Lees nu alle hoogtepunten eerste dag Algemene Beschouwingen terug

Nieuws21 september 2022 10 minuten Redactie

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn woensdagochtend begonnen. In dit liveblog kunt u de meest interessante politieke bijdrages en interrupties vinden. 

Update: einde liveblog
Dit was het einde van de NieuwRechts-liveblog u kunt alle hoogtepunten hieronder nog teruglezen. Daarnaast hebben we de belangrijkste bijdragen voor u hieronder op een rijtje gezet.
Joost Eerdmans.
Wybren van Haga.
Pieter Omtzigt.
Caroline van der Plas.
Geert Wilders.
Thierry Baudet.
Lilian Marijnissen.

Update 23:10: Eerdmans wil meer aandacht voor de "vergeten mensen"
JA21 heeft een speciaal mkb-plan gepresenteerd om deze "vergeten mensen" te helpen.

Update 23:00: Joost Eerdmans begonnen aan zijn toespraak
"Zelfs de grootste optimist schrikt als hij kijkt naar de huidige toestand", aldus Eerdmans over 2022, het jaar waarin het kabinet te veel treuzelt, aldus de JA21-voorman.

Update 22:45: Esther Ouwehand (PvdD)
PvdD-fractievoorzitter Ouwehand stelt een nieuwe klimaatwet voor; een wet die de toekomstige generaties wel helpt om een mooie toekomst te hebben.

Update 22:28: Wilders en Segers clashen hard
PVV-leider Geert Wilders haalt hard uit naar Gert-Jan Segers. Wilders stelt dat de CU-leider een "christen onwaardig" is.

Update 22:00: Gert-Jan Segers (ChristenUnie) begonnen aan toespraak


Update: 21:50: Klaver hekelt toespraak Baudet
"Ik zal nog eens iemand voor laten gaan bij de politieke beschouwingen", grapte hij. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger, waardoor Baudet eerder mocht spreken. 

Na zijn grapje uitte Klaver stevige kritiek op de retoriek die Baudet gebruikte tijdens zijn toespraak. "Politiek op z’n aller-aller-aller-lelijkst. [...] Mij is altijd geleerd dat als je denkt: o, wat is dit lelijk, dan moet je maar denken: schoonheid kan de wereld redden."

Update 21:45: Baudet reageert op zijn afgebroken toespraak
Op sociale media spreekt Baudet over een 'opmerkelijke overreactie' van minister Kaag.

Update 21:40: Algemene Beschouwingen zijn weer hervat, Jesse Klaver houdt toespraak
Na de hectiek rondom het afkappen de toespraak van Thierry Baudet zijn de Algemene Beschouwingen hervat. Jesse Klaver spreekt tijdens zijn speech over de helden die nooit het einde van de slavernij mochten meemaken.

Update 20:46: Baudet mag zijn speech niet afmaken van Kamervoorzitter Vera Bergkamp
Baudet krijgt te horen dat hij zijn toespraak niet mag vervolgen, nadat Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan Baudet vroeg of hij zijn woorden wil terugnemen.

Baudet zegt dat hij helemaal niets heeft gezegd over Kaag, maar alleen over het instituut waar zij aan studeerde. Hij weigert zijn woorden terug te nemen. "Dan ontneem ik u het woord", zegt Bergkamp. "U mag verder niet meedoen met het debat. Er is een druppel voor alles."

Update: 20:43: Kamervoorzitter heropent vergadering, Rutte spreekt Kamer toe
Rutte benadrukt dat persoonlijke aanvallen op een minister niet door de beugel kunnen. 

Baudet vindt het "absurd" en wil niet zijn woorden terugnemen.

Update 20:35: Wilders springt in de bres voor Baudet

 

Update 20:22: Kabinet loopt weg tijdens toespraak Thierry Baudet
Forum-voorman Thierry Baudet was pas halverwege zijn toespraak toen leden van het kabinet besloten om op te staan en weg te lopen. Tijdens zijn toespraak verwijt Baudet minister Kaag van Financiën dat zij gestudeerd heeft aan Saint Anthony's College in Oxford, waar ook diverse spionnen werden opgeleid.

Kaag werd hierdoor zichtbaar boos en besloot op te stappen. De rest van het kabinet volgde haar voorbeeld.

 

Update 20:10: Baudet is begonnen aan zijn toespraak

Er heeft zich plots een verandering in de agenda voortgedaan. Na Heerma zou GroenLinks-leider Jesse Klaver aan de beurt zijn. Echter heeft de Kamervoorzitter wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger.

Update 20:00: 'Heerma plichtmatig kritisch op massa-immigratie'
Tegen het eind van het pleidooi van Heerma uit de CDA'er zich kritisch op het migratiebeleid van Nederland. Echter vinden sommigen op sociale media dit niet oprecht van Heerma. 

 

Update 19:00: Pieter Heerma (CDA) is begonnen aan zijn toespraak

Update 18:30: Attje Kuiken voert het woord
De vijfde spreker is begonnen: PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. 

Update 17:40: Klaver en Paternotte clashen
De fractieleiders van GroenLinks en D66 clashen met elkaar verbaal over klimaatwetgeving

Klaver: "De greenwashing van D66 is erger dan die van Shell. Er komen pas in maart voorstellen (van het kabinet) om de klimaatdoelen te halen."

Paternotte: "Dat ligt aan de systematiek van de Klimaatwet."

Klaver: "Don’t klimaatwet me, ik heb hem verdorie zelf geschreven."

Update 17:15: Sylvana Simons en Geert Wilders delen dezelfde mening
Zowel Geert Wilders (PVV) als Sylvana Simons (BIJ1) zijn allebei van mening dat de overheid te weinig doet om mensen te helpen in deze tijd van crises. Simons: "Hoe rijmt de heer Paternotte de overtuiging dat kinderen niet in armoede moeten leven, een dak boven hoofd moeten hebben en een verwarmd huis, terwijl hij tegelijk vasthoudt aan een systeem waarvan keer op keer duidelijk wordt dat het niet werkt."

Update 16:50: D66'er Paternotte als vierde spreker aan de beurt
Nederland gaat een zware winter tegemoet, aldus Paternotte. Maar Nederland moet niet de makkelijke weg kiezen en alsnog Russisch gas inkopen, dat stelt de D66-fractievoorzitter. “We hebben die torenhoge energierekening omdat drie grenzen verderop Oekraïners vechten en sterven voor onze vrijheid.”

Update 16:15: Marijnissen neemt het op voor de zorgmedewerkers
Marijnissen neemt het in haar toespraak op voor beroepsgroepen die door diverse crises de afgelopen jaren hard zijn getroffen. Op sociale media is er verbazing ontstaan over het gedrag van enkele kabinetsleden terwijl Marijnissen verhalen vertelt over mensen die het financieel zwaar hebben.

 

Update 16:00: SP-leider Lilian Marijnissen is haar toespraak begonnen
Als derde fractieleider op sprekerslijst is Marijnissen zojuist begonnen met haar toespraak.

Update 15:15: Bekijk de beste fragmenten terug uit de bijdrage van Hermans
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans kon tijdens haar bijdrage rekenen op stevige kritiek van onder meer Wilders, Van der Plas en Eerdmans. 

Update 14:45: Van der Plas is van mening dat links geen humor heeft
'Links is weer in rep en roer vanwege een grapje over gebakjes, merk ik. Volgende keer een grapje over azijn dan. Misschien begrijpen ze dat wel', schrijft Van der Plas. Het ging om het volgende grapje.

 

Update 14:30: "Asielbedden te snel afgebouwd"
Nederland heeft te snel het aantal asielbedden in het land na de vluchtelingencrisis van 2015 afgebouwd, dat stelde VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans tijdens de Algemene Beschouwingen. Volgens haar is dit een fout geweest, waar lessen uit moeten worden getrokken.

Toch is ze van mening dat men nu breder naar het asielvraagstuk moet kijken.

Update 13:50: VVD verzoekt kabinet om uitstel terugbetalen coronasteun
Sophie Hermans heeft namens de VVD-fractie het kabinet gevraagd om het terugbetalen van coronasteun door ondernemers uit te stellen.

“Moeten we dat echt doen nu zij het al zwaar hebben”, vraagt de VVD-fractievoorzitter, “nu de energierekening hoog is en personeel schaars?” Zij vraagt het kabinet om “bij die ondernemers waar het nodig is”, de terugbetaling van de uitstaande schuld uit te stellen.

Update 13:40: Sylvana Simons stelt geïrriteerd dat ze niet geïrriteerd is

Update 13:30: Omtzigt kritisch op vergadercultuur
"Er is meer geld gestoken in het vergaderen over de begroting dan dat er geld is gestoken in het veranderen van de begroting door voorstellen van de oppositie". Pieter Omtzigt verwacht voor deze Algemene Beschouwingen hetzelfde lot als vorig jaar. 

Update 13:05: Hermans (VVD) trekt dalend vertrouwen in politiek persoonlijk aan
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans trekt zich het dalende vertrouwen in de politiek aan. "We moeten alles op alles blijven zetten om het vertrouwen te versterken. Ik heb nu goede hoop dat er wat rust komt in dat hele onrustige gevoel van ‘wat staat mij te wachten?’"

Update 13:00: Bekijk de bijdrage van Geert Wilders terug
De Algemene Politieke Beschouwingen van 2022 werden afgetrapt door de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij: Geert Wilders. In zijn rede haalt de PVV-prominent hard uit naar het kabinet, maar in het bijzonder naar Sigrid Kaag en Rob Jetten. Kaag verdient dit jaar de "gouden bezem", aldus Wilders. De reden? "Zij staat met stip op één als de meest onbetrouwbare politicus. Gefeliciteerd daarmee, mevrouw. Toch knap dat u zelfs Rutte en De Jonge weer voorbij bent gevlogen", aldus Wilders.

Update 12:40: Wilders: 'Van der Burg wil me de mond snoeren'

 

Update 12:30: BBB, JA21 en SGP openen aanval op VVD'er Hermans
BBB, JA21 en SGP verwijten de VVD, als ondernemerspartij en de grootste coalitiepartij, dat die niet genoeg doet voor het mkb. “Als je op Urk komt, hoor je ook die zorgen; hoe ziet dat plaatje er nu uit voor de toekomst?”, stelt fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP.

Update 12:08: Van Haga wil Groningers helpen, krijgt steun van Wilders
Het kabinet moet de inwoners van Groningen "een stem geven" bij de plannen om de gasproductie in Groningen te herstarten stelde BVNL-Kamerlid Wybren van Haga in de eerste termijn van de Algemeen Politieke Beschouwingen. Hij kreeg daarbij steun van PVV-leider Geert Wilders.

Update 12:02: Caroline van der Plas hekelt "Oekraïne-excuus"

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is kritisch op de openingswoorden van Hermans. Volgens Van der Plas wordt er, voor de zoveelste maal, gewezen naar Oekraïne als oorzaak van diverse crises in Nederland. De politica is van mening dat er niet continu gewezen moet worden naar Oekraïne.

Update 12:00: VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans aan het woord
Volgens Hermans is het onmogelijk dat de overheid alle klappen opvangt deze crisis. Iedereen zal het zwaar hebben de komende tijd, aldus Hermans. 

Update 11:50 
Wilders wil de Nederlandse cultuur weer op één zetten, zegt hij tegen Farid Azarkan (DENK). "Onze grondrechten worden beter beschermd als we precies doen wat de PVV wil." 

Update 11:40 Wilders wil kabinet vervolgen 
Wilders dient een aanklacht in bij de Hoge Raad tegen "alle leden van het kabinet". Hij wil het kabinet ervolgen voor het "nalaten van optreden tegen het leed van de Nederlanders." CU-leider Segers zegt daarover dat hij daarmee ervoor kiest om "een politiek proces te beginnen."

Update 11:15 Paternotte noemt Wilders 'bedrijfspoedel' 
Paternotte (D66) noemt Wilders "de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin" vanwege zijn opstelling tegenover het Rusland conflict. Wilders antwoord daar gevat op met de opmerking: "Ik heb mijn handen vol aan de tirannen in Vak K. Wat hebben we aan vrijheid als we niks te vreten hebben?"

Update 11:01 Wilders reikt gouden bezem uit aan Kaag en wil kabinet vervolgen
"De gouden bezem gaat dit jaar naar mevrouw Kaag."

Update 11:00: Wilders noemt Jetten "klimaatpsychopaat"

Het begin van het debat stond in het teken van de afwezigheid van Jetten. Een deel van de oppositie vindt het ongekend dat minister Jetten voor Energie er niet bij is. Hij is in de Verenigde Staten bij een bijeenkomst over hernieuwbare energie. Premier Rutte zei daarover dat Jetten het debat op de voet volgt in Amerika: "De afwezigheid van Jetten zal geen schade berokkenen aan de kwaliteit van de antwoorden. We moeten internationaal actief blijven. Anders worden we een provincie in de wereld."

Wilders noemde Jetten een "klimaat-psychopaat." "Ik zou hem willen zeggen: blijf lekker in de Verenigde Staten."

Update 10:45: Thierry Baudet voert toch wel het woord voor FVD

Dinsdag meldden diverse media dat Baudet niet het woord zou voeren namens FVD. Dit omdat zijn echtgenote deze week zou bevallen. Een woordvoerder van Forum heeft aan de redactie van NieuwRechts laten weten dat Baudet toch wel zelf gaat speechen.

Update 10:15: sprekerslijst voor de Algemene Beschouwingen

Twintig fractieleiders zullen het woord doen tijdens deze editie van de Algemene Politieke Beschouwingen. Traditiegetrouw mag de grootste oppositiepartij de aftrap doen - dit zal dus de PVV zijn. 

Meerartikelen

Nieuws

Wilders bezorgd om toenemende asielcrisis: 'Meer asielzoekers, meer overlast en criminaliteit'

COA, IND, de politie en het minsterie van Justitie en Veiligheid zien het somber in. Nederland stevent af op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog ingrijpender  zal zin dan die van afgelopen zomer, staat er in interne stukken. De in

Nieuws

Serieverkrachter mag als transgender naar vrouwengevangenis; ex-vrouw denkt dat hij "autoriteiten wil belazeren"

De Schotse gevangene Adam Graham is veroordeeld voor de verkrachting van twee vrouwen in 2016 en 2019. Maar toen hij terechtstond voor de aanvallen, maakte de serieverkrachter bekend dat hij voortaan door het leven zou gaan als vrouw. Dankzij zeer so

Nieuws

Trump hekelt tankleveranties aan Oekraïne: 'Eerst komen de tanks, daarna de atoombommen'

De Verenigde Staten gaat maar liefst 31 tanks naar Oekraïne sturen, maar de Amerikaanse oud-president Donald Trump is hier zeer kritisch op. 'Eerst komen de tanks, daarna de atoombommen,' schrijft hij op zijn eigen platform. Trump roept alle partijen

Nieuws

Europese Commissie voert strijd tegen Hongarije op: sleept land voor de rechter

De Europese Commissie daagt Hongarije voor het Europees Hof van Justitie wegens een door de Hongaarse autoriteiten ingevoerde kennisgevingsregeling waarmee ze de export van bouwmaterialen kunnen blokkeren. De maatregel werd tijdens de coronacrisis in

Nieuws

Zweden gaat 100 extra politieagenten inzetten tegen immigrantengeweld Stockholm

Stockholm kampt al enige tijd met grootschalig bendegeweld, schietpartijen en explosies, veelal afkomstig van immigranten. 2022 was zelfs een piekjaar. In een poging dit te bestrijden, halen Zweedse autoriteiten honderd politieagenten uit andere depa

Nieuws

'D66 vindt het hilarisch dat bewoners meer moeten betalen voor energie'

Er vond deze week een opmerkelijk debat plaats in de lokale politiek. FVD in Haarlemmermeer verzet zich hevig tegen tal van klimaatregels, maar de lokale afdeling van D66 wil juist nog meer gaat inzetten op de verduurzaming van de gemeente. FVD hekel

Nieuws

Zweden begint internationale anti-immigratiecampagne om nieuwkomers af te schrikken

De Zweedse regering gaat immigranten in het buitenland proberen te overtuigen om niet naar Zweden te komen. Middels een internationale informatiecampagne wil de regering de immigranten vertellen over hun nieuwe, veel strengere asielbeleid. Op deze ma

Nieuws

Kabinet: Nederland stevent af op ongekende asielcrisis

COA, IND, de politie en het minsterie van Justitie en Veiligheid zien het somber in. Nederland stevent af op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog ingrijpender  zal zin dan die van afgelopen zomer, staat er in interne stukken. De in

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Defensieminister Ollongren (D66) meldt zich ziek voor debat wapenleveranties Oekraïne

Donderdag vond er een commissiedebat plaats over onder meer de eventule Nederlandse wapenleveranties aan Oekraïne. Maar wie schitterde door afwezigheid, was de verantwoordelijke minister van Defensie, Kajsa Ollongren (D66). Ze wordt vervangen door ee

Nieuws

Peiling: Oostenrijkse anti-immigratie partij veruit grootste van het land

De Oostenrijkse anti-immigratie partij en tevens kritisch tegenstander van EU-sancties richting Rusland, de FPÖ, is de meest populaire partij van het land, zo blijkt uit recente peilingen. De rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) van Oostenrijk, bekend om ha

Nieuws

Doodsbedreiger Geert Wilders krijgt een reprimandegesprek: 'Om gek van te worden'

PVV-voorman Geert Wilders ontvangt jaarlijks honderden (doods)bedreigingen. Tot de grote frustratie van Wilders gaat het Openbaar Ministerie te vaak niet over op vervolging. Recent heeft Wilders weer flink wat aangiftes gedaan, onder andere tegen een

Nieuws

Ex-woordvoerder Extinction Rebellion keert zich tegen eigen klimaatbeweging: 'Klimaatactivisme heeft een sekteprobleem'

Zion Light, voormalig woordvoerder bij Extinction Rebellion (XR), heeft in een uitgebreide column hard uitgehaald naar de klimaatbeweging. Volgens haar is het een sektarische club, waar ze na een paar jaar van scheidde. Inmiddels beseft ze dat XR nie

Nieuws

PVV dient motie van wantrouwen in tegen Landbouwminister Adema: "Liegen en bedriegen"

Vorige week werd bekend dat de boeren versneld hun mest moeten gaan wegvoeren van de Europese Commissie (derogatie), en dat het kabinet dit wekenlang voor de Tweede Kamer heeft verzwegen. De PVV is woest, en heeft daarom een motie van wantrouwen inge

Nieuws

Slechts een op de vier afgewezen asielzoekers verlaat daadwerkelijk het land

In 2021 verliet slechts 24 procent van de geweigerde asielzoekers het EU-land waar ze asiel aanvroegen, dat blijkt uit onderzochte cijfers van Eurostat en de Volkskrant. In 2021 werden bijna 350.000 asielaanvragen afgewezen. Echter zijn hiervan maar

Nieuws

Trudeau uitgejouwd door tientallen boze demonstranten: "Tiran! Verrader!"

Deze week had de Canadese premier Justin Trudeau een dagenlange vergadering over een nieuwe zorgakkoord met zijn coalitie. Maar terwijl hij binnen druk bezig was, werd het buiten het gebouw onrustig, met tientallen demonstranten. Trudeau kwam uiteind

Nieuws

PVV'er mag niet deelnemen aan Comité 4 en 5 mei: 'Ik zou een nazi zijn'

PVV-raadslid Natasja Cornelisse (Zaanstad) had dit jaar graag willen meewerken aan de jaarlijkse 4 en 5-herdenking. Cornelisse had zich dan ook aangemeld als vrijwilliger, echter werd haar direct de deur gewezen. Als PVV-raadslid was ze namelijk niet

Nieuws

Denemarken zoekt Europese steun voor asielcentrum buiten EU

Denemarken wil woorden omzetten in daden, en nu echt werk maken van een asielcentrum buiten de EU. Hier moeten asielzoekers hun aanvraag gaan afwachten. Denemarken zoekt steun bij andere Europese landen om zo'n asielcentrum werkelijkheid te laten wor

Nieuws

Omtzigt woedend op belastingdienst om achterhouden dossiers: niets geleerd van toeslagenaffaire

Meerdere advocaten luiden de noodklok: de belastingdienst weigert in rechtszaken regelmatig om belangrijke dossiers vrij te geven, tegen de wet in. Maar de staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij (CDA), zegt dat dit "hun beleving in hun zaken"

Nieuws

Van der Plas: "Kabinet wil boeren met onmogelijke regelgeving weg hebben"

Vorige week werd bekend dat de boeren versneld hun mest moeten gaan wegvoeren van de Europese Commissie (derogatie), en dat het kabinet dit wekenlang voor de Tweede Kamer heeft verzwegen. BBB-leider Caroline van der Plas is woest: "Als je de boeren w

Nieuws

Rutte heeft plannen om migratie te beperken met strengere grenscontroles

Uit een gelekte notitie blijkt dat premier Mark Rutte plannen heeft om de hoge asielinstroom aan te pakken. Het kabinet wil fors meer geld investeren in de grenscontroles aan de EU en wil vaker én sneller afgewezen asielzoekers terugsturen. Naar verw