Moslims woest om meer varkensvlees op schoolmenu: 'Racisme'
Een recente verandering in het schoolmenu zorgt voor grote ophef bij moslimouders in het Zweedse dorp Hörby. Het besluit om meer varkensvlees te serveren zonder een vleesalternatief aan te bieden, leidt tot beschuldigingen van racisme en discriminatie.
Waar scholen voorheen vaak kip serveerden als alternatief voor varkensvlees, biedt het nieuwe menu nu uitsluitend een vegetarische optie voor wie geen varkensvlees wil of kan eten. Dit beleid valt niet in goede aarde bij een aantal ouders. Eén van hen is Bardhyl Bytyqi, van Albanese afkomst, die zijn frustratie uit over de beperkte keuze voor zijn zoon.
“Mijn zoon houdt niet van de vegetarische opties, en ik hoor van veel ouders dat hun kinderen hongerig thuiskomen,” vertelt Bytyqi aan de Zweedse krant Skånska Dagbladet. Hij beschouwt de verandering in het menu als een vorm van discriminatie en beweert dat het beleid vooral immigrantengezinnen raakt.
Bytyqi, die opgroeide in het voormalig Joegoslavië, geeft aan dat het gebrek aan keuze hem herinnert aan zijn traumatische jeugd tijdens de oorlog. Het feit dat zijn kind op school geen vleesalternatief krijgt, herinnert hem aan die moeilijke tijden. “Dat dit gebeurt in een democratisch land als Zweden, vind ik moeilijk te begrijpen,” zegt hij.
'Vegetarisch alternatief'
De gemeente Hörby, die wordt bestuurd door de rechtse anti-immigratiepartij Zweedse Democraten, staat achter de beslissing om meer varkensvlees te serveren. Gemeenteraadslid Anders Hansson legt uit dat de wijziging is doorgevoerd na verzoeken van ouders om een meer gevarieerd menu. “Er is altijd een lekker vegetarisch alternatief beschikbaar als het vleesmenu niet bevalt,” betoogt Hansson bij Skånska Dagbladet. Lars Göran Ritmer, vicevoorzitter van het gemeentebestuur, bevestigt dat het beleid is ingevoerd na een zorgvuldige evaluatie van ouderverzoeken.
De maatregel stuit op verzet bij ouders van diverse achtergronden. Donderdagavond verzamelden zo’n dertig ouders zich om te protesteren en handtekeningen in te zamelen voor een petitie. De groep uitte zorgen over de impact op niet alleen moslimkinderen, maar ook op Joodse kinderen en Zweedse leerlingen die geen varkensvlees eten. Semir Pavlica, een van de aanwezige ouders, merkte op dat veel van de protesterende ouders in Hörby werken en bijdragen aan de samenleving, maar zich door het nieuwe beleid niet meer welkom voelen.
Toekomstige stappen
Smail Fazlic, een andere ouder, betoogt bij Skånska Dagbladet dat het besluit een gevoel van uitsluiting creëert. “De boodschap die de gemeente afgeeft, lijkt te zijn dat als je geen varkensvlees eet, je er niet bij hoort,” zegt Hasan Avdic, een ouder die overweegt om samen met anderen verder te protesteren als het beleid niet verandert.
De groep ouders laat weten verdere stappen te willen ondernemen en overweegt een publieke demonstratie als er geen gehoor wordt gegeven aan hun zorgen. Het nieuwe schoolmenu in Hörby lijkt, naast voedingskeuzes, ook dieperliggende vragen op te roepen over inclusie en het respecteren van culturele en religieuze verschillen.