Zien: Joost misdraagt zich tegen Israëlische Songfestival-delegatie
Het is één van de meest besproken thema's van deze Songfestival-editie: de deelname van Israël. Maar wat vindt Joost Klein hiervan? De afgelopen dagen laat hij weinig ruimte over voor speculatie.
Donderdag vond de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Zowel Nederland als Israël gingen door naar de grote finale, die zaterdagavond plaatsvindt. Maar liefst 39,31 procent van de Italiaanse stemmen ging naar Israël. Maar achteraf vond er nog een incident plaats. Bij een persconferentie maakte Joost Klein namelijk een opvallende opmerking.
De Israëlische zangeres Eden Golan kreeg de vraag of ze beseft dat ze met haar aanwezigheid op het festival ook andere deelnemers in gevaar zou brengen. Een Songfestival-medewerker vond dat Golan deze vraag niet hoefde te beantwoorden, maar dit stuitte Klein flink tegen de borst. "Waarom niet?" vroeg hij tweemaal. Vervolgens trok hij zijn vlag volledig over zijn hoofd, toen Golan wilde antwoorden.
Ik heb eerder vandaag al gemeld dat Joost niet met de Israëlische delegatie op de foto wilde. Ik had hoop dat die niet bewust was maar na de persconferentie te hebben gekeken en hoeveel disrespect hij toonde toen Eden aan het woord was is het wel duidelijk. #Songfestival pic.twitter.com/YX3XlHuBOC
— spooniesmatter 🇮🇱🇺🇦/🇳🇱🇦🇹 (@spooniesmatter) May 9, 2024
De organisatie van het Eurovisie Songfestival doet inmiddels onderzoek naar een 'incident' rondom Joost Klein. Het is onbekend of dit te maken heeft met zijn gedrag bij de persconferentie, meldt NOS. De Griekse deelnemer Marina Satti, die deed alsof ze sliep tijdens Golans antwoord, is vooralsnog niet geschorst.
Eerder deze week wilde Klein al niet op de foto met de Israëlische delegatie. 'De Nederlandse vertegenwoordiger mag ons niet en heeft ons gevraagd om geen foto van hem te maken', meldde Keren Peles op Instagram. Zij is onderdeel van de Israëlische delegatie en schreef mee aan het Israëlische lied.
“The Dutch representative doesn't like us and asked not to take his picture”
— Israel Breaks Rules (@IsrBreaksRules) May 8, 2024
🇮🇱🇳🇱 Keren Peles, songwriter of Israel’s Eurovision entry ‘Hurricane’, records Joost Klein (the Netherlands’ Eurovision entrant) without his permission.#BanIsrselFromEurovision pic.twitter.com/auIGWunNl5
In aanloop naar het festival zei Klein al "de pijn te voelen" van de pro-Palestijnse Eurovisie-fans die wilden dat Israël geboycot zou worden. En drie jaar geleden rapte Brunzyn op het nummer 'Dankuwel' met Klein: "Ik steun ook Palestina."
Veiligheidsmaatregelen om Israël
Zweden treft extra veel maatregelen om de veiligheid van de Israëlische delegatie te kunnen garanderen. Donderdag werd Golan vervoerd naar de Malmö Arena in een konvooi van meer dan honderd Zweedse politieagenten. Boven het konvooi vloog tevens een politiehelikopter. Diezelfde dag vond er een gigantische demonstratie voor haar hotelkamer plaats.
This is currently the situation outside of Eden Golan's hotel room.
— Hen Mazzig (@HenMazzig) May 9, 2024
Because of her nationality, hundreds of people who hate her are screaming outside of her room.
What happens if she goes outside? You hurt her so she quits? You kill her so she can't perform?
If you are this… pic.twitter.com/I5HqwRzh9M
Malmö, waar het Songfestival plaatsvindt, kampt met toenemend antisemitisme. Tussen 7 oktober en eind 2023 werden er 110 incidenten gemeld in de Zweedse stad, ruim vier keer zoveel als in dezelfde periode het jaar ervoor, aldus BRA. In november werd er nog een Israëlische vlag verbrand voor de deur van de enige synagoge in de stad. Ook het aantal antisemitische incidenten op scholen neemt toe, meldt EJC.
Malmö is een erg gemengde stad. Een derde van alle inwoners is islamitisch, en van alle scholieren heeft zelfs 68 procent een migratieachtergrond. Ondertussen blijkt uit EU-statistieken dat moslims oververtegenwoordigd zijn bij antisemitische incidenten in West-Europa.
Lees nu de column: "In de multiculturele puinhoop viert Europa haar 'inclusieve' Songfestival-feest."