Lees nu alle hoogtepunten eerste dag Algemene Beschouwingen terug

Nieuws21 september 2022 10 minuten Redactie
Rutte

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn woensdagochtend begonnen. In dit liveblog kunt u de meest interessante politieke bijdrages en interrupties vinden. 

Update: einde liveblog
Dit was het einde van de NieuwRechts-liveblog u kunt alle hoogtepunten hieronder nog teruglezen. Daarnaast hebben we de belangrijkste bijdragen voor u hieronder op een rijtje gezet.
Joost Eerdmans.
Wybren van Haga.
Pieter Omtzigt.
Caroline van der Plas.
Geert Wilders.
Thierry Baudet.
Lilian Marijnissen.

Update 23:10: Eerdmans wil meer aandacht voor de "vergeten mensen"
JA21 heeft een speciaal mkb-plan gepresenteerd om deze "vergeten mensen" te helpen.

Update 23:00: Joost Eerdmans begonnen aan zijn toespraak
"Zelfs de grootste optimist schrikt als hij kijkt naar de huidige toestand", aldus Eerdmans over 2022, het jaar waarin het kabinet te veel treuzelt, aldus de JA21-voorman.

Update 22:45: Esther Ouwehand (PvdD)
PvdD-fractievoorzitter Ouwehand stelt een nieuwe klimaatwet voor; een wet die de toekomstige generaties wel helpt om een mooie toekomst te hebben.

Update 22:28: Wilders en Segers clashen hard
PVV-leider Geert Wilders haalt hard uit naar Gert-Jan Segers. Wilders stelt dat de CU-leider een "christen onwaardig" is.

Update 22:00: Gert-Jan Segers (ChristenUnie) begonnen aan toespraak


Update: 21:50: Klaver hekelt toespraak Baudet
"Ik zal nog eens iemand voor laten gaan bij de politieke beschouwingen", grapte hij. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger, waardoor Baudet eerder mocht spreken. 

Na zijn grapje uitte Klaver stevige kritiek op de retoriek die Baudet gebruikte tijdens zijn toespraak. "Politiek op z’n aller-aller-aller-lelijkst. [...] Mij is altijd geleerd dat als je denkt: o, wat is dit lelijk, dan moet je maar denken: schoonheid kan de wereld redden."

Update 21:45: Baudet reageert op zijn afgebroken toespraak
Op sociale media spreekt Baudet over een 'opmerkelijke overreactie' van minister Kaag.

Update 21:40: Algemene Beschouwingen zijn weer hervat, Jesse Klaver houdt toespraak
Na de hectiek rondom het afkappen de toespraak van Thierry Baudet zijn de Algemene Beschouwingen hervat. Jesse Klaver spreekt tijdens zijn speech over de helden die nooit het einde van de slavernij mochten meemaken.

Update 20:46: Baudet mag zijn speech niet afmaken van Kamervoorzitter Vera Bergkamp
Baudet krijgt te horen dat hij zijn toespraak niet mag vervolgen, nadat Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan Baudet vroeg of hij zijn woorden wil terugnemen.

Baudet zegt dat hij helemaal niets heeft gezegd over Kaag, maar alleen over het instituut waar zij aan studeerde. Hij weigert zijn woorden terug te nemen. "Dan ontneem ik u het woord", zegt Bergkamp. "U mag verder niet meedoen met het debat. Er is een druppel voor alles."

Update: 20:43: Kamervoorzitter heropent vergadering, Rutte spreekt Kamer toe
Rutte benadrukt dat persoonlijke aanvallen op een minister niet door de beugel kunnen. 

Baudet vindt het "absurd" en wil niet zijn woorden terugnemen.

Update 20:35: Wilders springt in de bres voor Baudet

 

Update 20:22: Kabinet loopt weg tijdens toespraak Thierry Baudet
Forum-voorman Thierry Baudet was pas halverwege zijn toespraak toen leden van het kabinet besloten om op te staan en weg te lopen. Tijdens zijn toespraak verwijt Baudet minister Kaag van Financiën dat zij gestudeerd heeft aan Saint Anthony's College in Oxford, waar ook diverse spionnen werden opgeleid.

Kaag werd hierdoor zichtbaar boos en besloot op te stappen. De rest van het kabinet volgde haar voorbeeld.

 

Update 20:10: Baudet is begonnen aan zijn toespraak

Er heeft zich plots een verandering in de agenda voortgedaan. Na Heerma zou GroenLinks-leider Jesse Klaver aan de beurt zijn. Echter heeft de Kamervoorzitter wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger.

Update 20:00: 'Heerma plichtmatig kritisch op massa-immigratie'
Tegen het eind van het pleidooi van Heerma uit de CDA'er zich kritisch op het migratiebeleid van Nederland. Echter vinden sommigen op sociale media dit niet oprecht van Heerma. 

 

Update 19:00: Pieter Heerma (CDA) is begonnen aan zijn toespraak

Update 18:30: Attje Kuiken voert het woord
De vijfde spreker is begonnen: PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. 

Update 17:40: Klaver en Paternotte clashen
De fractieleiders van GroenLinks en D66 clashen met elkaar verbaal over klimaatwetgeving

Klaver: "De greenwashing van D66 is erger dan die van Shell. Er komen pas in maart voorstellen (van het kabinet) om de klimaatdoelen te halen."

Paternotte: "Dat ligt aan de systematiek van de Klimaatwet."

Klaver: "Don’t klimaatwet me, ik heb hem verdorie zelf geschreven."

Update 17:15: Sylvana Simons en Geert Wilders delen dezelfde mening
Zowel Geert Wilders (PVV) als Sylvana Simons (BIJ1) zijn allebei van mening dat de overheid te weinig doet om mensen te helpen in deze tijd van crises. Simons: "Hoe rijmt de heer Paternotte de overtuiging dat kinderen niet in armoede moeten leven, een dak boven hoofd moeten hebben en een verwarmd huis, terwijl hij tegelijk vasthoudt aan een systeem waarvan keer op keer duidelijk wordt dat het niet werkt."

Update 16:50: D66'er Paternotte als vierde spreker aan de beurt
Nederland gaat een zware winter tegemoet, aldus Paternotte. Maar Nederland moet niet de makkelijke weg kiezen en alsnog Russisch gas inkopen, dat stelt de D66-fractievoorzitter. “We hebben die torenhoge energierekening omdat drie grenzen verderop Oekraïners vechten en sterven voor onze vrijheid.”

Update 16:15: Marijnissen neemt het op voor de zorgmedewerkers
Marijnissen neemt het in haar toespraak op voor beroepsgroepen die door diverse crises de afgelopen jaren hard zijn getroffen. Op sociale media is er verbazing ontstaan over het gedrag van enkele kabinetsleden terwijl Marijnissen verhalen vertelt over mensen die het financieel zwaar hebben.

 

Update 16:00: SP-leider Lilian Marijnissen is haar toespraak begonnen
Als derde fractieleider op sprekerslijst is Marijnissen zojuist begonnen met haar toespraak.

Update 15:15: Bekijk de beste fragmenten terug uit de bijdrage van Hermans
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans kon tijdens haar bijdrage rekenen op stevige kritiek van onder meer Wilders, Van der Plas en Eerdmans. 

Update 14:45: Van der Plas is van mening dat links geen humor heeft
'Links is weer in rep en roer vanwege een grapje over gebakjes, merk ik. Volgende keer een grapje over azijn dan. Misschien begrijpen ze dat wel', schrijft Van der Plas. Het ging om het volgende grapje.

 

Update 14:30: "Asielbedden te snel afgebouwd"
Nederland heeft te snel het aantal asielbedden in het land na de vluchtelingencrisis van 2015 afgebouwd, dat stelde VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans tijdens de Algemene Beschouwingen. Volgens haar is dit een fout geweest, waar lessen uit moeten worden getrokken.

Toch is ze van mening dat men nu breder naar het asielvraagstuk moet kijken.

Update 13:50: VVD verzoekt kabinet om uitstel terugbetalen coronasteun
Sophie Hermans heeft namens de VVD-fractie het kabinet gevraagd om het terugbetalen van coronasteun door ondernemers uit te stellen.

“Moeten we dat echt doen nu zij het al zwaar hebben”, vraagt de VVD-fractievoorzitter, “nu de energierekening hoog is en personeel schaars?” Zij vraagt het kabinet om “bij die ondernemers waar het nodig is”, de terugbetaling van de uitstaande schuld uit te stellen.

Update 13:40: Sylvana Simons stelt geïrriteerd dat ze niet geïrriteerd is

Update 13:30: Omtzigt kritisch op vergadercultuur
"Er is meer geld gestoken in het vergaderen over de begroting dan dat er geld is gestoken in het veranderen van de begroting door voorstellen van de oppositie". Pieter Omtzigt verwacht voor deze Algemene Beschouwingen hetzelfde lot als vorig jaar. 

Update 13:05: Hermans (VVD) trekt dalend vertrouwen in politiek persoonlijk aan
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans trekt zich het dalende vertrouwen in de politiek aan. "We moeten alles op alles blijven zetten om het vertrouwen te versterken. Ik heb nu goede hoop dat er wat rust komt in dat hele onrustige gevoel van ‘wat staat mij te wachten?’"

Update 13:00: Bekijk de bijdrage van Geert Wilders terug
De Algemene Politieke Beschouwingen van 2022 werden afgetrapt door de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij: Geert Wilders. In zijn rede haalt de PVV-prominent hard uit naar het kabinet, maar in het bijzonder naar Sigrid Kaag en Rob Jetten. Kaag verdient dit jaar de "gouden bezem", aldus Wilders. De reden? "Zij staat met stip op één als de meest onbetrouwbare politicus. Gefeliciteerd daarmee, mevrouw. Toch knap dat u zelfs Rutte en De Jonge weer voorbij bent gevlogen", aldus Wilders.

Update 12:40: Wilders: 'Van der Burg wil me de mond snoeren'

 

Update 12:30: BBB, JA21 en SGP openen aanval op VVD'er Hermans
BBB, JA21 en SGP verwijten de VVD, als ondernemerspartij en de grootste coalitiepartij, dat die niet genoeg doet voor het mkb. “Als je op Urk komt, hoor je ook die zorgen; hoe ziet dat plaatje er nu uit voor de toekomst?”, stelt fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP.

Update 12:08: Van Haga wil Groningers helpen, krijgt steun van Wilders
Het kabinet moet de inwoners van Groningen "een stem geven" bij de plannen om de gasproductie in Groningen te herstarten stelde BVNL-Kamerlid Wybren van Haga in de eerste termijn van de Algemeen Politieke Beschouwingen. Hij kreeg daarbij steun van PVV-leider Geert Wilders.

Update 12:02: Caroline van der Plas hekelt "Oekraïne-excuus"

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is kritisch op de openingswoorden van Hermans. Volgens Van der Plas wordt er, voor de zoveelste maal, gewezen naar Oekraïne als oorzaak van diverse crises in Nederland. De politica is van mening dat er niet continu gewezen moet worden naar Oekraïne.

Update 12:00: VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans aan het woord
Volgens Hermans is het onmogelijk dat de overheid alle klappen opvangt deze crisis. Iedereen zal het zwaar hebben de komende tijd, aldus Hermans. 

Update 11:50 
Wilders wil de Nederlandse cultuur weer op één zetten, zegt hij tegen Farid Azarkan (DENK). "Onze grondrechten worden beter beschermd als we precies doen wat de PVV wil." 

Update 11:40 Wilders wil kabinet vervolgen 
Wilders dient een aanklacht in bij de Hoge Raad tegen "alle leden van het kabinet". Hij wil het kabinet ervolgen voor het "nalaten van optreden tegen het leed van de Nederlanders." CU-leider Segers zegt daarover dat hij daarmee ervoor kiest om "een politiek proces te beginnen."

Update 11:15 Paternotte noemt Wilders 'bedrijfspoedel' 
Paternotte (D66) noemt Wilders "de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin" vanwege zijn opstelling tegenover het Rusland conflict. Wilders antwoord daar gevat op met de opmerking: "Ik heb mijn handen vol aan de tirannen in Vak K. Wat hebben we aan vrijheid als we niks te vreten hebben?"

Update 11:01 Wilders reikt gouden bezem uit aan Kaag en wil kabinet vervolgen
"De gouden bezem gaat dit jaar naar mevrouw Kaag."

Update 11:00: Wilders noemt Jetten "klimaatpsychopaat"

Het begin van het debat stond in het teken van de afwezigheid van Jetten. Een deel van de oppositie vindt het ongekend dat minister Jetten voor Energie er niet bij is. Hij is in de Verenigde Staten bij een bijeenkomst over hernieuwbare energie. Premier Rutte zei daarover dat Jetten het debat op de voet volgt in Amerika: "De afwezigheid van Jetten zal geen schade berokkenen aan de kwaliteit van de antwoorden. We moeten internationaal actief blijven. Anders worden we een provincie in de wereld."

Wilders noemde Jetten een "klimaat-psychopaat." "Ik zou hem willen zeggen: blijf lekker in de Verenigde Staten."

Update 10:45: Thierry Baudet voert toch wel het woord voor FVD

Dinsdag meldden diverse media dat Baudet niet het woord zou voeren namens FVD. Dit omdat zijn echtgenote deze week zou bevallen. Een woordvoerder van Forum heeft aan de redactie van NieuwRechts laten weten dat Baudet toch wel zelf gaat speechen.

Update 10:15: sprekerslijst voor de Algemene Beschouwingen

Twintig fractieleiders zullen het woord doen tijdens deze editie van de Algemene Politieke Beschouwingen. Traditiegetrouw mag de grootste oppositiepartij de aftrap doen - dit zal dus de PVV zijn. 

Meerartikelen

BnnVara
Fun

BnnVara krijgt bijna hartverzakking van rechtse conferentie Orbán: 'Dit is niet te geloven'

Het was donderdagavond flink onrustig aan de talkshowtafel van Sophie & Jeroen. De gasten keken met afschuw naar de beelden van de jaarlijkse CPAC-conferentie in Hongarije. Bij dit evenement spreken onder meer Viktor Orbán, Geert Wilders en Eva Vlaar

Migratie
Nieuws

Zorgen om uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zwerven

Er is dringende behoefte aan speciale voorzieningen voor veroordeelde en uitgeprocedeerde vreemdelingen die niet kunnen worden uitgezet. Deze groep, vaak met psychische problemen, zwerft momenteel vaak op straat. John van Tilborg is de directeur van

Meloni
Achtergronden

Lof voor Meloni: 'Ze beteugelt immigratie, zowel legaal als illegaal'

De Franse politica Marion Maréchal ziet graag dat haar land dezelfde immigratiekoers gaat overnemen als Italië. Volgens haar verricht premier Giorgia Meloni goed werk, onder meer door het recht op asiel te beperken. "Als Frankrijk vandaag de dag het

Rijksambtenaren
Nieuws

Flinke loonstijging voor rijksambtenaren: 'Dit gaat de verkeerde kant op'

De 150.000 rijksambtenaren in Nederland gaan flink meer verdienen. Volgens de nieuwe cao ontvangen zij vanaf juli 8,5 procent meer salaris. Bovendien krijgen ze elke maand 50 euro extra bovenop hun huidige salaris. Dit is tot grote zorg van Europarle

Eerdmans
Achtergronden

JA21 slaat alarm over Jodenhaat: 'Ik word er doodziek van'

JA21-leider Joost Eerdmans maakt zich grote zorgen om het toenemend antisemitisme in Nederland. Om dit tegen te gaan, wil hij dat het kabinet het Duitse voorbeeld volgt en 'terreurverheerlijkende' organisaties als Hizb ut-Tahrir en de Samidoun in de

Trump
Peiling

Trump koerst af op verkiezingswinst: staat boven Biden in bijna alle swing states

De verkiezingswinst lijkt binnen handbereik voor Donald Trump. Hij is Biden te baas in bijna alle Amerikaanse 'swing states' waar de kiezers vaak verdeeld stemmen, blijkt uit de nieuwste peiling van Bloomberg. In november vinden de Amerikaanse presid

Studentenprotesten
Fun

Politie ruimt pro-Palestijnse betogers uit de weg

Al dagenlang zorgen pro-Palestijnse studentenprotesten voor grote onrust aan de Amerikaanse universiteiten. Nu is de politie er klaar mee. Met harde hand worden de betogers aan de kant geschoven, zo is te zien op een video. DIT is hoe je antisemitis

NYU
Fun

Studente heeft geen idee waar ze voor demonstreert

Studenten demonstreren regelmatig, maar waarvoor eigenlijk? Deze jonge vrouw is aanwezig bij een pro-Palestijns protest, maar ze heeft geen idee waarom. "Ik heb geen idee wat de NYU doet. Weet jij dat de NYU doet? Waarom protesteren we hier?" vraagt

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Jetten
Nieuws

Jetten voelt schaamte voor 'roeptoeters' als Wilders

D66-leider Rob Jetten zegt zich bijna te schamen voor partijleiders die harde uitspraken doen op sociale media, zoals Geert Wilders. Dit vertelt hij in een interview met AD. Naar eigen zeggen doet hij hier zelf amper aan mee. Politici nemen elkaar re

Van der Plas
Achtergronden

BBB wil actie tegen Jodenhaat: 'Nooit meer is nu'

BBB-leider Caroline van der Plas maakt zich grote zorgen om het groeiende antisemitisme in Nederland. In supermarkten, voetbalstadions en op universiteiten: overal ziet ze de Jodenhaat toenemen. Daarom wil ze dat de politiek hiertegen gaat ageren, zo

Boon
Achtergronden

PVV bezorgd om Jodenhaat: 'In onze straten juichen groepen voor Hamas'

PVV-Kamerlid Maikel Boon maakt zich grote zorgen om het toenemende antisemitisme in Nederland. Volgens hem kampt de Joodse gemeenschap met steeds meer onveiligheid, terwijl burgemeesters en politici onvoldoende doen. Ook wijst hij op grote groepen, v

Stroomnet
Nieuws

Provincie Utrecht grijpt terug naar gas vanwege overvol stroomnet

De provincie Utrecht gaat weer over op aardgas, ondanks de eigen klimaatambities. De reden hiervoor is het overvolle stroomnet, dat de bouwsector lamlegt. Ook andere provincies overwegen terug te grijpen naar aardgas. Ondanks pogingen om Nederland ga

Van Baarle
Fun

Pijnlijke verspreking DENK-leider: 'Wij vragen om een Nationaal Coördinator Moslimbestrijding'

DENK-voorman Stephan van Baarle versprak zich donderdag pijnlijk in de Tweede Kamer. Van Baarle gaf aan dat zijn partij pleit voor de komst van een "Nationaal Coördinator Moslimbestrijding."  Bekijk hieronder het fragment: ‘BREKEND: Stephan van Baar

zonnepanelen
Nieuws

Installateurs zonnepanelen verzwijgen extra kosten

Uit onderzoek van energievergelijker Keuze.nl blijkt dat installateurs van zonnepanelen vaak de terugverdientijd misleidend voorstellen aan hun klanten. De werkelijke terugverdientijd kan tot wel zes jaar langer zijn dan wat wordt voorgespiegeld. Vol

Vlaardingerbroek
Achtergronden

Eva Vlaardingerbroek: 'Accepteren we de realiteit die globalistische elite in petto hebben? Kom in verzet'

Tijdens haar toespraak bij CPAC Hongarije in Boedapest heeft rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek een betoog gehouden tegen de groeiende invloed van 'globalistische leiders' en hun agenda om westerse samenlevingen te ondermijnen. Vlaardingerbroek waar

Wallast
Nieuws

D66-politicus is klaar met 'Joodse leugens' van Israël

D66-fractievertegenwoordiger David Wallast is de 'Joodse leugens' van Israël zat. Dit vertelt hij op sociale media. Al snel krijgt de D66'er veel kritiek: 'De maskers vallen in rap tempo af.' Wallast is actief  als fractievertegenwoordiger bij D66 Mi

Pool
Achtergronden

PVV hekelt opgelegde woke-training bij Defensie: 'Dit is zo polariserend'

PVV-Kamerlid Joeri Pool wil dat het kabinet snel ingrijpt bij de opgelegde diversiteitstraining bij Defensie. Het personeel moet onder meer een boek lezen waarin staat dat 'racisme tegen witte mensen niet bestaat'. Wat Pool betreft wordt het leesvoer

Babis
Achtergronden

Tsjechische oud-premier: 'Massa-immigratie vernietigt Europese samenleving'

De Tsjechisch oud-premier Andrej Babiš haalt fel uit naar het EU-migratiepact. Hij vreest dat het plan zal leiden tot een enorme toestroom aan migranten uit Noord-Afrikaanse en Arabische landen. Hierdoor zal Tsjechië wellicht hetzelfde lot te wachten

Activisten
Nieuws

Tweede Kamer gesloten: pro-Palestijnse demonstranten blokkeren ingangen

De Tweede Kamer is donderdagochtend voor het Nederlandse volk niet te bereiken. De reden? Palestina-activisten hebben de ingangen geblokkeerd. Het is niet voor het eerst dat deze activisten ontregelende acties houden in het hart van de democratie. Be

Wilders
Peiling

Loslaten Nexit zorgt voor licht verlies PVV in Europese peilingen

De PVV heeft begin april aangekondigd dat ze niet langer voorstander zijn van een Nexit, het verlaten van de Europese Unie. In het EP-verkiezingsprogramma benadrukt de partij van Wilders het belang van intensieve economische samenwerking en hun inten