Lees nu alle hoogtepunten eerste dag Algemene Beschouwingen terug

Nieuws21 september 2022 10 minuten Redactie
Rutte

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn woensdagochtend begonnen. In dit liveblog kunt u de meest interessante politieke bijdrages en interrupties vinden. 

Update: einde liveblog
Dit was het einde van de NieuwRechts-liveblog u kunt alle hoogtepunten hieronder nog teruglezen. Daarnaast hebben we de belangrijkste bijdragen voor u hieronder op een rijtje gezet.
Joost Eerdmans.
Wybren van Haga.
Pieter Omtzigt.
Caroline van der Plas.
Geert Wilders.
Thierry Baudet.
Lilian Marijnissen.

Update 23:10: Eerdmans wil meer aandacht voor de "vergeten mensen"
JA21 heeft een speciaal mkb-plan gepresenteerd om deze "vergeten mensen" te helpen.

Update 23:00: Joost Eerdmans begonnen aan zijn toespraak
"Zelfs de grootste optimist schrikt als hij kijkt naar de huidige toestand", aldus Eerdmans over 2022, het jaar waarin het kabinet te veel treuzelt, aldus de JA21-voorman.

Update 22:45: Esther Ouwehand (PvdD)
PvdD-fractievoorzitter Ouwehand stelt een nieuwe klimaatwet voor; een wet die de toekomstige generaties wel helpt om een mooie toekomst te hebben.

Update 22:28: Wilders en Segers clashen hard
PVV-leider Geert Wilders haalt hard uit naar Gert-Jan Segers. Wilders stelt dat de CU-leider een "christen onwaardig" is.

Update 22:00: Gert-Jan Segers (ChristenUnie) begonnen aan toespraak


Update: 21:50: Klaver hekelt toespraak Baudet
"Ik zal nog eens iemand voor laten gaan bij de politieke beschouwingen", grapte hij. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger, waardoor Baudet eerder mocht spreken. 

Na zijn grapje uitte Klaver stevige kritiek op de retoriek die Baudet gebruikte tijdens zijn toespraak. "Politiek op z’n aller-aller-aller-lelijkst. [...] Mij is altijd geleerd dat als je denkt: o, wat is dit lelijk, dan moet je maar denken: schoonheid kan de wereld redden."

Update 21:45: Baudet reageert op zijn afgebroken toespraak
Op sociale media spreekt Baudet over een 'opmerkelijke overreactie' van minister Kaag.

Update 21:40: Algemene Beschouwingen zijn weer hervat, Jesse Klaver houdt toespraak
Na de hectiek rondom het afkappen de toespraak van Thierry Baudet zijn de Algemene Beschouwingen hervat. Jesse Klaver spreekt tijdens zijn speech over de helden die nooit het einde van de slavernij mochten meemaken.

Update 20:46: Baudet mag zijn speech niet afmaken van Kamervoorzitter Vera Bergkamp
Baudet krijgt te horen dat hij zijn toespraak niet mag vervolgen, nadat Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan Baudet vroeg of hij zijn woorden wil terugnemen.

Baudet zegt dat hij helemaal niets heeft gezegd over Kaag, maar alleen over het instituut waar zij aan studeerde. Hij weigert zijn woorden terug te nemen. "Dan ontneem ik u het woord", zegt Bergkamp. "U mag verder niet meedoen met het debat. Er is een druppel voor alles."

Update: 20:43: Kamervoorzitter heropent vergadering, Rutte spreekt Kamer toe
Rutte benadrukt dat persoonlijke aanvallen op een minister niet door de beugel kunnen. 

Baudet vindt het "absurd" en wil niet zijn woorden terugnemen.

Update 20:35: Wilders springt in de bres voor Baudet

 

Update 20:22: Kabinet loopt weg tijdens toespraak Thierry Baudet
Forum-voorman Thierry Baudet was pas halverwege zijn toespraak toen leden van het kabinet besloten om op te staan en weg te lopen. Tijdens zijn toespraak verwijt Baudet minister Kaag van Financiën dat zij gestudeerd heeft aan Saint Anthony's College in Oxford, waar ook diverse spionnen werden opgeleid.

Kaag werd hierdoor zichtbaar boos en besloot op te stappen. De rest van het kabinet volgde haar voorbeeld.

 

Update 20:10: Baudet is begonnen aan zijn toespraak

Er heeft zich plots een verandering in de agenda voortgedaan. Na Heerma zou GroenLinks-leider Jesse Klaver aan de beurt zijn. Echter heeft de Kamervoorzitter wegens "dringende positieve privé-omstandigheden" de agenda veranderd. De vriendin van Baudet is hoogzwanger.

Update 20:00: 'Heerma plichtmatig kritisch op massa-immigratie'
Tegen het eind van het pleidooi van Heerma uit de CDA'er zich kritisch op het migratiebeleid van Nederland. Echter vinden sommigen op sociale media dit niet oprecht van Heerma. 

 

Update 19:00: Pieter Heerma (CDA) is begonnen aan zijn toespraak

Update 18:30: Attje Kuiken voert het woord
De vijfde spreker is begonnen: PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. 

Update 17:40: Klaver en Paternotte clashen
De fractieleiders van GroenLinks en D66 clashen met elkaar verbaal over klimaatwetgeving

Klaver: "De greenwashing van D66 is erger dan die van Shell. Er komen pas in maart voorstellen (van het kabinet) om de klimaatdoelen te halen."

Paternotte: "Dat ligt aan de systematiek van de Klimaatwet."

Klaver: "Don’t klimaatwet me, ik heb hem verdorie zelf geschreven."

Update 17:15: Sylvana Simons en Geert Wilders delen dezelfde mening
Zowel Geert Wilders (PVV) als Sylvana Simons (BIJ1) zijn allebei van mening dat de overheid te weinig doet om mensen te helpen in deze tijd van crises. Simons: "Hoe rijmt de heer Paternotte de overtuiging dat kinderen niet in armoede moeten leven, een dak boven hoofd moeten hebben en een verwarmd huis, terwijl hij tegelijk vasthoudt aan een systeem waarvan keer op keer duidelijk wordt dat het niet werkt."

Update 16:50: D66'er Paternotte als vierde spreker aan de beurt
Nederland gaat een zware winter tegemoet, aldus Paternotte. Maar Nederland moet niet de makkelijke weg kiezen en alsnog Russisch gas inkopen, dat stelt de D66-fractievoorzitter. “We hebben die torenhoge energierekening omdat drie grenzen verderop Oekraïners vechten en sterven voor onze vrijheid.”

Update 16:15: Marijnissen neemt het op voor de zorgmedewerkers
Marijnissen neemt het in haar toespraak op voor beroepsgroepen die door diverse crises de afgelopen jaren hard zijn getroffen. Op sociale media is er verbazing ontstaan over het gedrag van enkele kabinetsleden terwijl Marijnissen verhalen vertelt over mensen die het financieel zwaar hebben.

 

Update 16:00: SP-leider Lilian Marijnissen is haar toespraak begonnen
Als derde fractieleider op sprekerslijst is Marijnissen zojuist begonnen met haar toespraak.

Update 15:15: Bekijk de beste fragmenten terug uit de bijdrage van Hermans
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans kon tijdens haar bijdrage rekenen op stevige kritiek van onder meer Wilders, Van der Plas en Eerdmans. 

Update 14:45: Van der Plas is van mening dat links geen humor heeft
'Links is weer in rep en roer vanwege een grapje over gebakjes, merk ik. Volgende keer een grapje over azijn dan. Misschien begrijpen ze dat wel', schrijft Van der Plas. Het ging om het volgende grapje.

 

Update 14:30: "Asielbedden te snel afgebouwd"
Nederland heeft te snel het aantal asielbedden in het land na de vluchtelingencrisis van 2015 afgebouwd, dat stelde VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans tijdens de Algemene Beschouwingen. Volgens haar is dit een fout geweest, waar lessen uit moeten worden getrokken.

Toch is ze van mening dat men nu breder naar het asielvraagstuk moet kijken.

Update 13:50: VVD verzoekt kabinet om uitstel terugbetalen coronasteun
Sophie Hermans heeft namens de VVD-fractie het kabinet gevraagd om het terugbetalen van coronasteun door ondernemers uit te stellen.

“Moeten we dat echt doen nu zij het al zwaar hebben”, vraagt de VVD-fractievoorzitter, “nu de energierekening hoog is en personeel schaars?” Zij vraagt het kabinet om “bij die ondernemers waar het nodig is”, de terugbetaling van de uitstaande schuld uit te stellen.

Update 13:40: Sylvana Simons stelt geïrriteerd dat ze niet geïrriteerd is

Update 13:30: Omtzigt kritisch op vergadercultuur
"Er is meer geld gestoken in het vergaderen over de begroting dan dat er geld is gestoken in het veranderen van de begroting door voorstellen van de oppositie". Pieter Omtzigt verwacht voor deze Algemene Beschouwingen hetzelfde lot als vorig jaar. 

Update 13:05: Hermans (VVD) trekt dalend vertrouwen in politiek persoonlijk aan
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans trekt zich het dalende vertrouwen in de politiek aan. "We moeten alles op alles blijven zetten om het vertrouwen te versterken. Ik heb nu goede hoop dat er wat rust komt in dat hele onrustige gevoel van ‘wat staat mij te wachten?’"

Update 13:00: Bekijk de bijdrage van Geert Wilders terug
De Algemene Politieke Beschouwingen van 2022 werden afgetrapt door de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij: Geert Wilders. In zijn rede haalt de PVV-prominent hard uit naar het kabinet, maar in het bijzonder naar Sigrid Kaag en Rob Jetten. Kaag verdient dit jaar de "gouden bezem", aldus Wilders. De reden? "Zij staat met stip op één als de meest onbetrouwbare politicus. Gefeliciteerd daarmee, mevrouw. Toch knap dat u zelfs Rutte en De Jonge weer voorbij bent gevlogen", aldus Wilders.

Update 12:40: Wilders: 'Van der Burg wil me de mond snoeren'

 

Update 12:30: BBB, JA21 en SGP openen aanval op VVD'er Hermans
BBB, JA21 en SGP verwijten de VVD, als ondernemerspartij en de grootste coalitiepartij, dat die niet genoeg doet voor het mkb. “Als je op Urk komt, hoor je ook die zorgen; hoe ziet dat plaatje er nu uit voor de toekomst?”, stelt fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP.

Update 12:08: Van Haga wil Groningers helpen, krijgt steun van Wilders
Het kabinet moet de inwoners van Groningen "een stem geven" bij de plannen om de gasproductie in Groningen te herstarten stelde BVNL-Kamerlid Wybren van Haga in de eerste termijn van de Algemeen Politieke Beschouwingen. Hij kreeg daarbij steun van PVV-leider Geert Wilders.

Update 12:02: Caroline van der Plas hekelt "Oekraïne-excuus"

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is kritisch op de openingswoorden van Hermans. Volgens Van der Plas wordt er, voor de zoveelste maal, gewezen naar Oekraïne als oorzaak van diverse crises in Nederland. De politica is van mening dat er niet continu gewezen moet worden naar Oekraïne.

Update 12:00: VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans aan het woord
Volgens Hermans is het onmogelijk dat de overheid alle klappen opvangt deze crisis. Iedereen zal het zwaar hebben de komende tijd, aldus Hermans. 

Update 11:50 
Wilders wil de Nederlandse cultuur weer op één zetten, zegt hij tegen Farid Azarkan (DENK). "Onze grondrechten worden beter beschermd als we precies doen wat de PVV wil." 

Update 11:40 Wilders wil kabinet vervolgen 
Wilders dient een aanklacht in bij de Hoge Raad tegen "alle leden van het kabinet". Hij wil het kabinet ervolgen voor het "nalaten van optreden tegen het leed van de Nederlanders." CU-leider Segers zegt daarover dat hij daarmee ervoor kiest om "een politiek proces te beginnen."

Update 11:15 Paternotte noemt Wilders 'bedrijfspoedel' 
Paternotte (D66) noemt Wilders "de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin" vanwege zijn opstelling tegenover het Rusland conflict. Wilders antwoord daar gevat op met de opmerking: "Ik heb mijn handen vol aan de tirannen in Vak K. Wat hebben we aan vrijheid als we niks te vreten hebben?"

Update 11:01 Wilders reikt gouden bezem uit aan Kaag en wil kabinet vervolgen
"De gouden bezem gaat dit jaar naar mevrouw Kaag."

Update 11:00: Wilders noemt Jetten "klimaatpsychopaat"

Het begin van het debat stond in het teken van de afwezigheid van Jetten. Een deel van de oppositie vindt het ongekend dat minister Jetten voor Energie er niet bij is. Hij is in de Verenigde Staten bij een bijeenkomst over hernieuwbare energie. Premier Rutte zei daarover dat Jetten het debat op de voet volgt in Amerika: "De afwezigheid van Jetten zal geen schade berokkenen aan de kwaliteit van de antwoorden. We moeten internationaal actief blijven. Anders worden we een provincie in de wereld."

Wilders noemde Jetten een "klimaat-psychopaat." "Ik zou hem willen zeggen: blijf lekker in de Verenigde Staten."

Update 10:45: Thierry Baudet voert toch wel het woord voor FVD

Dinsdag meldden diverse media dat Baudet niet het woord zou voeren namens FVD. Dit omdat zijn echtgenote deze week zou bevallen. Een woordvoerder van Forum heeft aan de redactie van NieuwRechts laten weten dat Baudet toch wel zelf gaat speechen.

Update 10:15: sprekerslijst voor de Algemene Beschouwingen

Twintig fractieleiders zullen het woord doen tijdens deze editie van de Algemene Politieke Beschouwingen. Traditiegetrouw mag de grootste oppositiepartij de aftrap doen - dit zal dus de PVV zijn. 

Meerartikelen

Timmer
Nieuws

BIJ1-voorzitter citeert massamoordenaar Lenin in haar afscheidsbrief

Rebekka Timmer, de huidige partijvoorzitter van BIJ1, heeft voor de nodige consternatie gezorgd. Enerzijds door haar vertrek aan te kondigen, anderzijds door in haar afscheidsbrief instemmend Lenin te citeren. Het is niet voor het eerst dat BIJ1 open

Timmermans
Nieuws

Timmermans op matje geroepen door factcheckers: deed onjuiste beweringen bij NPO-programma

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans was te gast bij Op1 waar hij zijn zorgen uitte over Nederland. Volgens Timmermans heeft 13 jaar Rutte ervoor gezorgd dat de overheid compleet is uitgehold. Echter klopt deze uitspraak niet, de overheid is qua m

Wilders
Achtergronden

Het electorale landschap zag vele verschuivingen in de afgelopen twee jaar: voorbode voor verkiezingen?

Het waren twee onstuimige jaren in Nederland en dat is goed te zien in lange trendanalyse van de peilingen. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft de politieke en electorale verschuivingen van afgelopen twee jaar op een rijtje gezet. Wat opvalt? Dat er b

Verdonk
Video

Komt er in november een échte omslag in de Nederlandse politiek?

Hoe gaat het politieke landschap er uit zien na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november? Dat is de grote vraag bij veel Nederlanders op dit moment. In een exclusief video-interview vertelt Rita Verdonk aan NieuwRechts dat zij hoopt dat mensen stem

Veenpluis
Nieuws

Stikstof-gevoelig plantje duikt op naast veehouderij in Woerden

Boer Koos van der Laan kijkt verbaasd op, als hij het plantje veenpluis aantreft naast zijn erf. Normaal gesproken groeit dit plantje alleen in stikstof-arme moerasgebieden, maar ditmaal ook naast Koos' veehouderij. 'Is dit hét teken dat landbouw en

Jan Roos
Achtergronden

Jan Roos fileert 'klimaatstress' onder jongeren: "Media maakt hen gek"

Uit een Ipsos-onderzoek blijkt dat veel jongeren klimaatstress ervaren. Opiniemaker Jan Roos vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling. "Dit is het resultaat van wat de media dagelijks voorschotelt", vertelt hij bij Roddelpraat. Volgens het Ipsos-onder

Ongecensureerd Nieuws
Nieuws

Worden A12-blokkeerders betaald? "Ik heb geen zin in dit interview"

Al bijna een maand lang blokkeert Extinction Rebellion dagelijks de A12 in Den Haag. Verslaggever Tom Kroes, van Ongecensureerd Nieuws, besluit er een kijkje te nemen. Maar tot zijn verrassing hebben weinig activisten zin in een interview. Op de A12

Polen
Nieuws

Immigranten bestormen Poolse grens: 'Stoottroepen van het multiculturalisme'

Afgelopen weekend zijn er schokkende beelden opgedoken uit Polen. Hordes migranten bestormen daar de grens. De Poolse grensbewaking is met man en macht bezig om de agressieve asielstroom tegen te houden. Vorige week lag ook al de Hongaarse grens onde

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Pieper Omtzigt
Nieuws

Omtzigts partijvoorzitter stapt op na porno-rel

Hein Pieper, de voorzitter van Omtzigts partij NSC, is dit weekend opgestapt. Er smeulde al lange tijd een porno-affaire, en nu heeft hij besloten de eer aan zichzelf te houden. Vorige maand vertrok ook al Omtzigts woordvoerder na amper drie uur. Ein

Asiel
Nieuws

Dit is hoeveel euro één Van der Valk-hotel krijgt voor drie jaar lange opvang asielzoekers: bijna 30 miljoen

Afgelopen dagen is er veel consternatie ontstaan naar aanleiding van het nieuws dat de Van der Valk-familie miljoenen euro's verdient aan de opvang van asielzoekers. Voor het opvangen van duizenden asielzoekers in diverse Van der Valk-hotels wordt he

50Plus
Nieuws

Congres 50Plus helemaal ontspoord: politie verwijdert kandidaat-lijsttrekker uit zaal na verzoek partijvoorzitter

Zaterdag had 50Plus een groot partijcongres georganiseerd in de aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Het congres liep echter anders dan men had gehoopt. De partij kampt al langer met heftige interne ruzies, maar gisteren liep het even

Politiek
Video

Hoe een falende minister De Jonge continu wordt beloond

Hugo de Jonge maakte als coronaminister enkele pijnlijke missers, toch werd hij na dit ministerschap beloond met een nieuwe ministerpost. Hoe kan dat? In een exclusief video-interview met NieuwRechts kraakt BVNL-voorman Wybren van Haga enkele kritisc

Slowakije verkiezingen
Nieuws

Hebben Polen en Hongarije een nieuwe bondgenoot in EU? EU-kritische partij wint verkiezingen Slowakije

De nationalistische sociaaldemocratische partij Smer, onder leiding van voormalig premier Robert Fico, wint de verkiezingen in Slowakije. Smer is de grootste geworden met 42 zetels. De sociaal-liberale partij Progressief Slowakije is tweede geworden,

Lars Doorten
Opinie

Jij moet het doen, een ander niet

Als ik mij ergens aan erger de laatste tijd, is het wel dat een bepaalde groep mensen constant met hun vingertje naar anderen wijzen. Het is nooit hun eigen schuld, maar altijd die van een ander. Maar goed, het is natuurlijk ook makkelijker om andere

Tino Chrupalla
Nieuws

Bankaccount AfD-politicus is opgeschort: 'Door mijn rechtse opvattingen'

Tino Chrupalla, één van de leiders van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), stelt dat zijn bankaccount is gesloten vanwege zijn politieke overtuigingen. Hij had een account bij Postbank, een onderdeel van de zeer grote Deutsche Bank.

Toine Manders
Nieuws

BVNL-kandidaat noemt belasting diefstal: "Ik krijg een beetje een DDR-gevoel"

BVNL Tweede Kamerkandidaat Toine Manders noemt belasting een vorm van diefstal. SP-Kamerlid Renske Leijten vraagt of hij gebruik maakt van een sociale huurwoning. Manders vindt de suggestie dat hij dankbaar zou moeten zijn voor zo'n woning, nadat de

A12
Nieuws

Video| Nederlandse automobilist gaat tekeer tegen klimaatactivisten die A12 blokkeren: "Wat doe jij dan!"

Een automobilist is vrijdag in conflict gekomen met klimaatactivisten op de A12. Al wekenlang wordt de A12 dagelijks geblokkeerd door klimaatactivisten. Vrijdag wilde een automobilist langs de demonstratie rijden maar een klimaatactivist provoceerde

Zweden
Nieuws

Zweden gaat migratiebeleid versneld aanscherpen rondom gezinshereniging

Al dit najaar zal de Zweedse regering een aanscherping van het migratiebeleid doorvoeren. Het gaat onder meer om een inperking van de gezinshereniging en de mogelijkheid om een verblijfsvergunning op humanitaire gronden te verkrijgen. Niet voor niets

Braverman
Achtergronden

Britse minister doorprikt liegende asielzoekers: 'Ze doen alsof ze homo zijn'

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman, maakt zich grote zorgen om fraude bij asielaanvragen. Volgens haar gebeurt het regelmatig dat asielzoekers onterecht een verblijfsstatus verkrijgen door te liegen over hun reden van asiel.

Van der Valk
Nieuws

Ruzie binnen Van der Valk-familie over miljoenenopbrengst asielopvang

Asielzoekers worden in Nederland massaal opgevangen in door de overheid betaalde hotels. Grote hotelketens zoals Van der Valk varen daar uiteraard wel bij en verdienen miljoenen Nu komt echter naar buiten dat er binnen de familie van Van der Valk gro