Vervroegde verkiezingen in Duitsland: dit moet u weten
Het doek lijkt definitief te vallen voor de huidige Duitse regering. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaf vorige week aan toen zijn kabinet viel dat hij in januari in het parlement de zogeheten vertrouwensvraag aan de Bondsdag zou vragen. Nu blijkt dit vervroegd te worden naar voor de kerst waarna op zondag 23 februari nieuwe verkiezingen zullen komen, meldt Politico.
Wat betekent dit voor Duitsland?
De aanleiding van de vervroegde verkiezingen is dat Scholz de minister van Financiën Christian Lindner vorige week ontsloeg waarna de liberale regeringspartij FDP waar Lindner de leider van is al haar ministers terugtrok. Hierdoor lijkt Scholz zijn meerderheidspositie verloren te hebben.
Scholz gaf aan dat hij zich genoodzaakt voelde om Lindner te ontslaan vanwege een gebrek aan vertrouwen tussen hen: "Te vaak heeft Lindner wetten geblokkeerd en te vaak mijn vertrouwen geschonden," aldus Scholz.
Lindner heeft tijdens een crisisoverleg voorgesteld om vervroegde verkiezingen te houden, meldt Bild. Scholz ging vorige week echter niet op dit voorstel in en kondigde aan dat hij in januari de zogenoemde vertrouwensvraag zal voorleggen aan het Duitse parlement, de Bondsdag. Indien het parlement besluit dat er onvoldoende vertrouwen is in de regering, zullen er nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Gezien de huidige politieke verhoudingen lijkt het onwaarschijnlijk dat Scholz het vertrouwen van de Bondsdag kan herwinnen. Hierom heeft Scholz de vraag naar voor de kerst geschoven om al in februari nieuwe verkiezingen te kunnen houden.
Een kans voor de AfD
De verdeeldheid binnen de centrumlinkse regering biedt kansen voor andere (centrum)rechtse partijen, zoals het CDU en de AfD. Vooral voor de AfD kan de coalitiecrisis goed nieuws betekenen. De AfD, die recent bij enkele lokale verkiezingen in Oost-Duitsland won of aanzienlijk groeide in verschillende regio's, zou de situatie kunnen aangrijpen om bij landelijke verkiezingen aanzienlijk te groeien.
In de landelijke politiek wordt de AfD tot nu toe geblokkeerd door een cordon sanitaire, wat betekent dat andere partijen weigeren met hen te regeren. Mocht de AfD echter een zeer grote aanhang verwerven, dan zou, net zoals in Nederland met de PVV, het cordon sanitaire wellicht toch doorbroken kunnen worden.