvermijdelijk. ‘Misschien een euro, maar we weten het nog niet. Doel is om de gerechten betaalbaar te houden.’
Supermarkten volgen later
Volgens Gocsik duurt het nog even voordat de prijsverhoging in de supermarkt echt merkbaar wordt. ‘Dat gebeurt altijd met een vertraging en hangt af van de afspraken tussen de slachterij met supermarkten en restaurants.’
De gemiddelde prijs voor rundvlees in de supermarkt is al met acht procent gestegen, van 27,58 euro per kilo in 2024 naar 29,92 euro per kilo in 2025. Maar Gocsik waarschuwt: ‘Op basis van de sterke stijging in de karkasprijzen, wordt een verdere prijsstijging de komende maanden verwacht.’