Lees nu alle hoogtepunten eerste dag Algemene Beschouwingen terug

Nieuws21 september 202210 minuten Redactie

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn woensdagochtend begonnen. In dit liveblog kunt u de meest interessante politieke bijdrages en interrupties vinden. 

Update: einde liveblog
Dit was het einde van de NieuwRechts-liveblog u kunt alle hoogtepunten hieronder nog teruglezen. Daarnaast hebben we de belangrijkste bijdragen voor u hieronder op een rijtje gezet.
Joost Eerdmans.
Wybren van Haga.
Pieter Omtzigt.
Caroline van der Plas.
Geert Wilders.
Thierry Baudet.
Lilian Marijnissen.

Update 23:10: Eerdmans wil meer aandacht voor de "vergeten mensen"
JA21 heeft een speciaal mkb-plan gepresenteerd om deze "vergeten mensen" te helpen.

Update 23:00: Joost Eerdmans begonnen aan zijn toespraak
"Zelfs de grootste optimist schrikt als hij kijkt naar de huidige toestand", aldus Eerdmans over 2022, het jaar waarin het kabinet te veel treuzelt, aldus de JA21-voorman.

Update 22:45: Esther Ouwehand (PvdD)
PvdD-fractievoorzitter Ouwehand stelt een nieuwe klimaatwet voor; een wet die de toekomstige generaties wel helpt om een mooie toekomst te hebben.

Update 22:28: Wilders en Segers clashen hard
PVV-leider Geert Wilders haalt hard uit naar Gert-Jan Segers. Wilders stelt dat de CU-leider een "christen onwaardig" is.

Update 22:00: Gert-Jan Segers (ChristenUnie) begonnen aan toespraak


Update: 21:50: Klaver hekelt toespraak Baudet
"Ik zal nog eens iemand voor laten gaan bij de politieke beschouwingen", grapte hij. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger, waardoor Baudet eerder mocht spreken. 

Na zijn grapje uitte Klaver stevige kritiek op de retoriek die Baudet gebruikte tijdens zijn toespraak. "Politiek op z’n aller-aller-aller-lelijkst. [...] Mij is altijd geleerd dat als je denkt: o, wat is dit lelijk, dan moet je maar denken: schoonheid kan de wereld redden."

Update 21:45: Baudet reageert op zijn afgebroken toespraak
Op sociale media spreekt Baudet over een 'opmerkelijke overreactie' van minister Kaag.

Update 21:40: Algemene Beschouwingen zijn weer hervat, Jesse Klaver houdt toespraak
Na de hectiek rondom het afkappen de toespraak van Thierry Baudet zijn de Algemene Beschouwingen hervat. Jesse Klaver spreekt tijdens zijn speech over de helden die nooit het einde van de slavernij mochten meemaken.

Update 20:46: Baudet mag zijn speech niet afmaken van Kamervoorzitter Vera Bergkamp
Baudet krijgt te horen dat hij zijn toespraak niet mag vervolgen, nadat Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan Baudet vroeg of hij zijn woorden wil terugnemen.

Baudet zegt dat hij helemaal niets heeft gezegd over Kaag, maar alleen over het instituut waar zij aan studeerde. Hij weigert zijn woorden terug te nemen. "Dan ontneem ik u het woord", zegt Bergkamp. "U mag verder niet meedoen met het debat. Er is een druppel voor alles."

Update: 20:43: Kamervoorzitter heropent vergadering, Rutte spreekt Kamer toe
Rutte benadrukt dat persoonlijke aanvallen op een minister niet door de beugel kunnen. 

Baudet vindt het "absurd" en wil niet zijn woorden terugnemen.

Update 20:35: Wilders springt in de bres voor Baudet

 

Update 20:22: Kabinet loopt weg tijdens toespraak Thierry Baudet
Forum-voorman Thierry Baudet was pas halverwege zijn toespraak toen leden van het kabinet besloten om op te staan en weg te lopen. Tijdens zijn toespraak verwijt Baudet minister Kaag van Financiën dat zij gestudeerd heeft aan Saint Anthony's College in Oxford, waar ook diverse spionnen werden opgeleid.

Kaag werd hierdoor zichtbaar boos en besloot op te stappen. De rest van het kabinet volgde haar voorbeeld.

 

Update 20:10: Baudet is begonnen aan zijn toespraak

Er heeft zich plots een verandering in de agenda voortgedaan. Na Heerma zou GroenLinks-leider Jesse Klaver aan de beurt zijn. Echter heeft de Kamervoorzitter wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger.

Update 20:00: 'Heerma plichtmatig kritisch op massa-immigratie'
Tegen het eind van het pleidooi van Heerma uit de CDA'er zich kritisch op het migratiebeleid van Nederland. Echter vinden sommigen op sociale media dit niet oprecht van Heerma. 

 

Update 19:00: Pieter Heerma (CDA) is begonnen aan zijn toespraak

Update 18:30: Attje Kuiken voert het woord
De vijfde spreker is begonnen: PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. 

Update 17:40: Klaver en Paternotte clashen
De fractieleiders van GroenLinks en D66 clashen met elkaar verbaal over klimaatwetgeving

Klaver: "De greenwashing van D66 is erger dan die van Shell. Er komen pas in maart voorstellen (van het kabinet) om de klimaatdoelen te halen."

Paternotte: "Dat ligt aan de systematiek van de Klimaatwet."

Klaver: "Don’t klimaatwet me, ik heb hem verdorie zelf geschreven."

Update 17:15: Sylvana Simons en Geert Wilders delen dezelfde mening
Zowel Geert Wilders (PVV) als Sylvana Simons (BIJ1) zijn allebei van mening dat de overheid te weinig doet om mensen te helpen in deze tijd van crises. Simons: "Hoe rijmt de heer Paternotte de overtuiging dat kinderen niet in armoede moeten leven, een dak boven hoofd moeten hebben en een verwarmd huis, terwijl hij tegelijk vasthoudt aan een systeem waarvan keer op keer duidelijk wordt dat het niet werkt."

Update 16:50: D66'er Paternotte als vierde spreker aan de beurt
Nederland gaat een zware winter tegemoet, aldus Paternotte. Maar Nederland moet niet de makkelijke weg kiezen en alsnog Russisch gas inkopen, dat stelt de D66-fractievoorzitter. “We hebben die torenhoge energierekening omdat drie grenzen verderop Oekraïners vechten en sterven voor onze vrijheid.”

Update 16:15: Marijnissen neemt het op voor de zorgmedewerkers
Marijnissen neemt het in haar toespraak op voor beroepsgroepen die door diverse crises de afgelopen jaren hard zijn getroffen. Op sociale media is er verbazing ontstaan over het gedrag van enkele kabinetsleden terwijl Marijnissen verhalen vertelt over mensen die het financieel zwaar hebben.

 

Update 16:00: SP-leider Lilian Marijnissen is haar toespraak begonnen
Als derde fractieleider op sprekerslijst is Marijnissen zojuist begonnen met haar toespraak.

Update 15:15: Bekijk de beste fragmenten terug uit de bijdrage van Hermans
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans kon tijdens haar bijdrage rekenen op stevige kritiek van onder meer Wilders, Van der Plas en Eerdmans. 

Update 14:45: Van der Plas is van mening dat links geen humor heeft
'Links is weer in rep en roer vanwege een grapje over gebakjes, merk ik. Volgende keer een grapje over azijn dan. Misschien begrijpen ze dat wel', schrijft Van der Plas. Het ging om het volgende grapje.

 

Update 14:30: "Asielbedden te snel afgebouwd"
Nederland heeft te snel het aantal asielbedden in het land na de vluchtelingencrisis van 2015 afgebouwd, dat stelde VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans tijdens de Algemene Beschouwingen. Volgens haar is dit een fout geweest, waar lessen uit moeten worden getrokken.

Toch is ze van mening dat men nu breder naar het asielvraagstuk moet kijken.

Update 13:50: VVD verzoekt kabinet om uitstel terugbetalen coronasteun
Sophie Hermans heeft namens de VVD-fractie het kabinet gevraagd om het terugbetalen van coronasteun door ondernemers uit te stellen.

“Moeten we dat echt doen nu zij het al zwaar hebben”, vraagt de VVD-fractievoorzitter, “nu de energierekening hoog is en personeel schaars?” Zij vraagt het kabinet om “bij die ondernemers waar het nodig is”, de terugbetaling van de uitstaande schuld uit te stellen.

Update 13:40: Sylvana Simons stelt geïrriteerd dat ze niet geïrriteerd is

Update 13:30: Omtzigt kritisch op vergadercultuur
"Er is meer geld gestoken in het vergaderen over de begroting dan dat er geld is gestoken in het veranderen van de begroting door voorstellen van de oppositie". Pieter Omtzigt verwacht voor deze Algemene Beschouwingen hetzelfde lot als vorig jaar. 

Update 13:05: Hermans (VVD) trekt dalend vertrouwen in politiek persoonlijk aan
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans trekt zich het dalende vertrouwen in de politiek aan. "We moeten alles op alles blijven zetten om het vertrouwen te versterken. Ik heb nu goede hoop dat er wat rust komt in dat hele onrustige gevoel van ‘wat staat mij te wachten?’"

Update 13:00: Bekijk de bijdrage van Geert Wilders terug
De Algemene Politieke Beschouwingen van 2022 werden afgetrapt door de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij: Geert Wilders. In zijn rede haalt de PVV-prominent hard uit naar het kabinet, maar in het bijzonder naar Sigrid Kaag en Rob Jetten. Kaag verdient dit jaar de "gouden bezem", aldus Wilders. De reden? "Zij staat met stip op één als de meest onbetrouwbare politicus. Gefeliciteerd daarmee, mevrouw. Toch knap dat u zelfs Rutte en De Jonge weer voorbij bent gevlogen", aldus Wilders.

Update 12:40: Wilders: 'Van der Burg wil me de mond snoeren'

 

Update 12:30: BBB, JA21 en SGP openen aanval op VVD'er Hermans
BBB, JA21 en SGP verwijten de VVD, als ondernemerspartij en de grootste coalitiepartij, dat die niet genoeg doet voor het mkb. “Als je op Urk komt, hoor je ook die zorgen; hoe ziet dat plaatje er nu uit voor de toekomst?”, stelt fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP.

Update 12:08: Van Haga wil Groningers helpen, krijgt steun van Wilders
Het kabinet moet de inwoners van Groningen "een stem geven" bij de plannen om de gasproductie in Groningen te herstarten stelde BVNL-Kamerlid Wybren van Haga in de eerste termijn van de Algemeen Politieke Beschouwingen. Hij kreeg daarbij steun van PVV-leider Geert Wilders.

Update 12:02: Caroline van der Plas hekelt "Oekraïne-excuus"

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is kritisch op de openingswoorden van Hermans. Volgens Van der Plas wordt er, voor de zoveelste maal, gewezen naar Oekraïne als oorzaak van diverse crises in Nederland. De politica is van mening dat er niet continu gewezen moet worden naar Oekraïne.

Update 12:00: VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans aan het woord
Volgens Hermans is het onmogelijk dat de overheid alle klappen opvangt deze crisis. Iedereen zal het zwaar hebben de komende tijd, aldus Hermans. 

Update 11:50 
Wilders wil de Nederlandse cultuur weer op één zetten, zegt hij tegen Farid Azarkan (DENK). "Onze grondrechten worden beter beschermd als we precies doen wat de PVV wil." 

Update 11:40 Wilders wil kabinet vervolgen 
Wilders dient een aanklacht in bij de Hoge Raad tegen "alle leden van het kabinet". Hij wil het kabinet ervolgen voor het "nalaten van optreden tegen het leed van de Nederlanders." CU-leider Segers zegt daarover dat hij daarmee ervoor kiest om "een politiek proces te beginnen."

Update 11:15 Paternotte noemt Wilders 'bedrijfspoedel' 
Paternotte (D66) noemt Wilders "de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin" vanwege zijn opstelling tegenover het Rusland conflict. Wilders antwoord daar gevat op met de opmerking: "Ik heb mijn handen vol aan de tirannen in Vak K. Wat hebben we aan vrijheid als we niks te vreten hebben?"

Update 11:01 Wilders reikt gouden bezem uit aan Kaag en wil kabinet vervolgen
"De gouden bezem gaat dit jaar naar mevrouw Kaag."

Update 11:00: Wilders noemt Jetten "klimaatpsychopaat"

Het begin van het debat stond in het teken van de afwezigheid van Jetten. Een deel van de oppositie vindt het ongekend dat minister Jetten voor Energie er niet bij is. Hij is in de Verenigde Staten bij een bijeenkomst over hernieuwbare energie. Premier Rutte zei daarover dat Jetten het debat op de voet volgt in Amerika: "De afwezigheid van Jetten zal geen schade berokkenen aan de kwaliteit van de antwoorden. We moeten internationaal actief blijven. Anders worden we een provincie in de wereld."

Wilders noemde Jetten een "klimaat-psychopaat." "Ik zou hem willen zeggen: blijf lekker in de Verenigde Staten."

Update 10:45: Thierry Baudet voert toch wel het woord voor FVD

Dinsdag meldden diverse media dat Baudet niet het woord zou voeren namens FVD. Dit omdat zijn echtgenote deze week zou bevallen. Een woordvoerder van Forum heeft aan de redactie van NieuwRechts laten weten dat Baudet toch wel zelf gaat speechen.

Update 10:15: sprekerslijst voor de Algemene Beschouwingen

Twintig fractieleiders zullen het woord doen tijdens deze editie van de Algemene Politieke Beschouwingen. Traditiegetrouw mag de grootste oppositiepartij de aftrap doen - dit zal dus de PVV zijn. 

Meerartikelen

Nieuws

Frits Wester vraagt Sigrid Kaag (D66) haar haar af te knippen met zelf meegenomen schaar

Parlementair verslaggever Frits Wester nam vrijdagmiddag een schaar mee voor Sigrid Kaag. Plaats van handeling: de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. Hij vroeg de minister een stuk van haar haar af te knippen. “Gisteravond heeft uw colle

Nieuws

Wilders geschrokken van zakgeld voor statushouders: 'Ze krijgen een huis met duizenden euro's cadeau'

In diverse Brabantse gemeenten krijgen statushouders bij de toewijzing van een huis ook nog eens inrichtingsbudget als gift. Voor zelfstandig wonende gaat het bedrag om enkele duizenden euro's, dit tot grote schrik bij PVV-voorman Geert Wilders. Hij

Nieuws

Orbán kraakt EU-sancties af: "Ze voldoen niet aan de verwachtingen"

De Hongaarse president Viktor Orbán heeft tijdens de Europese top in Praag stevige kritiek geuit op de Europese sancties tegen Rusland. Volgens Orbán werkt het niet om steeds maar nieuwe, niet-werkende sancties op te leggen. Viktor Orbán is van menin

Nieuws

Uitgekochte boeren mogen nergens in EU meer boerenbedrijf starten: 'Totalitair ecodenken'

“Totalitair ecodenken.” Zo noemt dr. Jan van de Beek de wijze waarop Johan Vollenbroek over boeren spreekt. De antropoloog reageert daarmee op een uitzending van Nieuwsuur woensdagavond die in het teken stond van de bevindingen van Johan Remkes.  In

Nieuws

Derksen haalt snoeihard uit in stikstofdiscussie: "Heel Nederland lijdt onder die gek"

Johan Derksen heeft in de talkshow Vandaag Inside hard uitgehaald naar milieuactivist Johan Vollenbroek. “We worden geterroriseerd door een opgefokte natuurfreak”, zei hij donderdagavond aan tafel bij de talkshow.  Vollenbroek verwierf landelijke bek

Nieuws

Biden vreest voor nucleaire armageddon: "Poetin maakt geen grapje"

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is de nucleaire dreiging op het niveau van tijdens de Koude Oorlog. Afgelopen week repte de Russische president Vladimir Poetin over het gebruik van tactische kernwapens, volgens Biden is Poetin niet iemand

Nieuws

Dekker (FVD): "6 catastrofale trends liggen ten grondslag aan de economische rampspoed in Nederland"

Volgens Forum voor Democratie en Tweede Kamerlid namens die partij, Ralf Dekker, zijn er zes megatrends die ervoor zorgen dat de Nederlandse en Europese economie aan het haperen is. Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen somde hij deze trends o

Nieuws

Van der Plas vraagt af voor wie FVD opkomt: "Ik heb het woord 'bakkers' niet bij ze gehoord'

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas verbaast zich over de Kamerbijdragen van Forum voor Democratie. De partij houdt vaak genoeg toespraken die helemaal niet relevant zijn voor de onderwerpen die die dag worden besproken in de Tweede Kamer, aldus de B

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Van der Plas roept Hoekstra op het matje: "Wat mij betreft was de Iraanse ambassadeur gisteren al naar huis gestuurd"

Volgens de Tweede Kamer doet het kabinet te weinig tegen het regime in Iran. Een meerderheid in de Tweede Kamer eist dan ook meer actie van het kabinet. Wat Caroline van der Plas (BBB) betreft had minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) de Iraanse amb

Nieuws

Trump: 'Conservatieve overwinningsgolf in Europa is gestart door mijn eigen winst'

Volgens de voormalig Republikeinse president Donald Trump zijn de rechtse en conservatieve verkiezingsoverwinning in Europa te danken aan hem. Zijn overwinning in 2016 heeft ervoor gezorgd dat mensen over de hele wereld inzien dat het belangrijk is o

Nieuws

Omtzigt ontvangt schokkende antwoorden over wetsovertredende energiebedrijven: 'Consument krijgt geld niet terug'

Enkele Nederlandse energiebedrijven hadden eind september bekend gemaakt gewoon door te gaan met een tariefverhoging vanaf 1 oktober. Dit tegen afspraken en regels in. Minister Rob Jetten noemde de verhoging dan ook "zeer onwenselijk". Tweede Kamerli

Nieuws

Minister Yesilgöz knipt haarlok af live op tv, als steun aan onderdrukte Iraanse vrouwen

VVD-minister Dilan Yesilgöz heeft donderdagavond bij Op1 een stuk van haar haar afgeknipt. De minister deed dit om haar steun uit te spreken aan de actievoerders die in Iran demonstreren. In Iran zijn de laatste weken vrouwen (en mannen) massaal de s

Nieuws

Jordan Peterson hekelt hypocrisie van links: "Ik dacht dat gemarginaliseerde groepen juist een stem horen te hebben"

De Amerikaanse filmmaker Olivia Wilde gaat een film maken waarin professor Jordan Peterson wordt afgebeeld als slechterik. Maar de Canadese professor begrijp hier niets van, omdat hij naar eigen zeggen juist jonge mannen helpt om betekenis te geven a

Nieuws

Woningnood houdt aan: forse krimp nieuwbouw verwacht in 2023

Momenteel heerst er een enorme woningnood, maar de kans is klein dat dit probleem snel verholpen zal zijn. In 2023 wordt er namelijk een forse krimp in de nieuwbouw verwacht. Dit heeft onder meer te maken met de nieuwe stikstofregels, aanvullende duu

Nieuws

BVNL-Statenlid Pestman over stikstofrapport Remkes “Een Groninger onwaardig en een ramp voor boeren!”

Statenlid Robert Pestman (BVNL) is laaiend op provinciegenoot Johan Remkes die gisteren met een voor boeren super slecht stikstofrapport kwam.  “Deze VVD-coryfee is een Groninger onwaardig, want waar is de Groningse nuchterheid bij deze man gebleven?

Nieuws

Sjoerdsma (D66): "ON lokt terroristische misdrijven uit"

Er is ophef ontstaan naar aanleiding van uitspraken van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in de Tweede Kamer. Volgens de D66'er lokt omroep Ongehoord Nederland het plegen van terroristische misdrijven uit op televisie. PVV-Kamerlid Martin Bosma is geschr

Nieuws

Hoogeveen (JA21) hekelt Ruttes kritiek op Hongarije en Polen: "Kijk naar je eigen rechtsstaat"

Michiel Hoogeveen (JA21) vindt de regeringspartijen VVD en D66 zich schuldig maken aan grote hypocrisie. Volgens de Europarlementariër tikken deze partijen maar al te graag landen als Hongarije en Polen op de vingers, terwijl VVD en D66 zelf niet bep

Nieuws

Bosma: "Bewindspersoon die zich uitlaat over een omroep, het is een bananenrepubliek met allemaal D66-inteelt"

PVV-prominent Martin Bosma heeft tijdens een tweeminutendebat over hoofdlijnenbrief Media stevig uitgehaald naar staatssecretaris Gunay Uslu (D66). Volgens hem bepaalt een D66-kliek de koers en dat is niet goed.  "Het is ongehoord wat de staatssecret

Nieuws

BIJ1 valt verder uiteen: lijsttrekker Amsterdam-Zuidoost stapt op

De Amsterdamse afdeling van BIJ1 brokkelt verder af. Vorige maand stapte het Amsterdamse bestuur op, vervolgens de nummer twee van de Amsterdamse gemeenteraad, en nu gaat ook de lijsttrekker van stadsdeel Zuidoost haar eigen weg. De oorzaak zou ligge

Nieuws

Tweede Kamer wil sneller ingrijpen bij omroepen die grens overtreden

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het makkelijker wordt om omroepen op het matje te roepen die over de schreef gaan. Om dit te realiseren willen de regeringspartijen incluis PvdA, GroenLinks en Denk de regels in de mediawet aanscherpen.  De