Rundvlees weer flink duurder door stikstofbeleid: boeren weg, prijzen omhoog

De prijs van rundvlees gaat volgend jaar opnieuw stevig omhoog. Na een stijging van 38 procent in het afgelopen jaar loopt de druk op de markt verder op. Marktkenners wijzen vooral naar het krimpende aantal veehouderijen, een direct gevolg van de stikstofregels en uitkoopregelingen die veel boeren dwingen te stoppen. Daardoor neemt het aanbod af terwijl de vraag naar vlees onverminderd hoog blijft.
Volgens Marian Lemsom, directeur van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), is het effect duidelijk merkbaar. "Het uitkopen van veehouderijen vindt nu plaats, dus de beschikbaarheid van vlees wordt hierdoor naar verwachting nog minder. Daardoor zullen de prijzen omhooggaan", vertelt ze aan het AD. Hoe hoog de nieuwe prijsstijging precies wordt, durft zij niet te voorspellen. De markt hangt immers samen met meerdere factoren, zoals voerprijzen en internationale handel.
Uit gegevens van DCA Market Intelligence blijkt dat de groothandelsprijzen voor rundvlees in vijf jaar tijd bijna 125 procent zijn gestegen. Onderzoeker Matthijs Bremer zegt dat vooral de combinatie van een krimpend aanbod en stabiele vraag de motor is achter de stijgende kosten. „De prijs van dierlijke voeding stijgt duidelijk sterker dan plantaardige voeding, waarbij vlees en eieren aan kop gaan. Maar ook producten als boter en room zijn flink duurder geworden.” Volgens Bremer blijft rundvlees de komende jaren fors duurder dan andere voedingsproducten. Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) verwacht in 2026 een „significante” stijging. Een woordvoerder schetst een somber beeld: „In het beste geval hopen we op stabiel, maar dat lijkt een illusie. Door de stikstofdiscussie en uitkoopregelingen stoppen steeds meer boeren, dus het aanbod krimpt.”
Door die ontwikkeling verschuift het koopgedrag van consumenten. Goedkoper varkens- en kippenvlees wordt steeds populairder. Maar ook die markt kan niet aan stijgingen ontkomen, zegt Lemsom. „Mensen maken andere keuzes. Ze kiezen voor een lager gewicht rundvlees, meer gemengde producten of een dagje geen vlees.” De bredere verschuiving in consumptiepatronen kan er uiteindelijk toe leiden dat de prijzen van varkens- en kippenvlees eveneens stijgen.
COV waarschuwt dat meer import geen oplossing is. Het risico bestaat dat Nederland dan vlees binnenhaalt dat minder duurzaam is geproduceerd of een hogere CO₂-voetafdruk heeft. „Wanneer je meer vlees uit het buitenland importeert, bestaat het risico dat je producten binnenhaalt van mindere kwaliteit met een hogere CO2-voetafdruk. Dat kan niet de bedoeling zijn.” De organisatie benadrukt dat Nederlandse veehouderijen behoren tot de veiligste en meest duurzame ter wereld. „Nog een reden om de veehouderij in Nederland te behouden.”



















































