Mienke werd gearresteerd vóórdat ze een Koran kon verscheuren: ‘Het was vernederend’

Interviews26 maart 2024 5 minuten Marit Nubé
rikbokelman@mac.com
ANP

Dit weekend moest rechtenstudente Mienke de Wilde zes uur lang in een Arnhemse cel verblijven. Maar wat opviel: ze werd aangehouden voordat ze überhaupt iets had gedaan. De studente werd direct aangehouden toen ze op straat tegen agenten zei dat ze wellicht een Koran wilde verscheuren. Daarom gaat De Wilde haar aanhouding aanvechten, vertelt ze bij NieuwRechts. “Ik werd aangehouden terwijl ik nog niets had gedaan, vanwege het uiten van mijn seculiere levensovertuiging waar ik echt heilig in geloof en omdat ik voor grondrechten ben.”

Dit weekend was er grote onrust in Arnhem. Zaterdag zou er een koranverbranding plaatsvinden in de Gelderse hoofdstad, geleid door Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Maar dit ging niet door, want een paar dagen van tevoren vaardigde burgemeester Ahmed Marcouch een verbod uit.

Volgens Marcouch kon de veiligheid van Wagensveld niet worden gegarandeerd. Er zou zelfs sprake zijn van een terreurdreiging. Een eerdere koranverbranding in januari liep al enorm uit de hand, waarbij de Pegida-voorman fysiek werd aangevallen door islamitische jongeren.

Aanvankelijk zei Wagensveld dat hij zaterdag tóch naar Arnhem wilde komen. Dit leverde hem een gebiedsverbod van een half jaar op. Toen hij zei dit gebod te willen negeren, was er zaterdag alsnog een enorme politiemacht aanwezig. Bij elkaar kostten alle maatregelen die dag één miljoen euro, meldt De Gelderlander.

Op weg naar Arnhem
Het demonstratieverbod liet alle alarmbellen afgaan bij rechtenstudente Mienke de Wilde. Zij zag het als een schending van de seculiere rechtsstaat. Normaliter heeft ze weinig met Pegida, maar ditmaal nam ze zich voor om, uit solidariteit met het demonstratierecht, een Koran te verscheuren bij de Arnhemse rechtbank. Ze wilde daar een statement maken dat het belang van de rechtstaat vóór ‘religieuze privileges’ moet komen, vertelt ze bij NieuwRechts. Dit liet de studente Marcouch vooraf weten in een bericht via LinkedIn.

Daarom reisde De Wilde dit weekend af naar Arnhem. Maar toen ze aankwam, week ze al snel van haar plan af. Ze had namelijk gehoord dat Wagensveld tóch naar Arnhem zou afreizen, en ze wilde zijn betoging niet ‘kapen’. Ze was daar immers vóór het demonstratierecht. 

De studente liep al weg van de rechtbank, toen ze staande werd gehouden door twee politieagenten. Het duo was op zoek naar een vrouw met haar uiterlijk, en wilde daarom haar ID-bewijs zien. Waarom de politieagenten dit signalement hadden, weet De Wilde niet. Achteraf hoorde ze dat Marcouch op de hoogte was van haar LinkedIn-bericht aan hem, maar ze weet niet of er een direct verband bestaat. 

‘U bent aangehouden’
Hoe dan ook sprak De Wilde met de agenten over de afgelaste koranverbranding. Aanvankelijk was het een aardig en vermakelijk gesprek over haar eerdere rechtszaak tegen religieuze privileges en voor de scheiding tussen kerk en staat. Maar toen ze vertelde dat ze ook een Koran op zak had, werd de sfeer grimmig. “Ze wilden weten wat ik met de Koran wilde doen. Dus ik zei: ‘In beginsel niets meer. Maar als zou blijken dat Wagensveld alsnog komt en wordt afgevoerd voordat hij zijn demonstratierecht kan gebruiken, dan sta ik er niet negatief over om mijn eigen sprookjesboek te verscheuren. Gewoon omdat ik voor het demonstratierecht ben voor iedereen. Ik ben helemaal niet anti-islam, maar wel anti-gekke dingen in naam van religie. En iemands grondrechten afnemen uit naam van religie vind ik inderdaad raar.’”

Dit ging te ver voor de agenten. Hoewel De Wilde de Koran nog in haar tas had zitten en alleen haar overwegingen had geuit, kreeg ze plots te horen dat ze werd aangehouden. De studente wist niet wat haar overkwam. Ze was immers nog niet gewaarschuwd, en de agenten hadden haar niet eens bevolen om weg te gaan. In het laatste geval zou ze gewoon zijn vertrokken. In plaats daarvan werd De Wilde medegedeeld dat ze werd aangehouden, niet tot antwoorden verplicht was en dat zij moest meekomen naar het bureau. 

“Ik dacht: wat is dit nou? Ik heb toch niets gedaan?” Ze was geschokt, liep in eerste instantie verdwaasd mee en besloot impulsief om uit protest alsnog haar Koran te verscheuren omdat ze toen besefte dat dat boek op dat moment ook boven haar eigen rechten ging. Hierop namen de agenten haar Koran in beslag en sloegen haar in de boeien. Dit was op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat dat het verboden is om de publieke orde te verstoren met uitdagend gedrag. 

“Ik had echter nog niets gedaan en vond dat de fundamentalistische islam de publieke orde verstoorde met terroristische dreigingen,” zegt De Wilde. “ Ik was juist vóór de publieke orde die democratische rechtsstaat heet”

Politiecel en gebiedsverbod
De Wilde werd meegenomen naar het politiebureau, waar ze moest wachten op haar verhoor. Zelf vermoedt de studente dat haar arrestatie vooral een afschrikwekkend effect als doel moet hebben gehad. Het verhoor kwam er namelijk nooit en als deëscalatie het doel was geweest, hadden de agenten haar ook eerst kunnen bevelen om weg te gaan.

Na zes uur werd De Wilde vrijgelaten, zonder uitleg. Wel kreeg ze een gebiedsverbod voor Arnhem opgelegd tot maandagmiddag, op gezag van burgemeester Marcouch en de gemeente Arnhem. Dit was om te voorkomen dat ze de openbare orde ‘opnieuw’ zou verstoren.

Bezwaarschrift
Dit alles was voor De Wilde een ‘vernederende' ervaring, vertelt ze. Daarom blijft de verontwaardiging groot. Ook in het politieverslag staat dat ze al werd gearresteerd voordat ze iets had gedaan. Ze had alleen gezegd dat ze wilde opkomen voor het recht op vrije betoging. Ook dat staat letterlijk zwart op wit. Daarom gaat de studente haar arrestatie gaat aanvechten. Ze dient spoedig een bezwaarschrift in.

“Ik werd aangehouden terwijl ik nog niets had gedaan, vanwege het uiten van mijn seculiere levensovertuiging waar ik echt heilig in geloof en omdat ik voor grondrechten ben,” vertelt De Wilde. “Als seculier mag ik toch wel kritiek hebben op een boek waarin staat dat je van alles mag doen met ongelovigen? Ik zie mijn actie als een boekrecensie, maar dan in daden in plaats van woorden.”

Momenteel weet De Wilde niet of ze nog een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt. Ook daarvoor dient ze het bezwaarschrift. Hoe dan ook vindt ze dat burgemeester Marcouch zijn prioriteiten op orde moet krijgen. “De échte verstoring van de openbare orde is de islamitische dreiging, en niet ik die onze grondrechten wil behouden. Daarom heb ik de Koran verscheurd.”

Meerartikelen

NS
Nieuws

Opnieuw raak: conducteur zwaar mishandeld door jongeren

Een conducteur van de NS is zaterdagavond in een trein mishandeld door een groep jongeren. Ze is geschopt, geslagen en "met grof geweld van de trap geduwd", meldt vakbond VVMC. Een minderjarige is aangehouden en zit nog vast. Het incident vond plaats

Paternotte
Nieuws

D66-prominent Paternotte verspreidt nepnieuws over Israël. Dit is wat er echt gebeurde

D66-prominent en Tweede Kamerlid Jan Paternotte was zondag te gast bij het NPO-programma Buitenhof. Hier stelde Paternotte dat de aanval van Iran op Israël niet vanuit het niets komt, Israël zou namelijk de ambassade van Iran in Damascus (Syrië) hebb

Van der Burg
Nieuws

Voorjaarsnota gelekt: één miljard euro extra naar asielopvang

Het demissionaire kabinet heeft in de voorjaarsnota, de begroting voor de komende jaren, miljarden euro's uitgetrokken voor verschillende doeleinden, zoals de crisisopvang van asielzoekers, compensatie voor slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffa

Timmermans
Achtergronden

Timmermans bezorgd over opmars antisemitisme: 'Begin eens met orde op zaken te stellen binnen GL-PvdA'

Frans Timmermans, partijleider van GroenLinks-PvdA, waarschuwt in een essay in Vrij Nederland voor een alarmerende toename van antisemitisme in Nederland. Hij roept op tot het herdenken van de doden tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei en ad

Amsterdam
Nieuws

Aantal antisemitische incidenten 2023 bijna 2,5 keer zoveel als voorgaand jaar

In het jaar 2023 is er een opmerkelijke toename geweest in het aantal gemelde incidenten van anti-Joodse discriminatie. Volgens de Monitor Antisemitische Incidenten 2023 zijn er vorig jaar 379 van dergelijke incidenten geregistreerd. Dit vertegenwoor

Baudet
Video

Baudet: 'Dichtreguleren van alle facetten van het leven moet stoppen'

FVD-voorman Thierry Baudet maakt zich zorgen om de bemoeizucht van de overheid. Volgens FVD wil de staat 'alle facetten van het leven dichtreguleren'. FVD wil hier een eind aan maken. Baudet maakte recent tijdens een Kamerdebat bekend dat hij van men

the Rock
Nieuws

Hollywood-ster schaart zich niet langer meer achter Biden om woke-standpunten

Bij FoxNews verklaarde acteur Dwayne Johnson enkele dagen geleden spijt te hebben van zijn steun aan Biden tijdens de verkiezingscampagne van 2020 en dat hij niet opnieuw in die val zou trappen. "Ben ik tevreden met de huidige staat van Amerika? Nou,

Islam
Nieuws

Islamitische Staat roept volgers op om christenen en Joden in het Westen aan te vallen

Islamitische Staat heeft zijn aanhangers opgeroepen om ​​eenzame wolfaanvallen uit te voeren tegen christenen en Joden in de Verenigde Staten, Europa en Israël.  In een audio-toespraak van 41 minuten, uitgegeven op donderdag onder de titel "Bij Allah

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Dekker
Video

'Binnen de EU is Nederland per definitie de sjaak'

Levert de Europese Unie enige voordelen op voor Nederland? Nee betoogt, Ralf Dekker, lijsttrekker namens Forum voor Democratie bij de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen. Volgens de FVD'er zou een Nexit het beste zijn wat Nederland kan overkom

Geert Wilders
Nieuws

Wilders furieus over miljarden extra steun aan Oekraïne: 'De PVV knokt voor Nederland'

Het demissionaire kabinet maakt nog dit jaar een miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat komt boven op de twee miljard die al was toegezegd, zo meldde demissionair premier Mark Rutte. Geert Wilders reageert furieus. ‘Oekraïne wo

migranten
Nieuws

Omwonenden toekomstig azc Dordrecht krijgen 1000 euro voor veiligheidsmaatregelen

Buurtbewoners van een toekomstige azc in Dordrecht krijgen van de gemeente duizend euro om te besteden aan veiligheidsmaatregelen. Dat besloot een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Men wil daarmee bezorgde buurtbewoners tegemoetkomen. ‘Falend as

Darts
Nieuws

Baas internationale dartsbond in de bres voor transgender atleet

Matthew Porter, de directeur van de Professional Darts Corporation (PDC), heeft in sterke bewoordingen gereageerd op de kwestie rond de Nederlandse dartster Noa-Lynn van Leuven. In de podcast Weekly Dartscast veroordeelt Porter vooral de negatieve re

Vaccin
Video

Arts: 'Coronaprik ging niet om gezondheid maar om geld'

De Duitse arts en schrijver Michael Nels vertelt bij Tucker Carlson dat in zijn ogen het coronavaccin eerder een handig verdienmodel was dan dat het daadwerkelijk een productief middel was om uit de coronacrisis te komen.  Politiek commentator Tucker

Trans
Onderzoek

Onderzoek: meeste minderjarigen met genderdysforie groeien er overheen

Te midden van bezorgdheid in het Westen over een enorme toename van kinderen die mensen transgender te zijn, suggereert een nieuw langlopend onderzoek uitgevoerd in Nederland dat een 'meerderheid van gender-verwarde kinderen deze gevoelens ontgroeit

Wilders
Nieuws

Wilders bezorgd om huidige asielinstroom: 'Ben er klaar mee'

De asielinstroom ligt de laatste maanden een stuk hoger dan vorig jaar. Het demissionaire kabinet lijkt maar geen grip te krijgen op de hoge asielinstroom. Dit tot grote zorgen bij PVV-voorman Geert Wilders, online uit hij zijn zorgen en spreekt een

Zonnepanelen
Nieuws

Huishoudens met zonnepanelen steeds duurder uit doordat energieleveranciers geen langdurige contracten willen geven

Veel energieleveranciers bieden huishoudens met zonnepanelen geen langdurige vaste contracten meer aan, waardoor ze vaak duurder uit zijn dan anderen. Uit onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat slechts vijf energie

AFA
Nieuws

Linkse activisten die rechtse studenten in Nijmegen mishandelden vrijgesproken

Afgelopen week zijn twee mannen vrijgesproken van betrokkenheid bij een vechtpartij op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen, vorig jaar zomer tijdens een introductiemarkt voor nieuwe studenten. Op de markt was voor het eerst een kraampje

islam
Nieuws

Nederlandse islamleraar: 'Moslims zijn verplicht niet-moslims te haten'

Nederlandse moslims worden door islamleraar Musa Ibn Yusuf van het islamitische centrum Ar-Rahmah in Veenendaal aangemoedigd om niet-moslims te haten en vijandigheid te tonen tegenover andersgelovigen, zo ontdekte de Telegraaf. Het geloofscentrum, ee

Poetin
Nieuws

Rechterlijk onderzoek gestart naar Kremlin-beïnvloeding in Brussel

De Belgische justitie opent een onderzoek naar Russische inmenging in het Europees Parlement, zo heeft premier Alexander De Croo vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie, aldus de Telegraaf. Hij verwijst naar een onderzoek van de Tsjechische

Asiel
Nieuws

Van der Valk-hotel Wieringermeer sluit eind april deuren om tijdelijk azc te worden

In het Van der Valk Hotel Wieringermeer zullen asielzoekers worden ondergebracht, zoals overeengekomen tussen het COA en Van der Valk. Het hotel zal eind april sluiten voor andere gasten. Ondanks inspanningen van de gemeente Hollands Kroon, circuleer