Sophie Hermans wilde in haar bijdrage laten zien dat haar partij, de VVD, wel degelijk voor het mkb staat. Echter waren BBB, JA21 en de SGP het hier niet mee eens. De drie partijen waren van mening dat de VVD zich nauwelijks nog een ondernemerspartij mag noemen.
"Mijn vraag is: hoeveel telt het mkb nog voor de VVD? Welke scheidslijn gaan we maken tussen wie wel en wie niet? Wie krijgt wel de hulp en wie krijgt geen hulp? Mensen verdienen bijvoorbeeld een tientje per maand meer dan de grens waarop ze compensatie zouden krijgen. €10! En die worden dan niet gecompenseerd. Daarom nogmaals mijn vraag: hoe graag wil de VVD dat die mensen dan toch geholpen worden? Is de VVD bereid om te kijken of het maatregelenpakket toch nog uitgebreid kan worden om echt — ik zou zeggen: iedereen — maar sowieso zo veel mogelijk mensen die nu tussen wal en schip vallen te helpen? Dat is echt een hele grote groep", vroeg Caroline van der Plas zich af.
Van der Plas wees Hermans op de leegloop van ondernemers als kiezers bij de VVD: "Dan ben ik ook wel benieuwd naar wat de VVD, de ondernemerspartij ... Misschien komt dat nog wel terug in de inbreng. Vroeger stemden bijna alle mkb'ers op de VVD, maar die zijn inmiddels bijna allemaal weggelopen. Wij, en ik neem aan mevrouw Hermans en alle andere Kamerleden ook, worden gewoon overspoeld door mailtjes van mkb'ers die zeggen: weet je, het is straks gewoon einde verhaal voor ons. En het mkb."
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij sluit zich bij deze kritiek aan: "Ik doe graag mee aan de lofrede op het mkb, het midden- en kleinbedrijf. Gelukkig dragen veel partijen in deze Kamer dat een warm hart toe. Wat we wel zien en wat we natuurlijk terughoren, zijn aan de ene kant de zorgen over de lastenverzwaringen — de hogere lonen zijn al genoemd en de vennootschapsbelasting gaat omhoog — en aan de andere kant de vaagheid over welke tegemoetkoming van de kant van de overheid te verwachten is. Hoe kijkt mevrouw Hermans daarnaar? Moet daar niet nog veel sneller helderheid over komen?"
Ook Joost Eerdmans (JA21) benadrukte dat de VVD zich niet meer inzet voor het mkb. In de Miljoenennota wordt er namelijk nauwelijks gerept over de problemen van de mkb-sector in Nederland.
Ook wat betreft de asielstandpunten van de VVD waren oppositiepartijen kritisch. JA21-leider Joost Eerdmans ziet dat de VVD, ondanks mooie beloftes en verkiezingsprogramma's, een D66-lijn voert. Eerdmans wees Hermans erop dat er volgend jaar een miljard euro meer wordt uitgegeven aan asiel.
Volgens PVV-voorman Geert Wilders is het overduidelijk dat de VVD aan leiband van D66 zit. "Alles wat u nu zegt, komt niet aan. Omdat u wel kletst, maar het niet doet. Mensen zien het tegenovergestelde, daarom heeft u als VVD-fractievoorzitter sinds 20 jaar het zwakste verhaal ooit", aldus Wilders over de bijdrage van Hermans.