Lees nu alle hoogtepunten eerste dag Algemene Beschouwingen terug

Nieuws21 september 2022 10 minuten Redactie
Rutte

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn woensdagochtend begonnen. In dit liveblog kunt u de meest interessante politieke bijdrages en interrupties vinden. 

Update: einde liveblog
Dit was het einde van de NieuwRechts-liveblog u kunt alle hoogtepunten hieronder nog teruglezen. Daarnaast hebben we de belangrijkste bijdragen voor u hieronder op een rijtje gezet.
Joost Eerdmans.
Wybren van Haga.
Pieter Omtzigt.
Caroline van der Plas.
Geert Wilders.
Thierry Baudet.
Lilian Marijnissen.

Update 23:10: Eerdmans wil meer aandacht voor de "vergeten mensen"
JA21 heeft een speciaal mkb-plan gepresenteerd om deze "vergeten mensen" te helpen.

Update 23:00: Joost Eerdmans begonnen aan zijn toespraak
"Zelfs de grootste optimist schrikt als hij kijkt naar de huidige toestand", aldus Eerdmans over 2022, het jaar waarin het kabinet te veel treuzelt, aldus de JA21-voorman.

Update 22:45: Esther Ouwehand (PvdD)
PvdD-fractievoorzitter Ouwehand stelt een nieuwe klimaatwet voor; een wet die de toekomstige generaties wel helpt om een mooie toekomst te hebben.

Update 22:28: Wilders en Segers clashen hard
PVV-leider Geert Wilders haalt hard uit naar Gert-Jan Segers. Wilders stelt dat de CU-leider een "christen onwaardig" is.

Update 22:00: Gert-Jan Segers (ChristenUnie) begonnen aan toespraak


Update: 21:50: Klaver hekelt toespraak Baudet
"Ik zal nog eens iemand voor laten gaan bij de politieke beschouwingen", grapte hij. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger, waardoor Baudet eerder mocht spreken. 

Na zijn grapje uitte Klaver stevige kritiek op de retoriek die Baudet gebruikte tijdens zijn toespraak. "Politiek op z’n aller-aller-aller-lelijkst. [...] Mij is altijd geleerd dat als je denkt: o, wat is dit lelijk, dan moet je maar denken: schoonheid kan de wereld redden."

Update 21:45: Baudet reageert op zijn afgebroken toespraak
Op sociale media spreekt Baudet over een 'opmerkelijke overreactie' van minister Kaag.

Update 21:40: Algemene Beschouwingen zijn weer hervat, Jesse Klaver houdt toespraak
Na de hectiek rondom het afkappen de toespraak van Thierry Baudet zijn de Algemene Beschouwingen hervat. Jesse Klaver spreekt tijdens zijn speech over de helden die nooit het einde van de slavernij mochten meemaken.

Update 20:46: Baudet mag zijn speech niet afmaken van Kamervoorzitter Vera Bergkamp
Baudet krijgt te horen dat hij zijn toespraak niet mag vervolgen, nadat Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan Baudet vroeg of hij zijn woorden wil terugnemen.

Baudet zegt dat hij helemaal niets heeft gezegd over Kaag, maar alleen over het instituut waar zij aan studeerde. Hij weigert zijn woorden terug te nemen. "Dan ontneem ik u het woord", zegt Bergkamp. "U mag verder niet meedoen met het debat. Er is een druppel voor alles."

Update: 20:43: Kamervoorzitter heropent vergadering, Rutte spreekt Kamer toe
Rutte benadrukt dat persoonlijke aanvallen op een minister niet door de beugel kunnen. 

Baudet vindt het "absurd" en wil niet zijn woorden terugnemen.

Update 20:35: Wilders springt in de bres voor Baudet

 

Update 20:22: Kabinet loopt weg tijdens toespraak Thierry Baudet
Forum-voorman Thierry Baudet was pas halverwege zijn toespraak toen leden van het kabinet besloten om op te staan en weg te lopen. Tijdens zijn toespraak verwijt Baudet minister Kaag van Financiën dat zij gestudeerd heeft aan Saint Anthony's College in Oxford, waar ook diverse spionnen werden opgeleid.

Kaag werd hierdoor zichtbaar boos en besloot op te stappen. De rest van het kabinet volgde haar voorbeeld.

 

Update 20:10: Baudet is begonnen aan zijn toespraak

Er heeft zich plots een verandering in de agenda voortgedaan. Na Heerma zou GroenLinks-leider Jesse Klaver aan de beurt zijn. Echter heeft de Kamervoorzitter wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger.

Update 20:00: 'Heerma plichtmatig kritisch op massa-immigratie'
Tegen het eind van het pleidooi van Heerma uit de CDA'er zich kritisch op het migratiebeleid van Nederland. Echter vinden sommigen op sociale media dit niet oprecht van Heerma. 

 

Update 19:00: Pieter Heerma (CDA) is begonnen aan zijn toespraak

Update 18:30: Attje Kuiken voert het woord
De vijfde spreker is begonnen: PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. 

Update 17:40: Klaver en Paternotte clashen
De fractieleiders van GroenLinks en D66 clashen met elkaar verbaal over klimaatwetgeving

Klaver: "De greenwashing van D66 is erger dan die van Shell. Er komen pas in maart voorstellen (van het kabinet) om de klimaatdoelen te halen."

Paternotte: "Dat ligt aan de systematiek van de Klimaatwet."

Klaver: "Don’t klimaatwet me, ik heb hem verdorie zelf geschreven."

Update 17:15: Sylvana Simons en Geert Wilders delen dezelfde mening
Zowel Geert Wilders (PVV) als Sylvana Simons (BIJ1) zijn allebei van mening dat de overheid te weinig doet om mensen te helpen in deze tijd van crises. Simons: "Hoe rijmt de heer Paternotte de overtuiging dat kinderen niet in armoede moeten leven, een dak boven hoofd moeten hebben en een verwarmd huis, terwijl hij tegelijk vasthoudt aan een systeem waarvan keer op keer duidelijk wordt dat het niet werkt."

Update 16:50: D66'er Paternotte als vierde spreker aan de beurt
Nederland gaat een zware winter tegemoet, aldus Paternotte. Maar Nederland moet niet de makkelijke weg kiezen en alsnog Russisch gas inkopen, dat stelt de D66-fractievoorzitter. “We hebben die torenhoge energierekening omdat drie grenzen verderop Oekraïners vechten en sterven voor onze vrijheid.”

Update 16:15: Marijnissen neemt het op voor de zorgmedewerkers
Marijnissen neemt het in haar toespraak op voor beroepsgroepen die door diverse crises de afgelopen jaren hard zijn getroffen. Op sociale media is er verbazing ontstaan over het gedrag van enkele kabinetsleden terwijl Marijnissen verhalen vertelt over mensen die het financieel zwaar hebben.

 

Update 16:00: SP-leider Lilian Marijnissen is haar toespraak begonnen
Als derde fractieleider op sprekerslijst is Marijnissen zojuist begonnen met haar toespraak.

Update 15:15: Bekijk de beste fragmenten terug uit de bijdrage van Hermans
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans kon tijdens haar bijdrage rekenen op stevige kritiek van onder meer Wilders, Van der Plas en Eerdmans. 

Update 14:45: Van der Plas is van mening dat links geen humor heeft
'Links is weer in rep en roer vanwege een grapje over gebakjes, merk ik. Volgende keer een grapje over azijn dan. Misschien begrijpen ze dat wel', schrijft Van der Plas. Het ging om het volgende grapje.

 

Update 14:30: "Asielbedden te snel afgebouwd"
Nederland heeft te snel het aantal asielbedden in het land na de vluchtelingencrisis van 2015 afgebouwd, dat stelde VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans tijdens de Algemene Beschouwingen. Volgens haar is dit een fout geweest, waar lessen uit moeten worden getrokken.

Toch is ze van mening dat men nu breder naar het asielvraagstuk moet kijken.

Update 13:50: VVD verzoekt kabinet om uitstel terugbetalen coronasteun
Sophie Hermans heeft namens de VVD-fractie het kabinet gevraagd om het terugbetalen van coronasteun door ondernemers uit te stellen.

“Moeten we dat echt doen nu zij het al zwaar hebben”, vraagt de VVD-fractievoorzitter, “nu de energierekening hoog is en personeel schaars?” Zij vraagt het kabinet om “bij die ondernemers waar het nodig is”, de terugbetaling van de uitstaande schuld uit te stellen.

Update 13:40: Sylvana Simons stelt geïrriteerd dat ze niet geïrriteerd is

Update 13:30: Omtzigt kritisch op vergadercultuur
"Er is meer geld gestoken in het vergaderen over de begroting dan dat er geld is gestoken in het veranderen van de begroting door voorstellen van de oppositie". Pieter Omtzigt verwacht voor deze Algemene Beschouwingen hetzelfde lot als vorig jaar. 

Update 13:05: Hermans (VVD) trekt dalend vertrouwen in politiek persoonlijk aan
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans trekt zich het dalende vertrouwen in de politiek aan. "We moeten alles op alles blijven zetten om het vertrouwen te versterken. Ik heb nu goede hoop dat er wat rust komt in dat hele onrustige gevoel van ‘wat staat mij te wachten?’"

Update 13:00: Bekijk de bijdrage van Geert Wilders terug
De Algemene Politieke Beschouwingen van 2022 werden afgetrapt door de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij: Geert Wilders. In zijn rede haalt de PVV-prominent hard uit naar het kabinet, maar in het bijzonder naar Sigrid Kaag en Rob Jetten. Kaag verdient dit jaar de "gouden bezem", aldus Wilders. De reden? "Zij staat met stip op één als de meest onbetrouwbare politicus. Gefeliciteerd daarmee, mevrouw. Toch knap dat u zelfs Rutte en De Jonge weer voorbij bent gevlogen", aldus Wilders.

Update 12:40: Wilders: 'Van der Burg wil me de mond snoeren'

 

Update 12:30: BBB, JA21 en SGP openen aanval op VVD'er Hermans
BBB, JA21 en SGP verwijten de VVD, als ondernemerspartij en de grootste coalitiepartij, dat die niet genoeg doet voor het mkb. “Als je op Urk komt, hoor je ook die zorgen; hoe ziet dat plaatje er nu uit voor de toekomst?”, stelt fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP.

Update 12:08: Van Haga wil Groningers helpen, krijgt steun van Wilders
Het kabinet moet de inwoners van Groningen "een stem geven" bij de plannen om de gasproductie in Groningen te herstarten stelde BVNL-Kamerlid Wybren van Haga in de eerste termijn van de Algemeen Politieke Beschouwingen. Hij kreeg daarbij steun van PVV-leider Geert Wilders.

Update 12:02: Caroline van der Plas hekelt "Oekraïne-excuus"

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is kritisch op de openingswoorden van Hermans. Volgens Van der Plas wordt er, voor de zoveelste maal, gewezen naar Oekraïne als oorzaak van diverse crises in Nederland. De politica is van mening dat er niet continu gewezen moet worden naar Oekraïne.

Update 12:00: VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans aan het woord
Volgens Hermans is het onmogelijk dat de overheid alle klappen opvangt deze crisis. Iedereen zal het zwaar hebben de komende tijd, aldus Hermans. 

Update 11:50 
Wilders wil de Nederlandse cultuur weer op één zetten, zegt hij tegen Farid Azarkan (DENK). "Onze grondrechten worden beter beschermd als we precies doen wat de PVV wil." 

Update 11:40 Wilders wil kabinet vervolgen 
Wilders dient een aanklacht in bij de Hoge Raad tegen "alle leden van het kabinet". Hij wil het kabinet ervolgen voor het "nalaten van optreden tegen het leed van de Nederlanders." CU-leider Segers zegt daarover dat hij daarmee ervoor kiest om "een politiek proces te beginnen."

Update 11:15 Paternotte noemt Wilders 'bedrijfspoedel' 
Paternotte (D66) noemt Wilders "de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin" vanwege zijn opstelling tegenover het Rusland conflict. Wilders antwoord daar gevat op met de opmerking: "Ik heb mijn handen vol aan de tirannen in Vak K. Wat hebben we aan vrijheid als we niks te vreten hebben?"

Update 11:01 Wilders reikt gouden bezem uit aan Kaag en wil kabinet vervolgen
"De gouden bezem gaat dit jaar naar mevrouw Kaag."

Update 11:00: Wilders noemt Jetten "klimaatpsychopaat"

Het begin van het debat stond in het teken van de afwezigheid van Jetten. Een deel van de oppositie vindt het ongekend dat minister Jetten voor Energie er niet bij is. Hij is in de Verenigde Staten bij een bijeenkomst over hernieuwbare energie. Premier Rutte zei daarover dat Jetten het debat op de voet volgt in Amerika: "De afwezigheid van Jetten zal geen schade berokkenen aan de kwaliteit van de antwoorden. We moeten internationaal actief blijven. Anders worden we een provincie in de wereld."

Wilders noemde Jetten een "klimaat-psychopaat." "Ik zou hem willen zeggen: blijf lekker in de Verenigde Staten."

Update 10:45: Thierry Baudet voert toch wel het woord voor FVD

Dinsdag meldden diverse media dat Baudet niet het woord zou voeren namens FVD. Dit omdat zijn echtgenote deze week zou bevallen. Een woordvoerder van Forum heeft aan de redactie van NieuwRechts laten weten dat Baudet toch wel zelf gaat speechen.

Update 10:15: sprekerslijst voor de Algemene Beschouwingen

Twintig fractieleiders zullen het woord doen tijdens deze editie van de Algemene Politieke Beschouwingen. Traditiegetrouw mag de grootste oppositiepartij de aftrap doen - dit zal dus de PVV zijn. 

Meerartikelen

Van der Wal
Nieuws

Stikstofminister stelt dat maximumsnelheid niet terug kan naar 130km/u: 'Stikstofcrisis'

Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal stelde woensdag tijdens een commissiedebat dat het vrijwel onmogelijk is om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur.  "We kunnen het ons niet veroorloven, want

Van der Burg
Nieuws

Asielstaatssecretaris euforisch omdat kabinet Wilders I van de baan is: 'Uitstekende keuze'

VVD-staatssecretaris Eric van der Burg kon weer opgelucht ademhalen toen hij hoorde dat Geert Wilders geen premier zou worden, dat maakte Van der Burg woensdag kenbaar tijdens een Kamerdebat. Hij maakte zijn opluchting bekend naar aanleiding van vrag

De Jonge
Nieuws

Woo-documenten onthullen: ambtenaren hebben bewust woord 'moeder' uit wettekst geschrapt

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bewust het woord ‘moeder’ uit een wetstekst geschrapt. Minister Hugo de Jonge wist hier niets van en vond dat hij 'voor lul' stond, blijkt uit vrijgegeven documenten van het ministerie. In een verzamelwet w

Regenboog
Nieuws

Asielzoeker bedreigt man met de dood omdat hij regenboogsokken draagt

Een asielzoeker in het aanmeldcentrum in Ter Apel ontving een doodsbedreiging vanwege het dragen van regenboogsokken, meldt LGBT Asylum Support. De stichting heeft een noodbrief gestuurd naar de staatssecretaris en de Tweede Kamer vanwege toenemende

Kroatië
Nieuws

Rechtse regeringspartij wint verkiezingen Kroatië

De conservatieve regeringspartij HDZ heeft de parlementsverkiezingen in Kroatië gewonnen, volgens voorlopige uitslagen. De HDZ behaalt 60 van de 151 zetels in het Kroatische parlement, wat niet genoeg is om alleen te regeren. Bij de vorige verkiezing

Rutte
Achtergronden

Orbán blijft NAVO-benoeming Rutte dwarsbomen: 'Ik wacht tot er een nieuwe premier is in Nederland'

De meerderheid van de 32 NAVO-landen dringt aan op de benoeming van Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Vier landen, waaronder Hongarije, Roemenië, Slowakije en Turkije, hebben echter nog bezwaren, waarbij de Hongaarse premier Vikt

Baudet
Achtergronden

Baudet deelt hartekreet: 'De totale breindood van het publiek debat, het blijft me verbazen'

FVD-leider Thierry Baudet uit een hartekreet over het fenomeen van systematische onderdrukking van afwijkende meningen in de maatschappij, met name door invloedrijke instanties zoals de media, academici, en politici. NieuwRechts deelt de hartekreet h

Orban
Nieuws

Orbán: 'EU heeft op alle belangrijke terreinen gefaald'

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft woensdag tijdens een lezing voor National Conservatism Conference (NatCon) stevig uitgehaald naar de Europese Unie. Volgens hem hebben de huidige leiders van de EU gefaald in het leveren van adequaat beleid op

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Albert Heijn
Nieuws

Albert Heijn gaat voortaan CO2-uitstoot op producten vermelden

Dinsdag lanceerde Albert Heijn een nieuw initiatief: het vermelden van informatie over de CO2e-uitstoot of een schatting daarvan op eigenmerkproducten en recepten. Hiermee is Albert Heijn de eerste supermarkt in Nederland die deze stap zet. Het doel

BBB
Nieuws

BBB bezorgd om klimaatuitspraak Europese rechter: 'Gaat grote gevolgen hebben'

Europese rechters hebben recentelijk klimaatactivisten gelijk gegeven, wat volgens BBB-Kamerlid Henk Vermeer grote gevolgen zal hebben. Vermeer uit ernstige zorgen over de situatie, waarbij hij wijst op de urgentie van klimaatverandering en de econom

Agema
Video

Fleur Agema: 'Hugo de Jonge was op corona na beste Zorgminister van afgelopen 17 jaar'

Er is online de nodige consternatie ontstaan naar aanleiding van een video van PVV-prominent Fleur Agema. In een video stelt Agema dat Hugo de Jonge de beste Zorgminister was van de afgelopen 17 jaar, 'hij is alleen uit de bocht gevlogen tijdens coro

Van Lienden
Fun

Sywert van Lienden gevraagd om deel te nemen aan 'Steenrijk Straatarm'

Mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden zit in een financiële dip; doordat er beslag is gelegd op zijn eigendommen in een strafrechtelijk onderzoek kan Van Lienden naar eigen zeggen niet eens een fatsoenlijke advocaat inhuren. De makers van Steenrijk

Keijzer
Achtergronden

BBB-motie die oproept tot uitstel stemming WHO-pandemieverdrag aangenomen

BBB-Kamerlid Mona Keijzer heeft een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht om uitstel te vragen voor de stemming over amendementen op de Internationale Gezondheidsregeling en het pandemieverdrag van de WHO. Hoewel demissionair minister Pia

Moskee
Nieuws

Gastimam Amsterdamse moskee: 'Moslims moeten Joden haten'

Een gastimam van de Blauwe Moskee te Amsterdam heeft ophef veroorzaakt door een oproep te plaatsen om Joden te haten en afkeer te hebben van niet-moslims. Burgemeester Halsema noemt dit antisemitisme verwerpelijk en onacceptabel. De moskee heeft aang

Vlaams Belang
Achtergronden

Vlaams Belang geschokt om stilleggen rechtse conferentie door linkse burgemeester: "Ongehoord"

Dinsdag heeft de Brusselse politie een politieke conferentie van de organisatie National Conservatism (NatCon) stopgezet. Een Brusselse districtsburgemeester gebood de politie dat te doen; de burgemeester wilde geen podium geven aan rechtse sprekers.

Rutte
Nieuws

FVD'er gefrustreerd over reactie Rutte: 'Praat ik hier met de premier of toekomstige NAVO-baas?'

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen blijft graven naar antwoorden wat betreft het opblazen van de pijpleiding Nord Stream, ook blijft hij demissionair premier Mark Rutte bestoken met vragen. Echter lijkt Rutte weinig trek te hebben in het beantwoorde

Van Haga
Nieuws

Partij Van Haga doet gooi naar zetel Europees Parlement: 'Bizar dat Wilders Nexit ineens laat varen!'

BVNL, de partij van Wybren van Haga, heeft dinsdag de lijst voor de Europese Parlementsverkiezingen bekend gemaakt. De partij wil met de nodige politieke ervaring een gooi doen naar een zetel. Naast lijsttrekker Wybren van Haga zijn Roy van Aalst en

Politie
Nieuws

Politie deelt beelden van dader die man ernstig mishandelde

Op donderdag 29 februari, rond 11:00 uur, werd een 28-jarige Amsterdammer slachtoffer van een ernstige mishandeling. Hij liep diverse botbreuken op en zijn auto raakte beschadigd. De politie is nu op zoek naar de verdachte en deelt beelden van hem. D

Orban
Nieuws

Orbán over door Brusselse politie stopgezette rechtse conferentie: 'Sinds de communisten niet meer meegemaakt'

Dinsdag heeft de Brusselse politie een politieke conferentie van de organisatie National Conservatism (NatCon) stopgezet. Een Brusselse districtsburgemeester gebood de politie dat te doen; de burgemeester wilde geen podium geven aan rechtse sprekers.

Wilders
Nieuws

Europese peiling: rechtse fracties blijven maar groeien

De nabije toekomst ziet er rooskleurig uit voor conservatieve en rechtse partijen in de EU, afgaande op de meest recente peiling van Europe Elects. Opnieuw stijgen de rechtse fracties ID, waar de PVV lid van is, en ECR, waar de SGP en JA21 lid van zi