Van Haga begint zijn bijdrage met de verandering van Nederland in de afgelopen twaalf jaar. Zo is "de staat de grootste vijand geworden van de Nederlander", en zijn ondernemers nu "tot pinautomaat van de overheid verworden". Hij vraagt zich af of Nederlanders dit echt willen: "We hebben gezien wat er gebeurt in andere landen als collectivisten het lang genoeg voor het zeggen hebben. We lijken op dezelfde koers te liggen als landen zoals Venezuela zo'n twintig jaar geleden."
Nederland is meerdere "door dit kabinet veroorzaakte" crises beland. Maar Van Haga omschrijft BVNL als een "oplossingspartij", en draagt daarom oplossingen aan voor de energiecrisis, woningcrisis, asielscrisis, stikstofcrisis, en bestuurlijke en democratische crisis.
Om de energiecrisis te bedwingen, moet de Groningse gaskraan weer open, moeten er nieuwe gasvelden komen in de Noordzee, en moet er worden geïnvesteerd in kernenergie. Van Haga vindt dat er moet worden gestopt met de "zinloze sancties tegen Rusland", waarmee wij "indirect, of eigenlijk direct, de oorlog van Poetin financieren".
Minister De Jonge heeft "door allerlei plannetjes" de bouwsector in een "totaal bouwinfarct" laten belanden. "Hele projecten worden stilgelegd omdat ondernemers niet werken voor verlies," stelt Van Haga. Onder meer de kostendelersnorm moet worden afgeschaft. Ook pleit Van Haga voor een directe asielstop, een opzegging van het Vluchtelingenverdrag uit 1951. Hij wil dat Nederland een deal sluit met Rwanda zodat asielzoekers daar asiel moeten aanvragen.
Van Haga noemt de stikstofcrisis een "bureaucratisch mismanagement van onze Natura 2000-gebieden". Volgens hem moeten we gewoon stikstofoxide en ammoniak accepteren "voor wat ze zijn: voeding voor de natuur, voor zandvlaktes". Daarom is een directe vermindering van de stikstofuitstoot niet nodig: "Wat BVNL betreft verdwijnt er dus geen enkele boer."
Ook wijdt Van Haga uit over de democratische crisis. Hij zegt: "De overheid is volkomen onbetrouwbaar geworden, maakt misbruik van haar macht en is doordrenkt van netwerkcorruptie." Hij verwijst naar een recente documentaire over de vermeende wanpraktijken bij Jeugdzorg, en spreekt van "staatsontvoeringen". Van Haga beëindigt zijn betoog door te pleiten voor nieuwe verkiezingen.